Joulutähtiin kirjoitettu: luukku 25

Joulukalenteri on jo ohi, mutta Sisarukset haluavat muistaa osuvia roolisuorituksia vielä joulupäivänäkin. Ekstraluukkuun jokainen on saanut valita vielä yhden roolituksen, jota erityisesti haluaa ylistää. Afureko toivottaa hyviä joulunpyhiä ja rauhallista loppuvuotta kaikille, meistä kuuluu vielä uutenavuotena!

Cillan valinta: Charles Fleischer, Roger Rabbit

Etsin aina tekosyitä päästä hehkuttamaan lempielokuvaani Who Framed Roger Rabbitia ja sen ihanien piirroshahmojen ääninäyttelijöitä, ja tämän joulukalenterin myötä sainkin siihen oivan tilaisuuden. Saimme kuitenkin joululahjaksi niin monta videopeliä, etten millään ehdi kirjoittaa leffan jokaisesta ääninäyttelijästä erikseen, vaikka heistä jokainen sen ehdottomasti ansaitsisi. Sen sijaan tyydyn tällä kertaa antamaan erityismaininnan elokuvan nimihenkilölle Roger Rabbitille sekä tämän ääninäyttelijälle Charles Fleischerille.

Rogerin roolia voi pitää varsinaisena taidonnäytteenä Fleischerilta, sillä elokuvan kaikista piirroshahmoista heikkohermoisella kaniinilla on ylivoimaisesti eniten ruutuaikaa sekä repliikkejä – hän on mukana lähes jokaisessa kohtauksessa ja saa jatkuvasti jonkin sortin hepulikohtauksen. Suuri osa tästä on uskomattoman kauniin animaation ansiota, ja Fleischerin monipuolinen äänityöskentely ei pelkästään toimi täydellisessä harmoniassa animaation kanssa, vaan se myös täydentää hahmon tavalla, johon kuva ei pysty. Hän antaa Rogerille korkean ja piirroshahmomaisen äänen, mutta se ei hidasta hänen tahtiaan ollenkaan, kun rankan tarinan kohtaukset vaativat hahmolta yhä enemmän. Lisäksi Fleischer pystyy myös kirkumaan kauhun vallassa, nauramaan huojentuneen onnellisena sekä suremaan sydämensä pohjasta saman hullunkurisen äänen pohjalta. Elokuvan aikana kaniinin tunteet käydään läpi laidasta laitaan, ja Fleischerin ansiosta juuri oikealla tavalla.

En tiedä olenko vain yksinkertaisesti kasvanut elokuvaan kiinni, sillä se on varhaisin asia minkä elämästäni muistan, mutta kaiken häseltämisen keskellä Roger istuu oikeiden ihmisten maailmaan aivan yhtä luontevasti kuin elävät vastanäytteljänsä. Fleischer onnistuu Rogerina tekemään jotain harvinaista: kuulostamaan yhtä aikaa sekä piirroshahmolta että elävältä ihmiseltä. Hän on roolissaan niin luonteva kuin vain voi olla, ja siksi Rogerin ja Eddien lukuisissa yhteiskohtauksissa ei näe ihmistä ja piirroshahmoa, vaan kaksi henkilöä.

Nitan valinta: Yamazaki Vanilla, prinssi Tio

Tässä taannoin tuli katsottua vuoden 2005 taikatyttöily Fushigiboshi no futagohime, jossa kaksosprinsessat pelastavat maailmaa aurinkonsa sammahtamiselta. Mystisen planeetan eri maiden kuninkaallisten joukkoon mahtui monia erinomaisia roolituksia, ja esittelen tässä erään, joka jäi lähtemättömästi mieleen.

Liekkivaltakunnan määrätietoinen prinssi Tio on vasta poikanen, mutta tahtoo siitä huolimatta päättäväisesti suojella prinsessoja, kuten prinssien kuuluu. Uljaat pelastamiset ja hirviöiden voittamiset eivät kuitenkaan suju niin hyvin kuin pitäisi. Tion suurieleiset ja teatraaliset repliikit lausuu Yamazaki Vanilla, joka kiinnitti huomioni heti ensiäännähdyksestä lähtien. Yamazakin äänessä on omaleimainen sävy, joka erottaa hänet massasta ja sopii jetsulleen pirteälle pikkuprinssille. Tion nupit ovat jatkuvasti kaakossa, ja Yamazaki puhkuu tämän tuntemukset ilmoille kiitettävän voimakkaasti. Lisäksi Yamazakin roolisuoritus onnistuu olemaan yhtaikaisesti terävän kulmikas ja siloisen pyöreä. Täydellinen valinta prinssille, joka luulee olevansa ritari valkoisella ratsulla, mutta onkin vain vauvanpehmeä pojankoltiainen.

Valitettavasti juuri, kun Tio julistautui prinssi Shaden oppipojaksi ja alkoi esiintyä joka jaksossa, Yamazakin korvasi Mizowaki Shihomi, jolta sama meininki ei sujunut. Muutos harmitti koko loppusarjan ajan, sillä se olisi ollut mahtava vanhalla äänellä!

Myyn valinta: Hironaka Masashi, Siegfried Kircheis

Tiesin aina, että Ginga eiyuu densetsu eli Legend of the Galactic Heroes eli Gineiden eli LoGH eli Ginei olisi unelma-animeni, sillä sen näyttelijäkaarti sisältää 90 % seiyuuista, jotka yksin riittävät minulle syyksi katsoa jotain sarjaa. Jokaiselle kuuluu ylistys, mutta yllättävästi kaikkein suurimmat vaikutukset taisivat tehdä ne muutamat, joita en entuudestaan tuntenut; Mori Katsuji Wolfgang Mittermeyerina, Tomiyama Kei Yang Wenlinä sekä erityispaikan sydämessäni ansainnut Hironaka Masashi Siegfried Kircheisina.

Siegfried Kircheis on jo itsessään valtavan sympaattinen ja rakastettava hahmo ja taatusti jokaisen katsojan suosikki. Sotien myllerryksessäkin Kircheis säilyttää inhimillisyytensä seisten turvallisena majakkana kataluuden ja katkeruuden keskellä, ja häneen katsoja voi aina turvata ja luottaa. Hänen puhdasta sydäntään ei karvainkaan kokemus korruptoi, näin on juustot.

Pumpuliäänisen Hironakan valitseminen Siegfriediksi täydentää ja korostaa parhain mahdollisin tavoin punapään poikkeuksellista hyveellisyttä. Vaivatta soljuvan hunajaisen äänen ei uskoisi pystyvän pahaa sanaa sanomaankaan. Hironakan Siegfried on puhdasta empatiaa ja oikeudenmukaisuutta olematta kuitenkaan naiivi, ja tämä toimii tunteidensa varassa olematta tyhmä. Kircheis on tunteet kun emotionaalisesti haasteellinen Reinhard on järki, mitä Hironaka ja roolissaan vähintään yhtä upea vastanäyttelijä Horikawa Ryou toteuttavat dialogeissaan taidokkaasti.

Kircheis on pitkään Reinhardin ainoa ystävä ja ylipäätään tämän ainoa ihmissuhde, joka ei perustu laskelmoinnille ja oman edun tavoittelulle. Aina nöyrästi mutta alentumattomasti Reinhardia puhutteleva Siegfried kuulostaa pitävän itseään tavallaan vastuullisena tunnevammaisesta toveristaan isoveljen lailla. Hironakan ääni on lempeä, kypsän huolehtivainen ja niin, niin vilpitön. Äänestä kumpuava vilpittömyys ja myötätunto on käsinkosketeltavaa. Hänen äänensä myös erottuu pehmeydellään ja hymyilevyydellään, kuten luonteeltaan ja arvoltaan erityiselle henkilölle sopii. Enkelimäisine äänineen Hironaka Masashi on täydellinen näyttelijä vihamielisyyden mustuutta leikkaavalle valonsäteelle, joka on melkein liian hyvää ollakseen totta…

Toivottavasti joulukalenterista löytyi paljon uusia, mielenkiintoisia tuttavuuksia! Nyt on aika kysyä lukijoilta: Kuka sopii sinun mielestäsi täydellisesti rooliinsa?

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Joulutähtiin kirjoitettu: luukku 25”


  1. […] yhtä maukasta pureskeltavaa kuin Kakihara. Shaden matkaan lyöttäytyvästä Tiosta avauduinkin jo joulupäivänä – hänen ensimmäinen äänensä Yamazaki Vanilla on ihastuttava, mutta näyttelijä vaihtuu […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: