Renttujen jouluyö: luukku 9

Disneyn railakkaassa Keisarin uudet kuviot -piirroskomediassa ei ole muita lauluja kuin Perfect World ja lopputekstien My Funny Friend and Me. Elokuvan soundtrackilta löytyy kuitenkin näiden lisäksi useita muitakin biisejä. Tämä voi hämmentää, ellei satu tietämään, että Keisarista oli alun perin tulossa aivan toisenlainen elokuva nimeltä Kingdom of the Sun. Suunnitelmat menivät kuitenkin pitkälti uusiksi myöhäisessä vaiheessa ja myös Stingin elokuvaan säveltämät kappaleet jäivät pois, mutta ne on sisällytetty mukaan Keisarin soundtrackille. Yksi alkuperäisistä kappaleista on antagonisti Yzmalle tehty Snuff Out The Light, joka onkin näppärä käsitellä vuoden pimeimmän ajan lähestyessä – onhan sen teemana kitkeä valo pois kokonaan!

Meiningiltään Snuff Out The Light on täysiverinen perinteinen Disney-pahislaulu, ja sen kautta saa paljon tietoa siitä, millainen Kingdom of the Sunin Yzma oikein oli. Heti kappaleen alussa Yzma selostaa melankolisesti pahismotiivinsa: hän on ollut aikanaan kaunis ja suosittu, mutta ajan myötä seuranneen väistämättömän ikääntymisen (lue: rypistymisen) myötä hän on alkanut vihata aurinkoa, jota hän syyttää ulkonäkönsä pilaamisesta.

Yzman menneisyydestä selviää muutakin: laulun mukaan hänen isänsä oli arvostettu hautausurakoitsija, joka sai ruumiit näyttämään paljon kauniimmilta kuin eläessään. Yzma peri isältään taikuuden salat, mutta ei koskaan oppinut pysyvän kauneuden ja nuoruuden reseptiä. Siispä hän aikoo tehdä sen minkä kuka tahansa ulkonäköönsä tympääntynyt loihtija tekisi: vangita auringon ja syöstä koko maailman täydelliseen ja lopulliseen pimeyteen!

Yzma 01

Snuff Out The Light on rakenteeltaan monitahoinen laulu. Se alkaa pelkällä hiljaisella pianosäestyksellä, mutta kasvaa sen jälkeen hiljalleen. Laulun tunnelma vaihtelee jatkuvasti surullisen, mahtipontisen ja uhkaavan välillä, ja volyymin määrä sen kun nousee mitä pitemmälle Yzma ilkeiden suunnitelmiensa selostamisessa pääsee. Meininki on paisunut jo suorastaan myrskyisäksi lopun kuoro-osuuksiin mennessä, kun velhotar kutsuu pimeydessä elävät eläimet ja henkiolennot mukaan kammottavaan juoneensa.

Yzman ääni Eartha Kitt pestattiin rooliin jo Kingdomin aikana, ja hän esittää myös Yzman kappaleen itse. Legendan maineen laulu- ja näyttelijäurallaan saavuttanut Kitt on kiistatta Keisarin alkuperäiskielisen version kirkkain tähti, ja tuttua hauskaa känisevää ääntä on kuultavissa myös Kingdomin Yzman laulussa. Kittin tulkinta on juuri niin monipuolinen kuin kappale vaatii: alussa hän kuulostaa surulliselta ja elämäänsä pettyneeltä, ja vaihto ilkeitä juonia punovaan noitaan tapahtuu hiljaisen, mutta hyvin ilkeän kuiskauksen kautta. Säkeistöt Kitt laulaa Yzmalle tyypillisen ailahtelevaisesti vaihdellen sävyjä salamannopeasti koomisesta ärtymykseen, itserakkauteen ja kiehuvaan raivoon. Kertosäkeissä hän taas tykittää mahdollisimman voimakasta ja auktoriteettisinta matalaa ääntä, jonka kautta hahmon määrätietoisuus tulee mahdollisimman selkeästi esille.

Yzma 02

Vaikka Kingdom of the Sunia ei koskaan valkokankaalla nähty, elokuva meni kiven alle varsin myöhäisessä vaiheessa, joten sitä varten ehdittiin valmistaa verrattain paljon animaatiota. Ja jos on kyseessä laulu, jossa puhutaan kuolleiden tuunaamisesta ja pimeyden voimista, ei kuvamateriaalilta voi odottaa yhtään vähempää. Snuff Out The Light -kohtaukseen tehdyt animaatiopätkät ovat pelkkänä raakaluonnosversionakin järisyttävää kamaa luurankoineen ja kameraa kohti lentelevine irvistelevine henkiolentoineen. Laulukohtauksesta olisi epäilemättä tullut yksi vahvimpia Disney-trauman aiheuttajia, jos se olisi valmistunut kokonaan. Ulkonäöstään obsessoitunut naispahis ei ole mikään uusi juttu, mutta harvemmin haluaa viedä Maapallolta kaiken lämmön ja valon pelkkien ryppyjen takia…

Yzma 03

Ero kahden Yzman välillä välittyy siis melko selkeästi kappaleen kautta. Siinä missä Keisarin Yzma on vallanhimoinen alkemiaa harjoittava hullu tieteilijä, oli Kingdomin Yzma noita, joka halusi pysyä ikuisesti nuorena ja kauniina keinoja kaihtamatta. Vaikka hahmon motiivi on muuttunut, Yzman luonne on säilynyt niin samankaltaisena, että Snuff Out The Lightia voi vaivatta pitää tyylinsä puolesta hänen laulunaan, vaikka sen sanoma ei menekään yksiin hahmon uudemman version kanssa. Mahdottoman hieno ja mahtipontinen laulu Snuff Out The Light joka tapauksessa on, eikä rakastettavalta Disney-pahikselta yhtään vähäisempää menoa osaisikaan odottaa!

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommenttia : “Renttujen jouluyö: luukku 9”

  1. Paula Laine Says:

    Pistänpäs tähän linkin elokuvan erittäin mutkikaasta teosta kertovan The Sweatbox-dokkariin.

    https://vid.me/xjIV/the-sweatbox

    Olkaa hyvät.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: