Afurekosta

Afureko on blogi, jonka aiheena on ääninäytteleminen ja ääninäyttelijät. Se on perustettu huhtikuussa 2010, ja ensimmäinen kirjoitus julkaistiin 6.4.

Afurekoa ylläpitää kolme siskosta, jotka ovat fanittaneet ääninäyttelijöitä taaperosta saakka, oli kyseessä sitten dubattu Disney-elokuva, brittiläinen nukkeanimaatio taikka anime toiselta puolelta maapalloa. Blogin ohessa Sisarukset ovat olleet aktiivisesti mukana järjestämässä animetapahtuma Desuconin seiyuuohjelmaa. Kirjoitimme Anime-lehden seiyuuaiheista Mikrofonin takaa -palstaa vuosina 2011-2019.

Tätä nykyä Afureko keskittyy blogikirjoitusten sijaan tuottamaan kuukausittaista Äänijälki-podcastia, joka alkoi tammikuussa 2020. Kirjoitusten mahdollisuutta ei ole täysin hylätty, mutta podcast-formaatti sopii paremmin työelämään siirtyneiden ylläpitäjien nykyisiin elämäntilanteisiin.

Sisarukset tavoittaa mailiosoitteesta afureko ät gmail piste com ja Twitteristä @afurekoblogi.

Afurekon ylläpitäjät ovat:

Cilla: Vanhin, ’86 syntynyt harras hevifani Cilla työskentelee päivät opettajana Rammstein-bändipaidoissa ja istuu illat kotona juoden cokista ja katsoen piirrettyjä. Bloggaamisen lisäksi harrastuksiin kuuluvat piirtäminen, lukeminen ja ahkera viihdemedian kulutus. Cilla rakastaa nostalgiassa vellomista ja pakenee koulu- ja työkiireiden täyttämää arkea rakkaisiin lapsuudenajan suosikkielokuviinsa, joista myös kirjoittaa blogitekstejä silloin tällöin. Vihaa tosi-tv:tä.

Nita: Sisarusparven toiseksi vanhin, se akateeminen. Valmistunut journalistiksi, joten kirjoittaminen ja kirjallisuus ovat sydäntä lähellä. Nita on kirjoituksissaan analyyttinen eikä halua tuomita liian rankalla kädellä, koska kaikessa on sekä hyviä että huonoja puolia (paitsi niissä poikkeuksissa tietty). Hyvä nimimuisti kompensoi huonoa kasvomuistia, joten jos jonkun ääninäyttelijän taikka hahmon nimi on unohtunut, tule kysymään!

Myy: Pesueen kolmas on teatteritaiteen maisteri, mielikuvituksen ammattilainen, näyttelijä ja ääninäyttelijä itsekin. Teoksissa kiinnostavat paitsi näyttelijäntyölliset puolet, maailmankuvalliset väitteet sekä suhde tosimaailmaan. Erityisesti henkilöt ja ihmissuhteet ovat fiktiossa niitä kiinnostavimpia puolia.

Afureko-blogin logon, otsakekuvan sekä käyntikortin – kuten myös Äänijälki-podcastin grafiikat – on suunnitellut graafikko Päivi Toikka.

Blogin kirjoitusaiheet ovat vaihdelleet laidasta laitaan – ainut kriteeri on ollut, että juttuun liittyy jotenkin joku, joka on tehnyt joskus ääniroolin. Useimmiten kirjoitukset kuitenkin ovat jakaantuneet vakiintuneisiin juttusarjoihin, joita on kolmetoista.

BL: Sarjassa ruoditaan japanilaisen Boys’ Love -genren edustajia, etupäässä kuunnelmia ja animea.

Disney Nostalgia: Sisarukset analysoivat kultaisia lapsuusmuistoja Disneyn taikamaailmasta.

Hupifakta: Tämä sarja unohtaa turhat analyysit ja sen sijaan kokoaa yhteen asiaankuulumatonta, mutta hauskaa ääninäyttelyyn liittyvää nippelitietoa sopivan pieninä paketteina.

Lööpissä: Tietoa kulissien takaa. Haastatteluja, raportteja ja muuta mahtavaa suoraan mikrofonin ääreltä.

Nolostalgia: Muistatko sen lapsuuden suosikkipiirretyn, joka aikuisiällä osoittautui uskomattomaksi hutuksi? Sarjassa käydään läpi nostalgisia nolostuksia aina niistä todella hirveistä niihin, jotka huonoudestaan huolimatta – tai juuri sen vuoksi – ovat parasta viihdettä ikinä.

O.V.A: Original Video Animation – tai siis Oivalluksia, Valistusta, Akrobatiaa. Sarja paneutuu animen OVA-formaatissa julkaistuihin teoksiin yhteisiä tunnusmerkkejä kokoavan keksi-indeksin kera. Alkusanat täällä.

Pedagogisesta näkökulmasta: Cilla päästää pedagogipuolensa irti! Miten ammattilaiskasvattaja tulkitsee animaatioiden erilaisia perheitä ja kasvatuskäytäntöjä?

Sound Only: Kaikki ääninäytelty ei sisällä kuvaa. Sound Only -sarjassa keskitytään kuunnelmiin, musiikkiin ja muuhun, jossa kuulija on pelkän äänen varassa.

Syväluotaus: Joskus jokin yksittäinen kohtaus, tietty repliikki tai pienenpieni yksityiskohta tekee vaikutuksen. Syväluotauksessa tutkitaan, miksi juuri tämä aihe ansaitsee oman kirjoituksensa.

Toisin silmin: Sarjassa tarkastellaan erilaisia adaptaatioita ja remakeja alkuperäisteosta silmällä pitäen. Mikä on muuttunut ja miksi?

Uusinta uutta:  Kirjoituksia tuoreimmista uutisista ääninäyttelyn saralla.

Vertailu: Vastakkainasettelun aika! Miltä versiot eri maista tai eri aikakausilta kuulostavat?

Vittu mitä paskaa: Jotkin teokset hätkäyttävät surkeudellaan niin, että muuta maailmaa on varoitettava niiden tuhoisilta vaikutuksilta. Tervetuloa, caps lock ja kirosanat. Näissä jutuissa ei ole turhaa sievistelyä tai kielioppia – vain puhdasta, alkukantaista raivoa.

Muut kirjoitukset on lajiteltu muun muassa alkuperämaiden mukaan. Tavallisimmin blogissa käsitellään suomalaisia, englanninkielisiä ja japanilaisia ääninäyttelijöitä, mutta kielitaitoiset Sisarukset eivät kaihda paneutua esimerkiksi saksan-, ranskan- tai venäjänkielisiin tapauksiin.

One Comment : “Afurekosta”

  1. Samoojatar (DA) Says:

    Mahtavaa! Tämä taitaa olla juuri sopiva blogi mulle 😀 btw ihana kirjoitus Näin koulutat lohikäärmeesi-leffasta! Juurikin asioista,joita ollaan siskon ja kavereiden kaa pohdittu. Nyt tekee mieli katsoa kyseinen leffa (viime kerrasta on aikaa…)


Jätä kommentti