Uusinta uutta: My Little Pony Friendship is Magic

Harva ei ole jo pienenä altistunut Hasbron suursuositulle My Little Pony -tuoteperheelle. Jollei itse leikkinyt ponileluilla, niihin törmäsi ainakin vuonna 1986 alkaneen My Little Pony -sarjan parissa. Vaikka vanhalla sarjallakin on faninsa, vuoden 2010 loppupuolella lanseerattu uusi ponisarja My Little Pony: Friendship is Magic on saavuttanut yllättävän suosion. Uudet pikkuponit ovat saaneet vannoutuneita faneja jopa kuvalautojen pahamaineisimmista syövereistä. Netti suorastaan pursuaa ylistäviä kirjoituksia aiheesta.

Tässä on vielä yksi!

Pääpiru My Little Pony: Friendship is Magicin takana on Lauren Faust, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa Tehotyttöjen ja Foster’s Home for Imaginary Friendsin parissa. Faust oli pitkään janonnut tilaisuutta luoda hyvä, fiksu tyttöjen piirrossarja – jokin, mitä animaatiostudioiden ja kanavien mielestä ei ole olemassakaan. Uudesta pikkuponisarjasta vastaaminen ei luonnollisesti vaikuttanut tehtävistä kiitollisimmalta. Vanhalla sarjalla on huono maine, vaikkei se ihan kelvoton olekaan, kunhan Agapio ei dubbaa. Monikaan ei uskonut, että leluihin perustuvasta piirretystä saisi aikaan Faustin peräänkuuluttamaa huippusarjaa.

Sarja lyö kovat panokset pöytään heti kättelyssä, kun kauan sitten vangittu paha Nightmare Moon on vapautumaisillaan, ja tarvitaan ystävyyden voimaa pelastamaan ponimaa Equestria ikuiselta yöltä. Moista eeppistä, taikatyttösarjoista inspiraationsa saavaa meininkiä olisi voinut seurata loppukauden, mutta Hasbro halusi sarjasta episodisen, jottei jaksoja tarvitsisi katsoa järjestyksessä.

Päähenkilökatraamme nokkahahmo on Twilight Sparkle, lukutoukkayksisarvinen Equestrian pääkaupungista Canterlotista. Twilight Sparkle on Equestrian hallitsijan Celestian ahkerin oppilas, jonka mieluisin ajanviete on hautautua pölyisiin kirjoihin oppimaan lisää taikuudesta. Aluksi opintoihinsa keskittyvä Twilight ei kaipaa ystäviä, mutta saa jo pilottijaksossa maistaa ystävyyden makeutta ja jää sarjan tapahtumapaikkaan Ponyvilleen oppimaan lisää ystävyyden taikuudesta. Twilight onkin nörtti ponin muodossa, fiksu mutta sosiaalisesti kömpelö tyttö, joka vasta opettelee dynamiikkaa ystävien välillä. Hänellä on myös ennennäkemättömiä maagisia lahjoja, joita on sarjassa nähty verrattain vähän. Twilight Sparkle on oma suosikkini poneista, sillä olen pienestä pitäen samaistunut älykkäisiin ja paljon lukeviin hahmoihin, joilla on yleensä myös silmälasit. (Lisäksi hänen nimensä on överein!) Olisi siis hauska nähdä tulevalla kaudella lisää hänen taikuuttaan.

Twilight Sparklen ääni on näyttelijäkaarteista tunnetuin. Tara Strong on tuttu muun muassa The Fairly OddParentsin sekä Ben 10:in päärooleista, Tehotyttöjen Pipan roolista ja monista pelidubbauksista. Hahmorykelmiin keskittyvissä sarjoissa varsinainen päähenkilö tuppaa paitsi olemaan tavallinen jannu myös kuulostamaan siltä, ja samaa voisi sanoa Strongista Twilightina. Hän vetää roolin taidokkaasti ja on eritoten hauska hermoillessaan. Vaikka Strong esittää usein monia rooleja yhdessä sarjassa, Friendship is Magicissa hän on vain Twilight Sparkle.

Twilightin uusista ystävistä ainoastaan Applejack on saanut nimensä suoraan ensimmäisen sukupolven ponihahmolta, sillä Hasbro oli päästänyt muiden nimien oikeudet lipsumaan näpeistään vuosien varrella. Muut pääponit ovat tavallisimmin aiempien hahmojen ulkonäköjen ja nimien yhdistelmiä uusin persoonallisuuksin. Siinä missä alkuperäinen Applejack oli höpsö ja kömpelö, Friendship is Magicin versio on jämpti ja järkevä. Omenatilaa hoitava väkivahva Applejack on Ponyvillen rehellisin ja luotettavin poni, jolta voi aina odottaa apua hätätilanteissa. Hänen suuri sukunsa viljelee omenoita ympäri Equestriaa, mutta Ponyvillessäkin hänellä on apuna isoveljensä Big Macintosh, isoäiti Granny Smith ja pikkusisko Apple Bloom. Landepaukkuhahmot esitetään yleensä takapajuisina, mutta vaikka farmariponimmekaan ei välitä hienouksista, hän ei ole mitenkään jälkeenjäänyt, vaan konstailematon ja käytännöllinen. Huonoina päivinään hän voi yltyä turhankin ylpeäksi ja jääräpäiseksi.

Tara Strongia lukuun ottamatta päähahmokaartin näyttelijät ovat kaikki kanadalaisia animen dubbauksessa kunnostautuneita ääninäyttelijöitä. Applejackia esittävä Ashleigh Ball antaa hahmolleen etelävaltiolaisen aksentin, jollaisen odottaisikin kuulevan maalaisponin suusta. Siinä missä vanhan My Little Pony -sarjan ponit kuulostivat lapsekkaan kimeiltä tai pyöreiltä, Applejackin äänessä ei ole sellaisesta tietoakaan, vaan se on aikuisen reipas ja jämäkkä. Tästä ponista reiluuden kyllä kuulee!

Ashleigh Ball esittää pääkaartista toistakin ponia. Rainbow Dash on raisu, päsmäröivä pegasos, jonka lentotaidot ovat vailla vertaa. Itsekehuun taipuvainen Rainbow Dash rynnistää pelotta vaaraa kohti potkaisemaan sitä suoraan turpaan. Kovan kuoren alla piilee kuitenkin epävarma poni, jolla ei ole varaa epäonnistua. Kenties tämä sisäinen herkkyys on herkistänyt myös monet miesfanit, jotka vannovat Rainbow Dashin nimeen. Jonkinlaista karismaa sateenkaariharjaisella pegasoksella on, sillä hänestä on ajoittaisesta ärsyttävyydestä huolimatta vaikea olla pitämättä. Ball antaa Rainbow’lle poikamaisen äänen, joka silti kuulostaa tytöltä. Tunnekuohun pauloissa Rainbow’n ääni särkyy persoonallisesti tuon tuostakin, ja kun poni oikein innostuu, ketjutetut ”Oh my gosh!”-kiljaisut nousevat säröjen läpi korkeuksiin.

Turhan monissa lasten piirretyissä on se muotiin hurahtanut ultrafeminiininen tyttö, joka käytännössä asuu vaateliikkeissä. (Pojille suunnatuissa sarjoissa hän on se ainoa tyttö.) Myös Friendship is Magiciin haluttiin muodista innostunut hahmo. Faust ei kuitenkaan tehnyt kuvankauniista yksisarvisesta Raritysta raivoshoppaajaa, vaan tämä suunnittelee ja valmistaa itse vaatteita. Moisen luulisi olevan itsestäänselvää – kaikki ihanista mekoista pitävät pikkutytöthän keksivät nimenomaan itse kauniita pukuja! Rarity on muotitietoinen leidi, muttei mikään avuton neito pulassa. Lihasvoiman korvaavat terävyys ja rohkeus, joilla selviää pahoistakin pinteistä. Kauniit hahmot tapaavat olla turhamaisia, eikä Rarity ole siinä poikkeus. Hän on kuitenkin hyvin antelias ja tekee mielellään toisille palveluksia haluamatta mitään vastineeksi.

Rarityn äänenä on Tabitha St. Germain, joka antaa ponille asiaankuuluvan hienostelevan aksentin. Nautittavimmillaan St. Germain on kuitenkin överikohdissa, joissa Rarityn koominen puoli pääsee loistamaan. Erityisesti mieleen ovat jääneet neljästoista jakso, kun Rarity surkean muotinäytöksen jälkeen kuvittelee uransa olevan ohi ja sulkeutuu huoneeseensa parkumaan, sekä yhdeksästoista jakso, jossa hän ärsyttää vinkumisellaan kaappaajansa epätoivon partaalle.

Porukan toinen pegasos on ujo Fluttershy, jonka tehtävä on huolehtia eläimistä. Fluttershy on hyväntahtoinen kiltteyden perikuva, mutta arka äärimmäisyyksiin asti. Hän ei uskalla sanoa poikkipuolista sanaa mihinkään ja pyytää anteeksi jopa aivan normaalia käytöstä, joka ei loukkaa ketään. Hän on kuitenkin lajitoverinsa Rainbow Dashin vastakohta siinä mielessä, että aran ulkokuoren alle on haudattu yllättävän vahva ydin, joka kuoriutuu tarvittaessa esiin. Oli ystäviä uhkaava vaara miten ylivoimainen tahansa, Fluttershy ei epäröi ärjyä sille päin naamaa ja antaa sille täyslaidallista paheksuvaa tuijotusta.

Päivän opetus: älä ala Fluttershylle

Fluttershylle äänensä lainaava Andrea Libman onnistuu roolissa olemaan moeinta, mitä hetkeen on kuultu. Jokaikinen arasti mumistu repliikki ja pelokas vinkaisu on niin söpö, että pahaa tekee. Fluttershyn raivostuessa Libman ei vedä täysin yli – hänen äänensä ei kenties pelota katsojalta housuja jalasta, mutta ainakin hän pysyy sisällä hahmossa. Siis ei pelota ennen kauden päätösjaksoa…

Kuusikon täydentää ilopilleri Pinkie Pie. Jos tämä poni olisi smurffi, hän olisi Bailusmurffi. Alati pomppiva, ikuisesti positiivinen poni tuntee kaikki Ponyvillen asukkaat ja järjestää mahtavimmat pirskeet, joista olet koskaan kuullut. Hän on myös porukasta se omituinen, jonka järki juoksee aivan omaa rataansa. Pinkien kaltaisesta hahmosta saisi helposti vain halpaa ainesta pöljävitseihin, mutta hän ei milloinkaan lipsu ärsyttäväksi, eikä häntä käytetä liiaksi. Kaiken sekoilunsa keskellä Pinkie Pie on ylitsevuotavan sydämellinen poni, jonka elämäntehtävä on tuottaa iloa toisille. Erityisen lämpimästi tämän näkee siitä, miten hän sai cutie markinsa järjestämällä ikävällä kivifarmilla elävälle perheelleen upeat juhlat. Pinkie tuppaa myös laulaa luikauttamaan hassuja lurituksia, joista ylivoimaisesti huikein kuultiin jaksossa yhdeksän. Häntä esittää Andrea Libman, joka ei roolissa voisi olla kauempana Fluttershyn kuiskinasta. Pinkien kimakka, kova ääni muistuttaa eniten vanhan sarjan tyttömäisiä poneja. Libman hallitsee loistavasti myös puhetulvat, joita ei vain tuutata ilmoille samaan sävyyn, vaan tunnetilan kuulee kulloisestakin repliikistä.

Päähenkilökaartin ainoa mieshahmo, vauvalohikäärme Spike, on tuttu vanhasta sarjasta, jossa hänet tunnettiin suomeksi nimellä Piikki. Friendship is Magicissa Spike toimii Twilightin apurina, joka auttaa häntä opinnoissa ja kirjaa ylös hänen kirjeensä Celestialle. Hän on osaava apulainen, joka toisinaan on Twilightin järjen ääni, mutta silti vasta vauva, joka saattaa äityä lapselliseksi ja tarvitsee kunnon yöunet. Spike on ihastunut Rarityyn, mitä voi pitää kliseisenä – arvatkaa vain, onko poikien sarjoissa se ainut tyttöhahmo aina lääpällään johonkin poikaan. Spiken kohdalla elämä ei kuitenkaan pyöri ihastuksen ympärillä, vaan monet muut asiat ovat yhtä tärkeitä. Lohikäärmelajin edustajana hahmo tarjoaa myös hauskaa kontrastia poneihin: siinä missä päähenkilömme syövät ruohovoileipiä ja omenapiiraita, Spiken herkkua ovat jalokivet.

Spiken ääni Cathy Weseluck onnistui koko ensi jakson ajan hämäämään meitä – luulimme Spiken ääntä oikeaksi pikkupojaksi! Ääntä ei millään tunnista naiseksi edes sen jälkeen, kun totuus on selvinnyt. Weseluck suoriutuu roolistaan erinomaisesti eikä missään vaiheessa lipsu ruodussa. Hän esittää sarjassa lisäksi Ponyvillen pormestaria, joka kumma kyllä näyttää myös hiukan tutulta…

Milloinka sarjassa nähdään Ritarivarjo? 8D

Aina välillä sarjassa nähdään myös Twilight Sparklen opettajaa Celestiaa. Auringon joka aamu nostava Celestia on loputtoman lempeä ja ymmärtäväinen hallitsija, jolla on myös leikkisä puoli. Twilight on silti usein huolissaan siitä, että tuottaa hänelle pettymyksen, vaikka tuskin mikään saa häntä järkkymään. Pilottijaksossa nähdään myös Celestian sisko, yöstä vastannut Luna, joka kateudenpuuskassaan muuttui ilkeäksi Nightmare Mooniksi ja yritti valloittaa Equestrian. Celestian näyttelijä Nicole Oliver on tähän mennessä saanut käyttää lähinnä lempeää, äidillistä sävyä, mutta onnistuu siinä hyvin. Lunan ja Nightmare Moonin roolit vetää Rarityn ääni Tabitha St. Germain, joka oli pahiksena vakuuttava mutta hillitty.

Tympäisee, että Celestia on sairastunut fiktiivisten kuninkaallisten kansantautiin: hän on kuningattaren sijasta prinsessa. Hasbro vaati sitä, koska pikkutytöt kuulemma pitävät prinsessoja hyvinä ja kuningattaria pahoina. Kaipa pitävät, kun kukaan ei näytä vastakkaista esimerkkiä! Omituista on myös, ettei Lunaa ole nähty pilottijakson jälkeen, ei edes edustamassa Linnan juhlien tapaisessa Grand Galloping Gala -tilaisuudessa, vaikka hän hallitsee jälleen Equestriaa yhdessä Celestian kanssa. Vika kuulemma korjataan kakkoskaudella, jolla Lunan on luvattu esiintyvän, ja odotan kuulevani selityksen hänen poissaololleen.

Scootaloo, Apple Bloom ja Sweetie Belle

Kaikilla poneilla on lautasissaan kuvio, jota on kolmannesta sukupolvesta lähtien nimitetty cutie markiksi. Kuvio edustaa ponin omaa erikoiskykyä ja elämäntehtävää, ja jokainen saa sen aikuisuutensa kynnyksellä. Omaa cutie markiaan odotteleva Apple Bloom on luokkansa viimeinen paljaskankkuinen, mutta ystävystyy toisten ponilasten Sweetie Bellen ja Scootaloon kanssa. Tytöt perustavat Cutie Mark Crusaders -trion, jonka tarkoituksena on löytää heidän erikoislahjakkuutensa. Kaikkihan on aina suloisempaa pienenä, eivätkä pikku… pikkuponit ole poikkeus. Lasten lyhkäiset jalat ja isot päät saavat vinkumaan söpöyden ylivoimaisuudesta. Kolmikolle äänet antavat Michelle Creber, Claire Corlett ja Madeleine Peters ovat asianmukaisen sööttejä ja reippaita rooleissaan.

Rainbow Dashilla on kiva hytti

Friendship is Magicissa on lisäksi hyvin kehitetty ainutlaatuinen ponimaailma ja -kulttuuri. Cutie markit edustavat aikuistumista, hahmot käyttävät ponimaisiksi muutettuja ilmaisuja kuten ”everypony”, ja Equestriassa ponit huolehtivat itse luonnosta, esimerkiksi vuodenaikojen vaihtumisesta. Ei tarvitse kuin vilkaista poniystäviemme ihania asuntoja, kun jo tekisi mieli leikkiä sellaisella. Keskeiseen hahmokaartiin kaipaisi lisää poikahahmoja, ja kakkoskaudella olisi mukava nähdä myös enemmän ysijaksossa esiteltyä Zecora-seepraa. Taustalla nähdyistä hahmoista Friendship is Magicin internetfanikanta ihastui kierosilmäiseen, Derpy Hoovesiksi ristittyyn pegasokseen. Itselleni suurta iloa tuottavat Snips ja Snails, varsin erikoisen näköinen ponikaksikko, jotka ovat melkein kuin Friendship is Magicin Pinky ja Brain.

Toinen on possu ja toinen kirahvi

Ja mitä olisi lasten aamupiirretty ilman musiikkia? Friendship is Magicissa ei kuulla lauluja joka jaksossa, mutta kun kuullaan, ne ovat tarttuvia ja tuovat hyvin esille laulajien taitoja. (Ensimmäisessä sarjassa laulettiin paljon useammin sellaisia ei niin kivoja lauluja…) Poneista Twilight Sparklella, Pinkie Piella ja Raritylla on eri laulu- kuin puheäänet, vaikka heidän omat äänensä pärjäisivät varmasti – Andrea Libmanhan laulaa Fluttershyn osuudet. Pinkien tapaus selittyy sillä, että sarjan musiikista vastaavat ihastuivat Pinkien demot äänittäneeseen Shannon Chan-Kentiin ja halusivat hänet mukaan. Eroa ei kyllä huomaa hullukaan, joten valinta oli sangen onnistunut.

Kun itse tutustuin uuteen ponisarjaan, harmitti, että Nightmare Moonin päihittäminen ja taikatyttöelementit jäivät yhteen kahden jakson pilottiin. Seuraavat jaksot vaikuttivat suloisilta ja hauskoilta, mutta eivät miltään maailmaa mullistavalta. Aikaa myöten tajusin, että kunhan hahmoihin tutustuu ja niistä oppii pitämään, niiden edesottamukset alkavat kiinnostaa yhä enemmän, ja seuraavaa jaksoa odottaa yhä kiihkeämmin. Friendship is Magicin valtti onkin rakastettavat hahmot, jotka yhdistettyinä ehjiin käsikirjoituksiin, nokkelaan dialogiin, hauskoihin vitseihin ja toimivaan animaatioon luovat huikean katselukokemuksen.

Vanhan My Little Pony -sarjan poneilla oli erottuvat persoonallisuudet. Sen sijaan ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa, että heillä olisi ollut useampi kuin yksi luonteenpiirre. Sama ulottuu ääniin – varsin harvat poneista erottaa toisistaan äänen perusteella. Friendship is Magic on korjannut tämän puutteen. Sarjaan ei tarvitse tuon tuostakin marssittaa vierailevia hahmoja, jotta tämänkertaisessa jaksossa tapahtuisi taas jotain kiinnostavaa. Twilight Sparkle, Applejack, Fluttershy, Rarity, Rainbow Dash ja Pinkie Pie kantavat sarjaa erinomaisesti, eikä heidän näyttelijöitään voi kiittää tarpeeksi siitä, miten valtavasti persoonaa he tuovat hahmoihinsa. Näiden pikkuponien seikkailuja jaksaisi mainiosti seurata vaikka kuinka kauan!

(Mut hei oikeesti, kaikkien hahmojen äänet lopputeksteihin. Tympii, kun näkyy aina vain samat perushahmot!)

Explore posts in the same categories: TV-sarjat, USA, Uusinta uutta

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 kommenttia : “Uusinta uutta: My Little Pony Friendship is Magic”

 1. NovaJinx Says:

  Onnistunut länsi-moe on onnistunut.


 2. […] Cybersixiä esittää Cathy Weseluck, joka on tätä nykyä pinnalla rooleistaan My Little Pony: Friendship is Magicissa. Adrianin äänessä kuuleekin toisinaan hauskasti Spike-lohikäärmeen sävyjä. Cybersixin […]

 3. Miika Hannunen Says:

  Hyvin sanottu. Katsoin kaksi jaksoa, iso paha hakattiin ja uutta ei ole luvassa (ainakaan heti). Kaipaa shonen-elementtejä. 😀

  • Nita Says:

   Olisi ehkä vähän takaperoista laittaa tyttöjen sarjaan lisää shounen-elementtejä… ^^;; Sarjan faneista toiset toivoisivat siihen lisää toimintaa ja maailmanpelastusta, toiset taas pitävät siitä nimenomaan slice of life -meiningin vuoksi. Se toimii joka tapauksessa hyvin tällaisenaan.


 4. […] (739) on ohittanut lukijatilastoissa artikkelit Kaksin karkuteillä -elokuvasta (720) sekä My Little Pony: Friendship is Magic -sarjasta […]


 5. […] sukupolven My Little Ponyssa on kaikenlaisia pahislurituksia, mutta uudessa Ystävyyden taikaa -sarjassa niitä esiintyy harvakseltaan. Yksi aivan omassa sarjassaan painiva tapaus löytyy […]


 6. […] My Little Pony -sarja Ystävyyden taikaa jatkaa aina vain maailmanvalloitustaan. Kausia TV-sarjalle on saatu jo neljä, ja Suomeenkin on […]


 7. […] alussa järjestettiin Suomen ensimmäinen My Little Pony: Friendship is Magic -teemainen fanitapahtuma Crystal Fair, joka oli odotuttanut itseään jo yli puolentoista vuoden […]


 8. […] Crystal Fairissa nähtiin peräti kolme kunniavierasta, jotka ovat tekemässä My Little Pony: Ystävyyden taikaa -sarjaa. Alkuperäisen version ääninäyttelijöistä paikalla oli Tabitha St. Germain, joka […]

 9. tiia karrisalmi Says:

  Ihan paras(:


 10. […] Uusinta uutta: My Little Pony Friendship is Magic (Nitan blogikirjoitus sarjan ensimmäisestä kaudesta) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: