Populaarikulttuuria Helsingissä

Kunnianhimoisen Fanfestin jäätyä yksittäistapaukseksi Popcult seuraa sen jalanjäljissä yleisenä populaarikulttuuritapahtumana. Cilla ja Nita pääsivät paikalle 25.-26. huhtikuuta pidettyyn päätapahtumaan Popcult Helsinkiin, jossa suomalainen ääninäytteleminen oli näyttävästi esillä!

Tapahtumassa kuultiin muun muassa tämän hepun ääntä!

Tapahtumassa kuultiin muun muassa tämän hepun ääntä!

Jo Fanfestissa huomasimme kouriintuntuvasti, miten paljon suomalaiset dubbaajat kiinnostavat yleisöä – mistä todistaa toki myös meidän blogimme. Myös Popcultin kunniavieras Jarmo Koski oli erottamaton osa monen kävijän lapsuutta, mikä näkyi hänen ohjelmiensa suosiossa viikonloppuna. Lauantain haastattelussa Koski jutusteli urastaan näyttelijänä näytevideoiden säestämänä ja sunnuntaina vastaili yleisön kysymyksiin. Hän tarjosi yleisölle paljon hauskoja juttuja ja ääninäytteitä, joiden parissa kaikki viihtyivät.

Yleisökysymyksiä kerättiin tällä kertaa jonkin verran etukäteen ja itse ohjelman aikana Twitterissä sille omistetulla hashtagilla. Käytäntö toimi näppärästi, ja sitä kannattaa kokeilla muissakin tapahtumissa.

Kosken käynti Popcultissa kiinnosti myös Yleä, jonka jutun aiheesta voi katsoa täältä. Myös meidät voi bongata videolla!

Pidimme lisäksi ohjelman Don Bluthin kokoillan animaatio-ohjauksista. Luento keksittiin kaatuneiden suunnitelmien tilalle lyhyellä varoitusajalla, ja jos aikaa olisi ollut enemmän, olisimme mielellämme esimerkiksi viilanneet diaesitystä näyttävämmäksi. Ohjelma kuitenkin onnistui hyvin ja veti hienosti yleisöä. Oli hauska nähdä, että Bluthin elokuvat ovat monille tärkeitä, ja niistä puhutaan varmasti joku päivä myös blogissa!

Ikävien päällekkäisyyksien vuoksi välistä jäi kiinnostavia ohjelmia, joista olisimme halunneet ainakin Aranan luennolle naiskuvasta Disneyn elokuvissa. Nita ehti onneksi seuraamaan Katja Kontturin ohjelmaa hänen Aku Ankkaa ja erityisesti Don Rosan sarjakuvia käsittelevästä väitöskirjastaan. Luento esitteli tutkimusta sekä itse tutkijan faniutta niin kiinnostavasti kuin viihdyttävästi. Aku Ankasta kuulisi mielellään lisää kovatasoista pohdintaa tulevissakin coneissa.

Väitöskirjan pääväitteet menivät näppärästi Mikki Hiiri -kaavioon.

Väitöskirjan pääväitteet menivät näppärästi Mikki Hiiri -kaavioon.

Päädyimme conin loppupuolella myös Kädenjälki elokuvissa -luennolle. Ohjelmassa nähtiin paljon videoesimerkkejä siitä, millaisilla kikoilla elokuvien erikoisefektejä on luotu ennen tietokoneanimaatiota: nukkeja liikuttelivat niiden sisällä ahtaissa oloissa työskentelevät ihmiset, ja robotteihin saatiin eloa paineilmaletkuilla. Esityksestä olisi saanut sujuvamman vaikkapa upottamalla videot dioihin, mutta kokonaisuudessaan se oli oikein informatiivinen.

Helsingin Kulttuuritalo oli conipaikkana hieman ristiriitainen. Isoon saliin ja aulaan mahtui niin kävijöitä kuin myyntipöytiä, mutta talon sokkeloihin eksyi helposti ja ohjelmasalit olivat aika pieniä puheohjelmalle. Luennot täyttyivät nopeasti ja moni halukas joutui jäämään ulkopuolelle, eikä niitä ole mahdollisuutta nähdä myöhemminkään, koska ohjelmia ei taltioitu. Meitä kummastutti myös, että viikonlopun ohjelmat alkoivat lomittain, jolloin yhden ohjelman nähdäkseen joutuu jättämään väliin kaksi muuta yhden sijaan. Muutenkin ohjelmakarttaan tuli viime hetken peruutuksia ja muutoksia, joista olisi voinut tiedottaa paremmin.

Järjestäjien tiedonkulussa oli muutakin häikkää. Ohjelmanpitäjät eivät esimerkiksi saaneet tietoa green roomin sijainnista tai heille luvatusta lounaslipusta, ja järjestäjillä oli ristiriitaista tietoa siitä, kuka sai käyttää green roomin tarjoiluja. Onneksi moni asia sentään selvisi infosta kysymällä. Ensi kerralla tiedon soisi kulkevan paremmin.

Tapahtuman cosseista vinkeimpiä oli Toy Story 3:n Sid.

Muuten Popcult Helsinki oli hyvin järjestetty ensitapahtuma, jossa kohderyhmä viihtyi. Se räjäytti pankin loistavalla kunniavieraallaan ja tarjosi paitsi kiinnostavaa ohjelmaa myös hauskaa toimintaa, kuten sarjakuvatuunauspajan. Päättäjäisissä järjestäjät varmistivat, että Popcult tekee paluun ensi vuonna, sillä kysyntää selvästi riittää länsimaisen populaarikulttuurin fanitukselle. Ei muuta kuin viilaamaan pikkuviat pois ensi kerralle!

Explore posts in the same categories: dubbaus, Raportti, Tapahtumat

Avainsanat: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: