Vanhanajan joulu: luukku 3

Afurekon kolmannen joulukalenterin aiheena olivat erilaiset vaikuttavat älähdykset. Lukuisista uusista teoksista poimimme pari lisäesimerkkiä!

afureko-rick-burp

Kuvottavan koukuttavan Rick and Morty -sarjan toinen nimihahmo Rick Sanchez on niin vastenmielinen päähenkilö kuin olla ja voi. Epäempaattinen tiedenero ryyppää jatkuvasti, käyttää sumeilematta muita hyväkseen ja saattaa läheisensäkin hengenvaaraan ilman omantunnontuskia. Lisäksi alkoholinjuonnistaan johtuen hän myös röyhtäilee vähän väliä.

Röyhtäilemistä pidetään hyvin lapsellisena ja epäsopivana käytöksenä, ja se liitetään useimmiten hiilihappojuomia vetäviin teineihin. Röyhtäily onkin mielenkiintoinen lisä hahmon persoonaan, sillä lähes kaikki Rickissä tekee hänestä inhottavan, röyhtäily taas nimenomaan ällöttävän, etenkin koska hän harvoin katkaisee puhettaan röytäistessään. Kun lapsellinen efekti yhdistetään sarjan sysimustaan huumoriin, tulokset ovat pahimmillaan järkyttäviä. Kun islamilaisterroristiksi tekeytynyt Rick röyhtäisee huutaessaan “Allah akhbar!” lentokoneessa, heilutaan jo niin hyvän maun rajoilla, ettei oikeasti tiedä miten reagoida.

Sarjan molempien nimihahmojen ääninäyttelijä Justin Roiland nauhoittaa Mortyn repliikit aina ensin, koska Rickin ärtyisä ääni rasittaa kurkkua niin paljon. Roiland ei pysty röyhtäisemään käskystä, joten hänen on aina Rickiä nauhoittaessaan juotava olutta ja vettä saadakseen ilmaa vatsaan röyhtäisyjä varten. Hahmon oli ensin suunniteltu röyhtäisevän lähes joka repliikin aikana, mutta määrää vähennettiin huomattavasti, kun ensimmäistä jaksoa työstettiin. Päätös oli helpotus katsojien lisäksi Roilandillekin, joka sai neljän tunnin röyhtäilynauhoituksista hirvittävät vatsakivut.

Röyhtäilyä kuulee animaatioissa aniharvoin, siksipä Rickin manööveri on erittäin mieleenjäävä ja on muodostunut tärkeäksi osaksi hahmon persoonaa. Halutessaan voi katsella koosteita Rickin röyhtäisyistä – ette uskokaan, miten kovasti ne umpiväsyneenä naurattavat.

Afureko - Slimer.jpeg

Uudessa Ghostbusters-elokuvassa nähtiin niin uusia kuin monia tuttujakin haamujengiläisiä. Yhden cameorooleista tekee huippusuosittu Slimer, vihreä möllykkäkummitus, joka on omistanut jälkielämänsä lähinnä syömiselle. Slimerin cameo on vähän kuin se itse: pieni mutta ytimekäs. Kummitus ilmaantuu hodarikioskista, pistelee poskeensa suurimman osan sen tarjonnasta ja varastaa Haamujengin auton, jossa on pian kummitusbileet.

Ensimmäiset kaksi Ghostbusters-elokuvaa ohjannut Ivan Reitman antoi niissä lisäksi äänen Slimerille, uusimmassa elokuvassa taas roolin tekee Adam Ray. Iloluontoinen kummitus ei juuri päästele muita ääniä kuin rönsyilevää naurua ja huudahtelua, jotka Ray tekee mörisevän matalalla ja ällöfaktoria nostattavan kurlaavalla äänellä, joka selvästi ammentaa inspiraatiota Reitmanin versiosta. Rayn tekemä höpsö älinä sopii yhä hahmolle täydellisesti ja tuo oman osansa elokuvan nostalgia-aspektiin.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Vanhanajan joulu: luukku 3”

 1. Kuroken Says:

  Palaan vielä lyhyesti aiemmassa luukussa esille tuomaani Bill Farmerin Sam-koiraan LucasArtsin Sam and Max –pelissä. Vaikka Sam puhuukin pelissä kaiken aikaa rauhalliseen ja rentoon sävyyn, pelistä löytyy yksi kohta, jossa rauhallisuus särkyy hauskan tuskanhuudon muodossa. Kun pelissä ollaan eriskummallisessa Mystery Vortex –lokaatiossa tutkimassa paikan ovia, useimmista ovista sisään astuessa Sam ja Max kuvailevat näkemäänsä ja kokemaansa, minkä jälkeen he tulevat ulos. Yksi näistä dialogin pätkistä alkaa Samin korkealla ”Aiiee!”-huudolla, joka jo itsessään kuulostaa erittäin hauskalta. Kun huudon korkea ja koomisen tuskallinen sävy asettuu luonnostaan kontrastiin Samin muuten rauhallisen äänensävyn kanssa, huudon hauskuus nousee kuitenkin toiseen potenssiin. Tuolle huudolle ei voi olla nauramatta kun se kajahtaa yllättäen Samin kaltaisen viilipytyn suusta.

  LucasArtsin myöhemmästä seikkailupelistä, Grim Fandangosta, löytyy kaksi mainitsemisen arvoista älinää. Ensimmäisenä on pelin päähahmo Manny Calaveran sidekickin Glottis-demonin sekä erään merimiehen kuorsausääni. Kyseinen kuorsaus on juuri sitä hermoja raastavaa tukkoista kuorsausta, jota kuunnellessaan ei edes herra Hakkarainen saisi unta. Toinen äännähdys kuullaan pelin loppupuolella pelaajan mennessä puhumaan Glottisille eräässä kohtaa. Kun Manny sanoo ”Don’t panic!”, Glottis päästää suustaan muikean ”Giääh!”-paniikkiähkäisyn, josta välittyy hauskasti ja aidosti sekä säikähdys että paniikki. Tuossa kohtaa peliä minun on pakko mennä puhumaan Glottisille useammin kuin kerran kuullakseni tuon hulvattoman ähkäisyn. Glottisia ääninäyttelee Alan Blumenfeld.

  (Seuraavaksi pieniä SPOILEREITA Telltale Gamesin The Walking Dead –peleistä.)

  Ikävämmän luonteisia erinomaisesti toteutettuja äännähdyksiä kuullaan Telltalen The Walking Dead –pelien ensimmäisen tuotantokauden lopulla ja toisen tuotantokauden alussa Clementine-tytöltä, jota ääninäyttelee Melissa Hutchison. Kun ensimmäisen kauden päähahmo Lee hieroo Clementinen päälle sisälmyksiä peittääkseen hänen hajunsa zombeilta, Clem ähisee hierottaessa erittäin autenttisesti. Clemin ähinästä välittyy selvästi sekä pelko että inho, minkä vuoksi häntä kohtaan ei voi olla kokematta sääliä, vaikka Lee tekeekin sen suojellakseen Clemiä zombeilta.

  Lisää puistattavan autenttista älinää kuullaan The Walking Deadin toisen kauden alussa, kun hieman vanhempi Clementine joutuu itse ompelemaan tikit koiran puremaan kädessään. Clemin voihkinnasta ja tuskanhuudoista kuuluu selvästi operaation tuskallisuus ja äkilliset kivun vihlaisut, minkä vuoksi pelaajallekin tulee erittäin epämiellyttävä olo. Tuo kyseinen kohtaus lukeutuu ainakin itselläni koko pelisarjan muistettavimpiin yksittäisiin hetkiin juuri Melissa Hutchisonin autenttisen tuskallisen äänityöskentelyn vuoksi.

  (SPOILERIT päättyvät.)

  Lopuksi löytyy vielä yksi hauska äännähdys Final Fantasy XV:n japaninkielisestä versiosta. Silloin tällöin kun autolla ajellessa alkaa yllättäen sataa, päähenkilöporukan iloluontoinen Prompto säikähtää hauskan säikähdysäänen saattelemana. Tuosta äännähdyksestä välittyy hienosti sekä säikähtäminen sateen iskiessä yllättäen päälle, että inho Prompton pelätessä sateen sotkevan hänen kampauksensa. Promptoa ääninäyttelevä Tetsuya Kakihara tekee tuon äännähdyksen erittäin mieleenpainuvasti ja hauskasti.

  Kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2018!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: