Desucon Frostbite 2015 – Rakkautta ja robotteja

Ystävänpäivän viikonlopusta eli Desucon Frostbitesta on jo melkein kuukausi, mutta mitäpä tuosta! Tässä Sisarusten conikokemuksia!

Seuraa Frontier Setteriä coniraporttiin!

Conin avajaiset venähtivät vähän ylipitkiksi, minkä vuoksi Rakuen tsuihou -näytös alkoi aiottua myöhemmin. Elokuva keräsi teknisistä hankaluuksista huolimatta valtavan yleisön ja runsaasti kiitoksia kävijöiltä. Vaikuttaa siis siltä, että elokuvanäytöksille olisi tilausta, vaikka niiden järjestäminen saattaa olla työn ja tuskan takana. Esitysaika perjantai-iltana oli myös hankala ihmisille, jotka eivät pääse coniin heti ensimmäisenä päivänä, mutta leffanäytöksen kokoinen ohjelma on vaikea mahduttaa muuallekaan.

Heti elokuvan jälkeen alkoi Cillan ohjelma BL-genren väkivallasta. Ohjelma veti mukavasti yleisöä ja Cillan esiintymistä oli helppo seurata. Tosin esimerkkien paljoudesta huolimatta ohjelmasta jäivät uupumaan aivan tuoreet BL-tekeleet. Kuvien yhteyteen olisi myös kenties voinut laittaa, mistä sarjasta ne olivat peräisin, jotta kiinnostuneet löytäisivät ne helpommin. Lista esimerkkisarjoista on luettavissa täällä.

Gravitation 02 VALMIS

Myös BL-klassikko Gravitation oli edustettuna.

Lauantaina vuorossa oli lisää kunniavierasohjelmaa Urobuchi Genin haastattelun muodossa. Uroburgerien laatimat otakukysymykset upposivat hyvin yleisöön ja erityisesti kiiteltiin sitä, että ohjelma paneutui vieraan uraan visual novel -käsikirjoittajana. Mehukkaimmat naurut irtosivat Urobuchin kokemuksista pöytäroolipelien pelinjohtajana. Mies on näköjään yhtä kova tappamaan hahmoja roolipeleissä kuin käsikirjoituksissaan!

Vaikka kysymysten ulkoistaminen eksperteille tuotti hyvän tuloksen, itse opimme, että materiaalista pitää hyvissä ajoin kasata kunnon ohjelmarunko. Monen syynin ja käännöksen jäljiltä meillä oli varsinaisen ohjelman sijaan vain lista kysymyksiä. Tällä kertaa pärjättiin parilla googletuksella ja aasinsillalla, mutta tulevaisuudessa pitää tehdä kysymysten laatijoille selväksi, että niitä joutuu hiukan alustamaan – kaikki katsojat (tai juontajat) eivät tunne kaikkia teoksia.

Robokuutti Paro!

Kunniavierastouhuilujen lomassa osa meistä lepäili orastavan flunssan kourissa, osa taas kävi ohjelmissa. Anna ”extended_feline” Rantasilan Ihmisen ja koneen rajapinnalla oli hyvin asiantunteva luento roboteista ja ihmisen kaltaisista koneista. Ohjelmassa oli runsaasti anime- ja mangaesimerkkejä eri aikakausilta, mutta teoksiin olisi voinut kaivautua syvemmällekin ja tarkastella, miten ne käsittelivät koneihmisiä. Tosielämän robotiikasta sen sijaan kuultiin erittäin kattavasti, ja viestintäopiskelijana Nita ilahtui Marshall McLuhanin maininnasta.

Robottien jälkeen oli vuorossa Nitan Professor Layton -ohjelma. Luento sujui suunnitelmien mukaan ja Nitasta oli valtavan hauskaa päästä pulisemaan lempipeleistään. #laytonburgeri-twiitit ohjelmasta naurattavat vieläkin!

Yleisön reaktiosta päätellen Mother 3 -rinnastus ei kylläkään mennyt perille ;_;

Urobuchin Q&A-tilaisuus oli Desuconin ensimmäinen yleisökysymyksille omistettu ohjelma – Wakamoto Noriolle pidettiin samantyylinen setti, mutta pitemmän ohjelman yhteydessä. Tällä kertaa yleisökysymysten laatu herätti conittajissa erityisesti närää varmaan siksi, että ohjelmaa seurasi niin paljon Urobuchin tuotannon eksperttejä. Toki sen ymmärtää, että uroburgerit turhautuvat simppeleistä kysymyksistä varsinkin, kun ohjelman tulkkaamiseen kuluu paljon arvokasta aikaa.

Jonkinlaista yleisökysymysten esikarsintaa on toivottu, ja sellaista voisi kokeilla. Epäilyttää kyllä kovasti, että silloin katoaisi koko idea yleisön pääsemisestä ääneen, mutta kokemuksesta oppisi. Onneksi Urobuchilla oli hyvät ja kiinnostavat vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Ensi kertaa päästiin kokeilemaan myös pehmeää, yleisössä heiteltävää kuutiomikrofonia, jota osataan sitten käyttää paremmin seuraavassa conissa.

Iltapuolen luennoksi jäi Antti ”Ana” Myyrän Animeterroristit ja tosielämän vapaustaistelijat. Moni valitteli, että luento tuntui läpijuoksemiselta, ja aika pinnallinen siitä muodostuikin. Ohjelmassa nähtiin kyllä laajasti erilaisia esimerkkejä terroristijärjestöistä ja niiden animevastineista, ja etenkin ympäristöjärjestöjen maine Japanissa oli länsimaiselle katsojalle valaiseva fakta. Ainakin luentokävijät voivat lisätä MyAnimeListiinsä Aum Shinrikyon propaganda-animelyhärin.

Anan ohjelmassa esiintyi muun muassa lahkojohtaja Asahara Shoukou.

Sunnuntai alkoi Myyn ohjelmalla Rurouni Kenshinistä Aristoteleen runousopein tarkasteltuna. Lauantaina nähdyt ohjelmat keskittyivät paljon oikean elämän ilmiöihin animella höystettynä, joten tällainen tymäkkä analyysi upposi hyvin. Yhteen teokseen keskittyminen rajaa yleisöä kovasti, mutta sallii syväluotaavamman otteen sisältöön.

Luentoa seurasi Henna-Riina ”Perh0” Kakkolan Shoujopäähenkilön ruumiinavaus, joka oli näppärä alkusysäys shoujon maailmaan. Erityisesti ajatuksia herätti huomio, että päähenkilön luonteenpiirteet valikoituvat sen mukaan, millaista sarjaa ollaan tekemässä ja millainen päähenkilö siihen sopii. Prosessista olisi jännä kuulla lisää mangakakunniavierailta!

Heihachilla on varsin erikoinen ruokavalio Tekken-elokuvassa.

Conin viimeiseksi ohjelmaksi jäi Runo-veljen ja Otso ”Falcon” Säävälän Taistelupelianimet. Ohjelma kävi läpi taistelupelien animeadaptaatioita niin informatiivisesti kuin hauskasti. Esiintyminen kärsi siitä, että luennoitsijat pelkäsivät ajan loppuvan kesken ja lukivat tekstiä pikavauhtia. Luento oli siis vaikeahkosti seurattava, mutta hyvin viihdyttävä. Sitten olivat enää päättäjäiset. Niissä ei vielä kuultu tulevan conin kunniavierasjulkistusta, mutta Kibi näyttää olevan muodostumassa päättäjäisperinteeksi.

Moni kiinnostava ohjelma täytyi taas jättää väliin, mutta ne näkee onneksi aikanaan Desuconin YouTube-tililtä. Ensi kerralle conia saisi parannettua poistamalla jonot, jotka yllättivät desuttajat ensimmäistä kertaa vuosiin. Myös Puusepän näkyvyyttä parantava lisäruutu pitäisi saada toimimaan luotettavasti. Kiitospuolella täytyy erikseen mainita huippuhyvin varusteltu green room ja conikaatajaisten tarjoilut. Toivottavasti kumpikin säilyy tulevissa Desuissa!

Frostin jälkeen seuraava Desucon iskee aina nopeasti, ja ohjelmakartta on jo hyvää vauhtia kasaantumassa. Vaan tulisiko kesälle meidokahvilan sijasta Yuri kuma café?

vlcsnap-2013-05-06-20h36m18s251

Vaiko kenties Shirokuma Café?!

Explore posts in the same categories: Raportti, Tapahtumat

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Desucon Frostbite 2015 – Rakkautta ja robotteja”


  1. […] kuin kävijät siltä toivovat. Vain harva vieras joutuu sellaisen kysymystulvan kohteeksi kuin Frostbiten Urobuchi Gen, ja me kunniavierastiimiläiset saatamme ihan hyvin päästää läpi yleisön […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: