Frostbiteä nollakelissä

Ravisuttava kohuconi Desucon Frostbite 2014 on viimein ohi!

Tämänkertainen Desu-tapahtuma oli monella tapaa poikkeuksellinen. Ikärajan ja kolmipäiväisyyden lisäksi kunniavieraiden Ogata Megumin ja Yamaguchi Kappein ohjelmia muuteltiin ja hiottiin erilaisista syistä johtuen aivan viime hetkille asti. Lopulta päädyttiin pitämään vieraille perinteiset erilliset haastatteluohjelmat. Pahoittelemme, ettei innovaatiota formaateissa juuri löytynyt, yhdessä päivässä on vaikea saada muuta aikaan. Olimme halunneet järjestää uudenlaista ohjelmaa nyt kun coniin saapui kerralla kaksi ääninäyttelijävierasta, ja vaikka suunnitelmien kaatuminen aiheutti roppakaupalla lisäsäätöä, on hyvä ottaa riskejä ja kokeilla uutta. Tuoreita ideoita voi myös tarjota meille!

Coniperjantai kului omalta osaltamme enimmäkseen muutosten parissa, mutta totta kai kävimme katsomassa legendaksi muodostuneet Desu-avajaiset. Nytkin löytyi mukavasti pitsaa ekstramakkaralla.

Luennon paras kuva. Ei voi kiistää.

Luennon paras kuva. Ei voi kiistää.

Perjantaina avajaisten jälkeen Cilla ja Myy pitivät myös Demoni sisälläni, ihminen sisälläni -luennon. Neljän sarjan tematiikkaan keskittyvä luento houkutteli paikalle salin täydeltä yleisöä, ja paikallaolleiden puheista päätellen perässä pysyi, vaikkei niitä olisikaan tuntenut. Ja toki valtaosa varmaan oli Shingekin ja Madokan nähnyt. Ohjelmassa edettiin sujuvasti teemasta toiseen esimerkkisarjat jatkuvasti mukana pitäen. Aikaa olisi riittänyt pidemmällekin puriloinnille esimerkiksi Madoka Magican sielukivistä, mutta myös tällaisenaan sai todella tuhdin paketin animen hirviöistä ja ihmisistä. Ainakin Nitan mielestä tämäntyylistä korkean burgeritason settiä olisi mukava nähdä tulevissakin coneissa!

Lauantain vietimme liki kokonaan kunniavierasohjelmien parissa. Kaikki meni onneksi ohjelmien osalta todella hyvin putkeen. Sekä Ogata että Yamaguchi viihdyttivät yleisöään ammattimaisin elkein ja viihtyivät itsekin! Ogata havainnollisti hyvin eroja ääni- ja lavanäyttelemisen välillä, Yamaguchi taas ilahdutti ylipirteällä persoonallaan ja lainaamalla hetkeksi äänensä Desu-kunille ja Talks-anikille. Nahkaan ja niitteihin pukeutunut Ogata hurmasi yleisön viimeistään matkiessaan Takarazuka-teatterin näyttelemistapaa (plus legendaarinen Shinji-huuto, kai muilla väpätti sydän yhtä lujaa kuin Cillalla?), ja Yamaguchi oli varmasti monen mielestä koko conin parhaimmin pukeutunut osanottaja.

Ensimmäistä kertaa Lohet suuntasivat myös Desuconin iltabileisiin, sillä olihan Ogata kuultava laulamassa livenä! Keikka oli kerrassaan huikea, Sibeliustalon Metsähalli näytti olevan täynnä ja yleisö eli ihastuttavan energisesti mukana Ogatan esiintymisessä. Ogata itse otti lavan ja tilan haltuunsa välittömästi ja suorastaan huokui karismaa koko sen siunatun puolituntisen, jonka ajan hän lauluäänellään suomalaisyleisöä viihdytti. Animekappaleet upposivat conitunnelmaan täydellisesti, ja erityisesti ihastuttivat aina yhtä upea klassikko RUN sekä Ogatan omaa tuotantoa edustava Saisei – rebuild. Viimeisenä esitetty Neon Genesis Evangelionin alkutunnari Zankoku na tenshi no teeze innosti yleisön laulamaan kovaäänisesti mukana – kukapa kyseistä animekappaletta ei osaisi edes osittain ulkoa?

Älä kaiva nenää samalla sormella kuin pelaat!

Älä kaiva nenää samalla sormella kuin pelaat!

Sunnuntai alkoi Nitan baseballanimuohjelmalla Ikuiset juoksijat. Ohjelma eteni hyvin loogisesti lajin yleisistä tunnuspiirteistä sen suosioon Japanissa ja sarjaesittelyihin sekä niiden yhtäläisyyksiin. Lajiin liittyvien sarjojen tunnusmerkkejä esiteltiin runsain määrin ja mukavasti pilke silmäkulmassa – siinä vaiheessa ei naama pysy kenelläkään peruslukemilla, kun jollain hahmolla paljastuu olevan TRAAGINEN BASEBALLMENNEISYYS. Asiantunteva, hauska ja informatiivinen paketti Japanin rakastetuimman urheilulajin esiintymisestä animessa ja mangassa!

Luennon jälkeen Cilla suuntasi Maija Lehtolan pitämään BL-keskustelupiiriin. Keskustelu BL-genren syövereistä rönsyili aika lailla eikä kuulemma mennyt aivan kuin oli suunniteltu, mutta aiheessa pysyttiin koko ajan ja mielenkiintoista keskustelua saatiin joka tapauksessa aikaan! Samaan aikaan Nita ja Myy kävivät katsomassa Nuppu ”ToriSohva” Eskelisen ohjelman Kirakiraa ja kärsimystä – taikatyttöyden ytimessä. Luento esitettiin selkeästi ja diat olivat fonttiongelmista huolimatta todella hienoja. Sisältö oli kattava esitys taikatyttösarjojen piirteistä, ja erityisesti vertailu eri lajityyppien konventioiden välillä oli kiinnostavaa. Tämän pohjalta on hyvä syventyä aiheeseen.

Huokaisimme hetken green roomissa, kunnes kaksi kolmasosaa Sisaruksista siirtyi seuraamaan Henna-Riina ”Perho” Kakkolan luentoa seksuaalivähemmistöistä mangassa. Sisällöltään esitys jäi ohueksi, nyt aiheesta ei tuntunut saavan irti sitä kaikista tärkeintä eli miten homoidentiteettejä käsitellään BL- ja yurimangassa. Perho esiintyi kuitenkin hyvin ja hänen huomioitaan oli hauska kuunnella, vaikka vällypuuhien eri synonyymejä viljeltiin vähän mauttomankin ahkerasti. Laajempi katsaus homoidentiteetteihin mangassa yleensä tai niihin sukupuolivähemmistöihin kiinnostaisi!

Päättäjäiset olivat taas ebin, ja ennakko-osto-oikeudesta seurasi odotettavasti seuraava desurage. Ei kuitenkaan vielä tiedetä, kuinka moni tulee oikeuden käyttämään ja kuinka hyvin se toimii keinona saada tapahtumaan niitä kävijöitä, joille se on kohdennettu. Eivät kaikki kesäliput kuitenkaan Frostbite-kävijöille mene, katsotaan, miten käy. Conikaatajaiset pidettiin tällä kertaa ihan Sibeliustalolla, mikä onnistui ainakin meidän mielestämme loistavasti. Con saatiin nopsasti kasaan ja kerrankin sai jutella rauhassa. Toivottavasti kaatajaisia vietetään siellä tulevaisuudessakin!

Saamme kiittää lukuisia ihmisiä avusta ja tuesta conin ohjelmia rakentaessamme. Yltiösuuret kiitokset vakituiselle Desu-emännällemme Dinolle majoituksesta sekä Jukalle alituisesta kuskaamisesta! Erityiskiitokset tulkkeina toimineille Lauralle, Alexille ja Mallalle, hoiditte jokainen suuren työpanoksen lyhyellä varoitusajalla ihailtavan tasokkaasti! Lämpimät kiitokset myös Tomille, Tepolle ja koko muulle tekniikkatiimille, sekä iltabileistä + avajaisista ja päättäjäisistä vastaavalle Rudolfille, apunne oli kerrassaan korvaamatonta!

Frostbite 2014 oli ohjelmatarjonnaltaan todella tasokas. Monta kiinnostavaa luentoa jäi välistäkin omien kiireiden takia, kuten tavallista, mutta jatketaan samalla linjalla! Vielä ei tiedetä, pysyykö K18-ikäraja, mutta kävijöiden yltiöpositiivisten kommenttien perusteella se vaikuttaa hyvinkin mahdolliselta. Selvittiin säädöstä huolimatta ja hauskaa oli, kesällä uudestaan!

Frosti-IMG_8394_jpg_800x800_q85

Desu-gallerian paras kuva. Kuvaaja Tapio Matikainen.

Explore posts in the same categories: Raportti, Tapahtumat

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: