Älisevä joulukalenteri, älähdys 12

Tykästyimme välittömästi Lucky Lukesta kertovaan ranskalaiseen animaatioelokuvaan Lähde länteen!  (Tous à l’ouest!) sen alkuperäisteokselle uskollisen hengen ja loistavien roolisuoritusten ansiosta. Tällä kertaa keskiössä ei kuitenkaan ole Dalton-veljeskatraan räjähtäväluonteinen Joe, vaan perheen optimistinen kuopus Averell.

Elokuvassa Lucky Luke johtaa sekalaista uudisraivaajajoukkoa Amerikan halki Daltonit mukanaan, ja porukan vesivarasto ehtyy keskellä aavikkoa. Tyytyväinen Joe (joka kelpaisi puhelahjojensa puolesta politiikkaan milloin vain) on juuri yllyttämässä raivostuneet matkalaiset cowboyn kimppuun, kun Daltoneista nuorin saa yhtäkkiä eriskummallisen hepulin.

Kohtaus lienee koko elokuvan älyvapain yksittäinen hetki. Desperado viskelee itseään hysteerisesti ympäriinsä ja päästää siinä sivussa sarjan täysin käsittämättömiä ja toinen toistaan oudompia ääniä, joista vain osa on hahmon ääninäyttelijän Bernard Alanen itse tekemiä. Elokuvan resursseja onkin käytetty kohtauksessa taitavasti – kun tietokoneella miksattu erilaisten huutojen ja ääniefektien sekamelska yhdistetään lennokkaaseen animaatioon, saadaan tunnelmasta lähes psykedeelinen. Audiovisuaalisen ulosannin lisäksi kohtauksen voimaa lisää myös sen pituus – kyseessä ei ole mikään kymmenen sekunnin hetki, vaan kohtaus kestää oikeasti niin pitkään, että elokuvan tunnelma pysähtyy täysin ja hämmästynyt katsoja haluaa todellakin tietää, mikä ihme tyyppiä vaivaa. Salamannopea toteutus saa kohtauksen lisäksi tuntumaan paljon pitemmältä mitä se oikeasti on. Kyseessä ei ole enempää eikä vähempää kuin erilaisten äänten muodostama kammottava sekametelisoppa, jossa ei ole järjen hiventäkään ja joka juuri sen ansiosta onnistuukin vangitsemaan katsojan huomion täydellisesti!

Averellin hepulilla on elokuvassa yllättävät seuraukset, mutta hänellä oli lisäksi myös ihan oikea (eikä edes kovin liioiteltu) syy käytökseensä. Siitä vain veikkaamaan, mikä!

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: