Renttujen jouluyö: luukku 21

Sisarusten idoli Ogata Megumi tulee Desucon Frostbiten kunniavieraaksi! Hän saakoon kunnian esittää 21. luukun kappaleen. CLAMP-ryhmän mangaan perustuva klassikkoanime Magic Knight Rayearth on nähty Suomessakin, tosin englanniksi dubattuna. Ogata esittää sarjan ensimmäisessä puoliskossa prinsessa Emeraudea ja jälkimmäisessä valloittaja Eagle Visionia. Ja olisi tietenkin rikollista olla panematta häntä laulamaan. Tässä luukussa kuullaan Eaglen kappale RUN, joka on pyörinyt soittolistallamme vuosia.

Eaglen tavoite on valloittaa taikamaailma Cephiro, joka pysyy pystyssä tukipilariksi nimetyn henkilön rukousten voimalla. Nimellisesti hän haluaa Cephiron uudeksi pilariksi auttaakseen saasteista kärsivää kotimaataan, mutta hänen todellinen motiivinsa on henkilökohtainen. Hän tahtoo yksinkertaisesti estää ystävänsä Lantiksen kuoleman, tämä kun aikoo antaa henkensä tuhotakseen pilarisysteemin ja lopettaakseen sen aiheuttaman kärsimyksen. Tarkoitusperä kuulostaa jalolta, mutta Eagle ymmärtää, ettei hänen toiveensa kunnioita muiden tahtoa. Hän haluaa toteuttaa sen ainoastaan itsensä vuoksi.

RUN ei totisesti säästele paukkuja. Se alkaa suoraan rumpujen ja vaskien rytinällä, joka kiihtyy entisestään nousevan lauluosuuden myötä. Viulujen juoksutukset, vikkelätempoinen säkeistöosuus ja eteenpäin voimakkaasti vyöryvät triolit luovat kappaleen nimen mukaisen juoksemisen vaikutelman.

Vaikka eeppinen soundi on yksi syy siihen, miksi RUN on Eaglen kappaleista suosikkimme, juuri sen teksti on erityisen osuva. Mangaka Ookawa Nanasen kirjoittamat lyriikat kuvaavat loistavasti Eaglen vakaumusta. Juokseminen on vertauskuva saavuttamattoman unelman tavoittelulle. Eagle on kuitenkin lujasti päättänyt käyttää vähän jäljellä olevan aikansa sen jahtaamiseen: ”Kuru hazu no nai mirai / soredemo kono te de erabu tame hashiru tada” -> ”Se tulevaisuus ei voi toteutua / siitä huolimatta vain juoksen, jotta voisin valita omin käsin”.

Levyversio on hiottu studiossa täydelliseksi. Ogatan ääni pysyy vahvana ja ilmaisuvoimaisena läpi korkeimpienkin sävelten. Parhaiten laulajan taito tulee kuuluviin kappaleen hiuksianostattavan upeassa lopussa. Aluksi Eagle laulaa herkästi kuiskaten sammumattomasta toiveestaan, mutta modulaation myötä hänen äänensä kasvaa täyteen voimaansa. Viimeiset säkeet tulevat suoraan hänen sydämensä syvimmästä toiveesta. Vaikkei hän saavuttaisi mitään, ainakin nyt hän elää oman itsensä vuoksi.

Sekä Emeraudea että Eaglea voisi tietystä näkökulmasta väittää pahikseksi, mutta Rayearthin ydinsanoma on, etteivät asiat ole ihan niin yksioikoisia. Päähenkilöt oppivat, ettei elämä toimi kuin videopelissä edes fantasiamaailmassa, ja taisteleminen käy vaikeaksi – he pitävät itseään sankareina, mutta ovat vastustajilleen pahiksia. Molempien puolten soturit taistelevat vakaumustensa vuoksi, minkä RUN tuo esille selvästi. Se on täynnä sitä tahdonvoimaa, joka tekee Eaglesta niin vahvan pilarikandidaatin.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Renttujen jouluyö: luukku 21”


  1. […] upposivat conitunnelmaan täydellisesti, ja erityisesti ihastuttivat aina yhtä upea klassikko RUN sekä Ogatan omaa tuotantoa edustava Saisei – rebuild. Viimeisenä esitetty Neon Genesis […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: