Renttujen jouluyö: luukku 6

On kappaleita, joiden voi aina odottaa löytyvän miltä vain pahislaulujen parhaimmiston listoilta. Vaikka vaihtelu virkistää, tietyt tapaukset ovat vain niin täydellisiä, että olisi laitonta jättää ne pois. Siksi kalenterin kuutosluukusta löytyykin vanha suosikki, Broadwayn Disney-elokuviin tuoneiden Alan Menkenin ja Howard Ashmanin Poor Unfortunate Souls.

Pieni merenneito on täynnä upeaa musiikkia, mutta merinoita Ursulan numero, jossa hän taivuttelee Arielin vaihtamaan äänensä ihmishahmoon, on ehdottomasti elokuvan huippukohtia. Se alkaa kohtalaisen pienieleisesti, kun Ursula vakuuttelee Arielille haluavansa vain auttaa muita taioillaan. Vauhti alkaa kiihtyä vasta, kun asiaan on päästy ja sopimuksen ehdot käyty läpi. Lopulta toisessa kertosäkeessä kappale saavuttaa huippunsa ja Ursulan persoona pääsee täysin valloilleen. Hän ei juuri peittele alentuvaa asennettaan kappaleen alussakaan, mutta nyt hänen laulussaan on ankaran tyly sävy: ”I’m a very busy woman and I haven’t got all day / it won’t cost much – just your voice!”

Merinoita painostaa uhriaan sopimukseen paitsi henkisesti myös fyysisesti kiertelemällä tämän ympärillä ja uimalla jatkuvasti tämän liiveihin. Hänen ei tarvitse enää teeskennellä – kaiken tykityksen keskellä hämmentynyt Ariel on kyllin epätoivoinen kuunnellakseen häntä. Kappale huipentuu karmivasti, kun sopimus pannaan täytäntöön. Kaiken kaikkiaan Ursula panee pystyyn sellaisen spektaakkelin, ettei häntä enää voi unohtaa. Juuri tällaisista aineksista pahislaulut, Disney-pahiksista puhumattakaan, on tehty!

Toisin kuin lavamusikaaleissa, Pienessä merenneidossa sanoittaja Ashman saattoi ohjata laulajien suorituksia säe säkeeltä. Ursulan ääni Pat Carroll ei tosiaankaan vain laula, vaan tulkitsee kappaleen läpikotaisin. Suomeksi Ursulaa esittää legendaarinen Ulla Tapaninen niin vuoden 1989 Matti Raninin (RIP) ohjauksessa kuin Jarkko Tammisen uusintaversiossa vuodelta 1998. Samasta äänestä huolimatta versiot ovat todella erilaiset. Sisaruksille tuttu on pienestä pitäen tillitetty Raninin dubbaus, joka ei anna alkuperäismallin rajoittaa näyttelijäsuorituksia. Tämä johtaa toisinaan kummasti kääntyneisiin repliikkeihin tai lyriikoihin, mutta Tapanisen pitelemätön revittely sopii hyvin Ursulan ylitseampuviin liikkeisiin ja ottaa kappaleen täysin omakseen. Uusi dubbaus pysyttelee lähempänä englanninkielistä raitaa, mutta kuulostaa vanhaan versioon verrattuna sliipatulta ja kliiniseltä. Sekin pääsee loppupuolella mukavasti vauhtiin ja muun muassa kappaleen alku pysyy paremmin tahdissa, mutta vanhan dubbauksen vaikuttavaa räiskyvyyttä jää kaipaamaan.

Vaikka Disney-konnat ovat laulaneet juonistaan jo vuosikymmeniä ennen Pientä merenneitoa, Poor Unfortunate Souls jätti pysyvän jälkensä pahislauluihin. Aivan kuten elokuva itse inspiroi animaatiomusikaaleja, Ursulan kappaleesta tuli ikoni, jota lukemattomat seuraajat ovat jäljitelleet. Muutama kuullaan vielä Afurekossakin ennen kalenterin loppua.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommenttia : “Renttujen jouluyö: luukku 6”

  1. Siiseli Says:

    Ulla Tapaninen on liiankin hyvä, koska on vieläkin vaikea mennä nukkumaan katsottuaan Pienen merenneidon. Ulla Tapaninen itse sanoi Ursulan ääntä möyräkäksi… Mitä ihmettä se tarkoittaa?

  2. sipsinekku Says:

    Voi Ursula ❤ En tiä oonko ikinä kuullu tätä enkuks :'D Ihana miten se sanoo ton "Got it, thRee days".

  3. Akareta Says:

    Huh huh. Kiitos että valitsitte tämän, koska muuten olisi jäänyt huikea laulu kuulematta. Pieni merenneito on ollut mulle niitä vieraampia Disney-teoksia, koska prinsessasadut ei koskaan oikein kiinnostaneet. Kuulin tämän siis nyt ihan ensi kertaa. Upeimmat musikaalinumerot tuntuu kyllä koko kropassa. Alun hienovaraisempi osuus nosti ihon kananlihalle ja laulun kiihtyessä syke nousi ja sellainen sivuseikka kuin hengittäminen meinasi unohtua. Uskomaton! Upea äänenkäyttö ja karisma tällä Ursulan englanninkielisellä näyttelijällä.


  4. […] Kuutosluukussa jo nähtiin, miten kätevää on houkutella joku huonoon diiliin svengaavan musiikkinumeron avulla. Tämän päivän luukusta löytyvä kappale on yksi niistä pahislauluista, jotka ovat suoraan inspiroituneet Poor Unfortunate Soulsista. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: