Ihanuuden Desucon: jälkitunnelmat

Ihanuuden vuoden 2012 Desucon koitti lopulta tuskallisen pitkän odotuksen jälkeen! Sisaruksilla oli kädet täynnä töitä ohjelmien kanssa aivan viime minuuteille asti, mutta kaikki valvotut yöt ja se sietämätön odottamisen tuska oli siitä huolimatta kaiken arvoista. Vieraat olivat parhaita, kävijät olivat parhaita ja ohjelmat olivat parhaita, ja viime viikonlopun Desuconia onkin usealta taholta jo ehditty tituleerata parhaaksi Desuconiksi ikinä. Meillä ei ainakaan ole vastaanväittämistä!

Sisarukset pääsivät koko katraan voimin Hatan kanssa yhteiskuvaan!

Meidän osuutemme alkoi lähes välittömästi, kun heti eeppisten avajaisten jälkeen oli seiyuuvieras Sugiyama Noriakin puheohjelman vuoro. Kuten tuli luvattua, ohjelmassa kuulimme paitsi Sugiyaman työurasta sekä hänen kuuluisimmista rooleistaan, myös muutamien hahmojensa ääntä livenä sekä järjestämämme hahmokisan tulokset. Oli upeaa nähdä, kuinka huolellisesti ihana poika Sugiyama oli valmistautunut ohjelmaansa. Koko Sibeliustalon pääsali haukkoi henkeään, kun yltiörauhallisen Sugiyaman suusta pääsi yhtäkkiä Naruton Sasuken raivokas tunteenpurkaus tai Bleachin Ishidan kylmäkiskoinen ja jäätävä ääni, puhumattakaan Nyanpire-lastenanimen Masamunya-samuraikissan romanttisesta kosinnasta.

Erityisen sydäntälämmittävää oli kuulla, kuinka Sugiyama oli panostanut kävijöiden luomiin hahmoihin tutustumiseen. Hän oli valinnut esitettäväkseen kolme hyvin erilaista hahmoa, joiden valitsemista hän perusteli mainiosti. Oli alakuloista miekkamiestä, täysillä eteenpäin painavaa keittiövelhoa sekä kaulimella oikeutta jakavaa villiä 10-vuotiasta. Jokainen hahmo sai täysin omanlaisensa äänen ja puhetavan. Nontan eläytyi vahvasti ja huolellisesti jokaisen hahmon repliikkiin niin, että ne todella tuntuivat olevan osa jotain suurempaa kontekstia kuin vain yksi kuva ja yksi repliikki. Hahmot saivat kertaheitolla sielun, oman kokonaisen luonteen ja taustatarinan Nontanin käsittelyssä.

Kisatulosten jälkeen sali taas kaikui ”awww”-huokailuista, kun Nontan esitteli Desu-yleisölle ottamiaan suloisia kissavalokuvia ja eläinrakkauden suorastaan näki huokuvan hänestä. Pienestä alkupuolen teknisestä säädöstä huolimatta ohjelma onnistui ainakin meidän mielestämme erinomaisesti! Työkiireiden takia jo lauantaina Japaniin palaamaan joutunut Sugiyama on jo ehtinyt päivittää pari reissulta ottamaansa kuvaa seiyuuagentuurinsa blogiin ja kiitti niiden ohessa kaikkia suomalaisia Desucon-matkastaan!

Lauantain ohjelmia työstettiin vielä perjantaina myöhään yöhön. Tunnelma oli sen mukaista.

Vaikka Cilla oli työstänyt omaa BL-aiheista luentoaan jo alkuvuodesta lähtien, vierasohjelmat vaativat loppuviikkoina niin paljon aikaa, että BL-luennon diat hiottiin loppuun vasta edellisenä yönä. Luentopäivän olosuhteet eivät olleet muutenkaan suotuisimmasta päästä: valvotun yön jälkeen oli edessä aikainen herätys lauantain cossiasun vuoksi, koska Sibeliustalolla oli oltava jo aamuyhdeksältä. Ylireagoimiseen taipuvaista Cillaa ei ainakaan rauhoittanut myöskään se, että ConTV oli ilmoittanut streemaavansa luennon livenä nettiin. Kaikesta järkyttävintä oli kuitenkin ehkä se, että luentosali oli ohjelman alkaessa TÄYNNÄ.

Kaikesta säätämisestä huolimatta BL-kuunnelmat vs. BL-anime -ohjelma meni Cillan itsensä mielestä moitteettomasti, vaikka muutama sammakko pääsikin suusta. Cilla oli tiivistänyt luennon sisällön pääargumentit viiden otsikon alle, joista hän esitteli jokaisen havainnollistavan näytteen kera (vaikka sensuroimattomuus-kohdasta ei ymmärrettävistä syistä ollut videonäytettä). Näytteet olivat sikäli poikkeuksellisia, että niistä vain kahdessa oli tekstit, jotta yleisö olisi dialogin sijaan keskittynyt kuuntelemaan näyttelijöiden äänensävyjä ja mitä taustalla tapahtuu. Joka näyte keräsi osakseen raikuvat aplodit kuuntelijoilta, joten päätös tekstien kanssa ei ilmeisesti mennyt metsään. Luennon letkautukset tuntuivat muutenkin uppoavan yleisöön Cillan toivomalla tavalla (hysteeristä repeämistä Okane ga nain Ayase-kuvalle hän ei kylläkään osannut odottaa), joten luentoa voi pitää onnistuneena, vaikka se kestikin paljon vähemmän aikaa kuin arvelimme. Blogaus aiheesta seuraa myöhemmin. Suurkiitos kaikille jotka seurasivat ohjelmaa joko paikan päällä tai ConTV:n kautta, toivottavasti piditte ja muistattehan antaa palautetta!

BL-juttujen jälkeen oli vuorossa Otokoyaku – miesten housuissa, jossa kerroimme miesrooleja tekevien naisnäyttelijöiden työstä ja tyypillisistä rooleista. Ohjelma onnistui ilman mitään ihmeellisempiä säätöjä ja kuulijoitakin oli taas runsaanpuoleisesti. Toivottavasti kaikki nauttivat luennosta ja saivat lisää tietoa siitä, mitä otokoyakut animen ihmeellisessä maailmassa oikein tekevät!

Nita ja Cilla kekkaloivat lauantaina Ghost Trick -pelin pahisduo Dandyn ja Beautyn asuissa.

Lauantaina Nita ehti myös seurata muutaman kiinnostavan ohjelman, vaikkei Tiger & Bunny -luennolle iltamyöhään lopulta enää jaksanutkaan. Anna ”extended_feline” Rantasilan Mawaru Penguindrum ei tarjonnut juuri upouutta tietoa, mutta kovin kauniissa ja selkeästi jäsennellyssä paketissa kyllä. Esitystä oli ilo kuunnella ja siihen oli otettu vain se sisältö, joka mahtui mukaan, ei liikaa eikä liian vähän. Pingurumpua voisi toki puriloida loputtomiin, mutta luento oli erinomainen alku.

Myös Mikko ”Lmmz” Lammin Steins;Gate-setti oli hyvin toteutettu. Nitaa hieman pänni alinomainen juonen haukkuminen ennalta-arvattavaksi ja hahmojen kliseisiksi, mutta ohjelma pääsi todella vauhtiin pureutuessaan sarjan yhteyksiin todelliseen elämään sekä nörtteilyyn. Paras taisi olla aikamatkailun käytännön koe, joka onnistui tai sitten ei. Amerikkalaisia ja japanilaisia lastensarjoja esittelevää ohjelmaa Nita ei ehtinyt edes kunnolla aloittaa, kun kunniavierasvelvollisuudet jo kutsuivat, mutta se vaikutti muutenkin pettymykseltä, mitä asiasisältöön ja diojen kirjoitusasuun tuli.

Lauantai-illan rattoihin mahtui vielä toisen kunniavieraan Hata Akin konsertti, josta ei menoa puuttunut. Yltiöpäisen hauska ja suloinen Hata otti yleisön välittömästi omakseen ja huippusoittajiensa kanssa antoi Desuconille mahtavan konsertin täynnä mukaansatempaavaa musiikkia. Konsertti tuntui loppuvan aivan liian pian, eikä kelloa vilkaistaessa meinannut millään uskoa sen kestäneen puolitoista tuntia!

Sunnuntaina Cilla pukuili Shirokuma Cafen Sasako-tarjoilijana. Kuvan ottanut CFT:n kuvauspalvelun Miika Ojamo.

Sunnuntaina päädyimme vuosien tauon jälkeen seuraamaan myös Desuconin AMV-kisan. Videosaldoon mahtui monia kivoja videoita, joista muutamat tekivät meihin todella suuren vaikutuksen – 28 videon määrä vain tuntui loppupeleissä puuduttavan pitkältä, etenkin koska kaikki videot näytettiin suoraan putkeen ilman mitään kategorioita. Ehkäpä kisaan uskaltaisi jonain vuonna itsekin osallistua…

Suoraan AMV-kisan jälkeen alkoikin viimeinen meidän työstämistämme Desu-ohjelmanumeroista, nimittäin Hatan oma puheohjelma. Vaikka paikalla oli ihmisiä vähemmän kuin edellisillan konsertissa, otti Hata totuttuun tapaan tilanteen haltuunsa ihastuttavalla varmuudella ja kertoi toinen toistaan hauskempia tarinoita peli- ja animemusiikin tekemisestä. Ohjelman huipuksi hän esitti vielä pari kappalettaan livenä ja lupasi jopa tehdä Desuconille oman teemalaulun ensi kesään mennessä, jonka silloinen vieras saa luvan esittää! Progerokkia ja yaoita rakastavaan, viinasta ja miehistä inspiraationsa ammentavaan rokkitätiin olivat Desun loppuessa ihastuneet kaikki!

Onnistuneesta conista on jälleen kiittäminen monia. Erityiskiitokset jälleen ihanalle Dinolle majoituksesta ja seurasta! Kiitoksia myös pääjärjestäjä Analle, kunniavierasvastaava Eetulle, yhteyshenkilö Shimalle, vieraiden tulkkeina toimineille Joonakselle ja Katille sekä tietysti parhaille vieraillemme Hata Akille sekä Sugiyama Noriakille, jotka kunnioittivat Desuconia läsnäolollaan!

Kiitoksia myös kaikille kävijöille ja Desuconin muille järjestäjille parhaasta Desusta! Nähdään helmikuussa!

Parhaat coniostokset!

Explore posts in the same categories: Raportti, Tapahtumat

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommenttia : “Ihanuuden Desucon: jälkitunnelmat”

  1. Heinnk Says:

    Voiko kysyä random henkilökohtaisen kysymyksen? Tosta sisaruskuvasta vaan, kuin vanhoja te ootte (vasemmalta oikealle) Ootte niin nuoren näkösiä 😀

    • Afureko Says:

      Blogin etusivun oikealla yläpalkissa linkissä ”Afurekosta” löytyy Cillan ja Myyn syntymävuodet, Nita sijoittuu niiden väliin. He ovat kolme vanhinta Sisarusta jotka Afurekoa päätoimisesti pitävät, loput kolme kertovat ikänsä aikanaan kun siirtyvät myös kirjoittamaan blogiin 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: