Syrämmeeni joulun teen: luukku 1

Vaikka monet Amerikassa tuotetut elokuvat sijoittuvat muualle päin maailmaa, yleensä päähenkilöt puhuvat nasaalin amerikkalaisesti ja sikäläinen aksentti on varattu lähinnä sivuhahmoille tuomaan eksotiikan tuntua.

Näin on esimerkiksi Pixarin Ranskaan sijoittuvassa Rottatouille-elokuvassa. Tässä tapauksessa myös naispäähenkilö Colette Tatou haastelee selvällä ranskalaisaksentilla. Korostus ei ole stereotyyppisin, vaan vaikutelman luovat terävien ärrien ja suhisevien ässien sijaan hahmon matala nasaaliääni ja puheen soljuva rytmitys.

14-01 Colette

Älä ala kokille, he osaavat käsitellä veitsiä.

Varsin poikkeuksellisesti Coletten aksentti on ainoana päätynyt myös elokuvan suomidubbiin asti. Päätös kertoo siitä, että korostuksen säilymistä on pidetty tärkeänä juuri tälle hahmolle. Coletten dubbaavan Susa Saukon ääni on luonnostaan korkeampi kuin Janeane Garofalon ja hän korostaa enemmän konsonantteja, joten hahmon korostus on suomeksi jopa alkuperäistä voimakkaampi.

Coletten puhetapa muistuttaa katsojaa jatkuvasti hänen kansalaisuudestaan. Ranskalaiset kuvataan stereotyyppisesti kiihkeinä ja seksikkäinä, joten selvästi kuuluva korostus vahvistaa kuvaa Colettesta viehättävänä ranskalaisneitinä ja ujon Linguinin lemmenkohteena.

Ranskalaiset tunnetaan myös temperamentistaan, eikä sitä Coletteltakaan puutu. Nahkarotsissa skootterilla ajeleva mimmi on maineikkaan ravintolan ainut naispuolinen kokki ja on selvästi joutunut raatamaan asemansa eteen miesvaltaisella alalla. Coletten omasta menneisyydestä ei tarinassa kerrota, mutta ravintolan muut työntekijät ovat kotoisin karuista oloista. Alkuperäisraidalla sama puhetapa ylittää sukupuolirajat ja tekee Colettesta osan muuta porukkaa. Suomiversiossa ei samaa vaikutemaa tule, koska muiden kokkien rooleissa kuullaan suomalaisten ammattikokkien cameoita.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: