Kerran aurinko lämmöllänsä täytti maan – Desucon 2015

Desucon on edennyt jo seitsemänteen osaansa. Tapahtuma oli paitsi täysin desusäätön myös säädöttömin, mitä on vähään aikaan nähty!

Kuroyukihime olisi tarjennut bikineissäkin, mutta tuuli Vesijärven rannalla oli harvinaisen kova.

Kuroyukihimen bikineissäkin olisi tarjennut, mutta tuuli oli kyllä harvinaisen kova.

Perjantaina coni avattiin hakemalla Desu-kun komerosta, ja vaikka tarina loppui aika lyhyeen, avajaisanimaatio oli kaunis katsella. Toivottavasti tällaisia taidonnäytteitä nähdään tulevissakin coneissa! Pian conin avautumisen jälkeen avautui myös suosittu Desukirppis, jolle tuli odotettua enemmän niin tavaraa kuin ostajiakin. Vaikuttaa siltä, ettei conikirpputori voi koskaan olla liian suuri – olisi mukava nähdä Desukirppiksenkin jatkavan vastaisuudessa.

Conin ensimmäisenä päivänä oli myös ensimmäisen sisarusohjelman vuoro, kun Nita esitteli suosikkimangakansa tuotantoa luennollaan Merkitsevät katseet ja hiljaisuudet – hahmosuhteet Adachi Mitsurun tuotannossa. Nita esitteli Adachin sarjoissa toistuvia hahmotyyppejä ja tyypillisiä suhteita romanttisista kiinnostuksenkohteista tanakoihin kavereihin ja tärkeisiin kilpailijoihin. Vaikka päällisin puolin monet kuviot toistuivat Adachin teoksissa, eivätkä kehnot ratkaisut jääneet vaille kritiikkiä, asetelmista löytyi loputonta variaatiota. Luento herätti kiinnostusta niin teoksia kuin tekijää kohtaan ja jätti kaipaamaan yhden tekijän koko tuotantoon keskittyviä ohjelmia vastaisuudessakin.

Asia, jossa ei ole variaatiota: miespäähenkilön naamataulu.

Asia, jossa ei ole variaatiota: miespäähenkilön naamataulu.

Desuloungea oli onnistuneesti kokeiltu jo Frostbitessa, ja iltama teki tervetulleen paluun. Hyvässä seurassa oli oikein mukava viettää iltaa ja maistella drinkkejä. Erityisesti Cilla ilahtui tilaisuudesta kumota kurkkuunsa Taikapoikia tarpeen mukaan.

Sisarusten lauantai alkoi kunniavierasohjelmalla. Shiotani Naoyoshin tulon peruuntuminen oli valtavan ikävä uutinen, mutta ainakin ensimmäinen laatuaan Suomen coniskenessä. Vastuu conin vierasohjelmista jäi siis täysin nuoren ääninäyttelijän Misawa Sachikan harteille.

Vaikkei Misawan ohjelmissa ollut sellaista yleisöryntäystä kuin suosituimpien vieraiden, haastattelu sujui sutjakasti ja Misawa innostui itsekin vähän kyselemään meiltä Suomen animeskenestä. Vaikka joistain tuntuu siltä, että kaikki seiyuuvieraat sanovat aina samoja asioita, oli Misawa nuoren ikänsä vuoksi erottuva vieras. Erityisesti hänen tuoreutensa alalla näkyi siinä, että hän sanoi ihan suoraan, mikäli jokin hänen työssään oli hänestä vaikeaa – seikka, jota monet vanhemmat kollegat diplomaattisesti välttelevät.

Näinhän sitä animea analysoidaan!

Näinhän sitä animea analysoidaan!

Taidekuja- ja myyntisaliratsauksen jälkeen Nita meni seuraamaan Animea analysoimassa -paneelia. Paneelien murheenkryyni eli formaatin huono istuminen sisältöön oli taas ohjelman suurin kompastuskivi. Petterin, Maaretin ja Valtterin puheenvuorot olivat kaikki niin mielenkiintoisia, että niistä olisi saanut omat ohjelmat. Nyt muiden panelistien kommentit jäivät vähäisiksi, vaikka animen analysointiin saikin hyviä aineksia.

Paneelin jälkeen oli vuorossa Myyn animeäänen evoluutiosta kertova Anime äänenmurroksessa. Näyttelijäntyöhön ja puhetekniikkaan perehtynyt Myy sai aiheesta irti maallikolle supervalaisevaa tietoa. Alussa piti avata paljon käsitteitä ja mentiin jopa lähteisiin (animepiirakka!), mutta kun se oli saatu pois alta, loppuohjelman aikana ei tarvinnut pysähdellä. Videoissa oli pieniä synkkaongelmia, mutta ne havainnollistivat hienosti aihetta ja lopussa saatiin myös korviintuntuvia esimerkkejä Gegege no Kitaroun sekä Cyborg 009:n animeversioiden eroavaisuuksista. Luennolta jäi paitsi hyvä fiilis myös tautinen halu katsoa 70-luvun Devilmania!

Kunniavieraan Q&A-ohjelmassa kokeilimme ensimmäistä kertaa kerätä yleisökysymykset etukäteen. Kysymyksiä tuli ihan mukavasti, ja Misawa vastaili kaikkiin ohjelmaan päätyneisiin yhtä söpösti kuin aamuohjelmassakin. Emme kuitenkaan vielä osaa sanoa, onko ennakkoseulonnasta sellaista hyötyä kuin kävijät siltä toivovat. Vain harva vieras joutuu sellaisen kysymystulvan kohteeksi kuin Frostbiten Urobuchi Gen, ja me kunniavierastiimiläiset saatamme ihan hyvin päästää läpi yleisön mielestä tyhmiä kysymyksiä. Ja kun kunniavieraiden kanssa on muutenkin paljon sääntöjä, ennakkoseulonta antaa vain tilaisuuden lisätä ylimääräistä kontrollia. Nythän kävi niin, että mahdollisuus kysyä Twitterin kautta peruuntui viime hetkellä. Mitä mieltä sinä olit yleisökysymysten ennakkoseulonnasta?

Vaikka Ikuhara Kunihiko -luennolla käsiteltiin naishahmoja, pääsivät miehetkin hieman esittelemään sulojaan.

Vaikka Ikuhara Kunihiko -luennolla käsiteltiin naishahmoja, pääsivät miehetkin hieman esittelemään sulojaan.

Nitalle conin odotetuin ohjelma oli Anna Rantasilan Keskellä liljain ja ruusujen – naiseus ja sukupuoli Kunihiko Ikuharan sarjoissa. Anna esiintyi yhtä hyvin kuin aiemmillakin luennoillaan ja pureutui aiheeseen kompaktisti. Kiinnostavimpana huomiona luennolta irtosi se, etteivät Ikuharan uudemmat sarjat ole rikkoneet sukupuolirooleja lainkaan niin räikeästi kuin Shoujo kakumei Utena. Onkohan sukupuolentutkimusta opiskelleen mangaka Saitou Chihon osuus sarjan lopputulokseen suurempi kuin on ajateltu?

Illan päätti Cillan osalta iltabileet, Nitan osalta Ihanan ankee Cross Ange -paneeli. Tämä ohjelma toimi paneelina selvästi hyvin ja tarjosi karseilta ämmyleiltä ohjelmanpitäjiltä niin samanmielisiä kuin ristikkäisiä näkemyksiä. Cross Angea puitiin niin fanipalvelun, feminismin kuin perimmäisen sanoman kannalta, ja kaikilla oli hauskaa. Paneelin ikävimmäksi puoleksi jäi videoiden tökkiminen, eikä yhtä loppujen lopuksi nähty ollenkaan.

Desu-alpakka

Alpakkakin tykkäsi Café Ichigon kakuista! Osaatko lukea salaisen viestin lautasen reunasta?

Leppoisa conisunnuntai kului muun muassa Café Ichigon herkkuja maistellessa, mutta Nita kävi tsekkaamassa vielä Death Parade – Elämä on peliä -ohjelman. Yleisluontoisesti sarjaa käsittelevän ohjelman parasta antia olivat tuonpuoleisen maailman hierarkian pohtiminen – se kun jää itse sarjassa vain taustalle – sekä lopun ongelmapohdinnat. Harmi vain, että luennon varsinainen mehu alkoi vasta, kun ohjelma-aika oli jo kulumassa loppuun. Hieman jäi fiilis, että sarjan moraalisia ongelmia olisi voinut puida syvemmältäkin, mutta se olikin meitä sarjassa eniten kiinnostanut piirre eivätkä muut ehkä ole samaa mieltä.

Päättäjäiset olivat mukavan hypet, ja Cilla kävi niiden aikana julkistamassa seuraavan Frostin kunniavieraan Oomori Takahiron, joka on työskennellyt monien suosittujen animesarjojen parissa. Oomorin töistä suosittelemme erityisesti Durarara!!– sekä Kuragehime-sarjoja. Natsume yuujinchou -animestakaan emme ole koskaan mitään negatiivista kuulleet!

Desu-tyynyli

Mukana oli ajankohtainen tyynyli.

Meidän osaltamme Desucon 2015 oli oikein onnistunut – herjasimmekin, että Shiotanin peruutus täytti conin feilauskiintiön jo ennen kuin koko tapahtuma alkoi. Ohjelmatarjonta ei vaikuttanut yhtä rautaiselta kuin Frostissa, vaan moni aihe tuntui tulevan suoraan männävuosien coneista – taasko siellä on ”hehheh, kyllä yaoi on huonoa mutta silti tykkäämme siitä”-ohjelma? Kaikki näkemämme ohjelmat olivat kuitenkin hyvin toteutettuja, ja myös Nitan näkemä loppuosa Animen taustataide -luennosta ehti vakuuttaa laadustaan.

On huhuttu, että myös kesän Desucon siirtyisi jossain vaiheessa K-18-tapahtumaksi. Itse olemme aika ambivalentteja käytännön suhteen – naurettavan nopeaa lipunmyyntiä pitäisi saada hillittyä, muttei alaikäisistä kävijoistä meille haittaakaan ole. Katsotaan asiaa sitten, jos huhut alkavat käydä toteen.

Lopuksi on vielä kiitettävä green roomin väkeä upeista antimista. Olette väsyneen ohjelmanpitäjän päivän pelastajia!

Explore posts in the same categories: Anime, Tapahtumat

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: