Lööpissä: ”Hyvää”

Kesäkuussa 2017 Desucon teki historiaa ensimmäisenä eurooppalaisena tapahtumana, jonka kunniavieraaksi saapui huippusuosittu ääninäyttelijä Kaji Yuuki! Ennätysyleisön conissa kerännyt Kaji osoittautui todella hurmaavaksi ja lähestyttäväksi ihmiseksi, jonka kanssa olisi voinut jutustella loputtomiin. Lyhyellä vierailulla aikaa riitti kuitenkin vain oheiseen haastatteluun!

Kaji 02

Kuvan otti Noora Kontio!

Tervetuloa!

Kaji: Moi!

Miten matka meni?

Kaji: Pidän lentämisestä. Silloin ehtii olla rauhassa, kuunnella musiikkia ja katsella elokuvia. Minulla kun ei juuri muuten ole sellaiseen aikaa. Saavuin juuri enkä ole vielä ehtinyt katsella ympärilleni, mutta kaupunki (Helsinki) vaikuttaa todella kauniilta.

Miten päädyit ääninäyttelijäksi?

Kaji: Jo pienenä pidin ajatuksesta unelmasta tai tavoitteesta, jonka voi saavuttaa tekemällä paljon töitä. Yläkouluikäisenä sain kuulla, että ääninäyttelijän työssä kaikki, mitä tekee, on hyväksi ja auttaa pääsemään eteenpäin. Ajattelin, että onpa täydellinen työ, ja aloin tähdätä seiyuuksi. Olen myös aina pitänyt animesta, elokuvista ja peleistä. Sekin oli osasyy.

Lukiossa liityin näytelmäkerhoon ja löysin sieltä muita, jotka myös halusivat ääninäyttelijöiksi ja kertoivat minulle koe-esiintymisistä. Lähdin kokeilemaan ja pääsin koeluvun kautta agentuurin listoille. Siitä se lähti käyntiin.

Pääsivätkö ystäväsikin?

Kaji: Aika monia heistä olen päässyt tapaamaan uudelleen agentuurien työntekijöinä. Kaikki heistä eivät päässeet ääninäyttelijöiksi, mutta ovat kuitenkin alalla muissa tehtävissä. On ollut ihanaa tavata heitä jälleen.

Vuosina 20082009 urasi lähti nousuun. Tapahtuiko tuolloin jotain erityistä?

Kaji: En koe, että olisi yhtäkkiä tapahtunut jotain erityistä, vaan olen vähitellen edennyt urallani.

Kaji Shion

Varhaisia pääroolejasi oli No. 6:n Sion. Mitä sarjasta on jäänyt mieleen?

Kaji: Pidin No. 6 -kirjoista jo ennen roolin saamista. Oli siis ihanaa päästä siihen osaan, mutta se tuotti myös paineita suoriutua erityisen hyvin. Sarjan hahmokaarti on melko pieni, joten sen tekeminen muiden näyttelijöiden kanssa oli aika intiimi kokemus. Varsinkin vastanäyttelijäni Hosoya Yoshimasan (Nezumi) kanssa yhteistyö oli hyvin tiivistä. Kunnioitin häntä paljon ja oli hienoa päästä työskentelemään hänen kanssaan. Meistä tuli hyvät ystävät ja pidämme edelleen yhteyttä.

Sarja oli tosiaan jo ennalta tuttu. Oliko Sion se rooli, johon itsesi mielsit, vai havittelitko jotain toista hahmoa?

Kaji: Ajattelin kyllä, että jos saisin sarjasta jonkin roolin, se olisi juuri Sion. Olin kotona omaksi huvikseni näytellytkin ääneen Sionin repliikkejä.

Accel World -sarjan päähenkilö Haruyuki on hyvin epätyypillinen sankari, mitä tukee hahmosuunnittelu. Miten toit tätä esiin näyttelijäntyössäsi?

Kaji: Haruyuki on tosiaan ulkoisesti erilainen, joten ajattelin, että se voisi kuulua myös hänen äänessään. Näyttelijäntyöllisesti hän on kuitenkin aika tyypillinen hahmo lukiolainen, jolla on monia komplekseja ja heikkouksia ja joka alkaa vahvistua löydettyään jotain, jota suojella.

Kaji Eren

Tällä hetkellä kansainvälisesti tunnetuin roolisi on Titaanien sodan Eren. Miten sait roolin?

Kaji: Ennen animen tuloa luin Titaanien sota -mangaa ja olin sen fani. Kun menin koelukuihin, sarjan ohjaaja Araki Tetsurou oli minulle tuttu Guilty Crownista ja olin todella iloinen mahdollisuudesta päästä työskentelemään taas hänen kanssaan. Minua ilahduttaa, että sarjasta on tullut niin suosittu ympäri maailman.

Eren on kehittynyt sarjan aikana paljon. Miten näyttelijäntyösi on muuttunut hänen mukanaan?

Kaji: Sarjassa on paljon suuria käännekohtia, joiden myötä näyttelijäntyö tietysti muuttuu. Itse uskon kuitenkin kehittyneeni eniten eri roolien välissä ja sen ansiosta, että olen päässyt tekemään työtä samojen ohjaajien kanssa, kuten edellä mainituissa Guilty Crownissa ja No. 6:ssa. Yhteistyöllä heidän kanssaan on ollut suuri vaikutus kehitykseeni ääninäyttelijänä.

Olen kuitenkin Titaanien sodan tekemisen myötä ymmärtänyt yhä enemmän, kuinka samankaltainen olen Erenin kanssa. Se on vaikuttanut tapaani näytellä häntä. Olen päässyt näyttelemään niitä samankaltaisuuksia, joita meissä on, ja oma persoonani on tullut roolissa yhä enemmän esille.

Viimevuotisessa Bananya-sarjassa teitte Murase Ayumun kanssa kaikki roolit kertojaa lukuun ottamatta. Miten sellainen projekti lutviutui?

Kaji: Kun ensi kerran kuulin siitä, mietin, olenko edes sopiva siihen. Ajattelin, että sellaisille söpöille hahmoille sopisi paremmin naisnäyttelijä. Mietin myös, pystynkö siihen, koska on todella vaikeaa tehdä yksin kymmenen roolia. Mutta kun projekti lähti käyntiin, oli todella hauskaa kaivaa itsestään esiin kaikenlaisia tunteita. On ihana kuulla, että Bananya tunnetaan myös ulkomailla. Olisi hauska, jos sitä rakastetaan maailman ympäri kuten Titaanien sotaa! Kaikista sarjan hahmoista hauskinta oli esittää Oyajibananyaa eli Pappabanaania.

Kaji Naruhodou.jpg

Ace Attorney -animessa esitit Naruhodou Ryuuichin (Phoenix Wright) roolia. Pelisarjalla on pitkä historia, joten miltä tuntui tehdä näin tunnettu rooli?

Kaji: Esitän tosiaan Naruhodoun roolia animeversiossa. Ensimmäinen peli taisi ilmestyä yli viisitoista vuotta sitten, olin silloin koululainen ja pelasin sitä innokkaasti. En osannut edes aavistaa, että esittäisin vielä pelin päähenkilöä jossain versiossa. Sama oli Pokémonissa, jota katsoin paljon lapsena. En mitenkään voinut kuvitella, että jonain päivänä seikkailisin itse Satoshin (Ash) ja ystävien kanssa. Olen siitä valtavan iloinen.

Kun pelit olivat kerran jo tuttuja, oliko sinulla valmiiksi mielessä tietty ääni Naruhodoulle, vai syntyikö se vasta sarjaa tehdessä?

Kaji: Hahmolla on vahva ja harteikas olemus, joten ajattelin, että hänellä olisi siihen sopiva muhkea ääni, joka ei välttämättä luonnistuisi minulta. Luonteeltaan Naruhodou on kuitenkin oikeudentuntoinen ja suoraselkäinen, ja ne ovat minun äänelleni tyypillisiä piirteitä. Ilahduin, kun päätös roolista sitten tuli.

Pokémon XY:ssä tosiaan esitit Citronia (Clemont). Mitä pidit roolista?

Kaji: Pokémonin näyttelijäkaarti on täynnä veteraaneja, joten minua jännitti kovasti päästä näyttelemään heidän kanssaan. Opin silloin paljon ja olen siitä iloinen sekä kiitollinen. Citronissa on paljon eri puolia hän on isoveli, salipäällikkö ja Satoshin ystävä. Pidin tietoisesti kaikki nämä osa-alueet hahmosta mielessäni, kun lähdin näyttelemään roolia. Se oli hyvä kokemus.

Olet näytellyt kaikenlaisia hahmoja urheilijoita, toimintasankareita, ensirakastajia. Millaiset roolit jäävät parhaiten mieleen?

Kaji: Viime aikoina Eren on ollut pinnalla. Hänenlaisiaan paljon huutavia ja taistelevia hahmoja tuntuu tulevan minulle paljon tätä nykyä. Sitä ennen oli paljon Accel Worldin tyylisiä tapauksia: heikko poika, joka tapaa jonkun, taistelee ja häviää, mutta silti tsemppaa ja nousee lopulta kuninkaaksi.

Kaji Pappabanaani.jpg

Mitä hahmotyyppiä et ole vielä saanut esittää, mutta haluaisit kokeilla?

Kaji: Pappaa. Ei vaan… Kun ikää tulee lisää, haluaisin päästä näyttelemään sellaisia rooleja, jotka iän myötä avautuvat minulle. Samalla haluaisin kuitenkin pitää mahdollisuuden lasten, kouluikäisten ja teinien rooleihin, jotka muodostavat hyvän osan ääninäyttelijän työstä.

Muutama vuosi sait maistiaisia Suomesta, kun esitit Santa Companyssa Bell-tonttua. Mitä ajatuksia projektista jäi?

Kaji: Japanissa joulupukki ja joulu ovat etenkin lapsille kuin satua, ja myös Santa Company oli alun perin lastenkirja. Oli ihanaa päästä näyttelemään joulupukin apulaista ja tuomaan lapsille niitä unelmia. Haluaisin, että useampi tuntisi sarjan, hauskaa että tiesitte sen!

Onko sinulla esikuvia muista ääninäyttelijöistä?

Kaji: Tietenkin kaikki ovat minusta mahtavia. En kuitenkaan ajattele, että haluaisin tulla jonkun muun kaltaiseksi, vaan Kaji on Kaji. Haluaisin tulla näyttelijäksi, jonka kanssa muut haluaisivat työskennellä juuri siksi, että olen Kaji.

Mikä on sinusta tärkeintä hyvän roolisuorituksen kannalta?

Kaji: Huikea kysymys! Minähän olen vielä nuori, en vielä tiedä noin vaikeita… Katsojille animen maailma on todellinen, joten on tärkeää myös näytellä tosissaan siten, että se aitous välittyy heille.

Kaji Haruyuki.jpg

Olet nyt valtaisan suosittu seiyuu, miltä se oikein tuntuu?

Kaji: En minä itse niinkään ole suosittu, vaan olen esiintynyt hienoissa sarjoissa, jotka kiinnostavat sellaisiakin japanilaisia, jotka eivät tavallisesti katso animea, ja myös kansainvälistä yleisöä. Sitä kautta olen päässyt esille.

Mikä on työssäsi parasta?

Kaji: Tämä on ehkä hassusti sanottu, mutta ne tuskalliset asiat. Viime aikoina sitä on kokenut erityisesti Titaanien sodan Erenin roolissa. On toki hauskaa näytellä hahmoa, jolla on hauskaa. Mutta kun hahmon on selvittävä vaikeasta tilanteesta, kun tunnelma on tuskallinen ja dramaattinen, pääsee näyttelemään asioita, joita ei itse koe omassa elämässään. Parasta on vaikeiden kohtausten palkitsevuus.

Mitä odotat Suomen-reissulta?

Kaji: Olen ensinnäkin kiitollinen, että minut kutsuttiin Desuconiin ja pääsin tulemaan tänne. Olen ensi kertaa tapahtumassa Euroopassa, ja on hienoa päästä tapaamaan suomalaisia ja eurooppalaisia animefaneja. Pidän paljon matkustamisesta, ja vaikkei minulla tällä kertaa ole paljon omaa vapaa-aikaa, haluaisin kävellä ympäri kaupunkia, käydä saunassa ja katsoa, löytyisikö muumeja tai joulupukkia.

Kiitokset haastattelusta ihanalle vieraalle! Kaji pui coninjälkeisiä tunnelmia myös omassa nettiradio-ohjelmassaan Kaji Yuuki no hitorigoto. Tekstimuotoisen käännöksen jälkitunnoista voi lukea Desuconin blogista!

Explore posts in the same categories: Anime, Lööpissä

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommenttia : “Lööpissä: ”Hyvää””

  1. Dahaka Says:

    Voitteko tejdä pitkästä aikaaa nolostalgia videon? Ehkä jokin Don Bluthin elokuva kuten Pikku pingviini taikka Anastasia. Tai sitten Frederik Du Chaun Taikamiekka?


  2. […] Lööpissä: ”Hyvää” (Kaji Yuukin haastattelu Afurekossa) […]


  3. […] Lööpissä: ”Hyvää” (Kaji Yuukin haastattelu Afurekossa) […]


  4. […] Lööpissä: ”Hyvää” (Kaji Yuukin haastattelu Afurekossa) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: