Desucon 2014 monogatari

Helmikuun Frostbitestä ehdittiin hädin tuskin selvitä ja palata kouluarkeen, kun seuraava Desu oli jo puskemassa päälle. Kesän 2014 Desucon oli meidän osaltamme jälleen säädön ja kiireen sävyttämä, vaikka joka kerta uhoamme, että olemme seuraavalla kerralla valmiita aiemmin!

Ystäviinsä luottava Yamato liittyi semisti WMT-ohjelmaamme

Coniperjantaihimme kuului kaikenlaista hässäkkää jo ennen tapahtumien ovien avautumista. Kun kulissientakaiset säädöt olivat pulkassa, nautimme katsojina avajaisista (joiden harjoituksia seuratessa olimme jo ehtineet SPOILAANTUA pääjärjestäjän komeasta sisääntulosta) ja parista puheohjelmasta. Avajaisten DesuTV-rakenne toimi mielestämme oikein hauskana ja piristävänä kehyskertomuksena, ja tahti oli sopivan reipas – AKBabesien turhan pitkäksi venyneeseen tanssiesitykseen asti. Kuljetus Rudolfin ja Netten poistumisesta tanssin alkuun oli aivan liian hidas, että kiinnostus olisi pysynyt yllä, samoin ensimmäisenä nähty tanssinumero kaatui pituuteensa. Kappaleista jälkimmäinen oli juuri passeli pätkä niin pituudeltaan kuin pirtsakalta sävyltäänkin, ja olisi toiminut täydellisesti yksittäisenä numerona ilman pitkäpiimäistä kehystarinaa.

Avajaisten jälkeen suuntasimme koko joukolla Jussi ”niidel” Karin luennolle Vähän homot mechapilottipojat ja kansainvälinen finanssikriisi. Ohjelma oli tekijänsä näköinen ja kuuloinen – oivaltavien huomioden ja hauskan läpänheiton lisäksi tämä tuntui valitettavasti myös luennon sekavassa rakenteessa. Luennoitsijan ajatuksenjuoksua oli etenkin alkupuolella hyvinkin hankala seurata, etenkin selventävien ja kokoavien luentodiojen puuttuessa. Niidelin ohjelma pääsi erityisesti vauhtiin juuri loppupuolella yhteiskunta-aiheineen, joka oli todella mielenkiintoista kuultavaa. Kokonaisuuden kannalta alkupuoliskon ihmissuhdeanalyysi tuntui oikeastaan tarpeettomalta. Olisimme mieluummin kuunnelleet kokonaisen luennon maailmantaloudellisten ja -poliittisten ilmiöiden heijastumisesta animeen, sillä aihe tuntui olevan pääjärjestäjällä hanskassa paremmin kuin hyvin!

Illan päätteeksi Nita suunnisti paneeliin Sivujen tekijät – hyvää mangakaa etsimässä, ja se oli tiukkaa asiaa alusta loppuun. Ohjelmasta on myös valiteltu punaisen langan puuttumista, eikä sen omaa tahtiaan etenevä rakenne ollutkaan ihan omiaan suoraan vastaamaan kysymykseen siitä, mikä tekee hyvän mangakan. Aiheessa kuitenkin pysyttiin ja kun jatkuvasti oli mielenkiintoista juttua meneillään, haahuilu ei haitannut. Mangatottumuksiltaan erilaiset panelistit auttoivat tekemään kiintoisan ja monipuolisen setin. Lisää tällaista!

Kunniavieras Kyouda Tomoki on kova mechamies ja muun muassa Eureka Sevenin ohjaaja.

Leijonanosan lauantaista haukkasi kunniavieras Kyouda Tomoki, jonka ensimmäinen kunniavierasohjelma sujui oikein hyvin. Kyoudalla oli tapana hieman jaaritella, mutta puolentoista tunnin aikana ehdittiin kuulla paljon jännää ja tiukkaa asiaa.

Toisen kunniavierasohjelman ajankäyttö taas epäonnistui täysin. Idea oli yksinkertaisuudessaan hyvä, sillä ohjelmassa oli tarkoitus käyttää vain hieman aikaa aiheen esittelyyn ja kisavoittajien palkitsemiseen ja antaa loppuajan Kyoudan kertoa kynällään. Vieraalla oli kisatöistä kiintoisaa sanottavaa, mutta kun töitä oli niin paljon, aikaa hukkui ylenpalttisesti ja samat asiat alkoivat tulla esille.

Ohjelma osoitti, että vierasohjelmien ajankäyttöä on ylipäätään äärimmäisen vaikea suunnitella, koska vieraita ei tunne etukäteen eikä heistä tiedä, millaisia esiintyjiä he ovat. Tällä kertaa Kyoudalla oli paljon enemmän asiaa kustakin työstä kuin alun perin luulimme. Tilanteen olisi voinut pelastaa keskeyttämällä julmasti kisatöiden kommentointi kolmen-neljän työn jälkeen ja menemällä eteenpäin, mutta peläten vieraan nolaamista (rikoksista pahinta) emme uskaltaneet niin tällä kertaa tehdä ja olemme siitä pahoillamme. Ohjelmien harjoittelu etukäteen auttaisi ajankäytössä, mutta vierailla on Suomessa niin tiukat aikataulut, ettei harjoitusmahdollisuudesta ole mitään takeita.

Ohjelma on kuitenkin saanut positiivista palautetta ideansa puolesta, joten kokeilemme samansuuntaista paremmalla toteutuksella seuraavan sopivan vieraan kanssa!

Välissä Nita ja pikkusiskot ehtivät käydä katsastamassa Sailor Moon teki minusta feministin -paneelin. Ohjelman pohjana oli hurjan mielenkiintoinen tutkimus Sailor Moonin vaikutuksesta katsojiinsa, kun se aikanaan tuli Suomen televisiosta, ja panelisteilla oli monia hyviä huomioita. Harmi, että aika loppui kesken ja todella kiinnostavia juttuja jäi käsittelemättä. Vaikka haastattelutyyppinen paneeli yleisökommentteineen toimi ihan hyvin, jäimme miettimään, miten tymäkkä ohjelma olisi tullut, jos panelistit olisivat kunnolla puriloineet keskenään tutkimuksen tuloksia.

Sunnuntaina oli lopulta oma ohjelmamme, Kovan onnen lapset – World Masterpiece Theater. Fiilikset eivät olleet mitenkään korkealla sunnuntaiaamuna, koska luennon kanssa tuli hillitön kiire sen jäätyä kaiken muun säädön jalkoihin. Ohjelma kuitenkin onnistui todella hyvin ja aikaa oli juuri passelisti. Heitimme tekstin sekaan lisähuomioita sitä mukaa kun niitä tuli mieleen ja hauskaa oli! Ja jos joku nyt aikoo katsastaa WMT-animua, tässä on siihen korvaamaton apuväline!

WMT-bingo

Montako bingoa sinä saat?

Conin viimeiseksi ohjelmaksi jäi Henshineitä ja röyhelöunelmia – taikatyttöjen visuaalien ytimessä. Se jatkoi siitä, mihin Nuppu ”ToriSohva” Eskelisen Frostbite-ohjelma jäi. Mitään täysin uutta ja mullistavaa ei tullut vastaan, mutta tieto esitettiin selkeässä ja kauniissa paketissa. Hieman jäin kaipaamaan sujuvampaa siirtymistä aiheesta toiseen, sillä nyt ohjelma eteni töksähdellen saumakohdissa. Runsaiden esimerkkien ja henshinvideoiden parissa viihtyi silti mainiosti. Luennolta ehti parahiksi päättäjäisiin, joissa julkistettiin ensi vuoden Frostbiten kunniavieras, käsikirjoittaja Urobuchi Gen.

Ensi kerralla haluammekin satsata kunniavierasohjelmiin, jottei tämänkertainen moka toistu. Kunniavierasohjelmia on moitittu myös liian samankaltaisiksi. Viime Frostbitessa uskaltauduimme yrittämään jotain uutta, mutta suunnitelma peruuntui viime hetkellä, ja tällä kertaa luovia kokeiluja tyrehdytti kiire panna tapahtuma pystyyn kolmessa kuukaudessa, etenkin koska Cilla opetteli samaan aikaan kunniavierasvastaavan hommia. Nyt ensi vuodeksi kannattaisi kunnolla miettiä erilaisia vaihtoehtoja perinteiselle haastattelulle. Haluammeko fanitapaamisten kaltaisia pienen porukan vaihtoehtoja? Entä ohjelmia, jotka on selvästi teemoitettu tiettyjen aiheiden ympärille sen sijaan, että käydään läpi vieraan työtä kaikista näkökulmista? Mitä haluaisitte nähdä ja kuulla Urobuchi Geniltä? Heittäkää ehdotuksia jos niitä vain mieleen tulee, kaikki ideat käydään läpi!

Desucon meni ohi valtavalla vauhdilla, mutta hauskaa taas oli. Kovien kiireiden vuoksi meitä ei tänä vuonna nähdä pitämässä ohjelmaa muissa coneissa, joten toivoa sopii, että blogi päivittyisi kesän mittaan hieman useammin! Seuraavaksi ainakin on luvassa yksi vallan mukava yllätys…

Explore posts in the same categories: Raportti, Tapahtumat

Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: