Hupifakta: Kun koko perheellä on sama ääni

Yhtä useammat roolit ovat olleet alusta alkaen tuttu ilmiö elokuva-alalla, ja äänipuolella nopea roolivaihtelu on tunnetusti helpompaa. Moni ääninäyttelijä on urallaan erikoistunut näyttelemään tarpeen tullen kahta tai useampaakin roolihahmoa. Aika ajoin yksi ja sama ääninäyttelijä on kuitenkin saanut kontolleen kokonaisen perheen näyttelemisen, joskus jopa useamman sukupolven osalta. Kenen roolilistalta vastaava erikoistapaus löytyy?

Kuvan neljästä hahmosta Nozawa Masako näyttelee neljä.

Dragon Ballin luoja Toriyama Akira teki palveluksen Japanin animeteollisuudelle valitessaan menestyssarjansa sankarille näytteen perusteella ääneksi Nozawa Masakon, animesarjan suosiosta osa kun perustuu nimenomaan mestariseiyuun monipuoliseen ja taitavaan äänityöskentelyyn. Nozawan roolisuoritus pelkästään sarjan pääsankarina on jo luku sinänsä, äänirooli ei nimittäin rajoittunut pelkästään Gokun lapsuusvuosiin – kun sarjan useimmissa dubbiversioissa pikku-Gokulla ja aikuisella Gokulla on tavallisesti eri äänet, alkuperäisversiossa Nozawa hoiti Gokun roolin kaikissa hahmon eri muodoissa. Gokun kasvaessa aikuiseksi sai Nozawa esitettäväkseen myös sankarin molemmat lapset Gohanin sekä Gotenin. Nozawan roolisuoritus on kuitenkin ihailtavan monitahoinen, ja hän näyttelee jokaista sarjan hahmoaan omalla tavallaan – hän ei esimerkiksi tee Gotenille täysin samanlaista ääntä kuin pienelle Gokulle. Veteraaniseiyuusta lähtee tarvittaessa niin suloista ja kimeää piipitystä, supersaiyalaisen alfahuutoa kuin syvältä sydämestä kumpuavaa lämmintä naurua. Nozawa sai myöhemmin repertuaariinsa vielä Gokun isän, testosteronia uhkuvan taistelijan Bardockin, joka kipusi hetkessä Sisarusten DB-suosikkihahmolistan kärkeen.

Nozawan roolisuorituksesta maailman myydyimmän sarjakuvan animaatioversiossa muodostui legenda jo sarjan ensiesitysten aikana, ja vielä nykypäivänäkin se on Japanin tunnetuimpia ja rakastetuimpia äänirooleja. Nozawan ammattitaitoa kunnioitetaan syvästi myös tämän kollegojen keskuudessa: kun ääninäyttelyn monitaituri ja monen kollegansa esikuva Yamadera Kouichi teki Harlock Saga -OVAn kaksoisroolia Harlockina sekä tämän ystävänä Ooyama Tochirouna, häneltä kysyttiin, haluaisiko hän esittää myös hahmojensa isiä, kun he vilahtaisivat sarjassa. Yamadera kuulemma totesi ehdotukseen ykskantaan: ”Hei, en minä mikään Nozawa Masako ole!”

Vastaavaa roolitusta löytyy myös Disneyn historiasta, tarkemmin sanottuna kaikille tutusta ankkaperheestä. Kiivasluontoisen Aku Ankan tyttöystävä Iines eli Daisy Duck esiintyi ensimmäistä kertaa lyhytpiirretyssä Don Donald vuonna 1937 nimellä Donna Duck, jolloin hän muistutti Akua aina ulkonäköä, temperamenttia ja jopa ääntä myöten – Iines on puhunut normaalilla äänellä aina kolmannesta piirrettyesiintymisestään lähtien, mutta ensimmäisissä lyhäreissään ankkaneidin kaakatuksen hoiti myös Akun ääni Clarence Nash, tosin korkeammalla äänensävyllä. Nash antoi lisäksi äänen myös Akun sisarenpojille Tupulle, Hupulle ja Lupulle, kun ankanpojat siirtyivät sarjakuvista animaatioihin 1930-luvun lopussa. Nash toimi ankanpoikien äänenä huomattavasti Iinestä kauemmin, aina 1960-luvun alkuun saakka.

On olemassa ainoastaan yksi piirretty, johon Nash teki kaikkien viiden ankan äänet. Vuonna 1940 julkaistussa railakkaassa Mr. Duck Steps Out -lyhärissä Aku liehittelee Iinestä tanssin pyörteisiin ja yrittää samaan aikaan pitää huomionkipeät sisarenpoikansa poissa tieltä. Animaatio on aina löytynyt Sisarusten videohyllystä ja on siksi meille todella rakas ja nostalginen. Piirretyn hysteeriseksi yltyvä jitterbug on animoitu niin taidolla ja lennokkaasti, että jokaisen Aku-faniksi itseään kutsuvan sietäisi katsoa ylle linkitetty video!

Sisarusten ikisuosikki Chiba Shigeru pääsee Spider Riders -animesarjan jaksossa 23 esittelemään ylimaallisia näyttelytaitojaan aivan uudella tavalla, kun hänen esittämänsä Grasshop-örkin perhe näyttäytyy: huippuseiyuu näyttelee nimittäin vakihahmonsa lisäksi myös tämän lapset Skipin ja Jumpin ja jopa tämän vaimon (joka on 10 kertaa maskuliinisempi kuin puolisonsa). Chiba, jonka ääni tunnetusti nousee tarvittaessa desibeleihin joita ihmiskorva ei pysty rekisteröimään, rääkyy molemmat lapsiroolinsa kahdella hyvin erilaisella tavalla, perheen matriarkkana hän taas jyrisee kaksi kertaa matalammalta kuin Grasshop (aika huvittavaa, että Chiban maskuliinisin äänirooli sattuu olemaan nainen, tosin Chiban tuntien sen ei pitäisi yllättää ketään). Kohtaus jää valitettavan lyhyeksi, mutta vaikutus katsojaan on sitä suurempi. Sinällään roolituksessa ei ole mitään mullistavaa – Chiba on esittänyt lapsia ja jopa naisia ennenkin, mutta harvemmin hän pääsee tekemään ne kaikki yhtä aikaa, minkä vuoksi Spider Riders onkin poikkeuksellinen tapaus. Sisaruksia ei ihmetyttäisi yhtään, jos kohtaus olisi lasten yhteisiä tervehdyshuutoja lukuun ottamatta nauhoitettu kerralla putkeen – uskokaa pois, Chiba on niin hyvä!

Tiedätkö jonkin aiheeseen liittyvän esimerkin, jota tekstissä ei mainittu? Jaa ihmeessä tietosi!

Explore posts in the same categories: Hupifakta

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommenttia : “Hupifakta: Kun koko perheellä on sama ääni”

  1. Aki Says:

    Minä tiedän yhden tähän aiheeseen liittyvän esimerkin, jota tässä tekstissä ei mainittu. Oletteko kuulleet animaatiosarjasta nimeltä Roni Neutroni? Kyseisen sarjan päähenkilöllä on Kerkko-niminen kaveri, jota esittää englanniksi Rob Paulsen. Paulsen esittää sarjassa myös Kerkon äitiä ja isää. En tiedä onko sarjan suomidubissa samanlaista vitsiä.


  2. […] Hupifakta: Kun koko perheellä on sama ääni (blogikirjoitus aiheesta Afurekossa) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: