Hupifakta: Homot homoina

Jälleen on menossa vuoden onnellisin viikko: Pride-viikko! Ihmisoikeuksien puolustaminen on aina ollut Sisaruksille sydäntä lähellä, ja Pride-kulkueeseen tulee tuttuun tapaan osallistuttua tänäkin vuonna. Sen sijaan, että olisin valinnut sen kliseisemmän vaihtoehdon ja blogannut jostain BL-sarjasta, päätin tällä kertaa koota yhteen muutamia tapauksia, joissa homoseksuaali näyttelijä on antanut äänensä homoseksuaalille hahmolle. Ei todellakaan tarvitse olla BL-fani löytääkseen HLBT-teemoja animen lisäksi myös länsimaalaisesta animaatiotuotannosta, mutta Japanikin on artikkelissa edustettuna!

Simpsonit-sarja on aina ollut edelläkävijä Amerikassa, mitä tulee homoseksuaalisuuden esittämiseen animaatiosarjoissa. Sarjassa on aikojen saatossa nähty useita homohenkilöitä, ja heidän ääninään ovat usein esiintyneet julkihomoina tunnetut näyttelijät. Simpsonien ensimmäinen miesten välinen suudelma nähtiin jo vuonna 1990, kun Harvey Fiersteinin esittämä Karl suuteli Homeria toisen kauden jaksossa Simpson and Delilah. Sarjan ensimmäinen täysin homoteemaan keskittyvä jakso taas oli vuonna 1997 esitetty 8. kauden Homer’s Phobia, jossa vieraili ohjaaja John Waters. Vaikka FOX-yhtiön silloinen johtoporras ei pitänyt jakson aiheesta ollenkaan ja kielsi sen esittämisen, saatiin kohujakso lopulta esitettyä televisiossa ilman ongelmia ja se poiki itselleen lukuisia palkintoja, muun muassa GLAAD-järjestön mediapalkinnon. Myöhemmin sarjan 14. kaudella jaksossa Three Gays of the Condo Homer päätyy väliaikaisesti kahden homomiehen, Gradyn ja Julion kämppikseksi. Julion äänenä on yksi sarjan vakiporukasta eli Hank Azaria, Gradyn roolissa taas nähdään kanadalaisnäyttelijä Scott Thompson. Jaksossa Gradyn sydän sykkii Homerille, joka ei kuitenkaan vastaa hänen tunteisiinsa. Grady on vilahtanut sarjassa pari kertaa myöhemminkin, ja Thompson on myös palannut hahmon ääneksi joka kerta.

Queer Duck on hullunhauska animaatiosarja vuodelta 2002, jonka on luonut Simpsonit-sarjan käsikirjoittajana tunnettu Mike Reiss. Queer Duck kertoo sairaanhoitajana työskentelevän homoankan Adam Seymour Ducksmithin sekä hänen omalaatuisten ystäviensä elämästä. Reiss halusi sarjan päärooliin ehdottomasti homoseksuaalin näyttelijän, ja rennon ankan ääneksi pestattiin amerikkalaisnäyttelijä Jim J. Bullock. Sarjaan kuuluu 20 kolmen minuutin mittaista jaksoa sekä elokuva, ja se on ensimmäinen amerikkalainen animaatiosarja, jonka pääaiheena on homoseksuaalisuus. Vaikka sen huumori keikkuukin jatkuvasti hyvän maun rajoilla, se käsittelee homoutta ja siihen liittyviä lieveilmiöitä loppujen lopuksi kypsästi ja monipuolisesti, unohtamatta tietenkään sitä, miten ihanaa on olla homo!

Vaikka transhuumori on ollut Japanissa pinnalla jo pitkään ja BL vain kasvattaa genrenä suosiotaan, ei perhearvoiltaan tiukan maan viihdemediassa juuri julkihomoja näy. Onneksi on kuitenkin aina olemassa se säännön vahvistava poikkeus! Animeskenessä tämä poikkeus ei ole kukaan muu kuin Sisarusten suuresti rakastama veteraaniseiyuu Mitsuya Yuuji, joka lienee vielä nykyisinkin yksi harvoja avoimesti homoseksuaaleja animeääninäyttelijöitä (no Koyasu Takehito on virallisesti biseksuaali, mutta se nyt ei yllätä ketään). Ihana Mitsuya ei ole koskaan liiemmin peitellyt seksuaalista suuntautumistaan – hän räjäytti kaapin jo vuosikymmeniä sitten (jos siellä koskaan edes oli) ja teki kasoittain okamarooleja teatterissa ennen siirtymistään myös ääninalalle. Hänen kuuluisimmat animeroolinsa saattavat olla vakavia poikia 80- ja 90-lukujen hittisarjoista, mutta useimmiten hän esittää niitä kiljuvia ja ylipirteitä hihhuleita, kuten vuoden 2009 Kuuchuu burankon päähenkilö tohtori Irabu tai Disneyn Lilo & Stitch -tuoteperheen ahkerasti ristiinpukeutuva agentti Pleakley. Ei liene vaikeaa arvata, kumpaa hahmotyyppiä Mitsuya itse muistuttaa enemmän – kertooko mitään se, että hänen bloginsa nimi on ”lovehappychu”?

Kaikkien huulilla on nyt kuitenkin se sama kysymys: onko umpihomo Mitsuya työskennellyt ollenkaan BL-alalla? Kyllä on! Mitsuya teki ahkerastikin homorooleja BL-genren aloittaessa aluevaltaustaan 80-luvulla: hän oli paitsi pääosassa vuonna 1988 julkaistussa Tsuzumi ga fuchi -kuunnelmatarinassa (jota BL-fanit pitävät maailman ensimmäisenä BL-kuunnelmana), hän myös adaptoi itse tarinan käsikirjoituksen levyversioon alkuperäisen romaanin pohjalta. Hän esitti toista pääosaa myös Takemiya Keikon kuuluisaan Kaze to ki no uta -mangaan perustuvassa kuunnelmassa (jota ei saa mistään) ja oli mukana myös muutamissa muissa 80-luvun BL-levyissä joko näyttelijän tai ohjaajan toimessa. Mitsuyan homoroolit eivät rajoitu pelkkiin kuunnelmiin, vaan häneltä löytyy homorooleja animepuoleltakin.

Tiedätkö jonkin aiheeseen liittyvän esimerkin, jota tekstissä ei mainittu? Jaa ihmeessä tietosi!

Explore posts in the same categories: Hupifakta

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommenttia : “Hupifakta: Homot homoina”

  1. Wolf Says:

    Inahdan vain, että Koyapi mainittu nyt oikeassa yhteydessä (ikään kuin Koyapin mainitsemiseen olisi olemassa väärää yhteyttä).

  2. Myy Says:

    ”Three Gays of the Condo”

    Enpä ollut ennen tätä huomannutkaan :’D Kauhea tease-nimi jaksolle! Tuhannet RR-fanit pettyivät.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: