Joulutähtiin kirjoitettu: luukku 15

Aiemmin arvostellusta Itse ilkimyksestä on sukeutunut koko perheen suosikki, jonka voi aina katsoa. Jopa Sisarusten äiti pitää enemmän laadukkaasta suomiversiosta. Kehuimme jo ensivaikutelmissa Reino Nordinia päähenkilömme Grun kilpailijana Vektorina, mutta roolisuoritus vain paranee katsomiskertojen myötä.

Onnistuneisuus tulee esiin etenkin verrattuna alkuperäisääneen. Vektorin englanninkielinen näyttelijä Jason Segel saattaa olla hauska koomikko, mutta kuulostaa auttamatta liian vanhalta rooliin. Jenkki-Vektorista tulee mieleen vanhempiensa kellariin jämähtänyt keski-ikäinen, mikä ei kuitenkaan vastaa lainkaan hahmon tarkoitusta. Ilkimyksessä luodaan vahva kontrasti vanhan ja uuden, veteraanien ja tulokkaiden välille. Kirkkaanoranssiin verkkapukuun sonnustaunut nörtti Vektori edustaa uutta sukupolvea, jonka skillzien puutetta paikkaa suuri ego. Pelit ja vehkeet ovat uusinta teknologiaa, mutta elämänkokemusta kaivataan.

Nordinin Vektori kuulostaa juuri siltä kuin pitääkin: nuorelta, ylimieliseltä märkäkorvalta, joka ei ole Commodore kuusnelosesta kuullutkaan. Hän ei ainoastaan kuulosta oikeanikäiseltä, vaan uskaltaa myös heittäytyä rooliin ja tekee siitä omansa. Nautiskeleva pahisnauru irtoaa herkullisesti Vektorin pölliessä kutistimen, jonka Gru oli juuri itse ehtinyt pölliä. Aloittelijavoron lapsellisuus tiivistyy nasaaliin, laiskasti lausuttuun itsekehuun, kun Vektori retostelee takuulla ostavansa enemmän herkkuja kuin kukaan muu. Katsojaa naurattaa sitäkin makeammin, kun egokupla puhkeaa ja Vektori menettää malttinsa. Hahmosta rakentuu rakastettava luuseri, joka toimii silti letkeän mutta sydämellisen elokuvan antagonistina. Nordin on roolissaan vain niin kertakaikkisen osuva, ettei elokuvaa viitsisikään katsoa muilla kielillä.

Myös Ville Haapasalon Gruta arvostaa aina vain sitä enemmän, mitä useammin leffan katsoo. Haapasalo on hyvin erilainen kuin alkuperäisääni Steve Carell, mutta tekee omanlaisensa tulkinnan hellyttävän hauskasta konnasedästä.

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommenttia : “Joulutähtiin kirjoitettu: luukku 15”

 1. sandrrraaah Says:

  Pakko sanoa että Nordinin Reino on kyllä paikkansa ansainnut kalenterissanne. En oo nähnyt hänen leffojaan paljon mutta kun kävin katsomassa Prinsessa ja Sammakko -elokuvan niin olin varma ettei se dubbi jää viimeiseksi (olin oikeassa hahaa!), koska oli niin luontevan ja miellyttävän kuuloista työtä häneltä (samaa en sano seuraavasta prinssistämme Tähkästä..) Toivottavasti siis saa jatkossakin rooleja ettei aina tarvitse kuunnella Pääkkösiä ja Tammista (vaikka ilolla ja ihailulla heitä kuuntelenkin!)

  • Cilla Says:

   Kiitos! Nordinin Vektori on kyllä aivan upea, olemme kiintyneet roolisuoritukseen niin kovasti, että se tuli ensimmäisten joukossa mieleen kun aloimme suunnitella kalenterilistaa! 😀

   Mies oli kyllä oikein hyvä myös Prinssi Naveeninakin, mutta se roolihahmo oli vähän ”limaisempaa” sorttia – ehkä siksi olimme erityisen innoissamme siitä, että hän teki pahisdebyyttinsä melkein heti Naveenin jälkeen ja suoriutuu siitä hienosti. Naveenin ja Vektorin lisäksi hän on dubannut ainakin Rango-elokuvan nimihenkilön, mutta sitä emme mekään ole vielä päässeet näkemään.

   Itse kuulisin Pääkköstä ja Tammista mieluusti useammin päärooleissa, koska he ovat työssään niin hyviä. Disney valitettavasti vain vaatii nykyisin elokuviensa päärooleihin paikallisia kuuluisuuksia, jolloin PR-arvo menee aidon ammattitaidon edelle. Reino Nordin on vielä suhteellisen uusi tekijä äänialalla (en tiedä otettiinko hänet Naveenin rooliin nimenomaan PR-arvon vuoksi) mutta ehdottomasti taitavimpia dubbausalan uusia nimiä vuosiin. Toivottavasti hän jatkaa ääniroolien tekemistä vielä jatkossakin! 😀

   ~C

 2. Myy Says:

  Itse olin hivenen tyytymätön Nordinin Naveeniin – hän ei mielestäni ollut riittävän karismaattinen ja vilpitön, ja hän tuntui ajoittain kovin teeskentelevältä. Hän Naveeninsä kuulosti yrittävän – nimenomaan yrittävän – kovasti olla hurmaava prinssi olematta sitä todella. Ihastuin kuitenkin Nordinin vapautuneeseen ja eloisaan Vektoriin ensikuulemalla!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: