Crystal Fair – konitusta jenkkiläisittäin

Heinäkuun alussa järjestettiin Suomen ensimmäinen My Little Pony: Friendship is Magic -teemainen fanitapahtuma Crystal Fair, joka oli odotuttanut itseään jo yli puolentoista vuoden ajan. Millainen ensimmäinen suomalainen pikkuponitapahtuma lopulta oli?

Luna saapui Finlandia-taloon!

Crystal Fairin inspiraationa toimivat jenkkiläiset poniconit – suurin osa conivastaavista ei kuulemma ole ikinä käynytkään suomalaisessa conissa. Se markkinoikin itseään alusta alkaen kansainvälisenä tapahtumana. Virallinen kieli oli englanti, ja viikonlopun aikana saikin kuulla saksan, ruotsin ja venäjän lisäksi rutosti keskinkertaista englantia.

Con meni joka päivä viideltä kiinni eikä vesipisteitä ollut, mutta molemmat seikat ilmeisesti johtuivat Finlandia-talon määräyksistä. Talo oli muuten ihan mukava conipaikka, se sijaitsi hyvällä paikalla ja oli todella nätti niin ulkoa kuin sisältä. Se ei myöskään sijainnut aivan tien vieressä, joten pihalla saattoi rauhassa hengata ja ottaa kuvia. Vierasohjelmille varattu Helsinki-sali näkyi täyttyvän ääriään myöten jokaisen kunniavierasohjelman ajaksi, joten isompi Finlandia-sali olisi voinut toimia paremmin, mutta sen ottaminen conikäyttöön olisi varmaan maksanut pitkän pennin lisää. Suuri talo ei ainakaan ollut liian ahdas, sillä tungosta syntyi vain hyvin suosituille alueille eli myyntipöytien ja ohjelmajonojen luo. Jos conittajat eivät erityisesti kiintyneet Finlandia-taloon, jatkossa Crystal Fairin voisi nähdä jossain pienemmässä ja halvemmassakin paikassa.

Tapahtuman kunniavieraat: ääninäyttelijä Tabitha St. Germain, säveltäjä Daniel Ingram sekä ruotsalaisdubbaaja Anneli Heed.

Hulppeiden tilojen lisäksi paikalle oli saatu kovan luokan kunniavieraita, jotka pitivät vieläpä useita puheohjelmia sekä yksin että yhdessä. Paikalla oli sarjan alkuperäisversion ääninäyttelijä Tabitha St. Germain, laulujen säveltäjä Daniel Ingram sekä ruotsidubista tutuksi tullut Anneli Heed.

Kunniavierasohjelmat kiinnostivat meitä kovasti myös toteutuksen puolesta, olemmehan itsekin järjestäneet lukuisia puheohjelmia ääninäyttelijöille sekä säveltäjille. Vierasohjelmien sisältö olikin hyvin onnistunutta, mutta ääninäyttelijöiden ohjelmissa olisi voinut puhua enemmän itse sarjasta. Oli hyvä kuulla heidän muustakin työstään, mutta Crystal Fairilla on se harvinainen etu, että se keskittyy vain yhteen sarjaan. Ohjelmissa olisi siis ollut rutkasti varaa kaivautua sarjan pienimpiinkin yksityiskohtiin. Ohjelma-aikakaan ei ollut esteenä, koska sitä jäi aina rutkasti, kun haastattelija oli kysynyt kaikki kysymyksensä. Onneksi yleisölle annettiin suunvuoro joka vierasohjelman lopussa, ja katsojat esittivätkin runsaasti kiinnostavia kysymyksiä. Daniel Ingramin sunnuntaiaamun ohjelma oli hyvin syväluotaava ja yksityiskohtainen, siitä lämpimät kiitokset järjestäjille!

Oli todella hauska päästä vaihteeksi katsomaan yleisön näkökulmasta, miten erilaiset vierasohjelmaideat toimivat käytännössä. Perinteisten haastatteluohjelmien lisäksi ääninäyttelijävieraat vetivät brittiläisen pikkuponeja imitoivan EileMontyn kanssa samanlaisen numeron, jota mekin kokeilimme menestyksekkäästi viime vuoden Fanfest-dubbauspaneelissamme. Lunan versio Sherlock Holmesista toimi loistavasti! Kunniavieraat pitivät myös yhdessä oman Q&A-ohjelman, jonka aikana annettiin hulppeita ääninäytteitä ja jopa laulettiin koko salin voimin. Tunnelma oli ihastuttavan intiimi ja ystävällinen kaikissa vierasohjelmissa, ja vieraat yleensä olivat todella avoimia ja puheliaita. He kaikki selvästi rakastivat työtään ja osasivat ottaa yleisön omakseen. Läppä lensi jatkuvasti niin lavan kuin yleisön puolella, ja poniääniä kuultiin runsain määrin.

Pahisohjelman paras kuva. (Jonka on taiteillut nimimerkki Mickeymonster.)

Kunniavierasohjelmien lisäksi conissa oli paljon työpajoja ja kilpailuja, joissa sai puuhastella muiden ponifanien kanssa. Sen sijaan syväluotaavaa asiaohjelmaa, johon on vaikkapa Desuconeissa totuttu, tuntui löytyvän conista kokonaiset kaksi (2) kappaletta. Philosophy of the Ponies perjantailta jäi harmillisesti väliin, mutta lauantaina pääsimme seuraamaan sitä toista eli Villains of Equestria -ohjelmaa.

Valitettavasti sitä vaivasi amatöörimäisyys ja heppoinen sisältö. Villains of Equestria ei tuonut pöytään mitään, mitä kaikki ponittajat eivät olisi jo tienneet, vaan iänikuinen kaikki on Celestian vika -teoria esitettiin ohjelman suurena johtopäätöksenä. Crystal Fairissa voi huoletta olettaa, että kaikki katsojat ovat nähneet sarjan, mutta ohjelmassa olisi silti pitänyt tuoda paremmin esille väitteitä tukevia esimerkkejä ja erotella selvemmin, mikä oli oikeasti tapahtunut sarjassa ja mikä oli bronyjen kehittelemää faniteoriaa. Tuli selväksi, ettei ohjelmanpitäjä ollut edes katsonut uudestaan jaksoja, joihin perusti ohjelmansa avainväitteitä. Lisäksi varmaankin kymmenen minuuttia ohjelman alusta kulutettiin siihen, kun ohjelmanpitäjä pyyteli anteeksi englantinsa tasoa (joka oli joka tapauksessa riittävän hyvä) ja selitti, mitä aikoo ohjelmassaan tehdä, kun olisi vain voinut mennä itse asiaan. Joitain nauruja ohjelmasta sai, mutta kiinnostava aihe meni suurelta osin hukkaan.

Faniprojektiesittelyistä vain Nita ehti käydä kuulemassa Raycord Legends -fanipelistä. Ohjelman emämunaus oli jättää pelin teaser näyttämättä, koska siitä ei saanut ääntä kuuluviin. Tiimin mukaan videota saatiin kuin saatiinkin näkyviin ohjelman jo päätyttyä, mutta silloin oli jo vähän myöhäistä. Teaser oli ylivoimaisesti ohjelman kiinnostavin osa, koska siitä näkee konkreettisesti, mitä tässä ollaan tekemässä. Ohjelmanpitäjät eivät edes yrittäneet korjata ongelmaa sen havaittuaan, vaan paahtoivat suoraan eteenpäin, vaikka ohjelma-aikaa tekniseen vääntöön olisi toki ollut vaikka muille jakaa. Muuten ohjelmassa kerrottiin mielenkiintoista tietoa projektista, mutta vielä enemmän olisi saanut mennä itse tuotokseen taustajuttujen sijaan.

Perjantaina Nita tutustui myös YamiBjörkin coniselviytymisohjelmaan. Vaikka ajatus varsinaisen aiheen sijasta conittamiseen keskittyvästä metaohjelmasta oli nuiva, YamiBjörk oli erittäin taitava esiintyjä ja kertoi juttuja asioista, joihin suomalainen conikävijä ei ole koskaan joutunut törmäämään – esimerkiksi pinssit kannattaa pakata laukkuihin lentomatkoja varten, jottei tulli takavarikoi niitä. Conissa ei ollut sellaista ohjelmatunkua, etteikö tämä olisi ohjelmakarttaan mahtunut, joten se tuntui tietävän paikkansa.

Toivoisimmekin ensi kerraksi laadukkaampaa ohjelmaa kunniavierasohjelmien oheen. Faniprojektien esittelijöitä voisi ohjeistaa etukäteen, jotta osattaisiin sitten pyytää apua, jos teknisiä ongelmia tulee. Muuten mukaan voisi houkutella kokeneita ohjelmanpitäjiä ensikertalaisten tarjontaa täydentämään. Ohjelmat loppuivat aina lyhyeen, joten sisältökin pitäisi lihottaa, ja etenkin kunniavierasohjelmien hillitöntä jonotusta voisi kokeilla purkaa esimerkiksi isomman salin käytöllä tai etukäteen jaettavilla paikkalipuilla.

Keskustelupiirit voisivat olla hyvä ohjelmaformaatti Crystal Fairiin. Kävijämäärä on sen verran pieni, että moni mahtuisi mukaan ainakin yhteen piiriin, ja aiheet voisi rajata tarkasti tietyistä hahmoista aina muinaisiin ponisukupolviin asti. Keskustelulle sopivia tiloja voi tosin olla vaikea löytää Finlandia-talolta, jos Aino Loungea ei saada käyttöön.

Myyntisali veti ponittajia hyvin puoleensa.

Säädöstä ja jonotuksesta huolimatta tapahtuman tunnelma oli leppoisan rauhallinen ja positiivinen. Fiilis oli aivan kuin muissakin suomalaisissa conitapahtumissa: tuntemattomat juttelivat innokkaasti toisilleen, ohjelmiin jonotettiin maltillisesti ja kaikki olivat hyväntuulisia ja ystävällisiä. Kulissien takana taidettiin säätää kovastikin, koska conin työntekijät säntäilivät kiireisinä paikasta toiseen koko viikonlopun. Se ei kyllä näkynyt kävijöille kuin sponsorietusähläyksessä (paidat ja muut tilpehöörit piti hakea kahdesta eri paikasta) ja siinä, että ohjelmat alkoivat säännönmukaisesti myöhässä.

Oli oikeastaan kadehdittavaa käydä tapahtumassa, joka onnistui haalimaan paikalle vain täydellisesti kohderyhmään kuuluvaa väkeä. Cosplayasuja näkyi runsaasti, ja taisimme olla tapahtuman ainoat kävijät, joilla ei ollut sarjaan liittyviä pehmoleluja – tämä onneksi korjattiin viikonlopun aikana. Myyntisali oli koko ajan kävijöiden suosiossa, ja tuotteiden hintavuuden vuoksi rahaa siirtyi todella paljon. Myyntisalin vieressä oli myös pelihuone (jossa Daniel Ingramkin kävi laulamassa pari ponibiisiä), ja poniconeille perinteiset vaimonheittokisa sekä hyväntekeväisyyshuutokauppakin pidettiin.

Erinäisten tietolähteiden (lue: STT:n jutun) mukaan Crystal Fair haali 600 kävijää, ja meitä onkin kovasti ihmetyttänyt, miten conin talous pärjää, jos korkeat lipunhinnat ajavat pois mahdollisia kävijöitä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että hinta toimi: tosiponifanit olivat valmiita maksamaan sponsorilippujen etuuksista ja kävijät rajautuivat tarkasti ponifaneihin, joille sarja ja sen ympärille kasvanut fandom todella olivat sydäntä lähellä. Vaikka yleisö oli miesvoittoinen, paikalla oli runsaasti myös naisväkeä. Sarjan varsinaista kohderyhmää oli onneksi myös muistettu päästämällä alle 12-vuotiaat ilmaiseksi sisään huoltajien kanssa, tosin ohjelmatarjonnasta heille taisivat sopia lähinnä työpajat ja pelihuone.

Crystal Fair taisi siis tehdä oikean vedon hinnoitellessaan itsensä kansainvälisten massikeisaribronyjen tasolle. Emme vielä tiedä, mikä conin loppusaldo on, mutta jos rahat ja rahkeet riittävät, Crystal Fairin soisi palaavan Suomen coniskeneen.

Ja iltabileet olivat kuulemma parhaat.

Conisaalista! Spiken lisäksi kotiin muutti ebin Ritarivarjo-printti, koska Ritarivarjo on paras poni!

Explore posts in the same categories: Tapahtumat

Avainsanat: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommenttia : “Crystal Fair – konitusta jenkkiläisittäin”


  1. […] asiaa ääninäyttelijöistä vasta vuodesta 2010 « Crystal Fair – konitusta jenkkiläisittäin […]


  2. […] Crystal Fair – konitusta jenkkiläisittäin (blogiraportti vuoden 2014 Crystal Fair -poniconista) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: