Renttujen jouluyö: luukku 11

Tim Burtonin varhaistuotantoon kuuluu miehen tuottama rakastettu stop motion -animaatio Painajainen ennen joulua (alkup. Nightmare Before Christmas) vuodelta 1993. Hillittömässä musikaalielokuvassa Halloween-maailman kummajaiset kuluttavat liki kaiken aikansa järjestäessään vuotuisia Halloween-juhlia, jotka ovat kuitenkin maan johtajan, ultraseksikkään Jack Skellingtonin mielestä kangistumassa liikaa kaavoihinsa. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Jack tutustuu jouluperinteeseen. Hän päättää järjestää seuraavan joulun itse ja raivata Joulupukin pois tieltään.

Painajainen ennen joulua on täynnä Burtonin luottosäveltäjä Danny Elfmanin säveltämiä kappaleita. Suurin osa niistä on vallattomia ja vähintään ilkikurisia lurituksia, Halloween-maan asukit kun eivät ole niitä kilteimpiä. Jos maan väestä yksi kuitenkin nousee pahuudessaan yli muiden, se on hirviömäisen karmiva Oogie Boogie.

Oogie Boogieta voisi luonnehtia ihmismielen pahimpien painajaisten ruumiillistumaksi. Elävältä perunasäkiltä vaikuttavan ulkomuodon ei pidä antaa hämätä (etenkin jos tietää, mitä sen sisällä on), sillä tämä tyyppi vetää vertoja monille tunnetuimmillekin pahiksille. Uhkapeleihin mieltynyt Oogie Boogie asustaa Halloween-maan ulkopuolella ränsistyneessä hökkelissä, jonka kasinoksi lavastettu kellari on täynnä erilaisia kidutusvälineitä. Elokuva antaa myös ymmärtää, ettei kenelläkään tämän kynsiin joutuneella ole mitään mahdollisuuksia päästä pakoon, kellarissa kun ilmeisesti lojuu yhä hänen entisiä uhrejaan. Sadistinen Oogie Boogie nauttii täysin rinnoin pelon ja kivun aiheuttamisesta toisille ja pelaa kellarissaan uhkapelejä uhriensa hengillä.

Öitä vaan

Öitä vaan

Hieman totutusta poiketen Oogie Boogie luikauttaa biisinsä heti esiintyessään elokuvassa ensimmäistä kertaa, vaikka hänet mainitaankin useita kertoja ennen kohtausta. Pahislauluksi Oogie Boogien kappale kuulostaa harvinaisen iloiselta ja pirteältä. Meininki on kappaleen aikana suorastaan rempseä. Täydellisenä vastakohtana toimii karmiva tilanne jossa kappale esitetään. Jatkuvasti naureskelevalla ja tanssahtelevalla Oogie Boogiella on aivan liian hauskaa, kun hän pyörittää ja kiusaa Joulupukki-parkaa ja tekee selväksi, kuinka pahaan pinteeseen tämä on joutunut. Jopa tavallisesti iloa tuovat kirkkaina vilkkuvat valot onnistuvat tekemään kidutuskammiosta vain entistä karmivamman. Kappale on tavallaan yhtä aikaa sekä hahmon esittelynumero että pilkkalaulu.

Oogie Boogie 02

Oogie Boogien nimi viitannee 1800-luvulla virinneeseen boogie-woogie-musiikkityyliin sekä muodottomaan bogeyman-hirviöön, jonka lapsiaan ojentavat vanhemmat väittävät rankaisevan tuhmia lapsia. Oogie Boogie itse perustuu löyhästi legendaariseen jazzmuusikkoon nimeltä Cab Calloway, joka esiintyi 1930-luvulla myös muutamassa Betty Boopin lyhytanimaatiossa. Burton pyysi Elfmania käyttämään hahmon kappaleen inspiraationa Callowayn versiota maailmankuulusta Minnie the Moocher -laulusta, mutta Elfman päätyi hakemaan innostusta enemmän vuoden 1933 Betty Boop -lyhäristä The Old Man of the Mountain, jossa Calloway esitti useita kappaleita. Piirretystä on myös lainattu suoraan laulun keskellä kuultava Joulupukin ja Oogie Boogien välinen sananvaihto ”What are you going to do?” ”I’m going to do the best I can!”

Oogie Boogieta esittävä Ken Page vetää laulun joka säettä ja tavua myöten 110-prosenttisesti. Kaikki kohtauksessa on mahdollisimman ylilyötyä, ja Pagen tulkinta suorastaan vyöryy yli äyräiden. Laulua on selvästi viilattu studionauhoituksissa pitkään, sillä lopputuloksessa ei ole yhtäkään tylsää hetkeä, tuskin kunnon hengähdystaukoakaan. Varsinaisen laulamisen sijaan Oogie Boogie rääkyy, huutaa, hihkuu ja uhittelee, eikä yksikään kohta laulussa kuulosta samalta. Page ei sentään ole yhtä pahantahtoinen kuin hahmonsa vaan oikein herttainen setä, kuten oheisesta laulun live-esityksestä näkee:

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommenttia : “Renttujen jouluyö: luukku 11”

  1. Siiseli Says:

    Sori, kun tulee vähän pilkunviilausta, mutta eikös sen kappaleen nimi ole Oogie Boogie’s song? Ainakin soundtrackilla lukee niin, enkä muista nähneeni missään sitä kutsuttavan Nightmareksi. Oli pakko vaan kysyä, kun jäi häiritsemään.

  2. Arana Says:

    Tämä kappale tuntuu nousevan esille kaikilla mahdollisilla pahislaululistoilla, mikä on itseäni aina hämmentänyt, sillä en välitä kappaleesta yhtään. Osittain tämä johtunee siitä, että pidän koko leffaa pelkkänä hajanaisena animaatiokuriositeettinä. En nähnyt sitä ennen kuin pari vuotta sitten, joten sillä ei ole edes minkäänlaista nostalgia-arvoa minulle.

    Valtaosa leffan musikaalikohtauksista, Oogie Boogien laulu mukaan lukien, tuntuvat narratiivisesti turhan junnaavilta, eivätkä melodiat ja laulutyylit ole mieleeni. Tämä oli kuitenkin paras kohtaamani analyysi siitä, miksi tämän kohtauksen kaikki elementit ovat jääneet kummittelemaan monien mieleen. Pahiksen esittelybiisinä kohtaus tosiaan toimii revittelevän ja pilkallisen sävynsä ja kidutuskammiomiljöönsä ansiosta. En silti varmaan opi koskaan tykkäämään.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: