Twin twinkle bloomish!

Kun seiyuu Gotou Yuuko tuli viime vuonna käymään Suomessa, meidän ohjelmanjärjestäjien täytyi luonnollisesti tutustua hieman lähemmin hänen tuotantoonsa. Päätin itse tarttua pariin taikatyttösarjaan, silloin meneillään olevaan Puella Magi Madoka Magicaan ja vuoden 2005 Fushigiboshi no futagohimeen. Tarkoitus oli vain hieman katsastaa Gotoun rooleja, mutta myös 51 jakson pituinen Futagohime tuli katsottua ihan loppuun asti. Mikä Sailor Moonista tutun Satou Junichin ohjaamassa nettisivun originaalikonseptiin perustuvassa animessa oli niin koukuttavaa?

Sarja sijoittuu ontolle Fushigiboshi-planeetalle (”Mystinen tähti”), joka on jakautunut seitsemään valtioon planeetan sisäpinnalle. Valtakuntia valaisee planeetan keskellä leijuva Ohisama no megumi (”Auringon siunaus”), jonka päällä sijaitsee Auringon maa. Ohisama no megumi uhkaa kuitenkin sammua ja syöstä planeetan pimeyteen, joten maan kaksosprinsessat joutuvat jatkamaan aikanaan maailman pelastaneen prinsessa Gracen työtä. Reipas punapää Fine ja sinihiuksinen, seesteinen Rein saavat Gracen hengeltä maagiset prominence-voimat, joilla he muuntautuvat röyhelömekkoisiksi oikeuden puolustajaksi, sekä oppaakseen joka taikatytön pakollisen pörrömaskotin Puumon.

Animen alkupuoli tuntuu enemmän peliltä kuin TV-sarjalta. Fine ja Rein käyvät naapurimaissa, pelastavat päivän prominencella ja lopuksi katsotaan, kuinka monta prinsessatasoa he kasvoivat päivän aikana. Tytöt ovat vielä koko planeetan prinsessoista epäprinsessamaisimmat, eikä heiltä odoteta minkäänlaista menestystä valtioiden välisissä prinsessakisoissa, joissa prinsessat kilpailevat parhaan prinsessan tittelistä. (Nyt taisi tulla ennätyksellisen monta kertaa sana ”prinsessa” samassa virkkeessä.)

Maailmanpelastuksen ohella kaksoset ystävystyvät muiden valtakuntien prinsessojen kanssa. Liekkimaan prinsessa Lione on ujo ja tarvitsee kannustusta, ja hänen innokkaalla pikkuveljellään Tiolla on turhankin suuret luulot omista prinssin kyvyistään. Tuulimyllymaan Sophie on luonnollisesti hieman ilmapäinen, Pisaramaan Milro taas arka taiteilijasielu. Kuun valtakunnan Milky on vasta pikkuvauva, kun taas Siemenmaasta löytyy kokonaista yksitoista prinsessaa. Prinsessoista antagonistisin on Jalokivimaan nokkava Altezza, jonka kilpailuhenkisyyden kruunaavat ylimielisyys ja töykeys. Altezzan veli prinssi Bright puolestaan on komea ja kohtelias kaikkien tyttöjen unelmapoitsu sekä Reinin suuri ihastus. Bright itse kuitenkin on tykästynyt Fineen, joka uhraa enemmän ajatusta herkuille kuin pojille.

Touhu mutkistuu entisestään, kun Fine ja Rein törmäävät salaperäiseen Eclipseen, joka myös tutkii prominencea. Todellisuudessa Eclipse on ei kovinkaan salaisesti Milkyn isoveli, Kuun valtakunnan prinssi Shade, joka on omalta osaltaan huolissaan planeetan tilasta. Ei sillä, että hän turhaan yrittäisi selittää tätä tytöille – nämä luulevat mystistä muukalaista roistoksi, vaikka Fine toki tuntee häneen hienoista vetoa.

Oikeasti kaksosprinsessojen hankaluuksien takana on Kuun valtakunnan ministeri, joka haluaa prominencevoimat itselleen ja jonka onnistuu vapauttaa pahan voimia palveleva keijuotus Buumo. Valon tukahduttamista havitteleva Black Crystal tarvitsee kuitenkin valitun, ja kukas olisi parempi kandidaatti pimeyden airueksi kuin puhtoisen harmiton prinssi Bright?

Sucks to be you

Sarjan puolivälissä Altezza siis liittyy kaksosten ja Puumon matkaan etsimään keinoa vapauttaa Bright pimeyden vallasta. Prinssin itsensä tavoitteena on yhdistää planeetta hallintonsa alle ja näin pelastaa se, Buumon taas Ohisama no megumin sammuttaminen ja totaalinen maailmanloppu.

Jälkipuoliskolla meininki on toisaalta kiinnostavampaa ja myös tunteikkaampaa, koska hahmot ja heidän suhteensa ovat tulleet yleisölle tutuiksi. Toisaalta Brightin maailmanvalloitussuunnitelmat koostuvat enimmäkseen riitojen lietsomisesta maiden välille ja ilkeiden huhujen levittämisestä kaksosprinsessoista. Jostain syystä hallitsijat aina uskovat yhtäkkiä vain mustaan pukeutuvan prinssin panetteluja ja vaikeuttavat tyttöjen tehtävää. Kaava onnistui sekä ärsyttämään epäuskottavuudellaan että suuresti viihdyttämään älyttömyydellään. Lopulta pelkkä ajatus Brightista toi hymyn huulilleni, ja hän taisi muodostaa noin 90 prosenttia sarjasta saamastani nautinnosta. Kuinka rakastankaan sinun haukkumistasi, animearkkiviholliseni Bright!

Mutta jos tosissaan puhutaan, Brightin hahmokehitys on kiinnostavinta koko sarjassa. Hän voi olla tyttöjen suosiossa paistatteleva unelmaprinssi, mutta tuntee itsensä hyödyttömäksi Shaden rinnalla, koska ei osaa mitään (näin elegantisti ilmaistuna) eikä varsinkaan pysty suojelemaan Finea. Bright todella tahtoo parantaa maailmaa Buumon avulla, mutta vajoaa visioidensa sokaisemana yhä alemmas ja tajuaa tekojensa seuraukset vasta, kun on jo melkein liian myöhäistä. On myös varsin nokkelaa, että sarjan ihastusehdokkaista se tyypillinen paha poika Shade on suoraselkäisen sankarillinen, kun taas se prinssi Uljas on pimeyden voimien valittu. Kun Brightin ääninäyttelijä Kakihara Tetsuya vielä vetää erinomaisen roolisuorituksen sekä ihqprinssinä että sekopahiksena, ei auta kuin nostaa hattua. Kakihara on sittemminkin näyttänyt kyntensä henkisesti epätasapainoisten hahmojen äänenä, ja tämä sarja nosti hänet tietoisuuteeni.

Finella ja Reinillä on joka tilanteeseen sopiva höpsö tanssi, joista käytetyin on Iya iya -tanssi.

Fine ja Rein ovat epäprinsessamaisesta maineestaan huolimatta söpöjä ja pirteitä tyttöjä, jotka tekevät parhaansa pelastaakseen planeetan. Jopa heidän liiallisesta innosta ja sinisilmäisyydestä johtuvat sekoilunsa onnistuvat yleensä olemaan ihan aidosti hauskoja. Finen roolin näyttelevä Kojima Megumi on perinteinen riuska päähenkilötyttö – välillä sarja jopa tuntuu pitävän häntä tärkeämpänä kuin Reiniä, mikä jää onneksi vähäiseksi. Reinin pää on välillä pilvissä, mutta hän on myös Finea kypsempi ja maltillisempi, ja hän ohjaa tätä isosiskomaisesti, kun kaksosten on uskaltauduttava kummitustaloihin tai pimeisiin luoliin. Silti myös Finen rohkeudelle ja impulsiivisuudelle löytyy paikkansa. Gotou Yuukon herkkä ääni tasapainottaa hyvin Kojiman suoritusta ja on suloinen sekä haihattelevana että päättäväisenä Reininä. (Ylle linkitetyssä haastattelussaan Gotou kertoo myös hieman kokemuksia roolista.)

Myös kipakka Altezza toki pehmenee sarjan aikana joutuessaan pelastamaan ihailemaansa isoveljeä pahuuden voimilta. Häntä ei alussakaan esitetä pelkkänä yksiulotteisena päällepäsmärinä – prinsessakisoissa hän saattaa olla tyly, mutta kuitenkin oikeassa siinä, ettei kilpakumppaneille tarvitse antaa armoa. Hänen seiyuunsa Mizuhashi Kaori ei melkeinpä voisi olla kauempana Madoka Magica -hahmostaan – siinä missä Mamin ääni on pehmeä, Altezzan on kova ja terävä hyvänä kontrastina kaksosprinsessoille.

Päähenkilömme matkustavat sarjan joko parhaan tai huonoimman sanaleikin voimalla.

Pääporukasta eniten taisin kuitenkin nauttia Puumoa esittävän Koorogi Satomin suorituksesta. Koorogin roolihahmot ovat aina mahdollisimman luttanoita, ja hänen piskuinen äänensä yhdistettynä Puumon pontevaan ja kaksosprinsessojen kanssa tuskailevaan luonteeseen on valtavan hellyttävä. Myös ilkeän Buumon ääni Yukiji heittäytyy upean nautinnollisesti rooliinsa, ja hänen itsetietoiset juonittelunsa sekä pahiskäkätyksensä kirvoittavat nauruja myös katsojista.

Shade näyttää, miten pahikset piestään.

Prinssi Shaden äänenä on armoitettu otokoyaku Minagawa Junko, jonka rooli on kuitenkin vähän tylsää tylytystä. Hän tulkitsee hahmonsa hyvin, muttei saa läheskään yhtä maukasta pureskeltavaa kuin Kakihara. Shaden matkaan lyöttäytyvästä Tiosta avauduinkin jo joulupäivänä – hänen ensimmäinen äänensä Yamazaki Vanilla on ihastuttava, mutta näyttelijä vaihtuu juuri, kun hahmo saa enemmän ruutuaikaa. Erityismaininnan ansaitsevat salaperäisen Nagiño-bardin Yanagi Naoki, joka laulaa koomisesti lähes kaikki vuorosanansa, ja merenprinsessa Pearlin Shishido Rumi, joka on roolissa valloittavan pirteä ja laulaa ihastuttavasti. (Merenprinsessan hovi on täynnä niin värikkäitä persoonallisuuksia, että heistä olisi saanut muikean spinoffin.)

Playboymerihevonen ja silmälappupingviini? Oi kyllä.

Ensivilkaisulla Futagohime näyttää pahimmanlaatuiselta pikkutyttöjen prinsessakompleksilla rahastamiselta kaikkine tilpehööreineen. Se on kuitenkin parempi kuin alkuun luulisi. Finen ja Reinin seikkailuissa sekä sarjan hahmokaartissa on rutkasti charmia. Myös poikahahmot ovat kiinnostavia eivätkä jää vain pahvisiksi ihastuskohteiksi, ja sarja jättää romanssikuviot loppujen lopuksi hyvin vähälle maailmanpelastuksen ja ystävyyden taian tieltä. Koska anime perustuu valmiiseen konseptiin, sen miljöö oli valmiiksi suunniteltu, mikä näkyy – sen maailma vaikuttaa eheältä kokonaisuudelta, josta nähdään sarjan aikana vain osia. Etenkin alkupuolella prinsessojen korostaminen on tulla korvista ulos (Gracekin on prinsessa eikä kuningatar…) mutta loppujen lopuksi ylenpalttinen tyttömäisyys sopii pakettiin hyvin, ja ovathan tyttöjen mekot sekä hatut aivan ihania. Lisäksi alkulaulu jää pahasti soimaan päähän.

Futagohimelle on myös jatkosarja, jossa tytöt menevät prinsessakouluun. Kaikkihan tietävät, että koulumiljöö on vielä varmempi tae jatko-osan laadusta kuin ”alkuperäisten hahmojen lapset kokevat täsmälleen saman seikkailun kuin vanhempansa”, joten taidan jättää sen suosiolla väliin. Jos kuitenkin kaipaa sokerisen hörhelöistä viihdettä, jossa on myös sisältöä kauniin kuoren alla, Fushigiboshi no futagohime on suloinen, mukaansatempaava ja lämmin sarja – puhumattakaan kaikesta siitä tahattomasta huumorista, jota Bright tarjoaa!

BRIGHT SAMBA

Explore posts in the same categories: Seiyuu, TV-sarjat

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Twin twinkle bloomish!”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: