Lööpissä: Kolmiodraamojen väliinputoaja

Desuconin kymmenvuotisjuhlatapahtumassa kesällä oli aurinkoinen tunnelma, mutta tapahtuman valopilkku oli kiistatta ääninäyttelijävieras Horie Yui! Pääsimme jututtamaan valloittavan pirteää Hocchania hänen urastaan ja monista ikimuistoisista rooleistaan.

Horie valokuva

Mitä anime merkitsi teille, ennen kuin itse ryhdyitte työskentelemään sen parissa? Oliko teillä erityisiä suosikkeja?

Horie: Lapsuudessani anime oli oikeastaan ihan tavallista, se oli käytännössä kaikkialla. Pidin pienenä paljon Saint Seiyasta, Yuu yuu hakushosta ja Creamy Mamista. Kaikista eniten kuitenkin rakastin Dirty Pairia. Se ja erityisesti toinen sen päähenkilöistä, Yuri, saivat minut alun perin innostumaan ääninäyttelemisestä.

Miten päädyitte seiyuuksi?

Horie: Halusin itsekin etsiväksi Dirty Pairin tapaan, mutta oikeastihan salapoliisit varmaan lähinnä etsivät kadonneita koiria. Ajattelin, että ääninäyttelijä olisi ammatti, joka olisi tietyllä tavalla lähimpänä salapoliisin työtä. Osallistuin erään seiyuukoulun koe-esiintymiseen, pääsin läpi ja siten jotenkuten päädyin seiyuuksi.

Ensimmäinen pääosanne oli Kurogane Communications -sarjassa vuonna 1998. Millaisia muistoja teillä on tästä roolista?

Horie: Olin tosiaan aivan uusi alalla, kun sain tämän roolin. Mutta sarjassa oli mukana niin ihania senpaita, että he varta vasten käyttivät aikaa käydäkseen yhdessä läpi rooliani ja sitä, millaisilla tunteilla voisin sen esittää. Se jäi minulle vahvasti mieleen.

Olette uranne aikana näytellyt hyvin monenlaisia hahmoja. Esimerkiksi Fruits Basketin Honda Tooru on hyvin lempeä, ja Love Hinan Narusegawa Naru on äkkipikainen. Onko jonkin hahmotyypin esittäminen mielestänne erityisen helppoa tai haastavaa?

Horie: Helppoa on tehdä esimerkiksi tavallisten koulutyttöjen rooleja, koska olen itsekin käynyt koulua ja kokenut samat asiat. Myös sellaiset hahmot ovat helppoja, jotka ovat hyvin perillä omasta maailmastaan tai pääsevät siihen sisään sarjan aikana.

Vaikeita taas ovat hahmot, jotka tulevat sarjaan mukaan vasta myöhemmin, mutta tuntevat hyvin sen maailman. Silloin minun pitää esittää niitä kuin ne tietäisivät jo kaiken, mihin on tosi vaikea päästä mukaan.

Kun hahmo tulee mukaan kesken sarjan, pääseekö tutustumaan siihen, mitä on aiemmin tapahtunut? Vai pitääkö vain mennä studiolle ja näytellä, mitä käsikirjoituksessa sanotaan?

Horie: Toki jos sarjasta on jo olemassa manga, voin lukea sitä etukäteen. Jos kyseessä taas on alkuperäisanime, ei oikein ole tietoa, mitä siinä on aiemmin tapahtunut – en välttämättä edes pääse tutustumaan aikaisempiin käsikirjoituksiin. Silloin täytyy vain kysyä ohjaajilta ja muilta. On myös hyvin hermostuttavaa, kun tulee studiolle epätietoisena, mutta muut ovat jo sisällä hahmoissaan.

Love Hinan Naru on ensimmäisiä roolejanne, joista tulitte tunnetuksi. Millaisia muistoja teillä tästä sarjasta on?

Horie: Ennen nauhoitusta saa etukäteen käsikirjoitukset ja esimerkiksi DVD:n tulevasta jaksosta, jolloin pystyy kotona jo hieman katsomaan esimerkiksi huulisynkkaa. Love Hinan aikana ei kuitenkaan saanut vielä mitään materiaalia etukäteen, ja nauhoitettava jaksokin katsottiin vain kerran ennen äänitystä. Minulle jäi siitä rankat muistot – oli vaikeaa, kun kaikki piti saada purkkiin niin äkkiseltään.

Horie - Honda Tooru

Honda Tooru (Fruits Basket)

Teiltä muistetaan hyvin myös Fruits Basketin Honda Tooru, ja alkuperäismangakin on julkaistu täällä Suomessa. Minkälaisia muistoja teillä on Fruits Basketin tekemisestä?

Horie: Olen muun muassa käynyt sarjan mangakan Takaya Natsukin kanssa karaokessa! Muistan myös, että sarjan viimeiset jaksot olivat todella rankkoja. Yleensä jaksojen nauhoitus jaetaan A- ja B-puoliin, mutta Fruits Basketin päätösjakso oli jaettu vielä pienempiin osiin. Jakso käytiin myös poikkeuksellisen tarkasti läpi, ja repliikkejä hiottiin kovasti etukäteen.

Mawaru Penguindrum -animessa esititte Natsume Masakoa. Millaista oli työskennellä sarjan ohjanneen Ikuhara Kunihikon kanssa?

Horie: Hän oli todella ihmeellinen ja ihana henkilö, tavallaan hyvällä tavalla erilainen. Hänellä on erittäin kaunis tyylitaju. Hän on juuri sellainen satumainen henkilö, jonka voisi kuvitella tulleen ruusu kädessä suoraan Utenan maailmasta.

Teitte sarjaan myös Esmeralda-pingviinin äänen. Millaista oli näytellä tätä hahmoa?

Horie: Esmeraldahan on todella fiini neiti pitkine silmäripsineen. Kun näin sen, pohdin, miten saisin pingviinin piipitykseen hienostuneen vivahteen. Otin siihen hieman mallia Ace wo nerae! -sarjan Ochoufujin-hahmosta.

Sakurasou no petto na kanojo -sarjassa teitte tuplaroolin hikikomoripoika Ryuunosukena ja hänen luomanaan tekoälynä Maid-chanina. Millaista on esittää useita eri roolihahmoja samassa sarjassa?

Horie: En itse erityisesti pidä tuplarooleista senkin takia, että nauhoituksissa saattaa joutua tekemään myös heittiksiä (pieniä sivuosia). Minulla ei ole ollut kovin paljon poikarooleja, joten jos pitää tehdä poikaheittis, se hermostuttaa minua joskus paljon enemmän kuin itse pääsuoritus, joka on kuitenkin paljon näkyvämpi. Heittiksiä tulee niin usein, että voi jopa käydä siten, että tekee äänen sekä pallon syöttäjälle että sen vastaanottajalle!

Auttaako tuplarooleissa yhtään, jos esitettävät hahmot ovat hyvin erilaisia keskenään, kuten esimerkiksi Sakurasou no petto na kanojon tapauksessa?

Horie: Näiden kahden kohdalla ajattelin, että kun Ryuunosuke on itse kuitenkin luonut Maid-chanin, kuvittelin, että hän on myös itse äänittänyt sen puheen tietokoneelle, jolloin ääni saisikin kuulostaa hieman samalta. Sakurasoussa Ryuunosuken rooli jännitti minua tosi paljon, kun tosiaan näyttelen aika harvoin poikia.

Teitte cameoroolin Sore ga seiyuu! -sarjassa. Miltä tuntui esittää itseään?

Horie: Mangan käsikirjoittaja Asano Masumi on hyvä ystäväni, ja esiinnyin hahmona jo mangassa. Kun anime sitten tehtiin, pääsin näyttelemään itseäni siihen. Se oli todella vaikeaa, koska periaatteessa pitäisi olla oma itsensä, mutta animehahmo on kuitenkin todellisuutta söpömpi, ja äänen pitäisi vastata sitä. Mutta onko se sitten sitä, millainen itse oikeasti on? Se oli hirmu hankalaa!

Horie - Sore ga seiyuu!

Sore ga seiyuu!-sarjassa Horie suorastaan säkenöi ihailevan kollegan silmissä.

Sarjan henkilöt ihailevat kovasti cameorooleissa esiintyviä oikeita ääninäyttelijöitä. Miltä tuntui, kun oma itse oli tällaisen ihailun kohteena?

Horie: Kun kerran olemme Asanon kanssa läheisiä, sarjassa esiintyvä minä on mielestäni kirjoitettu hyvin. En oikein tiedä, onko oikeassa elämässä kouhaita, jotka ajattelisivat minusta yhtä ihaillen kuin sarjan hahmot. Olisihan se hauskaa, jos olisi!

Ihailetteko itse tiettyjä ääninäyttelijöitä?

Horie: Kyllä, monia. Erityisesti sellaisia, joilla laatu ja motivaatio pysyvät korkeina pitkänkin uran jälkeen, sillä se on tällä alalla valtavan vaikeaa. Esimerkiksi aiemmassa keskustelussamme mainitut Furuya-san (Tooru) ja Chiba-san (Shigeru) ovat olleet alalla kauan ja ovat vieläkin tosi suosittuja. He ovat ihan hirviöitä – hyvässä mielessä! Ihailen kovasti sellaisia senpaita. Ihan fanina ihailen Sakamoto Maaya -sania.

Kashimashissa esititte Kamiizumi Yasunan roolia. Tapasitteko silloin mangaka Akahori Satorua?

Horie: Akahori salasi aluksi nimensä sarjan yhteydestä. Hänet tunnettiin ronskeista sarjoista, eikä hän halunnut, että Kashimashin tapaisia kauniimpia teoksia lukevat löytäisivät ne. Siksi hän ei ollut paikalla sarjan nauhoituksissa, enkä tavannut häntä.

Kashimashi kertoo tyttöjen välisestä herkästä kolmiodraamasta. Millaista oli esittää sellaista roolia?

Horie: Kashimashissa hahmoni Yasuna pitää tytöistä, joten hän kiinnostuu päähenkilöstä vasta, kun tämä muuttuu tytöksi. Kilpaileva tyttö taas pitää pojista, joten tilanne on vähän monimutkainen. Mutta kolmiodraamoissa olen aina se kakkoseksi jäävä osapuoli. Myös Monogatarin Hanekawa Tsubasa, Da Capon Shirakawa Kotori ja Toradora!:n Kushieda Minori olivat sellaisia. Ajattelin siis, että taasko!

Minua vähän surettaa hahmojeni puolesta ja toivoisin, että he voittaisivat joskus rakkauden itselleen. Mutta itse sarjaa tehdessä oli hyvä tunnelma.

Horie - Yasuna

Osaragi Hazumu ja Kamiizumi Yasuna (Kashimashi)

Miten luotte äänen uudelle hahmolle? Miten valmistaudutte rooliin?

Horie: Jos sarjasta on alkuperäisteos, tutustun siihen ja sitä kautta myös hahmoon. Siitä näkee esimerkiksi puhetyylin, mikä auttaa miettimään, millä tavoin hahmon voisi tehdä. Jos alkuperäisteosta ei ole, katson hahmotiedoista ihan perusasioita kuten pituuden ja painon. Jos hahmo on todella pitkä ja kookas, ääni voi olla matala, kun taas pienellä hahmolla ääni olisi korkeampi.

Olette näytellyt myös monia videopelirooleja. Miten ne eroavat animen tekemisestä?

Horie: Peliroolit äänitetään yleensä ihan yksin, ja materiaalina on vain vuorosanat ja kuvaus miljööstä. Siinä mielessä niitä on helppo tehdä, kun hahmoon on samaistunut, vaikkei paikalla ole muita näyttelijöitä. Pidän pelirooleista paljon.

Animessa taas kaikki näyttelijät ovat studiossa kerralla ja tehdään aina jakso viikossa, joten maailmaan menee mukaan hieman eri tavalla. Joskus pelirooleissa tulee kova hiki, kun on yksin pienessä kopperossa, jossa ei saa olla edes ilmastointia päällä!

Visual noveleissa on paljon enemmän dialogia kuin muissa peleissä kuten mobiilipeleissä. Onko niiden tekeminen jotenkin poikkeavaa?

Horie: Kyllä juuri se vuorosanojen määrä vie paljon enemmän aikaa. Esimerkiksi Kanonia kävin äänittämässä neljä-viisi kertaa. Vaikkapa mobiilipelien nauhoitus taas voi mennä jopa alle tunnissa. Higurashi ja muut ovat tunnettuja, eikö? Ne olivat valtavan pitkiä.

Ääninäyttelemisen lisäksi teette omaa musiikkia. Miten musiikkiuranne lähti käyntiin?

Horie: Kun aloin ääninäytellä, oli hyvin yleistä, että seiyuut julkaisivat omia CD-levyjä ja lauloivat hahmojen omia kappaleita. Siksi myös ensimmäiset laulamani kappaleet olivat hahmojen esittämiä lopputeemoja ja vastaavia. Siitä sitten päätin kokeilla musiikin tekoa itsekin. Anteeksi, ettei tämän takana ole mitään sen dramaattisempaa!

Olette tosiaan esittänyt paljon myös kyarasongeja. Miten hahmossa laulaminen eroaa oman musiikin tekemisestä?

Horie: Kun lauletaan hahmon kappaletta, on juurikin pysyttävä hahmossa ja ääni pidettävä samanlaisena. Kappaletta on mielessään pohdittava hahmon näkökulmasta. Siinä mielessä se on vaikeaa. Mutta kun moiseen tottuu, voi käydä niin, että omia lauluja tehdessä ei enää yhtään muista, miten niitä pitäisi esittää! Silloin on mietittävä taas sitä, minkä tunteen itse saa kappaleesta. Sitten vuorostaan tottuu siihen, ja pitää taas palata hahmolauluihin…

Oletteko muuten koskaan laulanut poikaroolissa?

Horie: Olenkohan…? En usko. Se olisi varmaan mahdotonta!

Millaiset roolihenkilöt koskettavat teitä voimakkaimmin?

Horie: Tosi vaikea sanoa… Kun teen rooleja, annan jokaiselle heistä ikään kuin palan sielustani. Oli hahmo millainen tahansa, jopa pahis, samaistun siihen aina paljon.

Olette päässyt uranne aikana näyttelemään monenlaisia hahmoja. Onko jotain hahmotyyppiä, jota ette ole vielä saanut tehdä, mutta haluaisitte joskus päästä kokeilemaan?

Horie: Kuten aiemmin mainitsin, ihailin Dirty Pairin tapaisia etsiviä. Haluaisin siis päästä tekemään Kindaichi shounen no jikenbon tai Salapoliisi Conanin kaltaisen etsivän!

Mitä mieltä olette animen suosiosta ulkomailla kuten Suomessa?

Horie: Olen aiemmin käynyt Losissa (Angelesissa), Ranskassa ja Kiinassa. Yllätyin, kun niiden tapahtumissa oli valtavasti animefaneja, jotka tuntevat minutkin jo etukäteen. Itse menin paikalle ajatellen, että tapaamme ensimmäistä kertaa, joten se tuntui todella ihmeelliseltä. On hienoa, että muutkin voivat jakaa sen ilon, jota Japanin anime on minullekin tuottanut ihan lapsesta aikuisuuteen saakka.

Mitä Suomeen tulee, sehän on Japanissa erittäin tunnettu maa, jonne monet haluaisivat käymään. Kun pääsin tänne, kaikki ympärilläni olivat kateellisia. Olen iloinen, että tapasin täälläkin animefaneja!

Explore posts in the same categories: Anime, Lööpissä, Seiyuu, Tapahtumat

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Lööpissä: Kolmiodraamojen väliinputoaja”


  1. […] Lööpissä: Kolmiodraamojen väliinputoaja (Horie Yuin haastattelu Afurekossa) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: