Renttujen jouluyö: luukku 12

Don Bluthin Maa aikojen alussa on puutteistaan huolimatta visuaalisesti kaunis, teemoiltaan kypsä ja tunnelmaltaan koskettava elokuva. Samaa ei voi sanoa sen taudin lailla lisääntyneistä jatko-osista, joilla onkaan tuskin mitään tekemistä alkuperäisen tekijätiimin kanssa. Maa aikojen alussa -episodit ovat toinen toistaan hirveämpiä, ja erityisen traaginen laadunnotkahdus tapahtui heti ensimmäisen ja toisen osan välillä. Maa aikojen alussa II on kaikin puolin laaduton tekele, ja se sisältää myös yhden kaikkien aikojen jäätävimmistä pahislauluista.

Strutsiliskoveljekset Ossi ja Pate (alkup. Ozzy ja Strut) vaanivat koko elokuvan ajan Pikkutassun ja kumppaneiden varjelemaa hirmuliskonmunaa. Veljekset ovat munavarkaita, jotka hotkaisisivat mielellään Pikkutassun aarteen parempiin suihin – tai ainakin Ossi hotkaisisi. Ruikuttava Pate tahtoisi olla kasvissyöjä, mutta Ossi pitää tämän ituintoilua suorastaan loukkauksena. Eräs käännytysyritys yltyy lauluksi, jossa Ossi hekumoi taivaallisten herkkujensa perään. Kappaleen nimi on mielikuvitukselliseti Munia (alkup. Eggs).

Tämä biisi on järkyttävä, mutta myös mielettömän hauska. Musiikillisesti se on varsin omituinen; kappale alkaa ja päättyy jutustelumaisena mutta selvästi melodisena puhelauluna, mutta puolessavälissä se saa taustalleen suorastaan tangomaisen poljennan. Väliosan mollisävelkulku kuulostaa suomalaiskorvaan melkeinpä kotoisalta. Se saakin huomaamaan, kuinka epätavallinen biisin sävellaji on tavalliselle jenkkipiirretylle. Huomiota melodialle riittää kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin kappaleen todelliselle pudottajalle, eli tekstille.

Kappaleen aikana Ossi-lisko lähinnä haaveilee herkullisista munista. Alkuperäisessä tekstissä on hauskoja ja näppäriä riimittelyjä, mutta myös pari hyvin puisevaa sanaleikkiä. Lyriikat ovat typerät, mutta pysyvät sentään kasassa. Aivan erityisen surkuhupaisa onkin suomeksi dubattu versio, sillä siinä Ossin munakuumottelujen absurdius pääsee kukoistamaan. Suomiversiossa on siinäkin oivaltavia kohtia, kuten Ossin luovat haukkumanimet viherpiiperö Patelle. Käännöksessä on kuitenkin myös säkeitä, jotka karkaavat täysin lapasesta, kuten:

“Feeding myself is very, very tricky / because you see, I’m ridiculously picky” -> “Hankalaa on vain mun ruokaa löytää / nirso kun oon, en voi pettuleipää jäytää”.

Tai legendaarinen “Great green globs couldn’t possibly be sweeter / than a pile of eggs” -> “Retiisit, lantut, salaatit ja tillit / haisee pahalle”.

Täysin käsittämättömäksi käännös innostuu juuri noiden englannin puujalkavitsien kohdalla. Höpelöt säkeet voi vielä ymmärtää, mutta “eggxactly” ja “eggstasy” eivät millään muotoa toimi suomeksi muodoissa “munalleen” ja “munakstaasi”. Erityisesti munakstaasi on terminä mykistävä. Munakstaasi. Ihan totta, munakstaasi! (Ja kyllä, luonnollisesti munista kertovasta laulutekstistä löytyy helposti kaksimielisyyksiä. “Suuhun sopivat, maistuvaiset” ja niin edelleen.)

Alkuperäisen version esittää Jeff Bennett Ossina ja Rob Paulsen ulisee väliin Paten osassa. Suomeksi rooleihin on nakitettu oikeat veljekset, Antti ja Seppo Pääkkönen. Tyrmistyttävän musiikkinumeron kruunaa molemmissa kieliversioissa esittäjän vankkumaton totisuus. Sekä Bennett että Pääkkönen kuulostavat ottavan munien ylistämisen niin vakavasti kuin ikinä voi, ikään kuin eivät tajuaisikaan olevansa komediassa. Molemmilta näyttelijöiltä löytyy nautittavaa laulutaitoa, ja itse musikaalisia suorituksia on hyvin miellyttävää kuunnella. Näyttelijöiden puhdasta suoritusta lienee kiittäminen siitä, että Munia-laulu on irvokkuudestaan huolimatta paras osa elokuvassa. Se kertonee jotain leffan tasosta.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri, Musiikki

Avainsanat: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Renttujen jouluyö: luukku 12”


  1. […] Munia-kappale Afurekon joulukalenterissa 2013 […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: