Sound Only: Imperiumin vastaisku
Eräänä päivänä keskustellessani ystävän kanssa siteerasin aivan viattomasti vanhojen satukasettien lentävää lausetta ”kun kuulet tämän äänen – bililing – tiedät, että on aika kääntää sivua”. Ystäväni naurahti siihen, että ”ohhoh, voi niitä vanhoja satukasetteja. Se Imperiumin vastaisku oli kyllä yllättävän hyvä.”
Niin MIKÄ?!
Vuosina 1996-1997, kun äänisadut olivat jo kuolemassa, tuotti Kirjalito perinteiset satukasetit kaikista kolmesta alkuperäisestä Tähtien sota -elokuvasta. Uutta toivoa ja Jedin paluuta ei ole löytynyt, mutta Imperiumin vastaisku löytyi kuin löytyikin erään pääkaupunkiseudun kirjaston lastenosastolta. Suurkiitos ystävälleni, joka uhrasi kirjastouskottavuutensa lainaamalla kasetin!
Kasetin dialogin on ohjannut Pekka Lehtosaari, ja sen näyttelijäkaarti haiskahtaa muutenkin vahvasti Tuotantotalo Werneltä. Lehtosaari toimii itse kasetilla kertojana. Hänen ajoittain kömpelö lausumisensa lienee yritystä sekä pitää hahmojen nimet lähellä alkuperäistä että tehdä niistä lapsille helpommin lausuttavia. Osa nimistä kuulostaa ikäiselleni toivottoman hassuilta, mutta Lehtosaari on muuten niin uppoutunut kertomukseensa, ettei tämä lopulta haittaa tunnelmaa juuri yhtään.
Tarinan hahmoilla on kerronnan lomassa repliikkejä, ja niistä valitettavasti kuulee, että ne on kaikki äänitetty erikseen. Vuoropuhelujen pätkät eivät kaikki kuulosta vuoropuheluilta, ja ylipäätään joidenkin repliikkien sävy ei tunnu sopivan vallitsevaan tilanteeseen. Ne kyllä näytellään hyvin, mutta asianyhteyteen nähden vähän väärin. Ongelma korostuu etenkin tarinan alussa, jossa kapinalliset pakenevat Hothin jääplaneetalta. Tämä haittaa vain Tähtien sotansa ulkoa osaavaa ja sekin pieni häiriö poistuu uusintakuunteluilla.
Prinsessa Leian äänenä on Rinna Paatso, joka on varsin sopiva valinta osaan, vaikka kärsiikin toisinaan edellä mainitusta viitekehysongelmasta. Kiperässä tilanteessa Han Sololle tiuskaistu ”Auttaisiko, jos menisin työntämään?” on kyllä kaikin puolin nenäkäs murjaisu, mutta saisi koko elokuvan kontekstissa olla vieläkin vihaisempi. Muuten Paatson kopea Leia toimii oikein mainiosti. Samaa ei oikein pääse sanomaan Han Solosta, jonka repliikit lukee Veeti Kallio. Hänen suoritustaan kontekstin puute syö eniten; hän kuulostaa kaikissa tilanteissa samalta eikä saa repliikeistään kovin luontevia tai eläväisiä – Hanin sarkastinen ja vähän lapsellinen luonne ei tule esiin hänen luvuissaan.
Kaksoisroolin C-3PO-droidina ja jedimestari Yodana tekee Antti Pääkkönen, joka toimii molemmissa rooleissa erittäin hyvin! Etenkin Yodan osassa Pääkkönen tekee niin hyvän suomalaisen Frank Oz -imitaation kuin keltään ikinä tohtisi odottaa. Lando Carlissianin muutamat vuorosanat esittää Petteri Summanen, joka myös sopii rooliin kuin nakutettu. Sith-keisarin ainoan repliikin lukee Eero Sinikannel, joka ei kuulosta äänensä puolesta alkuperäiseltä näyttelijältä, mutta tuo sävyllään keisariin arvokkuutta ja uhkaa.
Darth Vaderin tulkinnan haasteeseen vastaa kasetilla Ossi Ahlapuro, joka on roolissa vähintäänkin mahtava. Hänen kokonaissävynsä ei ole yhtä kylmä kuin James Earl Jonesin, mutta auktoriteettia se ei häneltä vie, pikemminkin päinvastoin. Se arvokas mutta mairea itsevarmuus, jolla Vader maanittelee palkkionmetsästäjiä etsimään Millenium Falconia, nostattaa ihon kananlihalle – turhautuneen Vaderin äänestä kuuluva pidätelty viha taas antaa aitoa huolen aihetta. Täydellisyyttä hipoo myös sankaripoika Luke Skywalkerin roolitus, jonka pimittämisestä Jarkko Tamminen saa vielä jonain päivänä kuulla kunniansa! Ihanapoika Tamminen toimittaa Lukena totuttua rautaista eläytymistään ja muuntautumiskykyään. Hän on äänimateriaaliltaan loistovalinta osaan ja onnistuu myös välttämään suurelta osin irtorepliikkien ansat.
Myönnän, että minulla oli epäilykseni elokuvahistorian suurhetken, Vaderin ja Luken sukulaisuuden paljastumisen, uskottavuudesta suomalaisella satukasetilla. Mutta kuinka kävikään – kohtaus on ehdottomasti parhain koko kasetilla, loistavasti näytelty ja tahditettu ja selvästi kirkkain hetki Tammisen suorituksessa! Irtonaisten vuoropuhelujen ja repliikkien ongelmat loistavat tässä kohtauksessa poissaolollaan. Tammisen järkyttynyttä huutoa kuunnellessa fanityttösydämeni lepattaa ja muistan taas, miksi idolisoin miestä niin kovasti 12-kesäisenä ❤
13-minuuttinen äänisatu kattaa elokuvan tapahtumat yllättävän hyvin ja tuntuu kestoaan pidemmältä. Tekstin käännös on hyvää jälkeä ja Tähtien sodan kieli tuntuu suomeksi luontevalta. Kasetti on teknisestikin korkealaatuinen taustamusiikin ja äänitehosteiden suhteen. Kaikin puolin Imperiumin vastaisku -satukasetti on riemukasta kuunneltavaa, ja tuottaa varmaan enemmän iloa aikuisille kuin todelliselle kohderyhmälleen. Sen näyttelijät tekevät kokonaisuutena todella hyvää työtä ja saisivat hyvällä omatunnolla lesota enemmän osallisuudellaan Tähtien sota -perheeseen.
Jos joku joskus saa käsiinsä trilogian muut osat, hän ottakoon kaikki rahani ja toimittakoon kasetit heti paikalla kuunneltavikseni! Ei ollut pyyntö!
Explore posts in the same categories: Sound Only, SuomiAvainsanat: Antti Pääkkönen, Eero Sinikannel, Frank Oz, Imperiumin vastaisku, James Earl Jones, Jarkko Tamminen, Kirjalito, Ossi Ahlapuro, Pekka Lehtosaari, Petteri Summanen, Rinna Paatso, Star Wars, Tähtien sota, Veeti Kallio
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
4 toukokuun, 2012 klo 5:25 pm
Kautta sithin mustain luiden! Suomalainen äänisatuversio origininaalitrilogiasta on olemassa ja totta! Ja tämä järisyttävä totuus paljastui minulle, näin virallisena Tähtien Sota – päivänä (r) LucasFilm ™.
Tunnen itseni nyt sofistikoituneemmaksi faniksi, mistä suuri kiitos ja kumarrus.
Imperiumin Vastaisku on elokuvista sekä novellisaatioista se suurin henkilökohtainen suosikkini. Voisin luennoida teoksen teknillis & elokuvallisista arvoista: kuten Kershnerin ohjauksesta ja muista akateemisista ylianalysoiduista yksityiskohdista.
Mutta eniten teoksessa vaikuttivat minuun kaksi varsin kevyttä elementtiä, Vaderin teema ja tähtituhooja- pornografia. Supertähtituhooja Executor, oh, tuo freudilainen kompensaatio, tuo tehokkaan ja tuhoavan fasismin kuvaston huipentuma! Tuo kaunis hirvitys, joka syöksyi niin turhaan tuhoonsa. Oi, miten koskettavaa.
Teos kuulosti korviini mukavan kornilta, nostaen haikean hymyn kasvoilleni. Ja yhdynkin täysin huomioihisi itse näyttelysuorituksista. Yllätyin miten vaivatta Vastaisku taipuu tarinaksi kestoltaan alle 13 minuutin. Simppelin ydinhän on varsin kapea, turha rasittaa lukijaa elokuvan ja novellisaation turhilla yksityiskohdilla. Höylä käyttöön vain ja turhuudet pois!
Kuitenkin teoksen höyläys on kenties tapahtunut liian karkealla terällä. On hankalaa ymmärtää, miksi tästä versiosta on jätetty pois wampan luolasta paenneen, haavoittuneen Luken hallusinoinnit Obi-Wanista? Onhan kyseessä itse elokuvan ja novellisaation tärkein toimeenpaneva juonielementti.
Yksi saagafilmatisoinnin mieleenpainuvimmista kohtauksista.
Mieltäni kiehtomaan jää, haihatteleva ajatus, millainen onkaan Jedin Paluun suomalainen satukasettiversio? Varsinkin kiinnostaisi tietää, kuulla ja havaita, miten ovatkaan suomalaiset toteuttaneet ja kanavoineet nuo kuulut tapahtumat Keisarin Kuolontähden residenssissä, tämän tornihuoneistossa…
Toivottavasti tulevaisuus, joka liikkeessä aina on, toisi muassaan vastauksen.
Olkoon Voima kanssanne!
29 toukokuun, 2012 klo 9:07 pm
Samaiseen sarjaan kuuluva Jedin paluu löytyy monestakin kirjastosta, esimerkiksi Pirkkalasta, Lahdesta ja Keravalta. Kaukolainaus omaan lähikirjastoon onnistuu varmasti. Frank-monihaku on ystävä! http://monihaku.kirjastot.fi/fi/frank/search/
30 toukokuun, 2012 klo 9:01 am
Mahtavaa, kiitos tiedosta! Erinäisiä muitakin osia samasta sarjasta on ehkä jo tullut löydettyä, ja niihin paneudutaan täällä blogissa varmasti lähitulevaisuudessa ;3
31 toukokuun, 2012 klo 5:53 pm
Sain tietää näistä mahtavista satukaseteista västä äskettäin, kiitos teille. =)
Innostuneena niistä kyhäsin tällaisen youtube-videon.
31 toukokuun, 2012 klo 6:58 pm
Hahaa olipas ratkiriemukas, ja toimikin hyvin! Ja meistähän on vain hauskaa oppia uutta ääninäyttelemisen saralta ja jakaa tietoamme muillekin, ilo oli meidän puolellamme 😀 Tähtien sota -satukaseteista tullaan muuten lähiviikkoina kirjoittamaan blogissamme lisääkin! 😉
6 elokuun, 2012 klo 3:36 pm
[…] nostin pinnalle 90-luvulla tehdyn Imperiumin vastaisku -satukasetin, jonka olemassaolo herätti suurta hilpeyttä ja suosiota. Kaikki tuntuivat pitävän […]
11 huhtikuun, 2013 klo 8:29 am
[…] sitten vastaan tuli yllättäen Star Wars -satukasetteja, joita olit […]
15 huhtikuun, 2013 klo 8:53 pm
Mulla oli joskus toi uusi toivo, en tiiä onko mulla sitä enää