Uusinta uutta: Big Hero 6

Huomenna 23. tammikuuta saa ensi-iltansa Disneyn uusi pitkä animaatioelokuva Big Hero 6, jossa Myy teki elämänsä toisen dubbiroolin. Pääsimme katsastamaan rainan etukäteen kutsuvierastilaisuudessa, jossa kyselimme myös kommentteja suomiversion tekijöiltä. Jutun lopussa voi kuunnella heidän mietteitään elokuvasta!

Big Hero 6 01

Big Hero 6 tuo ensimmäistä kertaa sarjakuvajätti Marvelin hahmoja seikkailemaan Disney-elokuvassa. Tekijätiimi valitsi tuntemattoman japanilaisen supersankariryhmän, jotta lähdemateriaalista pystyttiin tekemään vapaa, omanlainen tulkinta. Elokuvalla onkin hyvin vähän yhteistä alkuperäissarjakuvan kanssa, ja sen parhaat puolet ovat kokonaan omaa keksintöä.

Miljöö siirrettiin sarjakuvien Tokiosta kuvitteelliseen San Fransokion kaupunkiin, jossa San Franciscon tunnistettavat maisemat yhdistyvät japanilaisiin kulttuurivaikutteisiin. Lopputulos on kaunis ja yksityiskohtainen, mutta jää loppujen lopuksi lähinnä kulissiksi. Elokuva olisi voinut hyötyä enemmänkin kekseliäästä ympäristöstään.

hiro

Big Hero 6:n päähenkilö Hiro Hamada on 14-vuotias lapsinero, joka lukiosta valmistuttuaan viettää aikaansa otellen robomatseissa. Hiron vastuullinen isoveli Tadashi potkii häntä käyttämään lahjojaan yliopistossa, jonka robotiikan labrassa tämä itse kehittelee hoitorobotti Baymaxia.

Labrakäynti herättää Hirossa innon opintoihin ja opiskelupaikka heltiää hänen keksimillään mikroboteilla, mutta Tadashin tapaturmainen kuolema tulipalossa saa pojan sulkeutumaan kotiinsa. Pian Hiro saa selville jonkun kaapanneen hänen mikrobottinsa ja muodostaa Baymaxin sekä Tadashin labratovereiden kanssa supersankaritiimin.

Big Hero 6 05

Kostoa janoava Hiro muokkaa Baymaxista lentävän taistelurobotin ottaakseen kiinni naamiomiehen, joka varasti mikrobotit ja aiheutti Tadashin kuoleman. Monesti superroistot edustavat jollain tapaa sankareiden pimeitä puolia, ja myös Big Hero 6:ssa konnan motiivit rinnastuvat Hiron kostoaikeisiin.

Tadashi kokee kliseisen mentorin kohtalon, mutta hänen jättämänsä jälki todella tuntuu. Baymaxin rakentaminen, Hiron patistaminen hyödyntämään nerouttaan ja tulipalossa uhrautuminen kielivät kaikki hänen omistautumisestaan muiden auttamiselle. Ystävystyessään Baymaxin kanssa Hiro lopulta omaksuu Tadashin ideologian ja luopuu kostosta.

hiro ja baymax hali

Baymax-robottiin tekijät saivat inspiraation oikeasti kehitteillä olevasta pehmeästä, vinyylisestä hoitorobotista, ja sen kasvojen mallina toimivat shintolaiset suzu-kellot. Tuloksena on omaleimainen hahmo, joka erottuu selvästi muista fiktiossa nähdyistä roboteista.

Ulkokuori on vain osa hahmon viehätystä. Baymax nousee elokuvan valopilkuksi nimenomaan hoitorobotin luonteensa vuoksi. Vaikka Hiro ohjelmoi Baymaxin myös taistelemaan, sen tärkein tehtävä on auttaa ja parantaa ihmisiä. Robotti oikeuden puolustajana ja lasten sankarina istuu täydellisesti japanilaisiin perinteisiin, mutta voiman sijaan hahmosta jää päällimmäisenä mieleen lempeys ja hassunkurinen lämpö. Paljon huumoria irtoaa siitä, miten Baymax käsittää ympäröivän maailman ja miten se matkii ihmisten käyttäytymistä.

Big Hero 6 02

Big Hero 6 on Hiron ja Baymaxin tarina. Vaikka supersankariryhmässä on neljä muutakin hahmoa, heihin ei ehditä kunnolla syventyä. Ratkaisun ymmärtää, koska jos kaikkia olisi yritetty kehittää tasapuolisesti, olisi syntynyt hajanainen elokuva ilman minkäänlaista ydintä. Nykyisellään päähenkilöiden tarina toimii, mutta kaverit toimivat aina yhtenä ryhmänä ja opimme ainoastaan yhdestä, millainen hän on kotioloissa. Pummin lailla pukeutuva, sosiaalisesti friikki supersankarinörtti Fred osoittautuu rikkaan perheen pojaksi. Omituisuuksistaan huolimatta Fred on sydämellinen tyyppi ja supersankarikliseiden tuntijana ajattelee juuri niin kuin yleisökin supersankarielokuvassa ajattelisi. Hän tarjoaa Baymaxin ohella elokuvan parhaat vitsit.

Ruutuajan vähyydestä huolimatta kaikki sankarit ovat rakastettavia. Sarjakuvan karmivan mukajapanilaiset supersankarinimet istuvat paremmin hahmojen lempinimiksi. Wasabi on raamiltaan iso mutta luonteeltaan neuroottinen ja järjestelmällinen ja toimii järjen äänenä supersankareiden seikkailuissa. Kovapäinen menijä GoGo sanoo suoraan mitä ajattelee ja panee tiimiin liikettä, kun on tarvis. Lempeä Honey Lemon huolehtii muista isosiskomaisesti, mutta hänen tulvivassa innossaan kemiaa kohtaan on ripaus hullua tieteilijää.

Japanissa pidetään perinteisesti supersankariryhmistä, ja kaikki Big Hero 6:n sankarit ovatkin visuaalisesti erottuvia ja yksilöllisiä. Naishahmoja harmi kyllä vaivaa Disneyn tietokoneanimaatioiden samanaamaisuus, josta nousi haloo jo Frozenissa. Pistäkääpäs yrittäen siellä!

hiro ja baymax

Antti LJ Pääkkösen ohjaama suomenkielinen versio on toteutettu pieteetillä, eikä Aki Heinlahden käännöksessä ole valittamista. Ärsyttää ainoastaan, että Tadashin ja Wasabin kaltaiset japanilaiset sanat äännetään amerikkalaisittain painottaen. Käytännön voi sinänsä perustella sillä, että San Fransokio on sekoitus jenkkiä ja japania, ja on hyvä, että kaikki käyttävät samaa muotoa. Se on kuitenkin virheellinen tapa painottaa japania ja kuulostaa suomenkielisen korvaan tyhmältä. Painotus ei onneksi ole liian häiritsevää.

Pikkupoikana dubbaukset aloittaneesta Henri Piispasesta on tullut todella taitava ääninäyttelijä, ja Hiron rooli on häneltä oikea taidonnäyte. Piispasen Hiro on ihanan särmikäs, luonteva ja uskottava murkkuikäinen. Äänen pieni käheys tuo persoonallisuutta ja sopii hahmolle. Piispanen säilyttää hahmon persoonan eri tunnetiloissa hienosti ja tuntuu hallitsevan erityisen taitavasti herkät ja hienovaraisuutta vaativat kohdat.

Baymaxia esittää Mikko Kouki, joka puhuu roolissa korostetun selkeästi. Näyttelijän haastava tehtävä on säilyttää robotin neutraalius, mutta tehdä siitä kuitenkin aktiivinen, eloisa ja samastuttava ilman todellisia tunteen ilmaisuja. Koukin sävy on sopivan kankea muttei lakoninen. Keskeinen roolisuoritus on onnistunut todella hienosti.

Big Hero 6 03

GoGota näyttelee Anna-Maija Tuokko, jonka tummahko ääni istuu hyvin kovistytölle. Tiukasta asenteestaan huolimatta GoGo ei ole lainkaan kylmäkiskoinen, vaan yhtä tiiviisti mukana ystäväporukassa kuin muutkin. Tuokko tuo kauniisti esille hahmon määrätietoisuuden tekemättä hänestä tylyä.

Peter Kanerva Wasabina on todella sympaattinen ja maanläheinen. Rento ja hieman verkkaisempi puheen rytmi tuntuu todella luonnolliselta ja on olennainen osa hahmoa. Kanerva on myös todella hauska, kun Wasabille tulee hätä käteen. Hahmon epävarmuus kuuluu äänestä selvästi ja luontevasti.

Joonas Saartamon omaleimainen ääni sopii Fredille kuin nappi nenään. Räikeälle hahmolle sopii räikeä puhetyylikin, mutta Saartamo pysyy silti hyvin luonnollisena. Fredin pöljäily kuulostaa todella siltä, että mies itse ottaa juttunsa ihan tosissaan. Fanipojalle sopiva into ja vilpittömyys kuuluu ihanasti höpeltävästä dialogista.

Olemme toki vähän jäävejä kommentoimaan oman siskon työtä, mutta Myyn roolisuoritus istuu näppärästi ensembleen. Myyn habitus sopii hyvin puheliaan Honey Lemonin rooliin ja energiat olivat kohdillaan. Hyvä Myy!

Tv:stä tuttu Roope Salminen astuu ensi kertaa kunnon dubbirooliin viisaana mutta veikeänä Tadashina, kun taas ihana veteraani Ossi Ahlapuro esittää tiedeopiston inspiroivaa professoria Robert Callaghania. Elokuvaa rikastuttavat muutamat mehukkaat pikkuroolit, kuten Juha Muje tylsistyneenä poliisina, jonka pakeille Hiro aluksi yrittää naamiomiehen nähtyään.

Big Hero 6 04

Big Hero 6:n kardinaalivika on se, ettei se ole mitenkään yllättävä. Baymaxia lukuun ottamatta siinä ei ole juuri mitään, mitä ei supersankarielokuvissa olisi ennen nähty. Juonen seuraamisessa pitää pysyä skarppina etenkin ensimmäisellä katsomiskerralla, ja muun muassa veljesten orpous jää melko irralliseksi elementiksi.

Kokonaisuutena Big Hero 6 kuitenkin on onnistunut, hauska ja sydämellinen leffa. Sitä voi hyvin luonnehtia Disneyn toteuttamaksi Marvelin syntytarinaelokuvaksi. Hellyttävässä Baymaxissa tiivistyy elokuvan sanoma: sankaruus ei ole pahisten voittamista, vaan ihmisten auttamista.

BH6 002

Afureko poseerasi Hiron sekä ohjaaja LJ:n kanssa!

Kutsuvierasensi-illassa elokuvan tekemisestä kertoivat pääosan esittäjä Henri Piispanen, dubbauksen ohjaaja Antti LJ Pääkkönen, blogihaastatteluista tutut Ossi Ahlapuro ja Pekka Lehtosaari sekä Myy. Kiitokset kaikille ajatuksista ja hyvästä työstä!

Explore posts in the same categories: Uusinta uutta

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommenttia : “Uusinta uutta: Big Hero 6”

 1. Kuroken Says:

  Nyt on Big Hero 6 nähty ja voin todeta olevani aika lailla samoilla linjoilla kanssanne. Elokuva on ohjattu selkeästi ja mukaansatempaavasti, visuaalinen puoli toimi ja Baymax on loistava hahmo, jossa on enemmän syvällisyyttä kuin ensi silmäyksellä voisi päätellä, mutta elokuvan lievähkö ennalta-arvattavuus ja pinnallisiksi jäävät sivuhahmot pudottavat elokuvan kokonaisarvosanaa. Näin ollen elokuva ei ollut itselleni yhtä vaikuttava kokemus kuin esimerkiksi Räyhä-Ralf oli, koska lihaa ei ole tarpeeksi luiden ympärillä. Jos muille sankaripoppoon jäsenille olisi annettu enemmän hahmonkehitystä, niin elokuva olisi ollut vakuuttavampi. Mutta kaikkea ei voi saada ja nyt on tyytyminen tähän.

  Onneksi kuitenkin näyttelysuoritukset pelastavat paljon. Roolitus oli todella onnistunut ja näyttelijät olivat loistavia rooleissaan. Antti LJ osoitti jo Räyhä-Ralfin kohdalla taitavansa ääninäyttelyn lisäksi myös dubbausohjaamisen, enkä pettynyt hänen ohjaustyöhönsä tälläkään kertaa. Jokainen näyttelijä tulkitsee hahmoaan eläytyen sekä tuoden hahmojen persoonallisuutta esille, minkä ansiosta hahmojen kommelluksia seuraa sekä dubbausta kuuntelee enemmän kuin mielellään. Lisäksi mukana olevat ensikertalaiset ja harvemmin äänityössä esiintyneet näyttelijät lisäävät dubbaukselle ripauksen tuoreutta. Ei siis mitään valittamista tällä osa-alueella.

  Odotin innolla Myyn roolisuoritusta Honey Lemonina enkä pettynyt. Myy heittäytyy rooliinsa selvästi täydestä sydämestään, minkä ansiosta näyttely oli todella elävää. Lisäksi kun vertailukohdaksi asetetaan Myyn aiempi rauhallinen, jopa melankolinen äänityöskentely Tuuli nousee-elokuvan Naokona, niin hänen äänityöskentelynsä energisenä ja optimistisena Honey Lemonina osoittaa Myyllä olevan muuntautumiskykyä erilaisiin hahmotyyppeihin. On kuitenkin todettava että roolisuorituksen vaikuttavuutta varjostaa hieman se, että Honey Lemonin kaltaisia yli-innokkaita ja hieman hölmöjä tyttö-/naishahmoja on viime vuosina nähty animaatioissa varsin runsaasti, esimerkiksi Prinsessa ja sammakko-elokuvan Charlotte ja Itse ilkimys 2:n Lucy ovat tehneet tätä hahmotyyppiä hyvin tutuksi. Tämän vuoksi roolista ja roolityöstä jää uupumaan tietty omaperäisyys, mutta se ei kuitenkaan ole Myyn oma vika eikä se itse ääninäyttelyn tasokkuutta vähennä mitenkään, joten väliäkö tuolla. Loppupeleissä Myyn ääninäyttelyä on ollut kaikesta huolimatta ilo kuunnella. Kiitos siitä. 😉

  Jälleen kerran lämpimät kiitokset ja terveiset Lohen sisaruksille, Antti LJ:lle sekä kaikille elokuvassa mukana olleille! Pitäkäähän itsenne terveinä, ettei Baymaxin tarvitse kantaa huolta teistä.

  PS. Fredin sarjakuvanörttiys on aika osuvaa kun perhepotretista päätellen hänen isoisänsä on itse Stan Lee.


 2. […] Uusinta uutta: Big Hero 6 (Nitan blogikirjoitus elokuvasta) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: