Vanhanajan joulu: luukku 1

Ensimmäisessä joulukalenterissamme listasimme mieleenpainuvia nauruja, joita piirroshahmot ja ääninäyttelijät ovat suustaan päästäneet. Nyt ensimmäisenä adventtina saamme kuulla pari lisäesimerkkiä!

Afureko - Ronaldo Rump.jpg

90-luvun toimintasarja Prätkähiiret (Biker Mice From Mars) pitää erityistä paikkaa suomalaiskatsojien sydämissä. Siitä saanee syyttää erityisesti sarjan vähintäänkin kyseenalaista dubbausta, josta on muodostunut legenda. Nyt ei kuitenkaan ole puhe klassikkosarjasta, vaan vuoden 2006 uusista Prätkähiiristä.

Uusi piirretty ei varmastikaan iske nostalgiahermoon vanhan tavoin, mutta meininki on ihan reteää. Plutolaisten sijaan prätkähiiret taistelevat tällä kertaa inhoja kissatronilaisia vastaan. Lalli Leipäjuuston paikkaa pahana bisnespamppuna pitää kuitenkin ihan kotoinen ihminen Rami Palkki. (Hahmon alkuperäisnimi Ronaldo Rump ei jätä epäselväksi, ketä hyvin ajankohtaista julkisuuden henkilöä hän parodioi.) Siinä missä kissatronilaiset ovat vakavasti otettava vastus, Palkki on tarinan koominen pahis, jolla on leveä perä, jäätävä tupee ja omaleimainen nauru.

Palkin paksu, korkea, katkonainen hohotus on juuri sopivasti niin ärsyttävä, että se muuttuu ratkihauskaksi. Palkin koikkelehtiessa ruudussa alkaa pian jo odottaa, milloin hän tööttää ilmoille naurunsa – samalla kun ei voi irrottaa katsettaan hänen muhkeasta takamuksestaan. Harmi kyllä röhötystä ei toisteta kovin usein, mikä on oikeastaan aika fiksua, koska siihen ei ehdi väsyä.

Alkuperäinen näyttelijä Jess Harnell tekee naurusta aika erikuuloisen kuin hahmon normaalista, koomisella aksentilla höystetystä puheesta. Suomidubbaaja Arto Niemisen suoritus on tasapuolisempi ja aivan yhtä hauska. Nauru jää silti mieleen kummallakin kielellä – kuten myös se hehtaaripeppu.

afureko-paavo-iloinen

Nickelodeonin supertähti Paavo Pesusieni on ylitsevuotavan sydämellinen, mutta hieman omalaatuinen pesusieni. Hangon keksi -hymyn lisäksi hahmoa koristaa tämän nasaali puheääni sekä etenkin kimeä, mäkättävä naurutapa.

Paavon ääninäyttelijän Tom Kennyn mukaan naurulle haettiin vaikutteita Kippari-Kallen ja Nakke Nakuttajan kaltaisilta vanhojen aikojen piirroshahmoilta, joilla oli usein tarkoituksella hyvin ärsyttävä nauru. Tavoitteen voi sanoa osuneen nappiin – vaikka Paavon nauraessa tajuaa välittömästi tämän nauravan, ulos tuleva ääni ei muistuta juuri yhtään oikeaa naurua. Korkea mutta monotoninen sävy ja supernopea tahti tekevät naurusta hyvin keinotekoisen kuuloisen, mutta se sopii muutenkin hullunkuriselle ja eksentriselle Paavolle kuin nenä naamaan. Mäkätysnaurusta on kuultu komeita variaatioita myös sarjan eri dubbiversioissa (terveisiä Suomen Paavolle Antti L J Pääkköselle!).

Vaikka hullut ja mahtipontiset naurut ovat tuttuja etenkin animehahmoille, Paavo on malliesimerkki nykyajan länsimaisesta piirroshahmosta, jolla nauru on tärkeä osa hahmon persoonaa. Kuulitko naurun mielessäsi nähdessäsi yllä olevan kuvan?

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommenttia : “Vanhanajan joulu: luukku 1”

 1. Kuroken Says:

  Pari itse tuntemaani esimerkkiä.

  Pikkulapsena, varmaan ihan alle kouluikäisenä, katsoin Cartoon Networkilta Hanna-Barberan piirrossarjaa ”Dastardly and Muttley in Their Flying Machines”. Sarjan toiselle nimikkohahmolle, Muttley-koiralle, antaa hahmon ääninäyttelijä Don Messick hyvin mieleenpainuvan vinkuvan ja hinkuvan naurutavan, joka on paitsi syöpynyt mieleeni, myös sopii ilkikuriselle ja vahingoniloiselle koirahahmolle kuin töpseli kirsuun.

  Jos hullun tiedemiehen maaniselle naurulle pitäisi nimetä sanakirjaesimerkki, niin oma valintani olisi ehdottomasti Crash Bandicootin arkkivihollisen, tohtori Neo Cortexin, naurutapa. Ainakin Clancy Brownin ääninäyttelemän Cortexin nauru ei varsinaisesti ole psykoottista hullunnaurua, vaan pikemminkin häijyä ja itsetyytyväistä, joka sopii täydellisesti Neo Cortexin pahan tiedemiehen persoonaan.

  Räkänaurusta taas omaan mieleeni on painunut tanskalaisen tietokonepelin Manu ja Matti 2: Suuri aarteenmensästys pahiksen, herra Varjon, naurutapa pelin suomidubbauksessa. Pelin alkuintrossa, kun Varjo uhkaa muuttaa sankareiden kotina toimivan kreivi Jalolinnan puiston kaatopaikaksi, mikäli kreivi ei maksa velkaansa määräaikaan eli keskiyöhön mennessä, Varjo puhkeaa lopuksi ilkeään räkänauruun. Naurutavasta voi päätellä, ettei luonnon tuhoaminen tuota herra Varjolle minkäänlaisia tunnontuskia ja että hän suorastaan palaa halusta tärvellä puiston silkasta ilkeästä mielihyvästä, ei vain rahan takia. En tosin ole varma kuinka autenttista tuo naurutapa on, sillä en oikein usko että kukaan todellisuudessa nauraisi tuohon tyyliin, mutta herra Varjon persoonaa ja olemusta se kuitenkin leimaa ja korostaa mielestäni erittäin osuvasti. Valitettavasti Varjon suomidubbaaja on itselleni hämärän peitossa.

  Lopuksi on aivan pakko nostaa esille Final Fantasy VI:n pahiksen Kefka Palazzon naurutapa. Näin vanhan pelin ollessa kyseessä naurua ei ole toteutettu ääninäyttelyllä, mutta silti tai kenties siksi sitä ei kerta kaikkiaan voi unohtaa kun sen on kerran kuullut. Korkeasti alkava ja sen jälkeen äänen korkeudeltaan vaihteleva nauru luo mielikuvan hullusta ja maanisesta sadistista, mikä istuu erinomaisesti Kefkan jokerimaiseen olemukseen ja häikäilemättömään persoonaan. Harvoin kuulee kaksiulotteisella pikselihahmolla niin kohdilleen osunutta naurutapaa.

  • Aki Says:

   Vaivalla saamani tiedon mukaan Manu ja Matti 2: Suuri aarteenmetsästys -pelin suomidubissa on vain kaksi ääninäyttelijää, Jukka Puotila ja Terhi Panula. Puotila siis teki kaikki pelin miesroolit, joten hän on herra Varjon suomidubbaaja.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: