Renttujen jouluyö: luukku 24

Warner Brothersin elokuva Taikamiekka – Seikkailujen Camelot on luokaton leffa. Täydellinen epäonnistuminen näkyy muun muassa pakotetuissa musiikkinumeroissa, jotka ängettiin leffaan pamppujen tahdosta ja jotka eivät sovi kontekstiin lainkaan. Näin ollen leffassa on toki pahislaulu, jossa kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritarit pettänyt Ruber murtautuu päähenkilön kotiin ja paljastaa kierot suunnitelmansa.

Ja koska me Afurekossa rakastamme teitä niin kovasti, päätimme omistaa jouluaaton luukun tälle taidonnäytteelle, joka on mielikuvituksellisesti nimeltään Ruber.

Kappale on aivan käsittämätöntä epämusiikkia. Sen tyylilajia voi luonnehtia vain sanoilla ”keskiaikainen räppi”. Biisissä ei ole rytmiä, ei melodiaa, ei muuta kuin kumma sekamelska. Lyriikat eivät ole kääntyneet ihan luontevasti suomeksi, mutta eipä niissä mitään järkeä kuulukaan olla. Pahiksen uskottavuus on ollut nollilla elokuvan alusta lähtien, mutta se putoaa negatiivisiin lukuihin viimeistään ”Ja tää kana tappaa!”-repliikin kohdalla. Ja Ruberin koreografia se vasta silmiähivelevää onkin.

Ei uskoisi, että tällaista pystyisi varsinaisesti esittämään, mutta näyttelijöiltä se on jotenkin onnistunut. Ruberin suomeksi dubannut Carl-Kristian Rundman jytistää suureellisesti menemään, kun taas alkuperäinen ääni Gary Oldman tekee hahmon monisyisemmin ja aivan liian antaumuksellisesti. Joko Oldman on sisäistänyt mielipuolen henkisen maailman viimeistä piirtoa myöten tai nauhoituksissa on nautittu vähän miestä väkevämpää. Ei saa olla näin hyvä näin huonossa roolissa!

Kuitenkin tahtomattaan kappale onnistuu yhdellä tavalla: se on täydellinen pahislaulu tälle käsittämättömälle hahmolle. Epäuskottavuus ja käsikirjoituksen typeryys yhdistyvät Ruberissa niin voimakkaasti, että lopputulos pyörähtää äärimmäisen loistavan puolelle. Kun katsoo jokaista rakkaudella animoitua naaman nykimistä ja kuuntelee jokaista överiksi vedettyä noloa repliikkiä, jotka esitetään täysin vakavalla naamalla, aivot vain kieltäytyvät ymmärtämästä, mitä tapahtuu. Ja sen tunteen tämä keskiaikainen räppi välittää erinomaisesti.

Hyvää joulua vain kaikille!

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommenttia : “Renttujen jouluyö: luukku 24”

 1. Paula Laine Says:

  Ruber on kyllä kehno pahis mutta annan pisteitä siitä että äijä onnistuu tappamaan lohikäärmeen YHDELLÄ ainoalla lyönnillä.

  Olisi kyllä kiva lukea tai katsoa joskus teette tästä leffasta arvostelun.

 2. anonyymi Says:

  Afurekolle:

  Ja taas kuulen samaa huonoa kritiikkiä tästä elokuvasta.
  Onko oikeasti ongelma, jos joku pitää Taikamiekasta?

  • Afureko Says:

   Ei se suinkaan ole ongelma. Onhan meilläkin perinteenä katsoa tämä leffa aina, kun olemme Lahdessa Desuconien aikaan! Meillä on ihan perusteltu mielipide siitä, miksi Taikamiekka on epäonnistunut leffa, muttei se estä muita tykkäämästä siitä.

   • Anonyymi Says:

    On ollut kauan aikaa edellisestä kommentista, joten haluan kertoa miksi vastasin sillä lailla. En missään nimessä haukkunut teitä, olin silloin vähän vihainen. Asian on näin: Lapsena pidin monesta elokuvista ja ohjelmista, mitä näytettiin 90- luvulla ja 2000-luvun alkupuolella, ja sitten Internetissä sanoo, että se tietty elokuva tai ohjelma oli huono.

    En silloin nuorempana tajunnut, että se leffa oli noin epäonnistunut. Entä sitten? Ei se estänyt minua pitämästä siitä elokuvasta. Edes sen uuden MLP sarjan luoja, Lauren Faust, joka työskenteli Taikamiekan animaattorina, vihasi sitä elokuvaa. Tässä on kuva eräästä foorumi keskustelusta: http://clxcool.deviantart.com/art/Quest-for-camelot-ORIGINALLY-A-PG13-FILM-307002829

    Otan vielä toisen esimerkin toisesta elokuvasta, Riku Kirjamaassa (The Pagemaster), pääosassa Macaulay Culkin. Se oli myös elokuva, josta monet eivät pitäneet ja sanoivat sen olevan huono. Edes sen suomidubbauksen ohjaaja, Pekka Lehtosaari, kertoi haastattelussa olevan ”Elokuvallisesti heikko”. Varmaan hän sanoi samat sanat Space Jam elokuvalle, jonka hän dubbasi myös. Ei mitään Pekkaa vastaan, mutta hän kirjoitti The Dark Floorsin.

    Anteeksi, jos kirjoitus kuulostaa teidän mielessä vihaiselta taas, mutta minulle aina tulee masentava olo kun joku Internet arvostelija repii tietyn lapsuuden muiston kappaleiksi! Olkoon se hyvä tai ei.

    • Nita Says:

     En nyt ihan ymmärrä kommenttisi pointtia. Totta kai tulee paha mieli, jos oikein tykkää jostain ja sitten joku haukkuu sen. Ei tässä kuitenkaan ole kyse siitä, että halutaan loukata jotakuta haukkumalla turhan päiten, vaan kerrotaan rehellinen mielipide.

     Ei sekään ole mitenkään paha juttu, että kommentoit olevasi eri mieltä. Minusta ei myöskään tarvitse puolustella sitä, että joskus nuorempana on ”tosissaan” pitänyt ”huonosta” elokuvasta tai että pitää siitä vieläkin. Minäkin pidän monista leffoista, jotka eivät teknisesti yllä huipputasolle, mutta jotka muuten jotenkin vetoavat minuun ja joiden hyvät puolet mielestäni ylittävät huonot.

     Sain sen käsityksen, että sinusta nimenomaan Taikamiekka saa internetissä erityisen paljon lokaa niskaansa, kun muitakin huonoja leffoja olisi lytättäväksi. Mutta juuri Taikamiekasta löytyy näin ihmeellinen pahislaulu – pakkohan se oli laittaa joulukalenteriin! Me pidämme Ruberin keskiaikaisesta räpistä juuri sellaisena kuin se on. Olisimme ehkä menettäneet jotain hienoa, jos Taikamiekka olisi parempi leffa… Huonous ei tee elokuvasta arvotonta, vaan se voi ihan hyvin olla katsomisen arvoinen kokemus.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: