Renttujen jouluyö: luukku 14

90-luvulla lähes kaikista hiukankaan pitemmistä tai suositummista animesarjoista julkaistiin CD-levyjä, joilla ääninäyttelijät lauloivat hahmojensa teemabiisejä (character song / kyarason). Se oli kuin kirjoittamaton sääntö. Trendi tuntuu osittain hiipuneen 2000-luvun edetessä, tai ainakin oheismusiikki on rajautunut enemmän tiettyjen lajityyppien sarjoihin. Seiyuuiden toimiessa yhä enemmän myös idoleina tai muusikoina ovat kyarasonit siirtyneet melko lailla moe- ja shoujosarjoihin, joskin jotkin pitkät shounenanimetkin ovat vaalineet perinnettä. Mutta ysärillä oli toisin! Ei tarvinnut olla edes kovin suosittu sarja, kuten vaikka Yaiba, eikä kovin suosittu hahmo, kuten vaikka Onimaru Takeshi, saadakseen oman pahuudenjulistusviisunsa levylle.


Aoyama Goshon mangaan perustuva Yaiba-anime kertoo Kurogane Yaiba -nimisestä pojasta, joka on mahtava lapsisamurai. Hänen arkkivihollisensa on Japanin kuninkuutta havitteleva, paholaisen riivaama lukiolaispoika Onimaru Takeshi. Yaiba on Dragon Ballin kaltainen kevyt huumorisarja, joka vakavoituu loppua kohti. Vakavasti ei mielikuvaa sarvipäisestä demonilukiolaisesta heti kättelyssä voikaan ottaa.

Sarjaa katsomatta on vaikea sanoa, onko Onimarun laulu Get Down ~ Onimaru no uta paljonkin siistimpi kuin hahmo itse. Ainakin se vaikuttaa satakertaisesti varteenotettavammalta kuin kyhnypäinen pojankloppi. Kappaleessa on läpikotaisin intensiivinen ja synkkä tunnelma. Vääristyneeltä harpun helinältä kuulostava alkusoitto tuntuu upottavan kuulijan samaan mielentilaan pimeyden valtaaman hahmon kanssa.  Musiikista kuuluu orastava mielenvikaisuus. Soundi vaihtuu pian tarttuvaan sähkökitarariffiin ja kepeään, kaikuvaan rumpukomppiin. Vaikka musiikkitausta on sinällään kevyt ja konventionaalinen, onnistuu häiriintynyt ja synkeä vaikutelma pysymään yllä biisin loppuun asti. Neljäminuuttinen kappale ei tunnu venytetyltä vaan hyvin kompaktilta.

Sanoitus on armoton ja täynnä väkivaltaisia ajatuksia:

“Kono chikyuu wa ore no mono / sakarau yatsu wa ano yo made okuru” = “Tämä maailma on minun omani / vastustajani lähetän tuonpuoleiseen”.

“Yasashii jidai wa owatta” = “Lempeä aikakausi on ohi”

“Yogorechimatta kokoro, moteamashiteru chikara / yami wo norikomi tsume wo togi / ayatsuru hito wo tachikitte ugoke” = “Saastunut sydän, hallitsematon voima /  Pimeyteen astuen, kynsiä teroittaen, / hallitsemanne ihmiset raadellen, liikkukaa”

Yaiban hahmokaarti edustamassa. Oikealla saatanallinen Onimaru.

Biisin esittää tietysti Onimarun ääninäyttelijä, laulutaidostaan tunnettu Horikawa Ryou, joka onkin sattumalta jo kerran esiintynyt kalenterissamme. (Esittää usein pahiksia, vai?) Onimaru no utan sävellaji imartelee Horikawan tenoriääntä, joka pääsee erinomaisesti edukseen. Etenkin kappaleen matalimmat nuotit ovat juuri sopivalla korkeudella laulajan rintarekisterin yläpäässä. Matalat äänet kuulostavat täyteläisiltä ja tulkinnallisesti hyytäviltä. Horikawa kuulostaa nauttivan kappaleesta täysin rinnoin, ja sadistisen tyytyväisen hymyn soundi korostuu syvimmissä äänissä.

Horikawan nautiskeleva tulkinta saa Onimarun kuulostamaan hyvin aktiiviselta pahikselta, joka ei teetä likaisia hommiaan muilla vaan repii vastustajiensa päät irti korkeimman omakätisesti. Hän ei kuulosta uhoavan tyhjiä vaan uskovan vilpittömästi häiriintyneen vallanhimonsa oikeudellisuuteen. Hän ei epäile, etteikö maailma todella olisi hänen leikkikenttänsä. Hän on siitä sataprosenttisen varma eikä aio antaa kenenkään seistä tiellään.

Onimarulla on sarjassa toinenkin laulu, Unmei no shoubu, mutta se on imelä lälly eikä päässyt tähän kalenteriin.

Aoyama lienee tykästynyt varhaisen sarjansa ääninäyttelijöihin, sillä Yaibaa ja Onimarua esittäneet Takayama Minami ja Horikawa Ryou ovat napit vastakkain myös hänen hittiteoksensa, Salapoliisi Conanin, animeversiossa. Siinä missä he Yaibassa ovat verivihollisia, esittävät he Conanissa samalla puolella taistelevia kilpailijoita, Edogawa Conania ja Hattori Heijiä.

”Siis mitä me oltiin edellisessä elämässä?”

Explore posts in the same categories: Anime, Anison, Joulukalenteri, Musiikki

Avainsanat: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: