Lööpissä: ”Koska olet täällä”

Jo toista viikkoa on kulunut Desuconista, mutta darra jatkuu. Conin toinen kunniavieras, ansioitunut animesäveltäjä Tanaka Kouhei sai Sisarukset ulos cosplaykaapista kolmen vuoden jälkeen (pix under the cut). Sakura taisen kuuluu suuriin suosikkeihimme, ja halusimme haastatella miestä, joka on jättänyt merkittävät jäljet animen äänimaailmaan. Sensein omia tuntoja Suomen-reissusta voivat japanintaitoiset lueskella hänen blogistaan.

Afureko: Miten päädyitte urallenne?

Tanaka: Jos kerron koko jutun, siitä tulee pitkä… Isäni oli lääkäri ja olin perheen ainut poika, ja isäni toive tietysti oli, että minustakin olisi tullut lääkäri. Sitten jostain syystä, jota en oikein itsekään tiedä, päätin joskus ala-asteella haluavani opiskella pianonsoittoa. Vanhempani varmaan ajattelivat, että kyllästyn siihen nopeasti, annetaan nyt soittaa jonkun aikaa. Kävin sitten pianotunneilla ja soitin opettajani johdolla kappaleita, ja vähitellen aloin itse kokeilla omia sävellyksiä. Lukion lopussa oli sitten valittava, lähtisinkö opiskelemaan lääkäriksi vai säveltäjäksi. Päätin lopulta, että halusin säveltäjäksi, mutta isä olisi varmaan halunnut minusta lääkäriä. Vanhempani sanoivat, että siinä tapauksessa minun täytyi mennä parhaimpaan mahdolliseen yliopistoon ja että minusta pitäisi tulla Japanin paras säveltäjä. Vuoden verran vielä mietin tätä enkä mennyt yliopistoon. Opiskelin sitten säveltämistä, mutta valmistuttuani ei heti tullut sävellystöitä, vaan sen sijaan pääsin työharjoitteluun Victor Entertainmentille ihan tavallisena liikemiehenä. Olin siellä 3 vuotta, minut laitettiin mainososastolle ihan tavallisiin töihin. Mutta tästä oli se hyöty, että aloin ymmärtää, millaista tämä bisnes ylipäätään on, millä tavalla televisiokanavat ja muut toimivat. Siinä mielessä se 3 vuotta oli tosi hyödyllistä aikaa, koska ei ole hirveästi säveltäjiä, jotka ymmärtäisivät myös tuotannon ja bisneksen puolen. Sen kolmen vuoden ajanjakson lopulla isäni kuoli, ja koska en ollut pystynyt lunastamaan lupaustani hänelle, päätin lähteä Amerikkaan Berkeleyn musiikkiyliopistoon. Palattuani Japaniin aloitin säveltäjänuran 27-28-vuotiaana, ja siitä on tultu tähän pisteeseen. En vielä tiedä, olenko pystynyt lunastamaan sitä lupausta, että minusta tulee Japanin paras säveltäjä.

Afureko: Mikä on oma suhteenne animaatioihin, mitä katsoitte lapsena ja oliko jotain sarjaa, joka vaikutti teihin erityisen paljon?

Tanaka: Kuten täälläkin usein, lapsena katsotaan animea telkkarista, mutta sitten jossain vaiheessa siihen kyllästytään. Jotkut kuitenkin jatkavat sitä vielä aikuisiällä, innostuvat uudestaan. Nykyään on sitten ilmaantunut ja kasvanut sellainen ryhmä, joka ei missään vaiheessa lopeta animen katsomista, siis otakut. Ympäri maailman on sellaisia ihmisiä. Minä tietysti tein niin, että lopetin piirrettyjen katsomisen jossain vaiheessa, enkä katsonut mitään liki 20 vuoteen. Se oli mielestäni ihan hyvä juttu, koska sillä aikaa tulivat Yamato ja Gundam, ja ne ovat muodostuneet perustaksi kaikille niille, jotka ovat sattuneet niitä silloin katsomaan. Mielestäni nämä kaikki ovat sairastuneet tähän Yamato Gundam -tautiin, se on kuin bakteeri, ja samaan tyyliin on myös Evangelion-tauti olemassa. Musiikkimaailmassa on tietysti Beatles-tauti, mutta minä en sairastunut siihen, koska opiskelin klassista musiikkia. Jos ensimmäinen kosketus johonkin aiheeseen on jokin iso juttu, niin siitä ei sitten pääse irti. Jos ei ole koskaan missään vaiheessa saanut sellaista virusta, on paljon vapaampi tekemään erilaisia asioita.

SE ON SAIRAUS

Afureko: Mainitsitte paneelissanne Desuconissa, että budjetit animessa olivat ennen liian pieniä kunnon orkesterimusiikin tekemiseen, mutta digitaalinen musiikki, etenkin sähköpiano, muutti tämän. Kertoisitteko hieman lisää, millaista musiikinteko oli ennen ja miten se muuttui?

Tanaka: Aloin kyllä tehdä musiikkia vasta siinä vaiheessa, kun syntetisaattorit ja muut olivat jo olemassa. Itse asiassa olin ensimmäisiä, jotka käyttivät syntetisaattoria. Siinä vaiheessa, kun muut alkoivat käyttää syntetisaattoreita, minä siirryin oikeisiin soittimiin, eli täysin päinvastoin kuin muilla. Yritän aina etsiä sellaisen alueen, jolla ei ole vielä muita, ja onnistua siellä. Kun aloitin työt animemusiikin säveltäjänä, ei ollut juuri muita animemusiikin säveltäjiä. Animemaailmassa oli kutakuinkin kolme merkittävää säveltäjää: Watanabe Chuumei (Mazinger Z, nyk. Watanabe Michiaki), Watanabe Takeo (Kyojin no hoshi, Gundam) ja Kikuchi Shunsuke (Dragon Ball, Doraemon). Nämä kolme sävelsivät suurin piirtein kaiken animemusiikin, ja minulle sitten vähän sanottiinkin, että tulin ottamaan heiltä heidän työnsä.

Afureko: Kerroitte päässeenne työskentelemään vähän ensimmäisessä Dragon Ball -sarjassa. Sävelsittekö mitään muuta alkulaulun lisäksi?

Tanaka: En säveltänyt Makafushigi Adventuria, mutta tein sovituksen. Siinä vaiheessa minulla ei ollut vielä niin korkeaa profiilia säveltäjänä. Siihen aikaan syntikat eivät vielä olleet pinnalla, vaan olin ensimmäinen, joka käytti syntetisaattoria näin isossa sävellystyössä, ja siitä soundista tuli tosi iso hitti Japanissa. Siitä lähtien alkoi tulla paljon enemmän töitä.

Afureko: Millä tavoin päätetään musiikin tyylilaji?

Tanaka: Minulla on etuna se, että olen aina mukana tuotannossa heti alusta lähtien, joten saan monta tilaisuutta puhua tekijöiden kanssa ja melko nopeasti selviää, minkälaista tyyliä haetaan. Aina ei ole niin, esimerkiksi kun Kanno Youkolta pyydettiin musiikkia Cowboy Bebopiin, tiedettiin heti pyytää jazzia. Totta kai minultakin pyydetään joskus suoraan jotain tietynlaista musiikkia, esimerkiksi rokkia. Esimerkiksi Bastard!!in tapauksessa minulta pyydettiin aluksi jotain hardrockia, koska sarjassa on paljon rock- ja metallimusiikin pastisseja. Se olisi kuitenkin ollut niin tavallista, että se ei olisi ollut mielenkiintoista. Siinä sitten keskusteltiin paljon ja päädyttiin lopulta tämmöiseen klassiseen tyyliin. Yhtä hyvä se olisi kyllä voinut olla hardrock-versionakin. Sarjan hahmoja ja loitsuja on nimetty metallibändien mukaan, ja tuotantovaiheessa puhuttiin tosiaan, pitäisikö esimerkiksi Ganzanroo-loitsua tehdessä soittaa Guns’n’Rosesin tyylistä musiikkia, mutta sitten siitä olisi tullut parodia, ja sellaista en halunnut tehdä.

Bastard!!in antisankarimainen Dark Schneider pistää paikat remonttiin Helloweenillä

Afureko: Johditte itse orkesteria Sakura taisen -musikaaleissa. Millaista musikaaleissa työskentely oli?

Tanaka: Olen kyllä orkesteria johtanut ennenkin, mutta se oli ensimmäinen kerta, kun johdin musikaalia. Ensinnäkin orkesteria on johdettava niin, että laulajan on helppo laulaa. Kannan ääninäyttelijä Tanaka Mayumi esimerkiksi ei ymmärrä rytmiä. Jos olen kapellimestarina orkesterikuopassa esiintyjien ollessa lavalla, tavallisesti he vilkaisevat minua vain pikaisesti, mutta Tanaka Mayumi tuijottaa kapellimestaria silmät tapissa ihan koko ajan!

Afureko: Olemme katsoneet kaikki Sakura taisen -musikaalit, mutta emme ole huomanneet tuollaista!

Tanaka: *demonstroi asetelmaa kynillä ja kahvikupilla* Kun näyttelijät tanssiessaan lähestyivät lavan reunaa, Tanaka tuli aina vauhdilla aivan lähelle katsomaan, jotta annan hänelle rytmin. Hän on todella hyvä laulaja, kun hänet saa laulamaan, mutta hänelle on vaikeaa antaa oma vuoro ja rytmi. Tanaka Mayumi vieraili kerran talk show’ssani, jossa hän lauloi myös lauluja, mutta unohti eräästä kappaleesta yhden säkeistön kokonaan. Bändin jäsenet olivat ihan paniikissa, mutta hän itse ei huomannut asiaa ollenkaan. Tanaka Mayumi on todella mielenkiintoinen persoona.

Afureko: Yhdessä Sakura taisen -show’ssa esitettiin sarjan alkulaulu Geki! Teikoku Kagekidan eri kielillä. Olitteko mukana sovittamassa eri kieliversioita ja millaista se oli?

Tanaka: Suomen kieltähän siinä ei ollut… Se oli tosi vaikeaa, laulajilla oli huono ääntäminen ja se on mielestäni huono juttu. Marian näyttelijän Takano Uraran englanti ja venäjä olivat kyllä aika hyviä, hänen tyttärensäkin kun oli vaihdossa Amerikassa ja esiintyi parissa musikaalissakin. Eri kielellä laulaminen oli vaikeaa nimenomaan laulajille, minä vain katsoin sivusta. Iris (Nishihara Kumiko) unohti ranskankieliset sanat kesken esityksen ja vaipui valittaen lattialle.

Hashire, kousoku no Teikoku kagekidan!

Afureko: Soititte konsertissanne todella kauniin kappaleen Hameln no violin hiki -animesta, jonka pääteema on klassinen musiikki. Millaista oli säveltää musiikkia sellaiseen sarjaan?

Tanaka: Koska klassisella musiikilla on satojen vuosien historia, oli todella suuri haaste osoittaa kunnioitusta kaikelle sille klassisen musiikin historialle. Musiikin tuottaminen oli myös todella kallista.

Afureko: Eikös sarjassa varioitu muutamia kuuluisia teemoja?

Tanaka: Sarjan tekijä nimenomaan pyysi, että siihen sovitettaisiin variaatioita klassisista kappaleista. Tunsin kyllä kaikki varioitavat kappaleet hyvin etukäteen. Sibeliusta animessa ei valitettavasti ollut.

Afureko: Desuconissa saimme kuulla hienon näytteen Aku Ankka -äänestänne, haluaisitteko itse koskaan kokeilla ääninäyttelemistä?

Tanaka: Olen pariin kertaan näytellytkin. Ranma ½ -animessa sanon yhden sanan, ja olen myös esiintynyt yhdellä draamalevyllä sellaisen mestarisäveltäjän roolissa.

Afureko: Esittäisittekö mieluummin shounensankaria vai kunnon pahista?

Tanaka: Pahaa vanhaa äijää tietysti!

Tähän tapaan

Afureko: Onko joku tietty seiyuu tai laulaja, jolle haluaisitte säveltää, mutta ette vielä ole saanut tilaisuutta?

Tanaka: Totta kai sellaisia on. Joskus vähän harmittaa, että jotkut eivät tule edes pyytämään, olenkohan heistä sitten liian pelottava. On sellaisia todella hyviä laulajia, kuten Mizuki Nana ja May’n (Nakabayashi Mei), joille haluaisin tehdä lauluja. Syyskuussa on Saksassa tapahtuma, johon minä ja May’n olemme menossa.

Afureko: Pystyttekö nimeämään suosikkeja niistä seiyuuista, jotka ovat esittäneet laulujanne?

Tanaka: On tietysti aika vaikeaa sanoa, kenestä juuri pitää. Jos Sakura taisenin näyttelijöistä nimeää jonkun suosikin, siitä tulee heti mittelö. Arvostan todella Tanaka Mayumin, Hidaka Norikon ja Yamadera Kouichin työtä, olemme olleet monissa sarjoissa yhdessä (Tanaka Sakura taisenissa ja One Piecessä, Hidaka Sakura taisenissa ja Gunbusterissa, Yamadera Kaiketsu Zororissa). Elokuussa pidän konsertin, jossa Hidaka ja Tanaka esiintyvät, sekä muita One Piecen näyttelijöitä.

Afureko: Äää, haluaisimme sinne!

Tanaka: En tiedä onko lippuja enää jäljellä… Mutta tulkaa ihmeessä lokakuussa Budoukaniin katsomaan Sakura taisen -liveä!

Afureko: Millainen kokemus Desucon oli?

Tanaka: Konsertin basisti Shima (Hideyuki) tunsi minut ja pyysi tulemaan Desuconiin. Täällä Suomessa on ihan erilaista meininkiä kuin Amerikassa, jossa kaikki riehuvat ja uivat liiveihin ja haluavat valokuvia nimmarijonossa, ja siinähän menee hirveästi aikaa. Suomalaiset ovat samalla lailla vetäytyviä luonteeltaan kuin japanilaiset, ja pidän siitä. Suosio oli minulle yllätys; jossain Ranskassa, Saksassa tai Brasiliassa sitä voi odottaakin, kun siellä näytetään niin paljon animea televisiossa. Siinä mielessä olin todella yllättynyt, että animesta ja musiikistani pidetään täällä Suomessa niin paljon, ja se on mielestäni todella hienoa.

Kiitokset haastattelusta ja upeista sävellyksistä!

Explore posts in the same categories: Anison, Lööpissä, Musiikki

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment : “Lööpissä: ”Koska olet täällä””


  1. […] Lööpissä: ”Koska olet täällä” (Tanaka Kouhein haastattelu Afurekossa) […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: