Äänijälki – Jakso 20: On rankkaa olla hevosmies (BoJack Horseman)
Afurekon Äänijälki-podcastin kahdessakymmenennessä jaksossa pääaiheena on Hollywoodiin sijoittuva piirrosdraamakomedia BoJack Horseman. Pohdimme myös, milloin hahmon ääninäyttelijä vaihtuu ja mitä seurauksia sillä on. Hiljattaisissa tutustumme tuoreeseen BL-elokuvaan Umibe no étranger.

00:00:27 Esittely
- 48. Daytime Creative Arts Emmy -gaalan ehdokkaat voittajineen
- Paras esiintyjä animaatio-ohjelmassa: Parker Simmons, Mao Mao ja muita, Mao Mao: Heroes of Pure Heart
- Paras esiintyjä esikouluikäisten animaatio-ohjelmassa: Mark Hamill, Vuli, Avalorin Elena
00:02:02 Ääninäyttelijän vaihtumisen syitä ja seurauksia
- Äänijälki – Jakso 6: Pari sanaa lemmestä
- Weiß Kreuz Glühen
- Paluu tulevaisuuteen II
- Monk
- Marvel Cinematic Universe
- Tähtien sota -jatko-osatrilogia
- Steven Universe
- Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)
- Star vs. the Forces of Evil
- Simpsonit
- Avatar: The Last Airbender
- Soreike! Anpanman
- Äänijälki – Jakso 17: Vampyyriankan elämä ja teot (jossa puhuimme lapsinäyttelijöistä äänirooleissa)
- Äänijälki – Jakso 3: Poneista polvi paranee (jossa puhuimme Pikkuponeista)
- Prätkähiiret (2006)
- Dubberman lienee nykyään sulautunut Iyuno-SDI:hin
- Powerpuff Girls – elokuva
- Turtles – mutanttikilpikonnat
- Dragon Ball (tuoteperhe)
- Gensoumaden Saiyuuki
- Saint Seiya (tuoteperhe)
00:29:41 BoJack Horseman
00:44:22 BoJack Horseman: Äänet ja musiikki
00:51:53 BoJack Horseman: Kausi 1
- BoJack Horseman: Will Arnett
- Diane Nguyen: Alison Brie
- Todd Chavez: Aaron Paul
- Princess Carolyn: Amy Sedaris
- Mr. Peanutbutter: Paul F. Tompkins
- Sarah Lynn: Kristen Schaal
- Herb Kazzaz: Stanley Tucci
- Pinky Penguin: Patton Oswalt
- Vanessa Gekko: Kristin Chenoweth
- Vincent Adultman: Alison Brie
- Marv Sbarbori: Paul F. Tompkins
- Charley Witherspoon: Raphael Bob-Waksberg
- Margo Martindale
01:30:25 BoJack Horseman: Kausi 2
- Wanda Pierce: Lisa Kudrow
- Kelsey Jannings: Maria Bamford
- Lenny Turteltaub: J.K. Simmons
- Rutabaga Rabbitowitz: Ben Schwartz
- Henry Winkler
- Daniel Radcliffe
01:46:25 BoJack Horseman: Kausi 3
- Ana Spanakopita: Angela Bassett
- Judah Mannowdog: Diedrich Bader
- Ratkaisija: Candice Bergen
- Jessica Biel
02:03:13 BoJack Horseman: Kausi 4
- Honey Sugarman: Jane Krakowski
- Crackerjack Sugarman: Lin-Manuel Miranda
- Joseph Sugarman: Matthew Broderick
- Butterscotch Horseman: Will Arnett
- Beatrice Horseman: Wendie Malick
- Hollyhock Manheim-Mannheim-Guerrero-Robinson-Zilberschlag-Hsung-Fonzerelli-McQuack: Aparna Nancherla
- Stefani Stilton: Kimiko Glenn
- Poppy Stilton: Martin Short
- Mimi Stilton: Patti LuPone
- Muurahaiskuningatar Antonia: RuPaul
- Tim Gunn
02:28:21 BoJack Horseman: Kausi 5
- Cutie Cutie Cupcake: David Sedaris
- Flip McVicker: Rami Malek
- Gina Cazador: Stephanie Beatriz
02:47:53 BoJack Horseman: Kausi 6
- Pickles Aplenty: Julia Chan (Hong Chau viitoskaudella)
- Guy: LaKeith Stanfield
- Jorge Chavez: Jaime Camil
- Paige Sinclair: Paget Brewster
03:05:03 BoJack Horseman: Spoileriosuus
- Angela Diaz: Anjelica Huston
- Joey Pogo: Hilary Swank
03:27:11 BoJack Horseman: Yhteenveto
03:33:48 Kultainen kurkku: Will Arnett
- Will Arnett
- Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)
- Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows
- Kilppariburgeria! TMNT (2014) & TMNT: Out of the Shadows (Cillan blogikirjoitus uusista TMNT-elokuvista)
- Lego-elokuva
- Lego Batman -elokuva
- Rottatouille
- Itse ilkimys
03:37:58 Combobreaker: Susukichi
03:44:18 Hiljattaista: Umibe no étranger
03:57:47 Lopetus
Krediitit
Jakson leikkaus: Nita, Cilla
Tunnusmusiikki: Rustoga
Tunnusmusiikin esiintyjät: Jarkko Tamminen, Annituuli Kasurinen, Markus Bäckman, Valtteri Turunen, Sari Ann Stolt, Myy Lohi, Yasmine Yamajako, Antti LJ Pääkkönen
Tunnusmusiikin leikkaus: Myy
Äänitehosteet:
YleArkisto, Creative Commons Nimeä 3.0 -lisenssi (CCBY3)
Sandermotions, Creative Commons Nimeä 3.0 -lisenssi (CCBY3)
Bone666138, Creative Commons Nimeä 3.0 -lisenssi (CCBY3)
Robinhood76, Creative Commons Nimeä 3.0 -lisenssi (CCBY3)
Avainsanat: Aaron Paul, Alison Brie, Amy Sedaris, Angela Bassett, Anjelica Huston, Aparna Nancherla, Avatar: The Last Airbender, Ben Schwartz, BoJack Horseman, Candice Bergen, Carrie Fisher, Chadwick Boseman, Daniel Radcliffe, David Sedaris, Daytime Emmy, Diedrich Bader, Dominic Catrambone, Don Cheadle, Dragon Ball, Dubberman, Eguchi Takuya, Gensoumaden Saiyuuki, Hanae Natsuki, Henry Winkler, Hilary Swank, Hong Chau, Itou Kanae, J.K.Simmons, Jaime Camil, Jane Krakowski, Jason Biggs, Jessica Biel, Julia Chan, Kimiko Glenn, Kristen Schaal, Kristin Chenoweth, LaKeith Stanfield, Lego Batman -elokuva, Lego-elokuva, Lin-Manuel Miranda, Lisa Hanawalt, Lisa Kudrow, Margo Martindale, Maria Bamford, Martin Short, Marvel Cinematic Universe, Matsuoka Yoshitsugu, Matthew Broderick, Matthew Fox, Monk, Murata Taishi, Nakaya Sayaka, Naomi Watts, Natalie Portman, NEO: The World Ends With You, Paget Brewster, Paluu tulevaisuuteen, Patti LuPone, Patton Oswalt, Paul F. Tompkins, Peter Cushing, Phil Hartman, Prätkähiiret, PVP Voice, Rami Malek, Raphael Bob-Waksberg, RuPaul, Saint Seiya, Satou Hana, Scott Wolf, Seth Green, Shimamura Yuu, Simpsonit, Soreike! Anpanman, Stanley Tucci, Star vs. the Forces of Evil, Stephanie Beatriz, Steven Universe, Tähtien sota, Teenage Mutant Ninja Turtles (2012), Teenage Mutant Ninja Turtles 2014, Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows, Tehotytöt, Terrence Howard, Tim Gunn, Tuca & Bertie, Turtles, Umibe no étranger, Wallace Shawn, Weiß Kreuz Glühen, Weird Al Yankovic, Wendie Malick, Will Arnett, Yanami Jouji, Yasumoto Hiroki
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
26 elokuun, 2021 klo 2:15 pm
Iyundo SDI -linkki ei näytä toimivan.
Ääninäyttelijän vaihtuminen on itselleni yleensä harmillista, mutta mieleen tulee myös yksi ristiriitainen ja yksi positiivinen esimerkki.
Voltron – Universumin soturi -sarjassa Pidgen ääninäyttelijäksi tuli Petra Pääkkösen tilalle ensin Yasmine Yamajako. Tästä vaihdoksesta en pitänyt, koska Pääkkösen ääni sopi hahmolle mielestäni paremmin. Myöhemmin Yamajakon tilalle tuli 4. kauden Jälleennäkeminen-nimisessä jaksossa Emma Louhivuori. Ensin mietin, että ”Voi ei, taasko se vaihtuu”, mutta Louhivuoren roolisuoritus teki kyllä ison vaikutuksen, mikä oli erityisen kiva siksi, että jakso osoittautui hahmolle tosi henkilökohtaiseksi ja tärkeäksi. Epäilen, olisivatko Pääkkönen tai Yamajako vetäneet yhtä hyvin. Tässä olin valmis ottamaan näyttelijänvaihdoksen ilolla vastaan, mutta kappas, jo seuraavassa jaksossa roolissa oli taas Yamajako. Wikipedian mukaan Louhivuori palasi kyllä rooliin myöhemmin.
Positiivisena esimerkkinä tuore Star Wars: Bad Batch. Sarjan nimessä esiintyvä Bad Batch -klooniyksikkö esiteltiin Clone Warsin viimeisellä kaudella, ja tuolloin sen jäsenillä oli suomidubissa eri ääninäyttelijät (ainakin Juha Varis, Pasi Ruohonen ja Peter Kanerva). Hoitivat hommansa hyvin, mutta jollain tasolla tässä mielestäni menetetään jotain, kun hahmot ovat kuitenkin klooneja, mikä tuodaan alkuperäisessä ääninäyttelyssäkin esille sillä, että kaikkia esittää Dee Bradley Baker. Bad Batchin suomidubissa tämä ”korjattiin”, ja kaikkia esittää nyt Markus Niemi. Aluksi muutos itse asiassa harmitti, mutta suurin syy oli se, että luulin alkuun edelleen kaikilla Batchilaisilla olevan eri ääninäyttelijät. Totuus selvisi vasta roolilistaa katsomalla, mikä omalta osaltaan kertoo Niemen vaikuttavasta äänityöskentelystä.
30 elokuun, 2021 klo 1:23 pm
Kiitos vinkistä, linkki korjattu! Mielenkiintoisia esimerkkejä myös, Bad Batchin kaltainen tapaus on harvinainen tilaisuus yhdelle näyttelijälle päästä esittämään kokonaista päähahmokaartia.
26 elokuun, 2021 klo 5:03 pm
Mitä tulee ääninäyttelijöitten vaihtumiseen, niin Marvelilla oli tuossa 2010-luvulla kasa animaatiosarjoja (Ultimate Spider-Man, Avengers Assemble, Hulk and the Agents of SMASH ja Guardians of the Galaxy), joita ainakin mainostettiin yhtenä isona animaatio universumina, mutta näitten sarjojen laadulle ei moni fani (minä mukaan lukien) lämmennyt ja niitä usein syytettiin halpoina keinoina pitää brändit lasten keskuudessa elossa MCU:n elokuvien välissä. Tämä tuli aika usein ilmi ääninäyttelijöitten jatkuvuuden epätasaisuudessa, kun jos sarjoissa esiintyi hahmo, joka ei ollut tehnyt vielä leffadebyyttiä, niin tämän designi tehtiin sarjakuvien pohjalta ja ääninäyttelijä koitettiin siihen sopivaksi roolittaa, mutta heti hahmon esiinnyttyä MCU:ssa, niin tämän lookki muutettiin sen mukaiseksi ja rooliin hommattiin joku tekemään halpaa imitaatiota leffan näyttelijästä. Esimerkiksi Star-Lordia näissä sarjoissa näytteli ensin Chris Cox, joka veti aika suoraviivaisen ”sankariäänen”, mutta sitten ekan Guardians of the Galaxy – leffan jälkeen rooli menikin myöhemmin Chris Prattin manerismeja matkivalle Will Friedlelle.
Itse pääaiheesta, niin itsellekkin Bojack Horseman on ehdottomasti yksi omia suosikkeja animaatiosarjoja ja ihan sarjoja yleisesti. Tasapainottaa ihailtavasti välillä jopa hyvinkin absurdia huumoria, Hollywoodin julkkiskulttuurin kommentaaria ja riipaisevaa hahmodraamaa. Netflix onneksi soi sarjalle ennakkovaroituksen lopetuksesta, niin sai viedä tarinan ihan oikeaan päätökseen ja olin siihen itsekkin tyytyväinen.
Yksi asia joka teiltä jäi mainitsematta (ja ymmärrän miksi, kun jakso muutenki lähes 4 tuntia), oli sarjan kiinnostava itsehillintä vahvempien kirosanojen suhteen. Netflixin aikuisanimaatio, niin vaikkapa ”fuck” sanaa ei olisi tarvinnut ”varoa”, mutta tekijöillä oli tietoinen valinta käyttää sitä vain kerran per tuotankausi, ja joka kerta se antoi virallisen leiman sille, että Bojack oli lopullisesti pilannut jonkun ihmissuhteensa. Siitä tulikin aina kausien välissä fanien keskuudessa kovaa keskustelua käyttikö viimeisin kausi ”fuckinsa” tehokkaasti ja kuka hahmo saisi sen sanottavakseen seuraavalla kaudella.
30 elokuun, 2021 klo 1:24 pm
Tuntuu, että BoJackista jäi mainitsematta noin miljoona asiaa, mutta valitettavasti aikaa on rajallisesti
Hyviä huomioita!
28 syyskuun, 2021 klo 7:20 am
[…] asiaa ääninäyttelijöistä vasta vuodesta 2010 « Äänijälki – Jakso 20: On rankkaa olla hevosmies (BoJack Horseman) […]
26 lokakuun, 2021 klo 2:55 pm
[…] Äänijälki – Jakso 20: On rankkaa olla hevosmies […]
26 huhtikuun, 2022 klo 4:05 pm
[…] Äänijälki – Jakso 20: On rankkaa olla hevosmies (jakso, jossa puhuimme näyttelijöiden vaihtumisesta) […]