Vittu mitä paskaa: Joutsenprinsessan joulu

Mikä yhteensattuma se olikaan. Juuri, kun aioimme käsitellä Afurekossa Joutsenprinsessa-leffan pahamaineiset halpisjatko-osat, 15 vuoden jälkeen tapahtui jälleen liikettä. Sarjan jatkoksi ilmestyi yllättäen tietokoneanimoitu halpisjoululeffa Joutsenprinsessan joulu (A Swan Princess Christmas). Ja koska meillä ei ole rippuakaan itsesuojeluvaistoa, se oli tietenkin pakko katsoa.

Pyydän nyt virallisesti anteeksi Joutsenprinsessan käsinpiirretyiltä jatko-osilta. Tämä tekele saa ne näyttämään oikeilta elokuvilta, jotka voi sentään katsoa läpi ainakin kerran. Joutsenprinsessan joulun tapauksessa se yksi ainoa kertakin on liikaa. Se loukkaa katsojaa visuaalisella, auditiivisella ja älyllisellä tasolla, aivan kaikin mahdollisin tavoin. Joutsenprinsessan joulu saattaa hyvin olla huonoin koskaan näkemäni elokuva. Ja minä olen nähnyt The Roomin.

Joutsenprinsessan joulu sijoittuu ensimmäiseen jouluun, jonka Odette ja Derek viettävät avioparina. Sanoisin, että se on siis väliosa, jos kannattaisi yhtään välittää elokuvasarjan jatkuvuudesta. Iloisia jouluvalmisteluja varjostaa kuitenkin ilkeä suunnitelma: vanha vihollinen Rupert hengaa yhä mestoilla laatikkoon suljettuna haamuna. Hän on värvännyt apurikseen kissan, josta käytetään vain nimeä Numero 9, ja yrittää sen avulla puijata Derekin vapauttamaan hänet vankilastaan. Harmi kyllä joulumieli heikentää Rupertin voimia, joten lootasta päästyään velho ryhtyy innokkaasti pilaamaan joulua.

Ei, en keksinyt tuota päästäni. Joulumieli on Rupertin heikkous.

EIIII JOULUKELLOJA EIIIIII

Jos jonkin asian aiemmat Joutsenprinsessa-leffat tekivät hyvin, ne rakensivat Rupertista hyvin uhkaavan roiston. Alkuperäisessä elokuvassa hän on lähes jatkuvasti niskan päällä ja muutenkin aika trolli jätkä. Jatko-osat pönkittivät hänen voimallisuuttaan entisestään taikavoimapallon ja ex-rikoskumppanien kautta. Joten Joutsenprinsessan joulu kokee pakonomaisen tarpeen vetää maton niiden kaikkien alta paitsi palaamalla jo käytettyyn pahikseen myös tekemällä joululällyilystä hänelle varteenotettavan vastustajan. Käsi, saanko esitellä otsan.

Voi hitsi Odette, sinulla ei kai ollut tarpeeksi joulumieltä joutsenkirouksen voittamiseen!

Olisi nyt sentään luullut, että se joulun tuhoaminen olisi toissijainen tavoite, kosto Derekille ja Odettelle taas tärkeintä. Mutta vapaana riehuessaan Rupert keskittyy tiputtelemaan joulukoristeita räystäiltä ja hädin tuskin muistaa hallitsijaparin olemassaoloa. Lähes kaikki elämänsä menettänyt Numero 9, jolle on avun vastineeksi luvattu lisähenkiä, on puolisäällinen hahmo lakonisine kommentteineen. Kuvittelin, että Odetten eläinystävät käännyttäisivät sen lopulta hyvisten puolelle kuten kolmosleffan Vislaajan. Leffan loppupuolella katti kuitenkin vain jää loppurähinän varjoon eikä siitä seuraa mitään mielenkiintoista.

Numero 9 tietää tasan tarkkaan, kuinka paskassa leffassa on.

Ja entäs se loppuratkaisun irvikuva. Joulu meinaa ikävästi pilaantua, kun suuri perinteinen joulukuusi tuhoutuu. Koska leffan nimessä on edelleen sana Joutsenprinsessa, Rupert muuttaa Odetten joutseneksi noin kahden minuutin ajaksi, mutta kaikki pelastuu, kun tämä laulaa pari värssyä joululaulua ja JOULUN VOIMA tuhoaa velhon lopullisesti. Jumalauta. Ei helvetti.

EIII EI JOULULAULUJA, KUOLEN

Yhden asian Joutsenprinsessan joulu on onnistunut tekemään jotenkuten hyvin: Derek on kerrankin fiksu. Töhöiltyään Rupertin vapaaksi hän tajuaa pian tämän rellestävän ympäriinsä ja, uskokaa tai älkää, kertoo havainnostaan Odettelle. Hän myös hiffaa, että joulukellojen kilinä heikentää Rupertia, ja ripustelee niitä ympäri linnaa velhon torjumiseksi. En tiedä, mistä tämä 3D-Derek on tullut ja mitä hän teki sille 2D:lle, mutta ikävä ei ole eikä tule.

”Laatikko, jossa lukee R… se on varmaan minulle!”

Puhutaankin sitten animaatiosta. Kaikki ja niiden isoäidithän käyttävät nykyään 3D-animaatiota, muttei sitäkään tarvitsisi tehdä näin rumasti. Harvan hahmon malli muistuttaa käsin animoituja alkuperäisversioita. Nämä muotopuolet 3D-kaksoisolennot on vielä animoitu niin kankeasti, että kasvonilmeitä joko ei ole tai sitten iloinen hymy näyttää ennemmin haudasta nousseen epäkuolleen nälkäiseltä irveeltä. On yksinkertaisesti vaikea katsoa tällaiselta näyttävää elokuvaa.

Odette on koko ajan tämännäköinen. Oikeasti.

Älkää muuten edes ajatelko, että voisitte vain katsoa leffan silmät kiinni. Joutsenprinsessan musiikki oli jo ensimmäisessä osassa vaihtelevan tasoista, eikä meillä ollut juuri hyvää sanottavaa niistä hirvityksistä, joita jatko-osissa kuultiin. Noh, Joutsenprinsessan joulun myötä kammottavimmat Joutsenprinsessa-biisit -listan kärki meni kertaheitolla uusiksi. Elokuvassa on ehkä yksi sitä varten sävelletty kappale, kaikki muut ovat tunnettuja joululauluja. Ja koska se ei vielä riittänyt kertomaan, miten vähän leffan tekijät ovat tekeleestään välittäneet, lauluista on tehty vastenmielisimmät poppisovitukset, joita kuvitella saattaa. Kuuntelisin miljoona kertaa mieluummin Rogersin kauheaa Zeldan kaipailubiisiä kolmososasta kuin yhtäkään niistä oksennuksista, joita tähän leffaan on lätkitty. (Älkää menkö etsimään esimerkkejä netistä, jos mielenterveytenne on teille kallis.)

Et tiennytkään, miten hirveältä Kuului laulu enkelten voi kuulostaa

Lisää ihania yllätyksiä: lauluja ei ole dubattu, vaan ne kaikki on jätetty alkuperäiselle englannin kielelle. Hämmennys on melkoinen, kun alkaa katsoa suomenkielistä leffaa ja hahmot laulavat yhtäkkiä Kulkusia englanniksi. Millaisella kengännauhabudjetilla tämä on tehty? Dubbauksessa ei ole käytetty ketään alkuperäisiä ääniä Antti Pääkkösen Jean-Bobia lukuun ottamatta – varmaankin siksi, jotta he säästyisivät kuolemasta häpeään. Uusia dubbaajia on varjeltu jättämällä heidän tietonsa pois DVD-julkaisusta.

Joutsenprinsessan joulu on sieluttominta parin puupennin toivossa tehtyä, viihteennälkäistä yleisöä hyväksikäyttävää sontaa, mitä kuvitella saattaa. Sitä ei voi suositella kenellekään. Ainoa lohtu on, ettei ainakaan lisää ole tulossa –

Dun dun DUUUUUUUUNNN!

Explore posts in the same categories: dubbaus, Elokuvat

Avainsanat: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 kommenttia : “Vittu mitä paskaa: Joutsenprinsessan joulu”

 1. Paula Laine Says:

  Oikeesti, mitä Odette ja Alberta ovat ottaneet?

  Voi luoja oikeasti, vielä viides Joutsenprinsessa-leffa? Taitaa Richard Richiltä loppunut rahat kun tekee lisää Joutsenprinsessoja. Eikä tuo Royal Family Talen juoni kuulosta hyvältä: joukko puhuvia oravia uskomassa että Odette olisi niiden mytologian paha joutsen (yllätys yllätys) ja Derek ja Odette adoptoivat penskan jonka sitten oravat kaapaavat.

 2. Sora Says:

  Varoituksesta huolimatta katsoin muutaman laulukohtauksen elokuvasta ja voin vain sanoa että ei olisi kannattanut. :/
  Odette näytti siltä kuin hän olsi ollut jonkin sortin huumausaineen alaisena eli aika häröltä. XD
  Mutta olen aika vihanen siitä, että ovat pilanneet juotsenprinsessan tälläisillä halpisleffoilla. Kuten sanottua alkuperäinen on aina se paras. 🙂

 3. huurre Says:

  Repesin jo otsikossa, kirjoitus oli aivan yhtä hauska ja varmasti totisinta totta hieman kaunisteltuna. Kiitos tästä!

  Dvd saattaa pelastaa dubbaajat häpeältä mutta iTunespa ei, tosin tässäkin on tehty pikku jekku, Tanskan iTunes myy Suomen dubbia ja Suomi Tanskan, joten dubbaajat säästyy näin. Tanskan iTunesista kaivoin kuitenkin, että suomidubissa on suunnilleen koko Frozen-castimme ::D Osaatte varmaan tunnistaa kuka on kukin, hitsi kun eivät ole lauluja dubanneet!

  Raili Raitala, Ilkka Villi, Katja Sirkiä, Tero Koponen, Jarmo Koski.

  Ilkka taitaa olla ainut joka ei Frozeniin päätynyt..!

  • Aki Says:

   Itse bongasin leffan suomidubista edellämainuttujen lisäksi myös ainakin Petri Hantun, Pasi Ruohosen, Aku Laitisen, Markus Bäckmanin, Carla Rindellin sekä tietenkin myös artikkelissa mainitun Antti Pääkkösen.

 4. Suzu Says:

  Tehkää lisää videoita! Joutsenprinsessan joulusta olisi kiva saada sellainen ns. reaktio ja mielipidevideo. Ja voisitte jatkossa tehdä myös muista elokuvista tollaisia videoita, missä kerrotte mielipiteitänne. Ja ottakaa Runo mukaan! Tykkäsin kovasti hänen letkautuksistaan ja heitoistaan Joutsenprinsessa 2 & 3 -videossa.

  • Nita Says:

   Joutsenprinsessan joulua tuskin käsitellään blogissa enää tämän enempää. Vaikka teemme varmasti tulevaisuudessa lisää videoita, niiden tekeminen vie kovasti aikaa ja vaivaa, joten kovin usein niitä ei valitettavasti nähdä. Pyydämme kärsivällisyyttä 🙂

   Hauska kuulla, että pidit Runon osuuksista (vaikka hänen repliikkinsä Joutsenprinsessa-videoissa olivat toki minun kynästäni :D)! Vaikka hän ei Afurekon vakiotekijöihin kuulukaan, voidaan hänestä silti kuulla silloin tällöin.

 5. Vittu mitä paskaa: Tämä artikkeli Says:

  Juu, repesin lähinnä avainsanalle Antti Pääkkönen :D. Muuta en tästä fanaattisesta turhasta jauhamisesta jaksanut lukeakaan, hollywoodin halvat piirrosleffoista kirjoitetut haukkuesseet eivät ole ajantuhlaamisen arvoisia. Kannattaa jättää katsomatta, sillä h-wood tuottaa skeidaa niin pitkään kun joku on tarpeeksi tyhmä sitä katsomaan ja siitä maksamaan – oli tarkoitus sitten nauttia siitä tai haukkua pystyyn.

 6. Paula Laine Says:

  Pari viikkoa sitten näin Kuusaankosken Robin Hoodissa tämän Royal Family Talen DVD:n eli kyseinen hirvistys on rantaunut Suomeen…..


 7. […] Afureko juhlii tänään viisivuotissynttäreitään! Sen kunniaksi teille pikku synttäriyllätys: Cilla ja Nita sekä pikkusiskot Ruusu ja Vilja luovat katsauksen meitä kauan piinanneen Joutsenprinsessa-elokuvasarjan uusimpaan osaan. Voiko mikään olla niin huono kuin Joutsenprinsessan joulu? […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: