Hupifakta: Ääninäyttelijät valkokankaalla

Afurekon toisen vuoden käynnistää komeasti uusi Hupifakta-sarja!

Hupifakta tarjoaa erilaisia ääninäyttelyyn ja ääninäyttelijöihin liittyviä epäolennaisia, mutta muuten vain huvittavia ja mielenkiintoisia tiedonjyväsiä sen suurempia analysoimatta tai ajautumatta sivuraiteille.

90-luvulta lähtien Hollywood-näyttelijöiden nimiä on yhä useammin alkanut näkyä animaatiotuotantojen roolilistoissa (vaikka kyllä Disneyllä on ollut maailmankuuluja Oscar-voittajia klassikoissaan jo alkuajoistaan lähtien), ja Afurekossakin on kirjoitettu jo muutamaan otteeseen näyttelijöistä, jotka ovat muun näyttelijänuransa ohessa käyneet tekemässä myös äänirooleja. Joskus on kuitenkin mahdollista bongailla myös ääninäyttelijöitä live-elokuvista, mistä ohessa muutamia esimerkkejä.

Godzilla (alkup. Gojira) on Japanista peräisin oleva mystinen merihirviö, joka on saavuttanut maailmanlaajuisen suosion ja josta on tehtailtu Japanissa lähes 30 elokuvaa 50-luvun puolivälistä lähtien. Tähän mennessä ainut amerikkalaiselokuva jättiläismäisestä merihirviöstä on vuodelta 1998, ja se unohtui nopeasti. Huvittavaa elokuvassa on kuitenkin se, että siinä esiintyy puolet Simpsonit-sarjan ydinporukasta. Heistä yksi on Hank Azaria (kuvassa toiseksi alin), joka on joukosta ylivoimaisesti tunnetuin myös elokuvapuolella ja jonka rooleista Sisarusten ylivoimainen suosikki on aina ollut Agador Spartacus 90-luvun The Birdcage -komediassa. Simpsoneissa Azaria antaa äänen muun muassa poliisipäällikkö Wiggumille, Apu Nahasapeemapetilonille, Duffmanille sekä baarimikko Moe Szyslakille (joka on sekä Cillan että Nitan lempihahmo sarjasta).

Alimmaisena on Harry Shearer, joka on elämänsä aikana ehtinyt niin näyttelemään, juontamaan radio-ohjelmia, käsikirjoittamaan, ohjaamaan kuin musisoimaankin. Azarian tavoin Simpsoneissa hän hoitaa monet tunnetuimmat sivuhahmot, joista muutamia ovat Mr Burns, Smithers, Ned Flanders ja rehtori Skinner. Huvittavaa sinänsä, että Godzillassakin Shearer esittää uutistoimittajaa – uutislähetysten aikana hänen äänestään voikin kuulla Kent Brockmanin kilometrien päähän. Kuvien ainut nainen on Nancy Cartwright, jota ei ole juuri elokuvissa nähty, mutta joka on luonut komean uran ääninäyttelyn parissa – koulutuksen työhön hän sai legendaariselta Daws Butlerilta. Simpsoneista Cartwrightin kuuluisin hahmo ei ole kukaan vähäisempi kuin itse Bart Simpson, jonka lisäksi muita hänen vakihahmojaan ovat koulukiusaaja Nelson Muntz sekä optimistinen Ralph Wiggum.

Neljäs elokuvasta löytyvä ääninäyttelijä on amerikkalaisen animaatiotuotannon elävä legenda Frank Welker, joka on erikoistunut näyttelemään eläimiä ja muita mykkiä hahmoja niin piirretyissä kuin live-elokuvissakin. Godzilla-elokuvakaan ei tee poikkeusta, vaan siinä hän äänteli tietysti itse elokuvan päähirmun ja kaikki sen yli 200 poikasta. Welkerillä on muuten oma hahmo Simpsoneissakin: hän näyttelee sarjassa tietysti perheen koiraa Pukin pikku apuria!

Mel Brooksin loistokas Young Frankenstein vuodelta 1974 on takuulla kuuluisin elokuva, mikä Danny Goldmanin roolilistalta löytyy, vaikka hänellä onkin ruutuaikaa vain noin 5 minuuttia elokuvan alussa. Goldmanin luonnollisen nasaaliäänen taas oppivat tuntemaan kaikki vuonna 1981, kun Hanna-Barberan Smurffit-sarja alkoi. Siniveitikoista Goldman antoi äänen näsäviisaalle ja tärkeilevälle Välkylle ja jatkoi roolissa suurimman osan sarjaa, joka menestyksensä siivittelemänä jatkui koko 80-luvun. Välkky paistaa Goldmanin äänestä jo Young Frankensteinissa etenkin hänen inttäessään itsepintaisesti ”But sir!~” Nykyisin Goldman työskentelee lähinnä roolittajana televisio-mainoksissa ja on vilahtanut tv-sarjoissa muutaman vuoden välein. Välkkyä hän taas on käynyt tekemässä Robot Chickenin smurffisketseihin silloin tällöin aina vuodesta 2005 lähtien, viimeksi tänä vuonna. Sekä Välkyn että Goldmanin tulkinnan suosio ei siis osoita vieläkään hiipumisen merkkejä.

Vuonna 2007 ilmestyneessä Enchanted-elokuvassa (suom. Lumottu) vilisee pilvin pimein Disneyn klassikkoelokuviin liittyviä viittauksia aina ääninäyttelijöitä myöten. Yksi heistä on parissa kohtauksessa vilahtava sihteerikkö Sam, jonka näyttelijä Jodi Benson ei ole aikaisemmin elokuvarooleja tehnytkään. Benson aloitti ääniroolien parissa työskentelyn varsin komeasti 80-luvun lopulla, kun hän sai pääroolin Disneyn menestysklassikosta Pieni merenneito. Hän on sittemmin lainannut uskollisesti äänensä Arielille kaikkiin tv-sarjoihin ja jatko-osiin, joissa hahmo esiintyy. Arielin Part of Your World -kappaleen melodian voikin kuulla soimassa hiljaisena taustalla, kun Giselle tutkii aulassa sijaitsevaa valtavaa akvaariota. Lumotussa esiintyy lisäksi pari muutakin Disney-prinsessaa: Edwardin kohtaamaa turhautunutta perheenäitiä esittää Pocahontasin nimiroolista tuttu Judy Kuhn, ja Nathanielin seuraaman saippuaoopperan kylmäkiskoinen nainen on Paige O’Hara, joka tunnetaan parhaiten Kaunottaren ja hirviön Bellen äänenä!

Vaikka valistuneena sieluna tietäisi jo kaikki edellämainitut esimerkit, niin aiheen todellinen yllättäjä tulee tässä:

Mark Hamill lienee maailman kuuluisin ääninäytteljä globaalilla tasolla, ja on takuulla yhtä kuuluisa myös siitä, että hyvin harva Amerikan ulkopuolella tietää hänen olevan päätoimiselta ammatiltaan ääninäyttelijä! Ääniroolit 70-luvun alussa aloittanut Hamill vältteli leimaavia rooleja Tähtien sota -trilogian supersuosion jälkeen, eikä häntä nähty kameran toisella puolella vähään aikaan – sen sijaan piirroshahmojen äänenä mies on jatkanut aktiivisesti aina 80-luvun puolivälistä lähtien. Kuuluisin hänen hahmoistaan on ehdottomasti Batman-sarjojen Jokeri, jota hän on esittänyt vuodesta 1992 lähtien viittasankarista kertovissa tv-sarjoissa ja peleissä – viimeinen kerta tulee olemaan Batman: Arkham City -peli, joka julkaistaan tämän vuoden aikana. Jokerin suosio poiki Hamillille tusinoittain pahisrooleja eri amerikkalaisanimaatioissa, joiden lisäksi hän on käynyt tekemässä monia Tähtien sota -hahmojen äänirooleja Robot Chicken -sarjaan ja on dubannut jonkin verran animeakin.

Tiedätkö jonkin aiheeseen liittyvän esimerkin, jota artikkelissa ei mainittu? Jaa ihmeessä tietosi!

Explore posts in the same categories: Hupifakta, USA

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: