Joulutähtiin kirjoitettu: luukku 1

Afurekon toisen joulukalenterin saa kunnian aloittaa Nick Parkin luoman Wallace & Gromit -parivaljakon puhuva osapuoli Wallace. Englannin Lancashiressä asustava juustoa rakastava gentlemanni viettää aikaansa keksimällä mitä erikoisimpia hilavitkuttimia ja pyörittämällä erilaisia yritystoiminnan muotoja koiransa Gromitin kanssa – illalla taas maistuu muhkea viipale Wensleydale-juustoa voileipäkeksin ja teen kera. Rakastetut vahanuket ovat niittäneet runsaasti mainetta ja kunniaa eri puolilla maapalloa aina ensimmäisestä, vuonna 1989 valmistuneesta lyhytanimaatiosta A Grand Day Out (suom. Suurenmoinen huviretki) lähtien, ja myös me Sisarukset olemme koko lapsuutemme ajan nauttineet suunnattomasti heidän seikkailuistaan.

Kiltin ja herttaisen Wallacen äänenä on aina ensimmäisestä lyhäristä alkaen toiminut englantilainen veteraaninäyttelijä Peter Sallis, jota parempaa hahmolle voi tuskin kuvitella. Roolitus on napakymppi erityisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin Sallisin nasaali ääni on oikea brittiläisyyden ruumiillistuma, jonka täydentää asiaankuuluva pohjoisenglantilainen korostus. Toiseksi näyttelijäkonkari osaa esittää hahmoa uskomattoman taitavasti – ikiherttaisesta äänestä kuuluvat vaivatta kaikki tunnetilat ja vieläpä ihailtavan monipuolisesti. Upea roolisuoritus yhtä upeassa elokuvassa The Curse of the Were-Rabbit (suom. Kanin kirous) poiki Sallisille jopa Annie-palkinnon vuonna 2005.

Sallis pystyy myös luomaan Wallacesta todella hauskan juuri elokuvien tyyliin sopivalla tavalla. Wallacesta ja Gromitista kertovat tarinat ovat yleisilmeeltään monesti aika synkkiä (viimeisimmän lyhärin pahis oli jo todella pelottava!) mutta Wallacen luontainen letkeys tasapainottaa tunnelmaa mukavasti. Hymy nousee auttamatta huulille Wallacen selittäessä innoissaan keksintöjensä toimintaa tai hänen ajatellessaan juustoa tyytyväisenä hymisten. Loistavalla näyttelemistaidollaan ja umpibrittiläisellä äänellään Sallis tekee Wallacesta lempeän, hauskan sekä hupsun englantilaismiehen, jonka toilailuja jaksaa seurata yhä uudestaan ja uudestaan. Sallisin roolisuorituksesta on vuosien mittaan muodostunut niin tunnistettava, että kuultuaan herralta tasan kaksi vuorosanaa Vielä virtaa– sarjassa Sisaruksista nuorimmainen huudahti jo iloisesti ”Hei, Wallace!”

Explore posts in the same categories: Joulukalenteri

Avainsanat: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommenttia : “Joulutähtiin kirjoitettu: luukku 1”


  1. Jee, vuosiin ei ole ollut Joulukalenteria, mutta tämäpä osoittautui kiinnostavaksi. Peter Sallisista puhuttaessa itselleni tulee mieleen Hammerin ”Dracula, paholaisen lähettiläs” (Taste the Blood of Dracula) jossa Sallis vetää aivan huippuroolin nössönä isukkina josta kuitenkin tarpeen vaatiessa löytyy voimaa ja ääntä. Ja jos miehen Wallacena näkee, on hänen kuolinkohtauksensa sitäkin shokeeravampi…

    • Nita Says:

      Mahtavaa, jos miellyttää! Peter Sallis on tosiaan meille tutuin Wallacen roolista, mutta tuo sinunkin mainitsemasi kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Ehtisiköhän sitä joskus katsastaa :3


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: