Päitä irtoaa! Axe Cop

Eräänä päivänä sarjakuvapiirtäjä Ethan Nicolle, 29 vuotta, leikki viisivuotiaan pikkuveljensä Malachai Nicollen kanssa. Leikissä syntyi niin herkullista tarinaa, että Ethan päätti piirtää sen sarjakuvaksi. Niin syntyi netti-ilmiöksi noussut sarjakuva Axe Cop!

Meno on päätöntä niin kuvaannollisesti kuin kirjaimellisesti, kun komeaviiksinen Axe Cop katkoo pahiksilta päitä uskollisen tiiminsä avulla. Kuussa asuu ihmissusininjoja, erilaisten otusten ominaisuuksia voi saada itselleen roiskauttamalla päälleen niiden verta, noitatohtorikissat valtaavat maailman ja kaikilla on hulvattomat nimet. Mikset ole jo lukenut sitä?

Axe Copista on tehty jos jonkinlaisia animaatiosarjiksia, mutta viime vuonna se adaptoitiin ihan oikeaksi animaatiosarjaksi. 12­-jaksoinen ensimmäinen kausi oli FOX-kanavan Animation Domination HD -ohjelmapaikan toinen aloitussarja High School USA!:n ohella, ja sen voi katsoa myös netissä. Jatkoa on luvassa huhtikuussa, joten nyt Axe Copin synttärikuukautena on hyvä vilkaista, mitä tv-sarja pitää sisällään.

Sarjakuvan tarinoita on animaatiossa muokattu koherenteiksi kymmenen minuutin jaksoiksi. Joskus juoni on pantu rankasti uuteen uskoon yhdistellen elementtejä eri lähteistä, toisinaan se noudattaa tarkastikin alkuperäistarinaa. Animaatiotiimi teki siis periaatteessa samaa työtä kuin Ethan Nicolle, joka Axe Copia tehdessään ensin kerää tarinan ainekset veljeltään ja muodostaa niistä sitten sarjakuvan. Samaan malliin myös tv-sarjan tekijätiimi konsultoi Malachaita, jos piirrettyyn tarvittiin ihan uutta materiaalia.

Jotkin lapsen rajattomasta mielikuvituksesta syntyneet aivoitukset ovat kuitenkin menettäneet animaatiossa tehoaan. Aikuiseen makuun sorvatut läpät pistävät ikävästi silmään, kuten vaikkapa itsepintaisen myyjän kanssa jankkaaminen siitä, tuleeko dinosaurustorven osto vai vuokraus halvemmaksi. Mukana on onneksi myös hyvin sarjan meininkiin uppoavia lisäyksiä, kuten aurinkovarkaiden älyvapaa keskustelu.

Axe Cop ja Flute Cop lentävät avaruuteen lemmikkidinonsa Wexterin selässä. Perus.

Idea Axe Copin tekemisestä animaatioksi kulki Phil Lordin ja Chris Millerin kautta. Kaksikko on näyttänyt muun muassa Lego-elokuvalla sekä Poutapilviä ja lihapullakuuroja -leffalla pystyvänsä tekemään mistä tahansa aiheesta toimivan ja tunnepitoisen rainan. He totesivatkin ADHD:n tuottajalle Nick Weidenfeldille heti kättelyssä, että Axe Copissa on oltava tunnetta mukana.

Tekijät saivat inspiraatiota Nicollen veljesten kanssakäymisestä, jossa Malachai keksii Axe Copin seikkailuja ja Ethan kyseenalaistaa hänen kertomaansa saadakseen tarkennuksia ja jatkoa juonelle. Sarjakuvassa Flute Cop on yhtä lailla mukana hulluissa seikkailuissa dinosaurukseksi, avokadoksi ja ties miksi muuttuneena, mutta animaatioon poliisikaksikon dynamiikka viilattiin samansuuntaiseksi kuin Nicolleilla.

axe cop zombit

Alkujaksoissa ratkaisu ei pelitä yhtään. Axe Cop on toki sarjiksessakin tyly heppu, joka katkaisee kaulan, jos etupotku on vääränlainen. Tv-sarja kuitenkin korostaa hänen ikävää asennettaan niin, että siitä tulee hahmon vallitseva ja aika rasittavakin piirre. Animaation Flute Cop on se porukan ainoa selväjärkinen, jolla on jalat maassa paljon tukevammin kuin Axe Copilla ja nyt perhekin huolehdittavanaan. Kontrasti lapsen mielikuvituksesta kummunneiden juonenkäänteiden ja Flute Copin mukahauskan, tapahtumien järjettömyyttä alleviivaavan aikuisläpän välillä on jäätävä. Meno pysähtyy kuin seinään, kun huilukyttä avaa suunsa.

Myöhemmissä jaksoissa tästä päästään onneksi irti ja Flute Cop ottaa hänelle tarkoitetun paikan sarjan tunnekeskiössä. Hän ei jää enää sivuun kommentoimaan meininkiä vaan pääsee osallistumaan toimintaan, mutta tuo siihen silti tavallisen tyypin näkökulmaa. Kun myös klassiset muodonmuutokset ovat parissa jaksossa mukana ja sarja näyttää lopulta oman tulkintansa hänen ja Axe Copin menneisyydestä, Flute Copista todella tulee se sankari, johon katsoja samaistuu, kun se on äärimmilleen kärjistetyn kirveskytän tapauksessa tehty mahdottomaksi.

King Evilfatsozon ilkeine robotteineen saa kohta turpaan

Animaatio tykkää muutenkin korostaa kuilua sinkkuna ainavuorossa työskentelevän Axe Copin ja perheellisten sankareiden välillä. Se on yksi lisäseikka, jonka aikuisnäkökulma on tuonut mukaan – yhteiskunnalla on tietyt odotukset perheistä ja muotit, joihin perheenisien pitäisi sopia. Sarjakuvassa nimenomaan Axe Cop menee naimisiin tuoreessa tarinassa, jonka soisi mieluusti sovitettavan myös animaatioon. Uusimmissa sarjakuvatarinoissa on yhä samaa kreisiyttä kuin vanhoissa klassikoissa, mutta niiden tunnesisältö on kypsynyt valtavasti.

Vaimo ei ole mielissään, että Uni-Babyn yksisarvisen sarvi meni hukkaan. (Dinosaurukseksi muuttunut aviomies ei haittaa.)

Axe Cop -animaatio on kokenut tarvetta kommentoida päähenkilönsä epäkorrektia asennetta naisia kohtaan, minkä voi sanoa olevan välttämätöntäkin. Vähän jää kaivelemaan tapa, jolla se tehdään – Axe Cop ottaa tiimiinsä tytön median painostuksesta, ei siksi että todella haluaisi tai ymmärtäisi asiaa. Animaatiotiimi taitaa tykätä punapäistä, sillä lähes jokainen piirretyssä esiintyvä nainen on punatukkainen. Flute Copin vaimo Anita on ikävästi geneerisen nätti naishahmo, mikä pännii etenkin, kun alkuperäissarjakuvassa olisi riittänyt rujompiakin esimerkkejä.

Tasa-arvoasiaan paneutumisen ymmärtää, mutta olisin ylipäänsä halunnut vähemmän aikuisarvotusta Axe Copin lapsen logiikalla toimivaan maailmaan. Tv-sarjan Axe Cop nokittelee turhan paljon yhteiskunnan normeja edustavan tavallisen poliisin kanssa, ja sarjakuvassa pöhkö Baby Man on animaatiossa… no…

Shake what ya baby gave ya

Sarjassa esiintyvät lähinnä televisiossa ja videopelien äänityössä kunnostautuneet näyttelijät. Axe Copille äänensä lainannut Nick Offerman oli yksi animaatioidean isistä, joka halusi ehdottomasti olla mukana projektissa. Hän lukee hulluimmatkin repliikkinsä täysin pokkana, mutta erityisesti mieleen painuvat ne harvat hetket, jolloin jokin aito tunne kuohahtaa Axe Copin sielussa. Se kuuluu Offermanin äänestä niin selvästi, että suorastaan yllättyy muistaessaan, että hänestä irtoaa muitakin sävyjä kuin armoton tylytys.

Myös Flute Copin Ken Marino ja Anitan Megan Mullally tekevät hyvää työtä maanläheisempien hahmojensa kanssa. Nicollen veljeksetkin pääsivät tekemään cameot tv-sarjassa. Malachai lukee alkuesittelyn joka jaksossa, Ethan puolestaan lainaa äänensä muun muassa maagiselle Chubby-nukelle.

Axe Cop, Flute Cop ja… Gray Diamond? Mmmitä

On varmaan täysin koomikko Rob Huebelin ansiota, että hänen näyttelemänsä hahmo, sarjakuvassa ohimennen esiintynyt Gray Diamond, päätyi animaatiossa tärkeäksi osaksi Axe Copin tiimiä. Siinä missä sarjakuva olisi tuonut poliisikaksikon kolmanneksi pyöräksi sukkasupersankari Sockarangin, piirretyssä Gray Diamond saa tämän kunnian. Animaation Gray Diamond onkin hyvä tyyppi, jolla on monta hauskaa letkautusta, mutta sarjakuvasta tuttuja tiimitovereita, etenkin Ralph Wrinkles -koiraa, jää kaipaamaan. Vakitovereiden paikkoja on täytetty Gray Diamondin kaltaisilla yhden tarinan ihmeillä.

Axe Copin tiimi toivottaa sankarilleen hyvää synttärikuukautta.

Sockarangin ja Wexterin kaltaiset hahmot esitellään sarjakuvassa luonnollisesti – ne tulevat mukaan sitä mukaa kun ne on keksitty. Animaatio taas ei esittelyjä harrasta Malachain kerrontaosuutta lukuun ottamatta. Sarjakuvan faneja se ei haittaa, mutta rakastettaville hahmoille olisi suonut parempaa kohtelua ja runsaammin ruutuaikaa. Onneksi Sockarangin vähäiset hetket ovat mieleenpainuvia, ja häntä esittävä Patton Oswalt on roolissa hulvaton.

Sockarang pääsee sentään Axe Copin mukaan rölläämään taikamaailmaa Dinosaur Soldierin sijaan.

ADHD:lle perustettiin oma animaatiopulju, joka on vastuussa myös Axe Copin animoinnista. Jälki on ilmaisuvoimaista ja omaleimaista, mutta hahmojen kasvonilmeet vääntyvät usein kauaskin malleistaan. Monesti sarja näyttää aika kotikutoiselta – olisi Best Fairy Everin siipien liikkeet voinut sulavamminkin elävöittää

Kaikesta kuitenkin näkee, että tekijät ovat sarjakuvan faneja, ja mukaan on ujutettu monenlaisia viittauksia alkuperäisteokseen. Ethan Nicollen tyylille ollaan suurimmaksi osaksi uskollisia, ja animatiosta löytyy jos jonkinlaista hauskaa yksityiskohtaa pöhköistä ilmeistä aina räjähdyksen voimasta liehuviin sukkakäsivarsiin. Uni-Manin näkymätön talo on toteutettu loistavasti.

Axe Cop ja Ghost Cop (ent. Flute Cop) selvittävät kadonneiden halloweenherkkujen mysteeriä.

Aikuisten logiikan läpi filtteröity Axe Cop ei tarjoa yhtä hersyviä nauruja kuin alkuteoksensa joka sivu. Se on silti hauska ja kompakti pläjäys absurdia, humoristista toimintaa, vaikka jääkin sarjakuvalle kakkoseksi. Siihen onkin hyvä tutustua tulevaa animaatiokautta odotellessa!

I’LL CHOP YOUR HEAD OFF!

Explore posts in the same categories: TV-sarjat, USA

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommenttia : “Päitä irtoaa! Axe Cop”

  1. Suzu Says:

    onko totta, että Myy on päässyt ääninäyttelemään Tuuli nousee-elokuvaan?

  2. Suzu Says:

    vau, upeaa! onnittelut Myylle! innolla jään odotteleman tuota aiheeseen liittyvää juttua!


  3. […] and Morty on kuin Phineas & Ferbin kellarissa läähättävä pervosetä. Se on kuin Axe Cop, jos sen olisi kirjoittanut kyyninen teinipoika, joka todistelee kypsyyttään kirosanoilla ja […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: