Syrämmeeni joulun teen: luukku 12

Muistatteko ne jamaikalaisstereotypiat, joita kakkosluukun Sebastian ei täyttänyt? Tässä niitä nyt sitten on koko rahan edestä!

Brittiläinen nukkeanimaatio Rastahiiri perustuu Genevieve Websterin ja Michael De Souzan lastenkirjoihin. Niissä Rastahiiri ja hänen bänditoverinsa Rapsu ja Viima soittavat reggaeta ja ratkovat rikoksia. Meno on niin stereotyyppistä, että hampaita vihloo: Rastahiiri kehottaa muita aina ottamaan iisisti, bändin nimi on Easy Crew ja kaikki puhuvat leveän karibialaisesti vääntäen.

Eikä puhettakaan, että efektiä olisi lievennetty dubbauksessa! Tekijäporukka on pitänyt hauskaa ja heittänyt surutta repliikit suomeksikin yhtä lennokkaasti kuin alkuperäisversiossa.

Rapsu, Rastahiiri ja Viima jammaavat studiolla.

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole nauraa hiirten kustannuksella, vaan seurata niiden seikkailuja. Tekijäkaksikosta De Souza on itse rastafari ja halusi tuoda elämäntapaansa esille Rastahiiren avulla. Eihän sekään ole toivottavaa, ettei televisiossa saisi näkyä mitään merkkejä vähemmistöistä. On ihan hyvä näyttää lapsille, että tältäkin näyttäviä ja kuulostavia ihmisiä – tai tässä tapauksessa hiiriä – on olemassa. Silti viesti menisi paremmin perille, jos sarjaa ei olisi kuorrutettu stereotyypeillä ihan niin vahvasti…

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: