Syrämmeeni joulun teen: luukku 7

Japani pitää mielellään yllä myyttiä itsestään homogeenisena maana, mutta monella seudulla on omat tapansa ja kulttuurinsa. Jos animessa näkyy rento, tummaihoinen ja merellinen ihminen, hän on todennäköisesti kotoisin saarivaltion eteläisimmästä kolkasta, Okinawan prefektuurista.

Okinawan murre tulee vastaan esimerkiksi Accel World -sarjassa, joka kertoo Brain Burst -virtuaalipelin pelaajista. Seudulla retkeilevä Kuroyukihime luulee jo päässeensä tauolle pelin sisäisestä kuohunnasta, kun hän tapaa kaksi Brain Burstia pelaavaa koulutyttöä, jotka tarvitsevat hänen apuaan.

Itosu Mana ja Asato Ruka, kaksi kolmasosaa Okinawan leegiosta.

Itosu Mana ja Asato Ruka, kaksi kolmasosaa Okinawan leegiosta.

Ruka (Nakanishi Tamaki) on kaksikosta stereotyyppisempi tummine hipiöineen ja erikoisine murreilmauksineen, joita Mana (Gibu Yuuko) saa aina välillä kääntää normijapaniksi. Toisaalta Mana on huolettomampi kuin toverinsa ja tulee okinawalaisshamaanien suvusta. Kotiseudun vaikutus ulottuu jopa virtuaalimaailmaan, sillä tyttöjen peliavatarit Lagoon Dolphin ja Coral Merrow voivat muuttua merelliseen muotoon.

Rukan ja Manan vihki pelin saloihin Brain Burst -veteraani Crimson Kingbolt (Shingaki Tarusuke). Hän on paluumuuttaja, jonka puheessa murre kuuluu lähinnä hänen jutellessaan muille sikäläisille – hän esimerkiksi moikkaa oppilaitaan okinawalaisella haisai-tervehdyksellä. Vaikka kolmikon murretta on karsittu ja yksinkertaistettu, jotta yleisön olisi helpompi ymmärtää dialogia, heidän ääninäyttelijänsä ovat kaikki itse ehtoja okinawalaisia.

Lagoon Dolphin, Crimson Kingbolt ja Coral Merrow.

Sarjassa murre on yksi keinoista, joita käytetään korostamaan Okinawaa tapahtumapaikkana. Saaristomiljöö luo ainutlaatuisen kontrastin Kuroyukihimelle tuttuun Brain Burst -yhteisöön. Okinawalaisen rennosti tytöt eivät peittele juuri tapaamaltaan pelaajalta todellista henkilöllisyyttään. Sellainen ei Tokiossa kävisi päinsä, sillä peliyhteisö on raa’an kilpailullinen ja pakottaa pelaajat salailemaan oikeaa identiteettiään. Okinawalla taas pelaajia on vain kolme ja kaikki tuntevat toisensa myös pelin ulkopuolella. Koko sarjan ajan Tokion juonitteluja seurannut katsoja näkee Okinawalla täysin erilaisen tavan pelata Brain Burstia.

Aluksi Kuroyukihimen luokkaretki vie huomiota sarjan pääjuonelta ja okinawalaiset vaikuttavat ohuilta stereotyypeiltä. Crimson Kingboltin tausta ja tyttöjen pelitaidon esittely tekevät heistä kuitenkin uniikimpia ja kiinnostavampia hahmoja. Tokioon palaamisen jälkeenkin heidät muistaa ja pohtii, miten heillä menee.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: