Sound Only: Tähtien sota

Keväällä nostin pinnalle 90-luvulla tehdyn Imperiumin vastaisku -satukasetin, jonka olemassaolo herätti suurta hilpeyttä ja suosiota. Kaikki tuntuivat pitävän siitä ja janoavan lisää. Onneksi jo varsin pian löytyi kasettitrilogian ykkösosa, Tähtien sota, jonka hyvä ystäväni digitoi ja vielä restauroi kehnoa äänenlaatua. Nyt pitäisi yhyttää enää Jedin paluu, niin olisi koko perhe koossa! Myös Tähtien sota kestää reilut 12 minuuttia, ja kaikki näyttelijät yhtä lukuun ottamatta ovat samoja kuin Imperiumissa, pienin lisäyksin tosin.

Kertoja Pekka Lehtosaari ei ilmeisesti saa päätettyä, kuinka Luke Skywalkerin nimi pitäisi suomalaiskasetilla lausua. Imperiumissa se oli Ljyyk melkein ranskalaisittain, tällä kertaa ”Luke” lyhyine vokaaleineen kaikkineen. Voi nyt perhana! Pari kertaa nimi tulee lausuttua ihan oikeinkin, ”Luuk”. Muutenkin koherenttiutta nimiin kaivattaisiin, sillä eri näyttelijät lausuvat samat nimet hieman eri tavoin. Ääntämistavan vaihtelu häiritsee enemmän kuin se, jos nimet lausuttaisiin koko ajan samalla tavalla huonosti. Muutoin Lehtosaaren kerronta toimii hyvin. Kertoja samaistuu kertomukseensa ja on etenkin kasetin loppupuolella todella intensiivinen. Mutta kukapa ei olisi aivan fiiliksissä päästessään selostamaan Kuolontähden tuhoutumista?

Jarkko Tamminen on tälläkin kasetilla ihana Luke Skywalkerin roolissa. Hän ei petä ikinä, vaan hänellä on tilannetaju aina kohdallaan. Luke ei koskaan kuulosta tilanteesta irralliselta, ja Tamminen eläytyy aina täysillä pelkäämättä liioittelua. Myös Rinna Paatso tekee hyvää työtä Leiana. Veeti Kallion Han Solo toimii paremmin kuin kakkoskasetilla; Imperiumissa hänen äänensä tuntui koko ajan olevan jännittynyt ja kireä – Tähtien sodassa hänen lukemisessaan on enemmän hahmolle ominaista letkeyttä ja rentoutta.

Yoda ei esiinny Tähtien sota -kasetilla, joten Antti Pääkkösellä on vain yksi rooli C-3PO-droidina. Harmillisesti hahmolla on taaskin vain pari repliikkiä. 3PO:n osa tarinassa on muutenkin kaikin puolin minimoitu, mutta erityisen sääli se on siksi, että kyseessä on nappiroolitus, jota olisi ilo kuunnella enemmän. En aina ole tyytyväinen siihen, että Pääkkönen tavataan kiinnittää jokaiseen stereotyyppiseen ”pitkä, korkeaääninen hätähousu” -rooliin, mutta tähän hän sopii erinomaisesti, ja olisin halunnut kuulla lisää.

Ainoa hahmo, jonka ääni vaihtuu Tähtien sodan ja Imperiumin vastaiskun välissä, on Darth Vader. Tähtien sota -kasetilla Vaderiä esittää veteraanidubbaaja Markku Riikonen. Hän muistuttaa äänimateriaaliltaan vieläkin enemmän alkuperäistä Vaderiä kuin Imperiumissa mörisevä Ossi Ahlapuro. Riikonen on kuitenkin vähän kylmempi ja konemaisempi, eikä hänellä ole Ahlapuron Vaderin herkullisia äänensävyjä. Riikosenkaan versio ei kuitenkaan ole suinkaan lattea. Hänen ylikorostetun selkeä artikulaationsa sopii hahmolle erittäin hyvin ja tuo siihen laskelmoivuutta ja auktoriteettia. (Plussaa mielettömistä Zurg-viboista, jotka ovat taattuja kaikille Toy Story 2:n nähneille!)

Obi-wan Kenobina kuullaan Esa Saario, joka on oivallinen valinta osaan! Hänen puheessaan on ihanan isällinen, rauhallinen, viisas ja paljon kokenut sävy. Saario lukee George Lucasin juustoisen tekstin uskottavasti, ja Obi-wanin viisauksia kuuntelee aivan haltioissaan ja nyökytellen kieli pitkällä, että ”Kyllä! Näin on! Voima, jedejä, Kuolontähti! Tärkeää!”

90-luvun puolivälissä Disney-kuoroja ja keijuprinssejä esittänyt Topi Lehtipuu (omg ♥) esiintyy kasetin lopulla kapinalliskapteenina. Hänellä on muutama lyhyt repliikki, jotka eivät ole kovin mielenkiintoisia, mutta silti tämä nimettömäksi jäänyt hahmo on 100 kertaa uskottavampi kuin Derek ikinä.

Lopputaistelu, jossa kapinalliset hyökkäävät Kuolontähteä vastaan, menee kasetilla ohi todella nopeasti. Hanin poistumista ennen taistelua ei ehdi edes tajuta, jolloin tämän ilmestyminen takaisin ei liikuta ketään suuntaan tai toiseen. Sitä vastoin Tammisen työskentely on taistelun aikana parhaimmillaan! Muuten kasetin tekniset ratkaisut ovat hyviä, vaikkakin äänimaailma on hieman Imperiumia köyhempää ja laadultaan heikompaa. Annan sen kuitenkin anteeksi, koska fuck yeah baarimusiikki!

Explore posts in the same categories: Sound Only, Suomi

Avainsanat: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommenttia : “Sound Only: Tähtien sota”

 1. soulko Says:

  ”90-luvun puolivälissä Disney-kuoroja ja keijuprinssejä esittänyt Topi Lehtipuu (omg ♥)”

  En voinut olla nauramatta xD Ihanahan se on ♥

  Millon tulee seuraava suomidubbaajan haastattelu?:>

 2. soulko Says:

  Ai niin ja miten saatte nämä siirrettyä digimuotoon kasetilta?

  Vastatkaa kaikkiin kysymyksiini jooko?:>

  • Afureko Says:

   Seuraavan haastattelun ajankohta on vielä hämärä, mutta yritämme sumplia yhtä syyskuulle! Saa nähdä, kuinka käy.
   C-kasetit on digitoitu kirjastossa (nämä nimenomaiset Helsingin Kirjasto 10:ssa) erityisesti siihen tarkoitetulla laitteella. Laite siirtää C-kasetin äänen CD-levylle, josta sen voi sitten siirtää tietokoneelle. Olemme digitoineet myös vinyylilevyjä, koska läheskään kaikkea vanhaa ja siistiä ei ole saatavilla uusina tallennusmuotoina!


 3. […] sitten vastaan tuli yllättäen Star Wars -satukasetteja, joita olit […]

 4. Jasmin Says:

  Oi mä muistan nää kasetit! Meillä oli näitä, kun olin pieni! Harmi ettei näitä enää ole. Löysin teidän sivuston sattumalta, mutta aivan ihana tää teidän sivusto!

  • Afureko Says:

   Paljon kiitoksia, jos animaatiot ovat sydäntä lähellä niin joulunodotuksen ohessa voit seurailla sunnuntaina alkavaa joulukalenteriamme! Tähtien sota -satukasetit tuntuvat olevan tuttuja yllättävän monelle, ihme miten ne onnistuivat menemään meiltä täydellisesti ohi pienenä…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: