Renttujen jouluyö: luukku 15

Matami Mimmi on monille täkäläisille tuttu Aku Ankka -lehden nimikkosarjastaan. Hyväntuulinen noita on peräisin vuonna 1963 valmistuneesta Disneyn Miekka kivessä -animaatioelokuvasta, joka puolestaan perustuu T. H. Whiten romaanisarjan ensimmäiseen osaan. Sarjakuvissa Matami Mimmi on ilkikurinen ja kujeileva täti, mutta elokuvassa hän on aidosti julma ja paha noita, jonka taikavoimat ovat sykähdyttävät.

Kuten alkuperäisessä kirjassa, myös elokuvassa Matami Mimmi on Merlin-velhon arkkivihollinen. Luonnollisesti noidalta siis palaa käämit, kun pikkulintuna kylään pöllähtänyt Arttu kehtaa väittää Merlinin olevan häntä parempi taikoja! Kilpailunhaluisena hän intoutuukin esittelemään pojalle kykyjään säestäen itseään pienellä laululla.

Kohtauksessa näytetään lyhyesti ja ytimekkäästi, kuinka mahtavia taikavoimia Mimmillä on hallussaan. Hän voi tappaa kukan silmänräpäyksessä, kadota kokonaan näkyvistä, muuttaa niin kokoaan kuin ulkonäköään ja loihtia esineitä tyhjästä. Lyhyt ja suoraviivainen kappale voi vaikuttaa nykyajan nuoren korvaan pelkältä vaatimattomalta rallatukselta laulukohtauksen sijaan. Se sopii kuitenkin hyvin elokuvan tyyliin, sillä sen muutkin kappaleet ovat pikemmin kepeitä ja lyhyitä loruja mahtipontisten Broadway-kohtausten sijaan. Elokuvan kaikki laulut ovat Robert ja Richard Shermanin käsialaa, ja niiden leikkisästä tyylistä kuuluu oivasti 60-luvun Disney-henki.

Matami Mimmi 01

Taustamusiikin sijaan Matami Mimmin laulussa korostuukin nimenomaan lauluosuus, jolle Shermanin veljeksille tyypilliset hupsut ja riimittelevät lyriikat antavat ennestään vauhtia. Mimmille äänen antanut Martha Wentworth esittää laulun todella vahvasti ja monipuolisesti. Laulun tunnelma hyppii salamannopeasti ääripäästä toiseen, ja Wentworthin äänensävy ja puhetyyli ovat täysin erilaiset aina kun noita muuttaa itseään laulun aikana: pienentyessään hiiren kokoiseksi hän piipittää hennosti, kauniina naisena ääni on pehmoinen ja ylilempeä. Mimmi yltyy lisäksi nauramaan hysteerisesti joka välissä, jolloin Wentworth tekee yhden autenttisimmista vanhan kääkän räkätyksistä.

Miekka kivessä -elokuvan uudemmassa suomidubissa Matami Mimmiä esittää Seela Sella. Vaikka Mimmi on melko pieni rooli ja elokuva dubattiin tiukalla aikataululla, ei roolisuoritus jää tasonsa puolesta Sellan muiden roolien varjoon. Puherepliikkien lisäksi laulun äänenvaihdokset, hullut naurukohtaukset sekä jatkuva sekopäisen iloinen sävy on toteutettu todellisella ammattitaidolla. Etenkin Mimmin muutos kauniista naisesta takaisin ilkeäksi kääkäksi kuulostaa suomiversiossa uskomattoman komealta.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: