Lööpissä: Kamppailu, nuoruus ja ystävyys

Desucon Frostbite 2016 pidettiin kirpakassa tammikuisessa pakkasessa, ja tapahtuman ääninäyttelijävieraana ilahdutti Abe Atsushi. Muun muassa Index-sarjoista ja Bakumanista tuttu Abe osoittautui pieneksi ja suloiseksi ilmestykseksi, joka ohjelmiensa välissä kierteli itsekin innokkaasti conissa. Conituksen ohessa Abe kertoi Afurekolle urastaan ääninäyttelijänä!

Kuvaamisesta kiitos Eetu Lampsijärvelle!

Kuinka alun perin päätitte ryhtyä ääninäyttelijäksi?

Abe: Pienestä pitäen pidin paljon animesta ja näyttelemisestä. Seurasin ääninäyttelijöitä ja ajattelin, että olisi mukava tulla itse sellaiseksi. Pidin sitä kuitenkin liian vaikeana ja työläänä tavoitteena. Pohdin asiaa tosissani vasta yliopistolla, kun piti alkaa valmistautua työnhakuprosessiin. Mietin kokonaisen päivän, mitä voisin tehdä ja tulin siihen lopputulokseen, etten kestäisi tehdä kymmeniä vuosia työtä, josta en pidä. Päätin, että minun on pakko yrittää ääninäyttelijäksi.

Kouluttauduitte sitten alalle. Mikä nyt on teidän mielestänne tärkeintä, mitä koulutuksesta jäi käteen?

Abe: Tekniikka ja teoria ovat tietenkin tärkeitä, mutta ne tulevat kuitenkin ennemmin tai myöhemmin työnteon kautta. Ehkä tärkeintä oli tietoisuus siitä, miten ääninäyttelijänä ollaan ja miten jokapäiväinen työ seiyuuna toimii. Mielestäni se ei nimittäin ole vain työ vaan elämäntapa.

Sen jälkeen ensimmäinen nimiroolinne oli Shugo Chara! -sarjassa. Millaista sitä oli tehdä?

Abe: Sarjassa oli mukana muitakin tuoreita seiyuuita, joiden kanssa olin opiskellut. Meille soitettiin roolien saamisesta samoihin aikoihin, mistä tuli iloinen fiilis. Itse paikan päällä oli sekä uusia näyttelijöitä että veteraaneja. Siitä syntyi hyvänoloinen jännitys, joka on jäänyt mieleen.

Toaru majutsu no Indexissä Abe esittää tavispoika Toumaa, joka tempautuu maagisten mittelöiden keskiöön.

Läpimurtoroolinne oli Index-sarjojen Kamijou Touma, jota näyttelitte kahdessa sarjassa ja elokuvassa. Millaisen matkan olette hahmon kanssa kulkenut?

Abe: Hahmoa oli todella hauskaa näytellä, ja hän oli suosittu myös miespuolisten fanien keskuudessa. Kun Touma kohtasi kaikenlaisia vaikeuksia, näytellessä tuntui, että olin käynyt ne läpi yhdessä hänen kanssaan. Hänestä tuli siis ikään kuin taistelukumppani.

Tunnettu roolinne on myös Bakumanin Mashiro. Millaista oli tehdä tällaista Shounen Jumpin hittisarjaa?

Abe: Sarja kertoo mangan piirtämisestä, joten minusta oli todella kiinnostavaa nähdä kertomuksena todellisuutta siitä, miten mangaa ja Jumpia tehdään. Roolin avulla pääsi sukeltamaan mangan maailmaan ja sai siitä paljon uutta tietoa. Samalla Bakuman oli kuitenkin normaali Shounen Jump -sarja, jossa tärkeitä olivat ystävyys ja voitto, nuoruus ystävien parissa ja tosirakkaus sankarittaren kanssa. Siinä oli niin paljon erilaisia asioita, että Mashiron rooli oli todella mielenkiintoinen ja hauska.

Esititte Unicorn Yaton roolin Saint Seiya The Lost Canvasissa, joka on osa isoa tuoteperhettä. Oliko Saint Seiya teille tuttu ennen sitä ja millaista sitä oli näytellä?

Abe: Luonnollisesti luin mangaa ja katsoin sarjaa lapsena. Kun koe-esiintyminen tuli vastaan, oli pakko lähteä – olinhan ihan pienestä asti miettinyt, että ehkä vielä tulee päivä, jolloin saan kantaa clothia. Vaikka oli ylipäätään hauskaa tehdä Lost Canvasia, minulle on erityisesti jäänyt mieleen se, kun kaikki oli äänitetty ja koko näyttelijäkaarti meni henkilökunnan kanssa syömään, juomaan ja syventämään suhteita.

Cardfight! Vanguardissa Aben hahmo Ren on päähenkilön pitkäaikainen kilpailija.

Cardfight! Vanguardissa esititte pahisrooli Reniä. Millaista sitä oli tehdä?

Abe: Koska ensimmäiset roolini olivat päähenkilöitä, minulle tuli aika kauan joko päärooleja tai senkaltaisia hahmoja. Ajattelin, että haluaisin kokeilla jotain todella erilaista, kuten pahista. Kun sain Renin roolin, olin todella innoissani, että pääsin tekemään hyvin erilaisen hahmon, tällaisen viimeisen vastuksen roolin. Sain yhdistää siihen erilaisia näyttelemistapoja ja -kokemuksia, joita muista rooleista oli tullut.

Sarjassa paljastuu, että Ren oli alun perin ihana ja herkkä poika, joka Psyqualia-voimat saatuaan muuttui pahaksi. Millaista oli esittää tällaista muutosta?

Abe: Vaikka näyttää siltä, että hahmossa on iso muutos, todellisuudessa mikään ei oikein muutu. Renin tunteet hylätyksi ja jätetyksi tulemisesta ovat aina mukana, mutta hän peittelee niitä ja on olevinaan vahvempi ja iloisempi kuin oikeasti on. Näyttelin roolin siis ihan yhtenäisesti.

Viimeisen taistelun aikana Ren huutaa surullisena, ettei sillä ole väliä, hyväksyvätkö muut häntä, muttei hänkään aio sen puolesta hyväksyä muita. Ne ovat hänen todellisia tunteitaan, joita hänellä on ollut koko ajan ja jotka siinä tilanteessa tulevat vilpittöminä esille. Se oli minulle liikuttava kohta, joka on jäänyt mieleen.

Olette näytellyt monissa sarjoissa päärooleja. Ovatko ne harvinaista herkkua, sellainen joka on kaikkien näyttelijöiden unelma ja suuri saavutus?

Abe: Roolithan tulevat yleensä koe-esiintymisistä, ja vaikka olen saanut paljon päärooleja, todellisuudessa varmaan alle viisi prosenttia kaikista koe-esiintymisistäni menee läpi. Joka kerta kun saan roolin, se on yhtä iloinen ja mukava tapaus.

Kun saatte uuden roolin, miten valmistaudutte siihen? Mitä haluatte tehdä tai tietää?

Abe: Ensin selvitän, mitä hahmo tekee ja mistä löytäisi lisätietoa sen hahmotyypistä. Erityisesti haluan tietää, millainen tunnekaari hahmolla on. Etsin siitä kohtia, joista voisi ottaa kiinni ja miettiä, miten hahmon tunteet näyttelee.

Otatteko koskaan oppia muiden näyttelijöiden suorituksista samankaltaisissa rooleissa?

Abe: Totta kai vanhempien veteraanien töitä tulee kuunneltua sillä korvalla, koska heillä on niin paljon kokemusta ja he osaavat niin hyvin. Samanikäisten näyttelijöiden kanssa tulee ennemmin se tunne, että haluaa kuuntelemisen sijaan näytellä yhdessä heidän kanssaan.

Bakumanissa Abe esittää mangakanurasta haaveilevaa Mashiro Moritakaa.

Bakumanissa Abe esittää mangakanurasta haaveilevaa Mashiro Moritakaa.

Näyttelijänä pitää sujahtaa kaikenlaisten hahmojen nahkoihin. Oletteko löytänyt itsestänne uusia puolia uranne aikana?

Abe: Vaikka pidän kovasti päärooleista, haluaisin kokeilla monenlaisia eri hahmotyyppejä, kuten pahiksia tai vaikka shoujomangahahmoja. Juuri erilaisten hahmojen kautta tulee niitä hetkiä, kun huomaa että aa, nyt ajattelin tai tunsin tällä tavalla, ja ymmärtää jotain itsestään. Juuri sen takia on kiinnostavaa kokeilla paljon erityyppisiä rooleja.

Jaksoja äänitettäessä voi olla, että animaatio ei ole vielä valmis. Kun kaikki näyttelijät äänityksessä keskittyvät kovasti omiin rooleihinsa, saako siellä käsityksen sarjan tapahtumista vai tuleeko joskus yllätyksiä, kun katsoo valmista jaksoa?

Abe: Ihanne tietysti olisi, että pysyisi koko ajan kärryillä, mutta niin ei aina käy, koska näyttelijät pysyvät tiukasti omassa putkessaan miettimässä omaa rooliaan. Kun putkesta pääsee pois ja katsoo jaksoa televisiosta ikään kuin jumalana ylhäältä päin, tulee uusia oivalluksia ja myös näkökulmia omaan suoritukseen – miettii, että ahaa, ajattelin noin, kun tein tätä. Omaa työskentelyään katsoo uudella tavalla.

Ääninäyttelijät tekevät paljon työtä myös radiossa. Millaista se on?

Abe: Animessa esitetään roolia ja luodaan hahmo, mutta radiossa esiinnytään omana itsenään. Radiossa antaa muille persoonaansa ja yrittää luoda hauskaa tunnelmaa. Se on täysin erilaista ja sitä tekee ihan eri motivaatiolla. Pidän oikeastaan radiota ennemmin hupina kuin työnä, koska sen tavoitteena on hauskuuttaa yleisöä.

Nykyään nettiradiot liittyvät monesti tiiviisti parhaillaan lähetettäviin animeihin. Ovatko kaikki radiokeikkanne sellaisia vai onko joukossa muutakin radiotyötä?

Abe: Teen kyllä molempia. Kumpikin on hauskaa työtä, mutta animeen liittymättömissä radio-ohjelmissa on todella paljon vapautta. Niissä pääsee tekemään ja puhumaan melkein mitä vain. Esimerkiksi kerran kävelin festivaalilla ympäriinsä kameran ja nauhurin kanssa. Maistelin kaikenlaista, puhuin ihmisten kanssa ja selostin sitä radiossa.

Olette myös laulanut työssänne. Millaista on esittää lauluja hahmona?

Abe: Ensin pidin sitä todella vaikeana, mutta kun sitä tuli tehtyä, eräänä päivänä huomasin, ettei se niin hankalaa olekaan. Hahmojen kappaleissa monesti kerrotaan heidän tarinansa laulun muodossa. Sen kuin vain menee nauhoituskoppiin ja ajattelee hahmon matkaa ja sitä, miten sitä on näytellyt. Siten lauluun tulee sama tunnelma.

Yowamushi Pedalin Izumida Touichirou on yksi Aben mieleenpainuvimmista sivuhahmoista.

Yowamushi Pedalin Izumida Touichirou on yksi Aben mieleenpainuvimmista sivuhahmoista.

Mikä olisi unelmaroolinne, esimerkiksi tietty hahmo tai sarja, jossa haluaisitte päästä näyttelemään?

Abe: Haluan toki tehdä päärooleja ja erilaisia hahmoja, mutta koska ääneni on melko korkea, saan paljon nuorten poikien rooleja. Olisi hauska tehdä sellaisia mieshahmoja kuin esimerkiksi Metal Gear Solid -peleissä esiintyy: vahvoja miehiä, joilla on synkkä menneisyys ja haavoja sydämessä. Haluaisin kehittyä siihen pisteeseen, että pääsisin näyttelemään sellaisiakin hahmoja.

Kerroitte, mitä tärkeää opitte koulutuksesta. Mitä sitten olette oppinut itse työn parissa?

Abe: Kun kävelen kaupungilla, seuraan mielelläni ihmisten tunteita. Heidän kasvoistaan näkee joskus, että on juuri tapahtunut jotain hyvää tai jotain surullista. Pidän myös dokumenttien katsomisesta televisiosta, koska niissä näytetään todellisuutta eikä näyttelemistä. Ääninäyttelijän työ on tehdä todellisesta fiktiota, mutta liian pitkälle kuvitteelliseen ei saa mennä. Olen huomannut, että työssä on hyvä seurata tosielämää ja poimia sieltä asioita, joita voi käyttää.

Kertokaa lopuksi, mikä ääninäyttelijän työssä on kaikkein kivointa. Mistä tulee paras fiilis?

Abe: Varmaan se, kun pääsee lukemaan repliikkejä toisten näyttelijöiden kanssa. Sitä ennen on yleensä itse päättänyt, että näyttelen tällä tavalla ja tätä tietä menen. Sitten tulee kuitenkin niitä hetkiä, kun tapa, jolla toinen näyttelijä sanoo repliikit, vaikuttaa siihen ja oma tyyli muuttuu. Tällainen vuorovaikutus on minusta todella mielenkiintoista.

Explore posts in the same categories: Lööpissä, Seiyuu

Avainsanat: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Lööpissä: Kamppailu, nuoruus ja ystävyys”


  1. […] Lööpissä: Kamppailu, nuoruus ja ystävyys (Abe Atsushin haastattelu Afurekossa) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: