Bubutii on paras animu

Anime pursuaa kaikenlaisia omituisuuksia, joita länsimaalaiset katsojat jaksavat kummastella. Supersankarit ovat kuitenkin hyvin amerikkalainen juttu, jota ei japanilaisessa mediassa juuri nähdä. Viime vuonna esitetty Sunrisen originaalianime Tiger & Bunny (tai Bubutii, kuten Sisarukset sitä nimittävät) on siis harvinainen lajissaan – ja myös harvinaisen onnistunut. Siitä tuli kerralla yksi suursuosikeistani.

Tiger & Bunnyn maailmaa asuttavat tavallisten pulliaisten lisäksi supervoimaiset ihmiset, joita nimitetään NEXTeiksi. Useat NEXTit ovat ryhtyneet supersankareiksi, jotka päihittävät rikollisia tosi-TV-sarja Hero TV:n lähetyksissä. Sponsorilogoilla koristelluissa asuissaan sankarit keräävät pisteitä urotöitä tekemällä, ja kauden lopussa voittaja saa arvonimen King of Heroes.

Tiikeri...

Päähenkilömme Kaburagi T. Kotetsu eli Wild Tiger (Hirata Hiroaki) on hyväsydäminen supersankariveteraani, joka pystyy satakertaistamaan voimansa viideksi minuutiksi. Kotetsun sankariura on kuitenkin kovaa vauhtia hiipumassa, ja hänen sponsorifirmansa lopettaa toimintansa. Kotetsu jatkaa Hero TV:n omistavan Apollon Median leivissä, mutta diilissä on koukku: hänestä tulee ohjelman ensimmäisen supersankaritiimin toinen osapuoli.

...ja pupu

Kotetsun uusi kumppani on uunituore yleisön suosikki Barnaby Brooks Jr. (Morita Masakazu), jolla sattuu vielä olemaan täsmälleen samat supervoimat kuin senpaillaan. Televisiossa ja yleisölleen Barnaby on karismaattinen ja etäisen kohtelias, Kotetsulle taas kylmäkiskoinen ja suorastaan ylimielinen. Siinä missä Kotetsu sankaroi auttamisen halusta eikä epäröi tuhota rakennuksia pelastaakseen ihmishenkiä, Barnabyn mielestä tosi sankaruus on pisteiden keräämistä King of Heroesin titteliä varten. Arvata saattaa, ettei kaksikko tule toimeen keskenään. Kotetsu käyttää Barnabysta uppiniskaisesti lempinimeä Bunny, eikä varsinaisesta rikoksentorjunnasta ole tulla mitään.

Ei ihan keikaku doori.

Niin kuin tässä ei olisi tarpeeksi, Kotetsua vaivaa myös vaikea suhde kymmenvuotiaaseen tyttäreensä Kaedeen (Hidaka Rina). Kotikylässä isoäitinsä kanssa asuva Kaede ei tiedä isänsä olevan supersankari, vaan turhautuu tämän jatkuvasti rikkoutuviin lupauksiin sekä yleiseen nolouteen. Barnaby puolestaan selvittää vanhempiensa murhaa, jonka todisti nelivuotiaana pojankloppina. Hänen ainoat johtolankansa ovat muistikuva tapahtuneesta ja mystinen merkki sekä siihen liittyvä nimi, Ouroboros. Mysteerin juuret johtavat syvemmälle kuin arvaisikaan ja ravistelevat parivaljakon koko maailmankuvaa.

Sarjan visuaalinen ilme hivelee silmiä. Ihastuttavan retrot ja kauniit hahmodesignit ovat Video Girl Aista ja D.N.A.2:sta tutun Katsura Masakazun käsialaa. Supersankariasut ovat aina viehättäneet minua, ja petyin aluksi, kun Wild Tiger vaihtoi persoonallisesta puvustaan uusiin robottihynttyisiinsä, joita tuskin erotti Barnabyn tai Sky High’n rytkyistä. Kun asut kuitenkin käyvät tutuiksi, ei niitä sekoita enää toisiinsa, eikä liika samankaltaisuus häiritse.

Voisivat ne naamiot silti näyttää kasvoilta eivätkä... lämpöpatterilta.

Amerikkalaissupersankareillekin tuttu ongelma on, että sankariasu peittää tavallisesti kasvot, jolloin naamiot repeävät elokuvissa minkä ehtivät, jotta näyttelijöiden ilmeet tulisivat näkyviin. Tiger & Bunnyssa tätä kompensoi sankareiden korostettu elehdintä, joka yhdessä ääninäyttelijäsuoritusten kanssa tuo hahmojen tunteet hyvin esille ilman kasvonilmeitäkin. Lähestulkoon kaikki sankarit on puvuissaan animoitu tietokoneella, mikä pistää silmään vain hiukan. Sarjan sponsorien logot on sankariasuissa näppärästi valjastettu palvelemaan tarinaa.

Näin tämän 25 kertaa ja litkin yhä vain cokista.

Tiger & Bunnyssa käsikirjoitus oli kuitenkin se, mikä koukutti ja kovaa. Sarjan käsikirjoittaja Nishida Masafumi oli aiemmin tehnyt vain live action -sarjoja, ja lopputulos on yllättävän tuore. Etenkin sarjan huumori on raikas poikkeus tyypillisistä animevitseistä, ja hahmot heittävät jatkuvasti hyvää läppää. Minun huumorintajuuni iskivät erityisen kovaa Kotetsun epäonnistuneet englanninlausuntayritykset, kun seuraavan jakson nimi pitäisi lukea ääneen, sekä sankariduon asut suunnitellut Saitou (Iwasaki Hiroshi), jonka ääni on niin hiljainen, että hänen puheensa piti tekstittää.

25 jakson sarja on tiukkaa meininkiä alusta loppuun. Loppua kohden aina vain tiukentuva juoni uskaltaa toteuttaa lupaamansa käänteet ja käyttää hyvin potentiaalinsa. Myös aluksi filleriltä tuntuviin jaksoihin kätkeytyy ratkaisevia juonisäikeitä. Hahmojen motivaatiot ja tunteet ovat aina ymmärrettäviä, ja jopa väärinkäsitykset tuntuvat kerrankin kehittyvän luonnollisesti. Ne rakentavat tarinaa sekä vievät sitä eteenpäin, eivät hidasta sitä.

Ja kyllähän sitä toimintaakin löytyy

Aivan täysin ongelmaton käsikirjoitus ei ole, mutta ne potutusta herättävät kohdatkin antaa anteeksi, koska ne johtavat sydäntälämmittäviin juonenkäänteisiin. Tuntuu hölmöltä, ettei Kaede tiedä isänsä työstä, mutta kun hän lopulta saa tietää, seuraukset ovat upeat. Kotetsu nimittää kumppaniaan poikkeuksetta Bunnyksi, joten kun hän eräässä kohdassa välttelee nimeä ilman mitään syytä, lopputulos on todella väkinäinen. Mutta se, mitä tapahtuu hänen lopulta käyttäessään sitä taas, on vain niin ihanaa ja kaiken arvoista!

Tämä on minun parantava animeni

Sarjan kantava voima on ilman muuta Kotetsun ja Barnabyn suhde. Toki katsoja tietää alusta alkaen, että kaksikko kehittyy lopulta erottamattomaksi parivaljakoksi. Suhde ei kuitenkaan etene suoraan pisteestä A pisteeseen B, vaan elää ja kehittyy jatkuvasti sarjan tapahtumien myötä. Lempeä Kotetsu lämpenee nopeasti Barnabylle, mutta tämä ei arvosta kömpelöä, vanhanaikaista kumppaniaan. Koston vuoksi elävä Barnaby ei ole koskaan oppinut olemaan ihmisten kanssa. Sosiaalinen elämä on hänelle vain velvollisuus, ja hänen kohteliaisuutensa työtovereita kohtaan on yhtä keinotekoista kuin faneille poseeraaminen. Kun hän lopulta kiintyy Kotetsuun, hän ripustautuu tähän toden teolla, ja suhteen rakoilu sarjan toisessa puolikkaassa tekee molempiin todella kipeää. Päätös antaa kaksikolle samat supervoimat oli suoranainen älynväläys. Se sitoo heidät tiiviimmin yhteen ja tekee heidän tiimityöstään toimivaa.

Voi teitä poikia

Suuri osa kiitoksista kuuluu ääninäyttelijöille, etenkin Kotetsun fantastiselle Hirata Hiroakille. Hirata on muutenkin kunnostautunut rentojen jätkien äänenä eikä tuota pettymystä Bubutiissäkään. Hänen luontevan letkeä meininkinsä sopii hahmolle kuin kaksoisparta leukaan, ja hän tekee toilailevasta tiikeristä rakastettavan hölmöimpinäkin hetkinä. Kotetsun rajaton vastuuntunto toisten hyvinvoinnista saa hänet salailemaan asioita ja ottamaan niskoilleen rekkalasteittain sontaa säästääkseen muut sydänsuruilta. Hirata ilmentää upeasti hahmon voimakkaat tunteet dramaattisissa kohtauksissa ja on ennen kaikkea järjettömän hauska läppää heittäessään.

"Boku wa Bunny ja nai! Barnaby desu!"

Myös Morita Masakazu tekee hienon roolisuorituksen Barnabyna. Hän kuulostaa sopivalta sekoitukselta ihqua idolipoikaa ja kypsän viileää mallityöntekijää, joka hautaa todelliset tunteensa syvälle sisimpäänsä. Sitäkin vaikuttavampia ovat hahmon tunteenpurkaukset. Kun Bunny raivostuu, hän todella sekoaa pelottavan täysillä, ja kun hän ahdistuu, hän vaipuu niin syvälle epätoivon suohon, että poikaparkaa tekisi vain mieli halia.

Sternbildin kaupungin sankarikaarti

Muutkin supersankarit ovat korvaamattomia taistelussa rikollisuutta vastaan. Vaikka he ovat oikeastaan pääkaksikkomme kilpailijoita, sankarit ovat hyviä ystäviä keskenään eikä selkäänpuukotusta esiinny lainkaan. Roteva Rock Bison (Kusunoki Taiten) on Kotetsun entinen koulutoveri, joka jää valitettavasti aika vähälle ruutuajalle. Jäävoimia käyttävä Blue Rose (Kotobuki Minako) on se fanipalvelusankari, joka tähtää laulajaksi, mutta löytää myös sisäisen sankarinsa. King of Heroesin titteliä kantaa Sky High (Inoue Gou), ilmapäinen mutta hyväntahtoinen jäppinen. Sankareiden pahnanpohjimmainen on Origami Cyclone (Okamoto Nobuhiko), joka ei usko muodonmuutosvoimistaan olevan juuri hyötyä supersankarin hommissa. (Sisarusten reaktio taas: ”Paras voima ikinä!”)

Löytyy sankarijoukosta pari arveluttavaakin seikkaa. Sähköä hallitseva poikatyttö Dragon Kid (Ise Mariya) pieksee pahiksia ammattilaisen otteella, mutta hänen kehityksensä feminiinisempään suuntaan esitetään toivottuna, aivan kuin hänen poikamaisuutensa olisi vika, joka pitäisi korjata. Fire Emblem (Tsuda Kenjirou) taas on niin stereotyyppinen okama, että hampaita vihloo. Hän on kuitenkin terävä bisnesmies, jonka tulisuihkusta ei halua saada päin pläsiä.

Thanatoksen äänen käskyläinen

Siinä missä amerikkalaiset supersankarit ovat käytännössä aina lain tuolla puolen, Bubutiissä kaikki ovat Hero TV:n virallisia sankareita. Se perinteinen omankädenoikeuden käyttäjä on Lunatic, jonka moraalisääntöjen mukaan syntejään katumattomat rikolliset ansaitsevat kuoleman. Hän käy teloittamassa näitä sinivihreällä tulellaan ja saa vastaansa sankarit, etenkin Wild Tigerin. Lunatic on yksi sarjan mielenkiintoisimmista hahmoista, jonka taustassa piilee monia sydäntäsärkeviä salaisuuksia. Hänen äänenään on Yusa Kouji, jonka syvänpehmeä mutta tyly äänensävy sopii hahmolle erinomaisesti.

Jake Martinez tavoittelee NEXTeille ylivaltaa.

Luonnostaan supervoimaisista ihmisistä lienee tätä nykyä mahdoton kirjoittaa käsittelemättä syrjintäaspektia. Terroristi Jake Martinez (ihanan ällöttävä Fujiwara Keiji) pitää NEXTejä tavallisia ihmisiä ylempänä herrarotuna, kun taas Barnabyn vanhempien kanssa työskennellyt tieteilijä Rotwang (Miyamoto Mitsuru) halveksuu heitä sydämensä pohjasta. Hero TV:n koko idea oli tehdä NEXTeistä hyväksyttyjä, ja ensimmäinen supersankari Mr. Legend (ihana setä Kosugi Juurouta) on myös Kotetsun suuridoli. Muutamat sarjan hahmot ovat kokeneet nuorena syrjintää voimiensa vuoksi. Heistä Kotetsu ryhtyi käyttämään voimiaan ihmisten auttamiseen, kun taas Kriem-tyttö (Neya Michiko) hyppäsi Jake Martinezin kelkkaan. NEXTien asema yhteiskunnassa on tärkeä motivaatio loppurähinöissä, mutta pääpaino on silti sankareiden yhteishengessä ja menneiden vääryyksien hyvittämisessä. Tärkeä rooli on myös Kaedella, joka lopulta löytää yhteisen sävelen Kotetsun kanssa ja osoittaa muutenkin olevansa isänsä tytär.

Tiger & Bunny on yksinkertaisesti niin hyvin toteutettu, että voin suositella sitä niillekin, jotka eivät erityisemmin välitä supersankareista. Se on jännittävä, ratkiriemukas, liikuttava ja sydäntälämmittävä. Sarjan taloudellinen menestys on poikinut suunnitelmia kakkoskaudesta sekä elokuvista, ja odotan niitä innolla!

Ja kukas sieltä Bunnyn kännykästä kurkkii?

Explore posts in the same categories: Seiyuu, TV-sarjat

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 kommenttia : “Bubutii on paras animu”

 1. Elli Says:

  Hienosti vältitte spoilerit. 😉

  Kun kuulin ekaa kertaa tästä sarjasta, en meinannut uskoa, että oisi hyvä – nimen takia.
  Onneksi katsoin, koska oli vaan niin hieno ja suloinen. Ainoa, mikä mätti oli sarjan lyhyys, mutta toivottavasti tekevät ainakin leffan tai jotain.

  • Nita Says:

   Sellaisia uhrauksia on tehtävä, jollei halua pilata sarjaa vielä näkemättömien katsomiskokemusta. ^^;

   Bubutiistä on tulossa leffa jo syksyllä, ja toinenkin on tekeillä. Myös kakkoskautta on lupailtu. Itse en pitänyt sarjaa liian lyhyenä, mutta toki siitä löytyy runsaasti aineksia, joihin syventyä tarkemmin. Ja onhan sitä Japanin maan tuotoksilla ollut jos jonkinlaista nimeä… x3

 2. Arana Says:

  Hirata tekee tosiaan tässä niin hienon roolisuorituksen, että rajaa hahmon ja seiyuun välillä on hankala hahmottaa. Kaikki äänensävyt ja fiilikset menevät ihan saumattomasti yksiin Kotetsun hahmon kanssa, eikä hän vedä missään vaiheessa vuorosanojaan yli tai ali. Aivan ihanaa kuultavaa kaikin puolin (ja Kotetsu on ihana mies <3).

  Kolikon kääntöpuolena onkin sitten, että se pieni uskottavuus, jonka Hirata oli onnistunut raapimaan kasaan Saiyukin puolella haihtui samalla savuna ilmaan, kun mies näyttelee Saiyuki Gaidenissa Kenreninä prikulleen samalla tavalla kuin Kotetsuna. :/

  • Nita Says:

   Jep, Hirataa ei mitenkään voi kehua liikaa. Sama pätee mielestäni myös Moritaan, joka vastasi haasteeseen erinomaisesti ja todella teki vaikutuksen etenkin niissä raivo- ja itkukohdissa. Olisi ehkä pitänyt kehua häntä jutussa enemmänkin.

   Oi voi xD Tottahan se, Hirata on vain niin Kotetsu. Olisiko ehkä sittenkin pitänyt ahtaa hänet joulukalenteriin…


 3. […] Toki tytöille suunnattuun sarjaan saa laittaa tytöille suunnattua fanipalvelua. Minulle Free! poliisipukuisine Rineineen on kuitenkin liian laskelmoiva, jotta voisin täysillä heittäytyä uimapoikien porealtaaseen. Innostun paljon enemmän, kun asiat tapahtuvat siksi, että niillä on merkitystä juonen ja hahmokehityksen kannalta – kuten vaikkapa Tiger & Bunnyssa. […]


 4. […] Bubutii on paras animu (Nitan blogikirjoitus Tiger & Bunnysta) […]


 5. […] Bubutii on paras animu (Nitan blogikirjoitus Tiger & Bunnysta) […]


 6. […] Bubutii on paras animu (Nitan blogikirjoitus Tiger & Bunnysta) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: