Älisevä joulukalenteri, älähdys 15

Realistiseen pyrkivää kivun ilmaisua kuulee animessa paljon, länsimaisissa valtavirta-animaatioissa huomattavasti vähemmän. Onnistuneen sellaisen kuuleminen englannin- tai suomenkielisillä raidoilla tuntuukin aina hätkähdyttävältä ja poikkeukselliselta. Muistamme omien pienten leukojemme loksahtaneen, kun kuuntelimme Pixarin Ötökän elämää -elokuvan kohtausta, jossa sankarimuurahainen Flik saa selkäänsä ilkeän heinäsirkkatyranni Hopperin kuolaavalta kätyriltä.

Elokuvan tekijät ovat tehneet varsin nokkelan ratkaisun kohtauksen kanssa; pieksäminen tapahtuu off-screen, mutta katsoja voi kuvitella tapahtumat väkijoukon reaktioiden ja jokaista iskua seuraavien tuskallisten parahdusten perusteella. Vaikutelma on jopa voimakkaampi kuin jos tappelunujakka näytettäisiin, sillä puuttumaan jää piirrettymäisen väkivallan hassunkurisuus, ja muistammekin aidosti ahdistuneemme kohtauksen seuraamisesta pieninä.

Suomenkielisessä versiossa, joka meille on tutuin, pääosaa esittää mahtava Jarkko Tamminen. Tässä nimenomaisessa kohtauksessa on hänen työskentelyssään samanlaista ihailtavuutta kuin 8. luukun tähden suorituksessa; vaikka kyseessä on dubbausrooli, jossa kaikki repliikit äänitetään erikseen ja monta kertaa, säilyy Tammisen suorituksessa katkeamaton koherenttius. Aidon kuuloiset tuskanhuudot eivät kuulosta keskenään samoilta; ensin ne kovenevat, mutta muuttuvat äkkiä voipuneiksi, kun muurahaisen voimat ehtyvät ja ilma pakenee keuhkoista uusien iskujen myötä. Upeasti näytelty on myös lyhyt pakokauhuinen ulina, jonka maahan paiskautunut Flik päästää suustaan hirviömäisen sirkan kohotessa koko mittaansa hänen yläpuolellaan. Vaikutelman kruunaa säälittävästi vinkuva hengitys, kun Flik kohottautuu kivuliaasti pystyyn uhmaamaan Hopperia – ei vain sen realistisuus, vaan fakta, että sellainen ylipäätään on sisällytetty kohtaukseen. Koko perheen animaatioissa näkee harvoin todellisia väkivallan seuraamuksia, mutta Ötökän elämässä ja Tammisen roolisuorituksessa kaari ei katkea, vaan kivun kanssa mittelö kuuluu monista Flikin myöhemmistä repliikeistä.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Älisevä joulukalenteri, älähdys 15”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: