Renttujen jouluyö: luukku 23

Disneyn 49. klassikkoelokuva Prinsessa ja sammakko toi aikanaan ilmoille tervetulleen tuulahduksen nostalgista 2D-animaatiota kaiken CGI-hubailun keskelle. Romanssin, lupsakoiden eläinhahmojen ja muiden perinteisten Disney-elementtien lisäksi elokuvasta löytyy yksi yhtiön kuumimpia pahiksia. Ja koska Prinsessa ja sammakko on täynnä laulukohtauksia, totta kai myös pahis laulaa.

Dr. Facilier on voimaa ja valtaa halajava noitatohtori, jolla on ”yhteyksiä” henkimaailmaan. Salamyhkäisyyden ympäröimä herra harjoittaa pimeitä ja epämääräisiä bisneksiä, kunnes vastaan osuu nuori prinssi Naveen sekä tämän palvelija Lawrence. Sulavaliikkeinen noitatohtori houkuttelee hyväuskoisen Naveenin sekä skeptisen Lawrencen välittömästi pimeään päämajaansa ja ehdottaa näille parasta diiliä ikinä: hän lupaa täyttää prinssin ja palvelijan syvimmät toiveet ilman minkäänlaista korvausta!

Facilierin kappale Friends on the Other Side sisältää kolme eri osiota. Alku on sisällöltään perinteinen pahislaulu, sillä sen aikana Facilier esittelee itsensä ja etenkin kykynsä, joille ei tunnu olevan rajoja. Musiikki on elokuvan tapahtumapaikalle uskollisesti letkeää ja tyylikästä jazzia, ja upeasti varjonsa kanssa tanssiva Facilier on täydellisesti tilanteen herra aina ensimmäisestä äänteestä lähtien. Toisessa osassa hän käyttää tarot-kortteja tiivistääkseen Naveenin ja Lawrencen menneisyydet, ongelmat sekä ratkaisun niihin. Tässä vaiheessa kappaleen tyyli muuttuu selvästi – varsinaista musiikkia on vähän, pääpaino pysyy Facilierin laulamisessa, joka on enemmän lyyristä kertomista varsinaisen laulutulkinnan sijaan. Toisen osan lopussa Facilier saa molemmat suostumaan sopimukseensa, ja viimeisessä osiossa tohtori pistää pystyyn show’n, jollaista ei ole Disney-elokuvissa vähään aikaan nähty.

Prinsessa ja sammakko 03

Kappaleen lopuksi Facilier saattaa kierot suunnitelmansa käytäntöön, ja asiakkaille käy nopeasti selväksi, ettei luvassa ole sitä mitä piti. Tunnelma muuttuu hetkessä painajaismaiseksi: tohtorin laulavat voodooystävät täyttävät huoneen ja väriskaala muuttuu tummaksi sekä violetin eri sävyiksi, joita vasten kirkkaammat värit hohtavat neonvalojen tavoin. Joka puolella välähtelee, pamahtelee ja vilkkuu, ja kaiken keskellä Facilier laulaa sopimuksen täyttymisestä kammottava pääkallomaski päässään. Kappaleen viimeinen vaihe ei ole minuutinkaan mittainen, mutta tuntuu paljon pitemmältä hengästyttävän tahtinsa vuoksi.

Prinsessan ja sammakon kanssa oli selvästi tarkoitus palata 90-luvun Disney-renessanssin päiviin, ja Friends on the Other Side onkin selkeästi yksi Pienen merenneidon Poor Unfortunate Soulsin jälkeläisistä. Vaikka Prinsessan musiikki ammentaa inspiraationsa Broadwayn sijaan 1920-luvun New Orleansin jazzpiireistä, kohtauksen fiilis on täysin samanlainen kuin 90-luvun Disney-pahislauluissa. Laulun aikana Facilier ei pysähdy hetkeksikään eikä suo asiakkailleen ainuttakaan hengähdystaukoa, jotta nämä eivät ehtisi harkitakaan vetäytymistä diilistä. Kaikki ei ole kuitenkaan pelkän salamannopeasti etenevän laulun varassa, vietävän vetävä noitatohtori kun suorastaan huokuu karismaa (jopa Naveen myöntää). Kappaleeseen palataan lyhyesti vielä elokuvan lopussa, jolloin sen sanoma kääntyy ironisesti Facilieria vastaan.

Ääninäyttelijä Keith David ei jää viehätysvoimansa suhteen yhtään hahmonsa varjoon. Hänen matala äänensä tekee Facilierista entistä sulavamman, ja osa hahmon mittaamattomasta itsevarmuudesta on juuri Davidin äänensävyn ansiota. Elokuvan suomiversiossa tohtorille antaa äänen laulaja Veeti Kallio, jonka hieman Davidia pehmeämpi ääni sopii rooliin erinomaisesti. Myös Kallio on roolissa tyylikkään itsevarma sekä vivahteikas, ja hänen äänensä taipuu usein kevyeksi murinaksi. Facilier onkin hyvä esimerkki miespuolisesta pahishahmosta, jonka ääni on matala olematta lujan möreä.

Facilier muistuttaa Puella Magi Madokan Magican vähintään yhtä mysteeristä QB-olentoa – molemmat esittäytyvät pelastajina ja lupailevat suuria, mutta oikeasti vain kieroilevat herkkäuskoisten kustannuksella omien tavoitteidensa perässä. Kyypän tavoin myös tohtori Facilier verhoaa lupauksensa ympäripyöreiden sanakäänteiden taakse ja toteuttaa asiakkaidensa toiveet aivan eri tavalla kuin antoi näiden olettaa – hän ei varsinaisesti valehtele tai huijaa, hän vain antaa lopputuloksesta tahallaan täysin eri kuvan ja nauraa lopussa räkäisesti päin naamaa.

Facilieria nähdään elokuvassa tuskastuttavan vähän, mutta siitä huolimatta hänestä on tullut yksi Disney-animaatioiden suosituimpia pahiksia. Voisiko kukaan muka vastustaa, kun tämännäköinen tyyppi tulee vastaan ja lupaa toteuttaa syvimmät toiveet ilmaiseksi?

princess-and-the-frog-disneyscreencaps.com-1290

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Renttujen jouluyö: luukku 23”

  1. Paula Laine Says:

    Kiva että Friends on the Other Side pääsi kalenteriin. Yksi Disneyn parhaimista pahislauluista.

    Itse kuulin Keith Davidin ensimmäistä kertaa Disneyn Gargoyles-ysärianimaatiosarjassa joissa mies tekee gargoliklaanin johtajan Goliathin äänen. Suosittelen tsekkaamaan kyseistä sarjaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: