Syrämmeeni joulun teen: luukku 15

Eilisessä luukussa venäläisaksentin sai hämäräperäinen pahis, mutta tänään on luvassa erikoisempi tapaus. Amblimationin Balto-elokuvan päähenkilö on koirasusi, jota niin ihmiset kuin muut koirat vierastavat. Baltosta on hänen koko ikänsä huolehtinut lumihanhi Boris, joka on kotoisin Venäjältä ja myös kuulostaa siltä.

Boris jaksaa kannustaa Baltoa vastoinkäymisten keskelläkin.

En kuitenkaan keksi selvää syytä siihen, miksi hahmosta on tehty venäläinen. Boris on elokuvassa monen vitsin kohteena, mutta myös rohkaisee ja opastaa Baltoa. Yrmeä mutta pohjimmiltaan lämminsydäminen hanhi ei täytä mitään erityisiä stereotypioita, joihin venäläisaksentti yleensä liitetään. Äänenäkin on brittinäyttelijä Bob Hoskins.

Kuitenkin Boriksen tausta on niin tärkeä, että hän muistelee dialogissa vanhaa kotimaataan ja hänellä on tuhti venäläiskorostus myös suomeksi (äänenä ihana Veikko Honkanen). Kenties hänen ulkomaalaisuudellaan halutaan entisestään korostaa Balton ulkopuolisuutta, mutta susitausta tuo sen esille riittävän hyvin.

Onko Boris siis Venäjältä ihan muuten vain? Jos on, siinä ei ole mitään vikaa. Boriksen läsnäolo on raikas monipuolisuuden tuulahdus elokuvassa, joka muuten noudattaa orjallisesti perinteitä hahmojen puhetavoissa.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommenttia : “Syrämmeeni joulun teen: luukku 15”

 1. sipsinekku Says:

  Miettii myös, että jos Boris on Venäjältä, miten se on päätyny Alaskaan jos se ei kerta osaa ees lentää : D

 2. anastasia6710 Says:

  Veikko Honkanen on paras Boriksen ääni. ❤ (Sori näin myöhäinen kommentti. ^^)

 3. tarvinneeko mainitakaan... Says:

  Alaska kuului vuoteen 1867 Venäjälle, joten siellä on saattanut vielä 1900-luvun alussa olla jokin pieni venäläisvähemmistö (tosin venäläiset eivät kyllä omana siirtomaa-aikanaan tainneet kauheasti aluetta asuttaa eräitä rannikon saaria lukuunottamatta). Boriksen venäläisyys lienee joka tapauksessa viittaus Alaskan historiaan.

  Kiinnostavana vertailukohtana tälle voisi mainita Disneyn ”Kaunotar ja Kulkuri” -elokuvan koiratarhakohtauksessa esiintyvän venäjänvinttikoira Boriksen, joka myös puhuu koomisella ”itäisellä” aksentilla (ainakin suomi-dubissa, olettaakseni alkuperäisessäkin). Tajusin vasta aikuisena elokuvan uudelleenkatsossani että Boris-koira viittaa nimenomaan Neuvostoliittoon ja kommunismiin, sillä hän mm. puhuu ”punalipusta barrikadeilla” ja vieläpä siteeraa Maksim Gorkia. Melko yllättävää nähdä tällainen hahmo ja vielä myönteisesti kuvattuna 1950-luvun amerikkalaisessa elokuvassa (luullakseni Hollywood-käsikirjoittajat joutuivat tuohon aikaan mustalle listalle vähemmästäkin). Tosin ”Kaunotar ja Kulkuri” ilmeisesti sijoittuu 1900-luvun alkuun, joten ehkä Boris onkin tsaarinajan Venäjän toisinajattelija. Halusin vaan mainita tämänkin hahmon, kun ette sitä tässä juttusarjassanne ehtineet käsittelemään.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: