Muumit on paras. Ja Nuuskari

Ihanuuden vuosi 2012 on ollut meille melko poikkeuksellinen vuosi. Yksi ero aikaisempaan verrattuna on siinä, ettemme ole koskaan pitäneet puheohjelmaa näin monessa contapahtumassa saman vuoden aikana. Paitsi että Desuconit tuplaantuivat, menimme ensimmäistä kertaa pitämään puheohjelmaa myös Animeconiin sekä Traconiin (jos Myyn Hopeanuoli!musikaalia ei lasketa). Nyt on Sisarusten conohjelmat lopulta tältä vuodelta pidetty ja mielessä siintävät jo ensi vuoden molempien Desucon-tapahtumien ohjelmaideat. Sitä ennen kirjoittelimme kuitenkin fiiliksiä viime viikonlopun Traconista!

Lauantaiaamuna Myy oli vielä pääsemättömissä koulun parissa, joten Traconin avajaisiin saapuivat vain Cilla ja Nita. Avajaisten kunniavierasesittelyt ja Chotto! Chocolaten tanssiesitys olivat mukavia, mutta conipelin alustus oli tänä vuonna aika tylsä, kun hahmot vain käväisivät nopeasti lavalla vuoron perään. Larpit muutenkin venyttävät avajaisia niille, jotka eivät conipeleistä perusta, mutta hankala niille on muutakaan paikkaa keksiä.

Avajaisten jälkeen ehdittiin käydä hieman ostoksilla ennen Kodittomana avaruudessa -paneelia, jossa kovat konkarit Mikko ”Lmmz” Lammi, Jussi Nikander ja Pekka ”Sandi” Wallendahl esittelivät avaruusanimen kehitystä erilaisten klassikkosarjojen kautta. Ainakin me nautimme paneelista; oli ihanaa fiilistellä wanhaakin wanhempien animesarjojen parissa, sarjoja esiteltiin runsaasti ja jokaisella panelistilla oli sanottavaa niistä kaikista, joten homma pysyi hienosti kasassa eikä missään vaiheessa taantunut kenenkään yksinpuheluksi (mitä nyt Nikander selvästi luulee, että Ginga eiyuu densetsu on ensisijaisesti avaruussarja, vaikka se on politiikkasarja). Muutamat ilmaan heitetyt avaruusfysiikkaan liittyvät faktat tarjosivat hauskaa nippelitietoa tosielämän avaruusmatkailusta.

Kolmen maissa suuntasimme innokkaina kuvittaja-animaattori-hahmosuunnittelija Nakura Yasuhiron haastatteluun. Ohjelmassa esitettiin mielenkiintoisia kysymyksiä, mutta valitettavasti sitä vaivasivat monet ongelmat. Haastattelu oli jostain syystä englanniksi, mikä olisi vaatinut hyvin kielitaitoisia juontajia. Haastattelija Kristian Huitula tunsi kyllä hyvin asiansa ja oli käynytkin animaatiostudiolla Japanissa, mutta englanti sujui aika tönkösti. Tulkki ja haastateltava pyörittelivät papereita, joille kysymykset oli ilmeisesti käännetty etukäteen, joten kaikki tuntuivat keskittyvän enemmän papereihinsa kuin haastattelutilanteeseen. Lisäksi tekniikka piti sen verran melua ja vieras kieli vaikeutti asiointia niin, että oli kovasti keskityttävä sanotun ymmärtämiseen eikä voinut vain nauttia olostaan mielenkiintoisen ohjelman parissa. 45 minuutissa ei myöskään päästy kovin syvälle japanilaisen animaation maailmaan. Toivottavasti ensi kerralla kunniavieraalle saadaan enemmän aikaa.

Ohjelman jälkeen pidetty fanitapaaminen ja signeeraus oli vielä hämmentävämpi. Ilmeisesti osa kävijöistä on ollut tyytyväinenkin järjestelyyn, mutta siitä olisi joka tapauksessa pitänyt tiedottaa paremmin. Seisoimme jonossa ihmetellen, mitä varten oikein jonotamme, miten ihmisiä otetaan sisään ja miten nimikirjoitusten jako hoidetaan. Vaikutti siltä, että vieraan ohjelmat oli järjestetty viime tingassa, eikä sellaista vaikutelmaa saisi tulla, vaikka se olisikin totta. Emme jaksaneetkaan jonottaa kovin kauan vaan luovuimme paikoistamme ja päätimme palata Nakuran pariin seuraavana päivänä.

Nyt alkaa jo jänskättää aika pahasti. Bongaa Kalmankopla eturivistä.

Samaan aikaan oman puheohjelmamme Iloinen muumiperhe – Japaniin ja takaisin kanssa oli paitsi Touniksen ohjelma animestudioista myös WCS-karsinta, joten emme odottaneet paikalle ainakaan liikaa väkeä. Järkytyksemme olikin siksi melkoinen, kun vielä ohjelman alkaessa porukkaa lappasi sisään lopulta niin paljon, että salin kaikki 170 paikkaa täyttyivät ja muutamat joutuivat seuraamaan ohjelman sivuportailla istuen ja jotkut eivät valitettavasti mahtuneet sisään ollenkaan. Linkitämme Afurekoon ohjelman kuvatun version heti kun se nettiin ilmestyy, jotta loputkin halukkaat voivat sen vielä nähdä!

Paria pikku tekniikkakömmähdystä ja sanoissa sekoilemista lukuun ottamatta onnistuimme viemään ohjelman läpi ongelmitta siitä huolimatta, ettemme saaneetkaan käyttöön kolmea mikrofonia, vaikka olimme sen tarvelistassa ilmoittaneet. (Sen sijaan meillä oli yksi langaton mikki ja yksi pielukseen kiinnitettävä vitkutin… täh?) Käytimme dioissa pelkkiä kuvia tekstin sijaan, ja se tuntui toimivan hyvin; yleisön reaktioista päätellen kaikki jaksoivat seurata ohjelmaa pelkän puheen perusteella, kuvat taas toivat selkeyttä ja lisävitsejä. Äänentasoa oli vaikea arvioida ja koneen ääni oli mielestämme säädetty aluksi aivan liian pienelle, mutta saimmekin myöhemmin tietää että äänet olivat kuuluneet yleisön puolelle paljon paremmin kuin salin etuosaan. Erityisen iloisia olimme siitä, miten kuuntelijat reagoivat niin voimakkaasti ohjelmaan – vähän joka välissä naurettiin, mutta myös hyviä kommentteja ohjelman sisältöön liittyen heitettiin jatkuvasti. Vierailevaksi tähdeksi nousi rakas ystävämme KiBi, joka kävi repimässä irti esitystä varten työstämämme kieltotaulun varsin eeppisesti!

KiBi kieltää kieltotaulut.

Emmepä tiedä, kävikö luennolla selväksi, että me rakastamme Muumi-sarjan suomenkielistä versiota. Käännös on mielestämme erinomaisen onnistunut ja ajan hammasta kestävä, sillä se on kelpo käännös japaninkielisestä versiosta ja myös vie sarjan henkeä Tove Janssonin alkuperäisiä Muumi-kirjoja kohti paikoitellen enemmän kuin japanilainen versio. Dubbaus on myös teknisesti aikansa huippulaatua ja vaikkeivät kaikki suomalaiset äänet välttämättä sarjassa parhaimmillaan ole, ovat he meille kuitenkin paljon nostalgisempia ja tutumpia kuin hahmojen japanilaiset äänet.

Julistaessamme ohjelman päättyneeksi pääsi kuuntelijoilta unisonossa valtava pettymyksen huokaus, ja meitä tultiin ohjelman jälkeen runsain mitoin kiittelemään ja pyytämään uusintaa, joten voimme hyvillä mielin pitää ohjelmaa onnistuneena. Vastaavaa väentungosta tai vastaanottoa emme ole kokeneet koskaan aikaisemmin, joten se olikin mitä parhain päätös tämän vuoden coniohjelmiemme osalta!

Kakku on paras surulääke. Kuvasta kiitos Aranalle!

Seuraava conipäivä alkoi rennosti tapaamisten merkeissä. Keskipäivän paikkeilla hoksasimme, että koska meitä on monta, voimme olla monessa paikassa yhtaikaa, joten pari meistä hajaantui katsomaan kiinnostavalta kuulostavia ohjelmia.

Nita kävi katsomassa Anna ”extended_feline” Rantasilan Mori Kaorun ihkutuksen. Ohjelma sopi erinomaisesti ihanuuden vuoteen 2012 ja esitteli kattavasti Morin mangojen eri puolia. Erityisen mukava lisä oli videopätkä itse mangakasta piirtämässä. Mielellään olisi kyllä kuunnellut syväluotaavampaakin purilointia Morin teoksista, muttei siihen 45 minuutissa ehtinyt. Myös kuvia olisi voinut olla lisää havainnollistamassa asiapuhetta – ja silkkana silmänilona!

Myy kävi katsomassa Anni Nupposen luennon Pyrstötähti ja tuhotulva – maailmanlopun teema Tove Janssonin muumikirjoissa. Oman ohjelmamme jälkeen tämän luennon lähetysmistapa tuntui ikävän kuivalta. Rakenteeltaan epäjohdonmukaisella luennolla ei käytetty lainkaan kuvitusta. Luento tuntui toisaalta edellyttävän muumikirjojen tuntemista etukäteen, mutta toisaalta taas kirjat lukeneelle luento ei tarjonnut juurikaan uusia ajatuksia. Puhuja tunsi aiheensa oikein hyvin muttei päässyt esitelmässään juurikaan niiden ulkopuolelle. Hän luki otteita kirjoista ja antoi paljon vihjeitä siitä, millaisissa asioissa muumien maailmanlopun voisi katsoa ilmentyvän, mutta ei sitten lähtenytkään esittelemään omia tulkintojaan. Luento tuntui loppuvan alustukseen ennen itse analyysivaihetta.

Ohjelmien jälkeen ehdimme sopivasti syömään ennen Nakuran puheohjelmaa. Aluksi näytti siltä, että luvassa olisi toinenkin kolmevarttinen tankeroksi käytyä keskustelua animoinnista, mutta sitten päästiin asiaan: Nakura alkoi esitellä animaattorin tarvikkeita ja antoi dokumenttikameran avulla konkreettisen näytteen avainanimaattorin työstä piirtämällä muumihahmoja! Selostus oli valtavan mielenkiintoinen ja kuvat kauniita – etenkin Nakuran piirtämä Nuuskamuikkunen lipsahti vähän turhankin bishouneniksi. Harmi vain, että ohjelma loppui niin lyhyeen ja katsojiakin oli ihan liian vähän!

Desupipo auttaa pahimpaan coni-ikävään. Ja lims.

Sisarusten pitikin sitten alkaa siirtyä muille paikkakunnille, joten päättäjäiset jäivät kokematta. Tracon oli oikein onnistunut con, vaikka tiedottamisessa ja tekniikassa olisi aina petrattavaa. Kiitos kaikille ihanille ihmisille, oli tosi mahtavaa taas nähdä! Otamme mielellämme lisää palautetta vastaan omista ohjelmistamme vuoden varrelta. Lääkitsemme conikrapulaa coneista kertovan Puhallus-elokuvan parissa.

Explore posts in the same categories: Tapahtumat

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommenttia : “Muumit on paras. Ja Nuuskari”

  1. Anne Valtanen Says:

    Olin katsomassa luentoanne ja se oli todella mielenkiintoinen ja onnistunut. Itse ainakin nautin pelkistä kuvista ja hyvistä videoista! 🙂

    • Afureko Says:

      Jee kiitos, on aina ihanaa kuulla jos on onnistunut tuomaan iloa ja infoa jostain rakkaasta asiasta muille! Meiltä on jo useasta lähteestä päin pyydetty uusintaa kyseisestä ohjelmasta, jos pidämme sen ensi vuonna uudestaan niin sitten mukana on myös Niisku-video, sitä kun moni olisi kaipaillut! 😀


  2. […] Muumi-luentomme Traconissa nähneet tietävät, mutta kerratkaamme nyt vuoden synkimpänä aikana: Mörkö, tuo kaamosmasennuksen, arktisen kylmyyden ja yksinäisyyden ruumiillistuma. Jokainen Muumilaakson tarinoita tillittänyt pirpana on pelännyt housut jalastaan, kun Mörkö ensi kertaa ilmestyy muumiperheen ovelle hakemaan omaisuuttaan, jonka Tiuhti ja Viuhti (ne pikku liimanäpit) ovat häneltä vieneet. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: