Sound Only: Die Prophezeiung
Aina eivät ääninäyttelijät saa kuvaa työnsä tueksi, vaan pärjäävät pelkän äänen avulla. Kuunnelmia, musiikkia ja muuta vastaavaa varten Afurekossa aloittaa siis sarja nimeltä Sound Only. Sen aloitusvalinta on vähintäänkin erikoinen: käyn läpi E Nomine -ryhmän albumin Die Prophezeiung.
Saksalaisen E Nominen perustivat 1999 Christian Weller ja Friedrich ”Fritz” Gräner. Musiikissa kirkkolatinaa messuava kuoro yhdistyy trance-teknosäestykseen ja saksalaisten ääninäyttelijöiden lukemiin litanioihin – tätä erikoista tyyliä tekijät kutsuvat nimellä ”monumental dance”. Die Prophezeiung (suom. Ennustus) on E Nominen kolmas albumi, joka ilmestyi vuonna 2003. Levyn Klassik-versiossa on välispiikit mukaan luettuna 27 raitaa, jotka on miksattu kuunneltavaksi taukoamatta.
Albumin tarina summataan heti alkukappaleessa Seit Anbeginn der Zeit… (Ajan alusta lähtien…) Se kertoo hyvän ja pahan ikuisesta taistosta, jonka ennustetaan päättyvän päivänä, jolloin ne yhdistyvät yhdeksi ja ajan kulku pysähtyy. Maailmanlopun tunnelmissa siis liikutaan. Levyn tekstejä yhdistävät toisiinsa toistuvat motiivit, jo näin alussa kuulemme ensimmäisen kerran ennustuksen toteutumisesta ja mustasta auringosta. Kappaleen esittäjä Jürgen Thormann mainitaan levyn kannessa Max von Sydowin dubbiääneksi. Miehen laajaan repertuaariin kuuluvat myös muun muassa Michael Caine ja Vincent Price. Thormann on levyn ahkerin esiintyjä, sillä hän esittää levyllä toisenkin kappaleen sekä kaikki välisoitot eli interludet. Hän lausuu osuutensa selkeästi, jopa lakonisesti – suuria tunteenheilahteluita ei synkästä aiheesta huolimatta löydy. Sävy on kuivan asiallinen verrattuna levyn myöhempiin raitoihin. Kiihkeydestä huolehtivat täyteläiset kuoro-osuudet ja mahtipontinen säestys rumpuineen. Kappale vie kuulijan hyvin sisään albumin tunnelmaan.
Die Prophezeiung wird Ennustuksesta tulee totta... wahrheit werden...
Alun jälkeen kuullaan ensimmäinen interlude Die Verheißung, joka sekin tarkoittaa ennustusta. Interludet toimivat siltoina kappaleiden välillä ja pitävät levyn tarinaa koossa. Kuten sanottu, ne kaikki esittää Thormann, joka saa puolen minuutin pituisiin monologeihin mukavasti tunnetta, kun teksti sitä vaatii. Die Verheißung puhuu lyhyesti tuhoavista ennustuksista ja johdattaa meidät seuraavaan raitaan, Deine Weltiin (Sinun maailmasi). Siinä kuullaan Christian Brückneriä, Robert de Niron saksankielistä ääntä, joka tunnetaan myös dokumenttien kertojana ja äänikirjojen lukijana. Brückner on ahkeruudessa hyvä kakkonen Thormannin jäljessä, sillä hän esittää levyllä kolme kappaletta. Deine Welt kertoo yksityiskohtaisesti maailmanlopun ajoista, jolloin maapallo kostaa ihmisille kokemansa vääryydet. Kappaleen sävy on totisesti tuomiopäivään sopiva. Se alkaa ukkosen jyrinällä ja muutamalla kuoron säkeellä, jatkuu nopeatahtisena jumputuksena ja huipentuu vähitellen Brücknerin yhä hurjempaan ärjyntään. Keskivaiheilla rauhoitutaan lapsenomaiseen latinankieliseen sooloon. Deine Weltiä tituleerataan kannen tarrassa yhdeksi albumin hiteistä, mitä en lainkaan ihmettele. Vetävän kappaleen kruunaa Brücknerin suoritus, joka todella saa uskomaan, että tuomiopäivä on piru vie tulossa.
naht der Erden Rache lähestyy Maan kosto wie Feuer und Glut kuin tuli ja hiillos Luft wird zu Asche ilma muuttuu tuhkaksi und Wasser zu Blut ja vesi vereksi denk nach mieti bevor du ihr Urteil fällst ennen kuin tuomitset sen sie gehört nicht dir se ei kuulu sinulle doch sie ist deine Welt silti se on sinun maailmasi
Seuraava interlude Schwarzer Traum (Musta uni) on vain parin fraasin pituinen. Puhuja kuulee siipien iskun ja veitset leikkaavat läpi jäisen ilman. Saapuu seuraavan kappaleen aihe, Mondengel (Kuuenkeli). Puhuja kuvailee kuuenkelin mahtia ja tahtoisi itse matkata ympäri kosmoksen tämän rinnalla. Yön enkeli ei kuitenkaan ole hyvyyden olento, vaan saa voimansa mustasta auringosta. Ärsyttävästi levyn kansivihosta puuttuu osa kappaleen sanoista, mutta suurin piirtein noin se menee. Kappaleen esittää Tobias Meister, muun muassa Brad Pittin ja Sean Pennin saksankielinen ääni. Toisin kuin Deine Welt on Mondengel rauhallinen ja mystinen. Meister on upea kontrasti Brücknerille: hän puhuu pehmeästi vaipuen usein intiimeihin kuiskauksiin, vaikka tarpeen tullen sävy myös kovenee. Jylhä kuoro pyytää enkeliltä pelastusta. Ensimmäisenä levyn tyynemmistä raidoista antaa kaunis Mondengel myös osviittaa siitä, mitä tuleman pitää.
Engel der Nacht yön enkeli aus Träumen gemacht tehty unista aus dem Schlafe erwacht herännyt unesta
Der Lockruf (Kutsuhuuto) -interludessa puhuja kuulee enkelin lähettämän pahan kutsuhuudon ja joutuu yhä enemmän pahuuden valtaan. Sitä seuraava kappale Das Omen im Kreis des Bösen (Enne pahan kehässä) on toinen kokoelman hiteistä ja sisältääkin Deine Weltin lailla sekä hektisiä rytmejä että Christian Brücknerin. Lyriikoissa on harmillisesti taas puutteita, sillä kuoron osuudet ovat jääneet pois. Saksankielisessä tekstissä puhutaan nimessä mainitulle enteelle, jota pyydetään avaamaan mustien legioonien ovi ja sulkemaan pahan kehä. Brückner antaa jälleen kaikkensa joka säkeessä kuulostaen vuoroin anelevalta ja käskevältä. Kuoro tuntuu erityisen vaikuttavana jopa ylittävän Brücknerin – sen loppusäkeet tuovat aina väristyksen selkäpiihin.
du bist mein Heiligtum sinä olet pyhäkköni du bist mein Licht im Raum sinä olet valoni huoneessa du bist das Leben sinä olet elämä du bist der Fluch sinä olet kirous du bist das Omen sinä olet enne
Lauf der Zeit (Ajankulku) kuvailee ajan kulkua vastakohtien kehänä, jonka pysähtyminen toisi muassaan uuden aikakauden. Sen jälkeen alkaa Das Rad des Schicksals (Kohtalon pyörä), jonka esittäjän Frank Glaubrechtin roolilista on täynnä nimekkäitä näyttelijöitä kuten Pierce Brosnan ja Jeremy Irons. Kappaleessa on kuitenkin verrattain vähän puhetta, sillä suurin osa siitä on naissolistin latinankielistä tunnelmointia. Lyhyt saksankielinen osuus kuvailee kohtalon pyörää ja pyytää sitä jatkamaan liikettään. Kansivihon lyriikoista on tällä kertaa pudonnut pois saksankielisen tekstin viittaus pyörän kahdeksaan puolaan, joista puhutaan myös soolossa. Glaubrechtin hiukka aiempia näyttelijöitä pehmeämpää ääntä tuskin kuulee alussa, niin hiljaiseksi hänen osuutensa on miksattu. Tunnelma on Mondengelin tavoin käyskentelevä, jopa keinuva, ja kohoaa korkeisiin sfääreihin kertosäkeessä. Kirkas naisääni tuo mukavaa vaihtelua jytiseviin miesesiintyjiin – levyllä kun ei ole yhtä ainutta naisääninäyttelijää, vaikka heitäkin on E Nominen leivissä työskennellyt.
Das Orakel (Oraakkeli) -interludessa Thormannin kaihoisasti esittämä puhuja kohtaa oraakkelin, jota ylistetään seuraavassa kappaleessa Der Blaubeermund (Mustikkasuu). Sen esittäjä Volker Brandt tunnetaan erityisesti Michael Douglasin dubbiäänenä. Kappaleen tunnelma on kauniin mystinen kiihkeine kuiskauksineen sekä kirkkaine sooloineen. Brandt saa säkeisiinsä juuri sopivasti intohimoa yön jumalatarta kohtaan, ja kauniista tähdestä laulavat latinankieliset osuudet tekevät kappaleesta ylevän ja hellän kaikessa koreudessaan.
als Wächterin des Schicksals kohtalon vartijana beherrst du Leben hallitset elämää beherrst du Tod hallitset kuolemaa dein Wort bestimmt die Fügung sanasi määrää kohtalon noch vor dem Morgenrot jo ennen aamuruskoa dein Zauber bannt mich taikuutesi noituu minut lockt mich an viekoittelee minua die Ungewissheit epätietoisuus lässt mich nicht los ei hellitä otettaan der Preis der Wahrheit jedoch totuuden hinta tosin ist wie ein Todesstoß on kuin kuolinisku
Vuorossa on jälleen interlude, Sternensturm (Tähtimyrsky), jossa puhuja katsoo pimeyden voimien keskiöön yötaivaalle. Siellä näkyvät ilmeisesti eläinradan tähtikuviot, sillä seuraava kappale on nimeltään Im Zeichen des Zodiak (Eläinradan merkeissä). Tuhoa ja pimeyden voimien mellastusta kuvataan jälleen yksityiskohtaisesti kuoron messutessa horoskooppimerkkejä. Esittäjä Thomas Danneberg on levyn kannessa mainitun Rutger Hauerin lisäksi esittänyt myös John Travoltaa ja Sylvester Stallonea. Hän saakin tulkintaansa kunnon kärinää, joka ei paneutumisessa häviä Brücknerin aiemmille tuomiosaarnoille lainkaan. Miesten esitystavat ovat silti kovin erilaiset, sillä Im Zeichen des Zodiak on melkein kokonaan pidätellyn kiihkeää kuiskausta. Kappaleessa on myös runsaasti konemaisesti jytyyttävää instrumentaaliosuutta, joka sekin lisää intensiivisyyttä. Jos raitaa luonnehtisi yhdellä sanalla, olisi se juuri intensiivinen.
die Galaxie galaksi im schwarzen Dampf mustassa huurussa die Dynastie dynastia im Daseinskampf olemassaolon kamppailussa folge mir durch die Nacht seuraa minua läpi yön in den Tag päivään folge mir seuraa minua im Zeichen des Zodiak eläinradan merkeissä
Epätoivon alho hellittää hetkeksi, kun puhuja huomaa valoa taivaankannella interludessa Die Brücke ins Licht (Silta valoon). Sen jälkeen kuullaan Laetitia, Gerrit Schmidt-Foßin esittämä oodi samannimiselle naiselle. Schmidt-Foßilla on selvästi poikamaisempi ääni kuin muilla esiintyjillä, sen uskoo helposti Leonardo DiCaprion kaltaisen ihkupojun ääneksi. Hänen veljensä Dennis ja Florian ovat myös ääninäyttelyalalla. Laetitia on roomalaisen ilon jumalattaren nimi, mutta tässä kappaleessa ilo on varsin pidättyväistä ja tyyntä. Laetitia on pehmeä, romanttinen kappale, jonka vähissä saksankielisissä lyriikoissa puhuja valittaa kaipaustaan Laetitian luo ja odottaa parin yhtymistä kuolemassa. Suurin osa kappaleesta on Das Rad des Schicksalin tavoin naissolistin miellyttävää melodiaa, joka soljuu kevyenä ja vaivattomana, niin että tekee mieli laulaa mukana. Jälleen tervetullut suvanto Im Zeichen des Zodiakin kuohujen jälkeen.
Das Rätsel (Arvoitus) muuttaa tunnelman jälleen synkemmäksi, sillä kohtalon sanansaattaja ei vieläkään lupaa hyvää. Tulevaisuus verhoutuu puhujalta, joka ilmeisesti vaihtuu seuraavassa kappaleessa Der Prophet (Profeetta). Toisessa Jürgen Thormannin esittämässä varsinaisessa raidassa profeetta nimittäin vaikeroi, koska hänen täytyy nähdä kauheat näyt tulevasta voimatta niille mitään. Se tyypillinen selvänäkijöiden kirous siis. Der Prophet on kuitenkin mukaansatempaava kappale. Voimakas kuoro potkaisee käyntiin raskaasti jytisevän rytmin, mutta saa keskivaiheilla hiljaisemman, hyppelehtivämmän osion. Thormann esittää profeettansa kriisistään huolimatta tyynenä, ehkä hieman jo kohtaloonsa alistuneena, mutta määrätietoisena. Tämä mies tietää, mistä puhuu.
schwarzer Rosen Todesstacheln mustien ruusujen kuolonpiikit der Dämönen Siegeslachen demonien voitonnauru tief ins Herz hinein gesät syvälle sydämeen kylvetyt ich bin der Prophet minä olen profeetta
Land der Hoffnung (Toivon maa) esittelee meille vielä yhden mahdollisuuden pelastukseen. Se johdattaa kappaleeseen nimeltä Anderwelt (Laterna magica) – sulkuineen kaikkineen. Sen esittäjä Wolfgang Pampel on paitsi Harrison Fordin ja Gérard Depardieun saksankielinen ääni myös teatterinäyttelijä. Molemmilla raidoilla mainittu toivon maa Anderwelt (kirjaimellis-vapaasti käännettynä Toismaa) makaa menneisyyden meressä kuoleman ja kärsimyksen ulottumattomissa ja säilyy kätkössä yhä tänäänkin. Anderwelt on levyn eteerisin kappale. Sen rauhallisuus ylittää Der Blaubeermundin tai Laetitian kaltaiset oodit todella välittäen mielikuvan taianomaisesta luvatusta maasta. Pampelin tekstissä on mukava, laulumaisempi rytmi kuin aiemmilla esiintyjillä, kuin hän lukisi runoa repliikkien sijasta. Instrumentaaliosuudessa soittavat kauniit viulut ja kertosäkeessä kuulas soolo kuoron hienovaraisesti säestämänä.
wie eine Insel kuin saari die unberührt joka koskemattomana verborgen bis heute tähän päivään saakka kätkettynä in Frieden geführt on päätynyt rauhaan und so lebt sie wohl ja niin se kai elääkin bis hin zum Ende loppuun asti Anderwelt Toismaa und ihre Legende ja sen legendat
Seuraava interlude-kappale-pari on siitä erikoinen tapaus, että niiden nimet, In den Fängen von… ja Mysteria, muodostavat yhdessä ilmaisun ”Mysterian hampaissa”. Interlude tuo puhujan kadonneen valon haeskelusta suoraan mainittuihin hampaisiin, ja kappale itse on kolmas Christian Brücknerin raidoista. Tämä Mysteria vaikuttaa olevan jokin muinainen voima – ”das Reich”, valtakunta – joka palaa pian komentamansa armeijansa kera. Mysteria joukkoineen on kenties se pahan ja hyvän yhdistävä tuhovoima, josta ennustuksessa kerrottiin. Mysteria sekä vetää puoleensa että kauhistuttaa kappaleen puhujaa, ja Brücknerin roolisuoritus onkin täysin erilainen kuin aiemmissa kappaleissa, väsyneen ja alistuneen kuuloinen. Filtteröity soolo kuulostaa rikotulta, murretulta verrattuna edellisten raitojen lauluosuuksiin, ja kuoro laulaa enimmäkseen aa- ja mm-ääniä taustalla säestyksen yksinkertaisten melodiakulkujen ohella. Kaikki tämä luo kappaleelle omanlaisensa sävyn, yhtaikaa tyynen ja tylyn, mikä sopiikin varsin hyvin yhdistymisen teemaan.
es ist Nacht in meiner Welt maailmassani on yö wo ist das Licht missä on valo das mich erhellt joka valaisee minut laute Stille äänekäs hiljaisuus um mich herum ympärilläni macht mir Angst se pelottaa minua weiß nicht warum en tiedä miksi
Friedhof der Engel (Enkelten hautausmaa) vie valkoista armeijaa kutsuvan puhujan enkelten hautuumaalle. Kuuntelijan se vie levyn pisimpään raitaan nimeltään Die Runen von Asgard (Asgardin riimut). Se kertoo iät sitten kiveen kaiverretuista Asgardin riimuista, joihin sisältyy menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus ja jotka kertovat valkean armeijan verisestä taistelusta. Jonain päivänä Asgardin kellojen kaiku herättää taistelijoiden sielut kostamaan. Kappaleen esittäjä Elmar Wepper tunnetaan erityisesti Mel Gibsonin sekä Star Trek -hahmo Pavel Chekovin (Walter Koenig) dubbaajana. Die Runen von Asgard muodostaa yhdessä seuraavan kappaleen kanssa albumin kohokohdan, mikä kuuluu selvästi tykyttävästä tahdista, suureellisesta tunnelmasta ja Wepperin roolisuorituksesta. Hän eläytyy täysillä lukemaansa tekstiin, äänensävy vaihtelee kuiskauksesta ärjäisyyn ja kertosäkeen painokkaaseen lausuntaan. Kappale päättyy upeasti kuoron melodiseen, lyömäsoittimien tahdittamaan soolo-osuuteen, joka on täydellinen lopetus tuomiopäivän viimeiselle enteelle.
einst ward kerran eine große Schlacht verloren suuri taistelu hävittiin obwohl die Prophezeiung vaikka ennustus ihren Sieg beschworen vannoi heidän voittonsa vom Schicksal betrogen kohtalon pettäminä in den Tod getrieben heidät ajettiin kuolemaan
Das Erwachen (Herääminen) on levyn toiseksi viimeinen interlude. Asgardin kellot herättävät ennustuksen mukaisesti armeijan, joka kerran oli valkoinen – siinä siis yhdistyvät valkea ja musta, hyvä ja paha, mikä tekee siitä ennustuksessa mainitun tuomion airueen. Se pyyhkäisee yli maan ja värjää auringon mustaksi. Niin päästään levyn kohokohdan toiseen puoliskoon ja suosikkikappaleeseeni, Schwarze Sonneen (Musta aurinko). Sen esittäjä Helmut Krauss on toiminut muun muassa Samuel L. Jacksonin, James Earl Jonesin ja Marlon Brandon äänenä. Kraussin puheen tahti ei ole aivan yhtä laulava kuin Pampelin Anderweltissä, mutta kulkee silti laulunomaisesti rytmin mukana. Hän todella kuulostaa pahuuden ilmentymältä, joka palvoo mystistä mustaa aurinkoa yli kaiken. Kuoro esittää kertosäkeet jylhänä ja mahtavana, ja taustalla soi jatkuvasti iskevä riffi. Vaikka albumiversiokin on huikea, tuntuu kappale pääsevän täysiin eeppisiin oikeuksiinsa vasta tässä kahdeksanminuuttisessa remixissä, joka vaikuttaa olevan yhdistetty kahdesta versiosta. En valitettavasti tiedä, miltä julkaisulta se on.
du erscheinst in meinem Traum sinä ilmestyt unessani du liebkost mein schwarzes Herz hyväilet mustaa sydäntäni spendest Licht dem Lebensbaum lahjoitat valoa elämänpuulle du befreist mich von dem Schmerz vapautat minut tuskasta und eigentlich ja oikeastaan erschreckst du mich sinä hirvität minua auf ewiglich iäti Schwarze Sonne musta aurinko
Ennustus on siis täyttynyt, kuten viimeinen interlude Endzeit (Lopun aika) meille kertoo. Arvaamaton käy toteen ja ajan virta tyrehtyy. Levyn päättää kappale Jetzt ist es still (Nyt on hiljaista), jonka puhuja on valtaisan taistelun ainoa eloonjäänyt, joka ihmettelee hiljentynyttä maailmaa ja sulkee hänkin lopussa silmänsä vajoten ikuiseen uneen. Albumi loppuu siis juuri kuten luvattiin. Kappaleen esittäjä Michael Chevalier on dubannut muun muassa Oliver Reediä ja Sidney Poitieria. Nimestään huolimatta ei Jetzt ist es still ole täyttä hiljaisuutta, vaan kappaleen taustalla sykkii nopea tahti ja kuoro jylisee täysillä laulaessaan ”Nunc est silentium”. Sointi on mielenkiintoisesti ristiriidassa tuhon jälkiä kuvailevan tekstin ja Chevalierin kärisevän, surumielisen äänen kanssa. Chevalierin esitys on jokaista äännähdystä myöten kohdallaan – hänen yksi ainoa lausahduksensa ”Es war laut” (”Oli äänekästä”) sisältää tilanteen koko toivottomuuden ja menetyksen tuskan. Kappaleen tahti tuntuu vain kiihtyvän loppua kohden, kunnes hiljenee vähitellen ja Chevalier lausuu yksin albumin päätössanat ”Und jetzt ist es still”.
bedrückende Stille ahdistava hiljaisuus um mich herum ympärilläni niemals zuvor ei koskaan ennen war die Erde so stumm ole Maa ollut niin mykkä erstickende Leere tukahduttavaa tyhjyyttä weit und breit kaikkialla ist das das Ende onko se loppu der Stillstand der Zeit ajan pysähdys
Die Prophezeiung on tyylikäs kokonaisuus täysin E Nominen tyyliin. Aivan erilaisten elementtien – latinankielisen kuoron, konemusiikin, uskonnollisten ja myyttisten teemojen sekä saksalaisääninäyttelijöiden – yhdistäminen luo hienon, uudenlaisen saundin, joka uppoaa ainakin minuun kuin häkä. Ääninäyttelijöiden taidokkaat suoritukset saavat maailmanlopun kuvaukset tuntumaan karmivilta banaalin sijasta, vaikka ylilyönnin vaara on alati läsnä. Saksaa osaavalle vanhahtavat ilmaisut lyriikoissa ovat mannaa kaikkine eteen asetettuine genetiiveineen, arkaaisine sanoineen ja datiivin e-päätteineen. Harmi vain, että kansivihon sanoista puuttuu niin usein sanoja, jopa kokonaisia säkeistöjä. YouTubestä löytyy varmasti näytteitä kappaleista, jos jokin niistä alkoi kiinnostaa.
E Nominesta ei ole kuulunut juuri uutta vuoden 2007 singlen jälkeen, jota sitäkään ei virallisesti julkaistu, vaikka sen voikin ostaa Internetistä. Albumeista ei myöskään ainakaan kaikkitietävän Wikipedian mukaan enää oteta uusia painoksia, joten levyt saattavat tulevaisuudessa käydä harvinaisiksi. Se on sääli, sillä E Nominen ainutlaatuinen tuotanto on ehdottomasti kuuntelemisen arvoista.
Explore posts in the same categories: Musiikki, Saksa, Sound OnlyAvainsanat: Brad Pitt, Christian Brückner, Christian Weller, Dennis Schmidt-Foß, Die Prophezeiung, E Nomine, Elmar Wepper, Florian Schmidt-Foß, Frank Glaubrecht, Friedrich Gräner, Gérard Depardieu, Gerrit Schmidt-Foß, Harrison Ford, Helmut Krauss, James Earl Jones, Jürgen Thormann, Jeremy Irons, John Travolta, Leonardo DiCaprio, Marlon Brando, Max von Sydow, Mel Gibson, Michael Caine, Michael Chevalier, Michael Douglas, Oliver Reed, Pierce Brosnan, Robert de Niro, Rutger Hauer, Samuel L. Jackson, Sean Penn, Sidney Poitier, Star Trek, Sylvester Stallone, Thomas Danneberg, Tobias Meister, Vincent Price, Volker Brandt, Walter Koenig, Wolfgang Pampel, YouTube
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
Vastaa