Valkosolupoliisi pitää järjestystä sinunkin kropassasi

Aina elokuvan keksimisestä lähtien animaatiota on yhdistetty livekuvaan todella kekseliäästi. Milloin animaationa on toteutettu taruolento, milloin ihan oikeita piirroshahmoja. Warner Bros. Animation -yhtiön Osmosis Jones vuodelta 2001 jatkaa tyylikkäästi perinnettä. Kuten eräs hyvä ystävämme leffan ytimekkäästi tiivisti: ”Olipa kerran elämä kohtaa Tappavan aseen!”

Isossa mittakaavassa elokuva seuraa Frank Detorren (Bill Murray) sekä hänen tyttärensä Shanen (Elena Franklin) elämää. Frank on liha- ja rasvadieetillä elävä luuseri, jota äitinsä kuolemasta toipuva Shane yrittää patistaa terveellisempien elämäntapojen pariin.

Varsinainen tarina tapahtuu kuitenkin Frankin sisällä – ihmisruumis kuvataan antropomorfisten solujen asuttamana suurkaupunkina. Nuhaoireita taltuttamaan komennetaan rääväsuinen valkosolupoliisi Osmosis Jones (Chris Rock) sekä Frankin nielemä flunssatabletti Drix (David Hyde Pierce). Oireiden takana ei kuitenkaan ole mikään tavallinen pöpö, vaan kuolettava virus Thrax (Laurence Fishburne), jonka tavoitteena on tappaa uhrinsa ennätysajassa ja varmistaa paikkansa lääketieteellisessä kirjallisuudessa.

Osmosis on taas joutunut poliisipäällikön puheille

Nimihenkilömme Osmosis ”Ozzy” Jones jahtaa rikollisia innokkaammin kuin kukaan muu, mutta on kovien otteidensa vuoksi joutunut epäsuosioon. Hän pystyy muovaamaan ulkonäköään muuntuvan solurakenteensa ansiosta. Äänipuolella tätä nykyä Madagascar-elokuvista tunnettu Chris Rock käyttää roolissa hyvin ilmeikkään äänensä skaalaa ja tuo hahmoon myös aitoa lämpöä. Roolisuoritus tekee osaltaan Ozzysta todella rakastettavan päähenkilön. Vaikka hänet esitellään asiat sotkevana luuserina, muut pitävät hänestä ja hän on oikeasti hyvä työssään. Hänen tempauksensa eivät tunnu ylilyönneiltä, vaan vilpittömiltä yrityksiltä onnistua tehtävässä, maksoi mitä maksoi.

Ja lopun yhteenotto Thraxin kanssa on siisti.

Leffa parodioi lempeästi buddy cop -elokuvia, joissa mahdollisimman erilaiset lainvartijat päätyvät eripuraisesti työskentelemään yhdessä. Tyypillisesti toinen poliisi on kuumakalle, jonka mielestä tarkoitus pyhittää keinot ja jota sääntökirjan nimeen vannova pari yrittää pitää aisoissa. Päällisin puolin Osmosis ja hänen aisaparikseen saapuva Drix sopivat kuvaukseen, mutta heidän konfliktinsa ei rakennu sen varaan. Aluksi he kärhämöivät, koska Osmosis inttää, että nuhassa on jotain mätää, kun taas Drix pitää häntä vainoharhaisena ja haluaisi keskittyä oireiden lievitykseen. Kun Ozzyn epäilykset osoittautuvat oikeiksi, parivaljakko todella yhdistää voimansa. Kaksikon yhteispeli rakentuu hyvin luontevasti.

Virukseksi naamioitunut Ozzy opettaa Drixiä bailaamaan yökerhossa.

Drix on suunniteltu ison ja uhkaavan toimintasankarin näköiseksi, joten hänen äänekseen valittiin luonnollisesti joku, joka on sellaisesta mahdollisimman kaukana. Joku tuotantotiimistä totesi David Hyde Piercestä, ettei ole ihme, että tämä valittiin rooliin, koska tämä on ”kaikkien aikojen valkoisin valkoihoinen”. Piercen persoonallinen ääni ja snobimainen sävy sopivat hahmolle erinomaisesti. Sivistynyt jäykkispilleri on oiva kontrasti ronskille Ozzylle. Kontrastia lisää myös, että toisin kuin 2D-solut, Drix on animoitu tietokoneella.

Tarttuvaa lajia

Pitkään takkiin sonnustautunut rastapäinen ja keltasilmäinen Thrax on vaikuttava ilmestys. Pelkkä hipaisu hänen vasemman etusormensa polttavasta kynnestä riittää sulattamaan solun, ja hänen ranneketjuaan koristavat hänen tappamiensa ihmisten DNA-palaset. Thrax pitääkin elokuvan panokset korkealla heti ensiesiintymisestään asti ja tarjoaa sankareillemme kunnon vastuksen. Laurence Fishburne piti nauhoituksissa naamiota päästäkseen sisälle hahmoon. Hänen äänensä suorastaan tihkuu rentoa itsevarmuutta. Erityisesti pidän siitä, että Thraxilla on tapana lauleskella itsekseen – se jos mikä kertoo, että hänellä on kaikki langat käsissään.

Suuri osa Frankin terveysongelmista johtuu siitä, että hänen kroppansa pormestari Phlegmming (William Shatner) kalastelee kansan suosiota makoisilla elämäntavoilla. Shatner tekee pormestarina todella hauskan roolin. Suorastaan yllätyin hänen äänensä ilmeikkyydestä – hänen jokainen repliikkinsä aivan huokuu tunnetta. Vekkuli hahmoanimaatio tukee suoritusta hyvin. Kehuisin erityisesti juuri Phlegmmingin animaatiota, mutta muutkin hahmot on elävöitetty silmiähivelevän sulavasti.

Pormestarin apuri Leah Estrogen (Brandy Norwood) on pomoaan moninkertaisesti pätevämpi ja yrittää ohjata Frankia paremmalle tielle. Hän on myös Ozzyn ihastus, mutta jää valitettavasti aika tyypilliseksi kipakaksi love interest -hahmoksi. Norwoodin lämmin ääni sentään tuo häneen mukavasti eloa.

Phlegmmingin vastaehdokas Tom Colonic (Ron Howard) esiintyy elokuvassa vain omassa vaalimainoksessaan, mutta tekee lyhyessä ajassa mainion vaikutuksen. Howardin äänensävy on vain niin täydellinen hyvää tarkoittavalle, mutta auttamattoman limaiselle poliitikolle.

Muutoksen tuulet puhaltavat

En aina pidä siitä, että fantasiamaailmat muokataan muistuttamaan modernia, yleensä amerikkalaista yhteiskuntaa. Etenkin high school on nähty jo miljoona kertaa. Osmosis Jonesin tapauksessa ihmisen sisusta on kuitenkin rinnastettu Jenkkilään kiehtovan kekseliäästi. Valkosolut valvovat luonnollisesti lakia ja influenssarokote on vasikka. Poliisiasema sijaitsee imusolukkeissa, pöpöt saunovat hikirauhasissa ja finni on virusten suosima yökerho. Huonoilla kulmilla kasvanut Osmosis on kirjaimellisesti kotoisin perseestä.

Oletko koskaan yrittänyt föönata tukkaasi pierulla?

Kaupungista näkyy silti kauniisti, miten kaukana se on meidän todellisuudestamme. Soluystäviämme peittää läpikuultava solukalvo, kun taas viruksissa on aina jotain epäinhimillistä, kuten lonkeroita tai pariton määrä silmiä. Tunkeilijoiden torjuntaan käytetyt sylki- ja räkätykit on tietenkin muotoiltu suuvärkin ja klyyvarin mallisiksi, ja kehonsisäiset miniatyyrilieskat muodostavat palaessaan molekyylikuvioita. Maisemissa piileksii lukemattomasti hauskoja yksityiskohtia katsojien bongattavaksi.

Pikachurin-proteiini löydettiin kyllä vasta elokuvan valmistuttua

Animaatio- ja liveosuuksilla on eri ohjaajatiimit, mikä näkyy lopputuloksen kaksijakoisuutena. Livekohtaukset ovat piirrettyjä huomattavasti hidastempoisempia. Niiden pitäisi kuvata todellista elämää, mutta Frankia ja kumppaneita katsoessa tuntuu siltä, ettei kukaan ole oikeasti tuollainen. Huumoria revitään siitä, kuinka epämiellyttäviä ihmisiä hahmot ovat, muttei se oikein saa välittämään kenestäkään muusta kuin Shanesta. Ja kun piirroshahmot ovat vielä niin rakastettavia, kontrasti ei ole mitenkään imarteleva.

Shane pitää jälleen kerran isälleen puhetta terveellisistä elämäntavoista

Soluista kertovassa elokuvassa ei tietenkään voi välttyä erilaisilta ruumiineritteiltä, joten ällöksi homma välillä äityy. Vaikka elokuvassa on sekä näyteltyä että piirrettyä materiaalia, piirroshahmot eivät missään vaiheessa varsinaisesti seikkaile livekuvassa, kokoero kun lienee ollut liian vaikea toteuttaa. Piirroshahmojen ympäristöt on toteutettu tietokone-efektein, mikä ei kropan ulkopuolella näytä kovin hyvältä.

Osmosis Jones on siis hieman ristiriitainen elokuva. Se kannattaa kuitenkin katsastaa jo pelkästään sen luovuuden ja vauhdin vuoksi, jota piirretyt osuudet pursuavat. Se on myös toteuttanut poliisileffoista tutut elementtinsä tyylikkäästi ja lämpimästi. Jos ei ole turhan herkkänahkainen, Osmosis Jones on hyvin viihdyttävä tapaus.

Smooth valkosolukyttä suosittelee

Explore posts in the same categories: Elokuvat, USA

Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Valkosolupoliisi pitää järjestystä sinunkin kropassasi”

  1. Anonymous Says:

    Muistan tämän ja myös ”Ozzy & Drix” spin-off sarjan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: