Älisevä joulukalenteri, älähdys 8

Vuonna 2002 valmistunut Disneyn Aarreplaneetta ei kuulu studion ylistetyimpiin, mutta on elokuvalla faninsakin. Me ainakin pidämme seikkailuklassikon avaruusversiosta todella paljon sen mainion hahmodynamiikan ansiosta. Elokuvan sankari Jim Hawkins on leffan alussa varsinainen renttu, mutta kasvaa Pitkä-John Silverin ystävyyden siivellä miehen mittoihin.

Jimin suomalainen ääninäyttelijä on huippuosaaja Antti L. J. Pääkkönen, jonka sydämellinen ja antaumuksellinen roolisuoritus viimeistelee hahmon aitouden ja samaistuttavuuden. Pääkkönen on aina ollut dubbauksissa luonnonlahjakkuus, jonka näyttely on niin luontevaa ja kokonaisvaltaista, etteivät hänen työskentelyssään kuulu alkuunkaan alkuperäisraidan tai valmiin animaation tulkinnalle asettamat rajoitukset. Hänen dubbausroolinsa kuulostavat puhtaasti hänen omiltaan.

Pääkkösen taito tulee esille paitsi replikoinnissa, myös sanattomissa kohtauksissa. Aarreplaneetan hektisessä huipentumassa Jim on vähällä pudota päistikkaa hohkaavaan tulipesään. Kädensijat hupenevat yksitellen, mutta lopun häämöttäessä Silver sieppaa kasvattinsa turvaan. Myöhemmin Jimiä uhkaa jälleen polttava kadotus, kun hänen häthätää kyhäämänsä aurinkolauta tekee tenän. Paniikki ja hysteria eivät ole helppoja näyteltäviä, saatika sitten ääninäyteltäviä, saatika sitten dubattavia. Loistavan Antti L. J. Pääkkösen huudahdukset ja huohotukset Jimin kauhunhetkinä kuulostavat kuitenkin hätkähdyttävän aidoilta. Ne ovat niin todentuntuisia, ettei hänen suoritustaan uskoisi pienessä kopissa screenin edessä nauhoitetuiksi.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommenttia : “Älisevä joulukalenteri, älähdys 8”

 1. Arana Says:

  Aijaijai, onpas tosiaan herkullista eläytymistä Pääkköseltä! Juuri katselin Aarreplaneetan alkuperäisääniraidalla, jota olen suosinut Silverin ihanan piraattikorostuksen takia, mutta nyt tuli hinku katsoa pätkä heti perään suomeksi.

  Tämä luukku, Mooses-luukku (5. päivä) ja Linguini-luukku (6. päivä) demonstroivat mielestäni erityisen hyvin sitä, että varsinkin tällaiset erittäin tunnelatautuneet äännähtelyt voivat usein olla paljon haastavampia suorituksia kuin normaalien repliikkien lukeminen, sillä äännähdyksissä ei voi luottaa sanan merkityksen voimaan. Mooses olisi voinut vain sanoa ”Hyvästi”, Linguini ”Mitä helvettiä Pikkukokki?!” ja Jim ”Apua!” tai ”VOIEIVOIEIVOIEIVOIEI!” ilman mitään äännähdyksiä. Repliikit ilmaisisivat jo itsessään ilman varsinaista näyttelyäkin paljon, kun taas äännähdyksissä ollaan pelkästään ääninäyttelijän eläytymiskyvyn ja näyttelytaitojen varassa (toki visuaalinen puoli auttaa myös). Äännähdyksistä paistaa myös helpommin läpi esityksen uskottavuutta heikentävä teennäisyys, joten niiden kanssa on helpompi mennä pieleen.

  Toisaalta luulen, että onnistuneella ja aidon oloisella tunnetta tai ajatusta ilmaisevalla äännähdyksellä on myös mahdollista saada yleisössä aikaan voimakkaampi tunnereaktio kuin pelkällä repliikillä ilman sanoja tukevaa tai ne korvaavaa äännähdystä. Pelkät ähkimiset kun toimivat alkeellisemmalla tasolla kuin sanat ja vaativat siksi vähemmän prosessointia ja ovat universaalimpia. Ne kykenevät siis tavoittamaan yleisönsä helpommin kuin sanat, vaikka niitä on vaikeampi saada kuulostamaan aidoilta.

  • Afureko Says:

   Mitäpä tähän muuta voisi sanoa kuin täyttä asiaa. Äännähdykset tuovat hahmoihin myös lisää elävyyttä, lähteehän meistä oikeistakin ihmisistä jatkuvasti jotain ähinää. (Ja kun ajatuksia on niin vaikea pukea sanoiksi, yleensä tulee heitettyä monta öötä ennen kuin saa asiansa sanottua!) Kaikki mainitsemasi luukut ovat vieläpä yhdysvaltalaisista leffoista, jotka mielellään selittävät kaiken puhki. Onneksi sielläkin muistetaan kunnon äännähdysten voima 😀


 2. […] Jimin hätäännys Afurekon joulukalenterissa 2012 […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: