Älisevä joulukalenteri, älähdys 20

Sisarukset käyttävät hyväkseen jokaisen tilaisuuden päästä kirjoittamaan smurffeista. Tällä kertaa valokeilaan pääsee siniveitikoiden silmäterä Vauvasmurffi, joka paria poikkeustapausta lukuun ottamatta kommunikoi ainoastaan jokeltelemalla. Smurffeista nuorin on hyväntuulisin ja optimistisin vauva koskaan ja on smurffien seikkailujen aikana sulattanut useimpien sarjan hahmojen sydämet. Smurffimaan pienokaiseen on erityisen ihastunut kaikkea inhoava Ärjysmurffi, salaa muulta maailmalta tietenkin.

Vauvan esittäminen ei ole todellakaan mikään helppo tai vähäpätöinen tehtävä, sillä ihmiselämän juurille palatessaan näyttelijän on osattava karsia artikulaatiostaan kaikki, mitä hän on kolmannen ikävuoden jälkeen oppinut. Pelkkä puheen poisjättäminen ei riitä, vaan myös tunneskaalaa on muutettava merkittävästi, sillä imeväinen ei tunne sarkasmia tai kyynisyyttä, ei valehtele, ei heitä läppää eikä edes naura samalla tavoin kuin aikuinen. Ihminen osaa kuitenkin käsitellä ja ilmaista tunteitaan aivan elämänsä alusta alkaen, hän vain tekee sen omalla tavallaan.

80-luvun ajan pyörineen Smurffit-hittianimaatiosarjan Vauvasmurffi on malliesimerkki onnistuneesta vauvaroolista. Ääninäyttelijä Julie McWhirter esittää sarjassa myös energistä Sassette-pikkusmurffia, mutta Vauvasmurffi on häneltä todellinen taidonnäyte. Tulkinta on erittäin huolellisesti tehty, sillä pienokaisen avatessa sanaisen arkkunsa McWhirter ei tyydy vain toistamaan yhtä ja samaa jokellusta uudestaan ja uudestaan. Hän varioi jatkuvasti eri äänteiden kanssa ja tekee sen niin taitavasti, että Vauvasmurffi kuulostaa ihan oikeasti puhuvan omalla vauvakielellään eikä vain äännähtelevän merkityksettömästi. Roolisuoritus ei ole kuitenkaan pelkkää iloista jokeltamista, vaan pikkusmurffin ollessa nälkäinen tai vaipanvaihdon tarpeessa McWhirter parkuu kurkku suorana vaikka kuinka pitkään.

Yhteisen kielen puuttumisesta huolimatta Smurffimaan pienokaisella on paljon asiaa, ja hän kommunikoi jatkuvasti muiden smurffien kanssa omalla erityisellä tavallaan. Vauvasmurffin roolissa McWhirter ei missään vaiheessa kuulosta aikuiselta esittämässä vauvaa, mikä on aikamoinen voimanponnistus yli 400-jaksoisessa sarjassa (vaikka Vauvasmurffi saapuu Smurffikylään vasta kolmannen kauden alussa, riittää siinä silti jokellettavaa loppusarjan ajaksi). McWhirter on erittäin tärkeä osa Vauvasmurffin animaatiopersoonaa, koska hahmo on äänessä jatkuvasti, vaikkei kommunikoikaan sanoin. Puheen tilalla on oltava jotain muuta, ja McWhirter jaksaa kikattaa, jokeltaa, kurlata, kuolata ja itkeä roolissa loputtomiin.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: