Ääntenvaihtelijat iskivät jälleen

Jokin aika sitten Sisarusten fanittamalle Saint Seiya -franchiselle kävi hullusti, kun 19 vuotta rakastettuja hahmoja esittänyt näyttelijäkaarti potkittiin surutta pellolle ja palkattiin nyypät tilalle. Nyt samantyyppinen kohtalo on kohdannut toista suurta shounensarjaa – vaikka Sisarukset eivät suuria Bleach-faneja olekaan, tempaus varmasti raivostuttaa sarjan uskollisia katsojia.

Saint Seiyan äänenvaihdoksen syy ei ole tiedossa, mutta huhut kertovat, että Bleachin tapaus johtuu trolliksi luonnehditun mangakan Kubo Titen edesottamuksista. Kubo kuulemma erehtyi pelaamaan Desuconissakin vierailleen Fukumoto Nobuyukin kanssa mahjongia, ja panokset kovenivat kovenemistaan, kunnes Kubo hävisi kaikki sarjansa näyttelijät Fukumotolle. Huhuille saataneen varmistus, jos Akagin kakkoskauden roolilistaan alkaa ilmaantua Bleachista tuttuja nimiä.

Furuya Toorun aikanaan Saint Seiyassa korvannut Morita Masakazu joutui nyt itse nolosti ulos sarjasta. Bleachin päähenkilön Kurosaki Ichigon uusi ääni on Kakihara Tetsuya. Vaikka fandom on reagoinut Kakiharan castaukseen vesikauhuisen raivokkaasti, toteaa urhoollinen nuorukainen blogissaan olevansa iloinen roolistaan. Huhutaan, että osaa olisi tarjottu ainakin seitsemälle seiyuulle ennen Kakiharaa, mutta kukaan ei uskaltanut ottaa sitä vastaan fanityttöjen pelossa.

Orikasa Fumikon tähän asti pätevästi esittämäksi shinigami Kuchiki Rukiaksi taas on valittu Koorogi Satomi, tuttu muun muassa Chi’s Sweet Home -animen pääosasta ja Pokémon-rooleistaan Pichuna ja Togepina. Nörtit ympäri maailman taas laskevat alleen, kun saavat kuulla, että höpön jellonamaskotin Konin ääneksi on valikoitunut Wakamoto ”Jumala” Norio. Silti ero entiseen Madono Mitsuakiin on niin jäätävä, että valinta tulee varmasti jakamaan mielipiteitä fandomissa.


Ichigon lapsuudenystävän Inoue Orihimen entisen äänen Matsuoka Yukin korvaa Omigawa Chiaki. Vain muutama vuosi sitten debytoinutta Omigawaa on verrattu halventavasti pahviarkkiin, mitä näyttelijäntaitoihin tulee. Japanilaisilla Bleach-foorumeilla reaktio on kuitenkin ollut melko mieto – Orihime ei liene sarjan hahmoista suosituimpia. Rankan koulutoverin Sado ”Chad” Yasutoran rooli puolestaan meni Yasumoto Hirokilta seiyuuveteraani Ginga Banjoulle. Gingan castaus on saanut Japanin Bleach-fandomin jakautumaan nopeasti kolmeen leiriin – puolesta, vastaan ja ne, joiden mielestä rooli kuului itsestäänselvästi Chiba Shigerulle, joka on yksi porttikiellon saaneista entisistä Bleach-äänistä.

Japanilaisfoorumit kiistelevät siitä, suivaantuako fanisuosikki Urahara Kisuken uudesta roolituksesta otokoyakulla eli miestä esittävällä naisseiyuulla. Jopa alkuperäisen äänen Miki Shinichiroun vannoutuneimpien fanien on vaikea valittaa rooliin päätyneestä Takano Urarasta, joka tunnetaan etupäässä auktoriteettisten naisten ja nuorten poikain rooleista. Takano on tunnetusti kuuma kuin aurinko, ja kovapintaisimmatkin valittajat on tähän mennessä saatu tukkimaan turpansa linkittämällä heille pätkä Takanosta Sakura Taisen -musikaalissa. Syrjäytetty Miki puolestaan on hiljattain todennut blogissaan vetävänsä ”sellaiset lärvit, että (Ishikawa) Hideo ei pääse krapulaltaan ulos viikkoon”.

Desuconista tutun seiyuun ja otakuidolin Momoi Harukon pitkäaikainen unelma miesroolista toteutuu, sillä hän perii jäyhän Ishida Uryuun roolin Sugiyama Noriakilta. Vaikka Ishida ei ihan sellainen naistenmies ole, jollaista Momoi kuulutti, saa mies ainakin fanityttöjen pöksyt kosteiksi. Noritanin korvaaminen naisnäyttelijällä on jo nostattanut valtavan metelin Japanin Bleach-fandomissa, jossa on jo nähty ensimmäiset protestiroviot. Momoi itse on Twitterissään sanonut, ettei pelkää raivohulluja faneja, vaan ottaa tarjotun tilaisuuden vastaan entistä pirtsakansuloisemmin.

Ishida ja uusi näyttelijänsä.

Okiayu Ryoutaroun Kuchiki Byakuyana korvaa Sogabe ”Seksi” Kazuyuki (1948-2006), joka on kieltämättä ääneltään hyvin lähellä Okiayua. Japanin fandom ei oikein tiedä, mitä ajatella hänestä – roolituksen epäillään olevan ”jonkin sortin pilaa”. Abarai Renjin rooli taas siirtyy Itou Kentaroulta Horikawa Ryoulle, mikä on aiheuttanut Vegeta-vertauksia ympäri internetin.

Aizen Sousuken roolissa jatkaa Shimono Hiro alkuperäisen Hayami ”Misu” Shoun tultua saneeratuksi. Raivo on ollut käsinkosketeltavaa tässäkin tapauksessa, ja mauttomimmat ketjut Bleach-foorumeilla ovat jopa peränneet tappouhkauksia sarjan tekijöille, jollei Hayamia saada takaisin. Shimonolle ei totisesti tule helppoa edeltäjänsä saappaiden täyttämisessä.

Miyano Mamoru tekee jälleen uuden aluevalloituksen: hän saa rujon Zaraki Kenpachin roolin Gendou-famen Tachiki Fumihikolta. Vaikka Sisarukset tietävät hyvin, että Miyano on monipuolisimpia seiyuuita, joita alalle on nolkytluvulla siunaantunut, vastaanotto ei ole ollut toiveikas. Ichimaru Ginin tapauksessa Rurouni Kenshiniä nähneet eivät ole jättäneet huomaamatta epäilyttävää yhteyttä Rurokenin Okita Soujiin. Ichimarun uudeksi seiyuuksi Yusa Koujin jälkeen paljastui nimittäin paitsi Rurokenistä, myös Naapurini Totorosta ja Death Notesta tunnettu Hidaka Noriko, joka oli suosionsa huipulla 1980-90-lukujen vaihteessa. Roolituksesta saa olla mitä mieltä vain, mutta foorumien ”kuka tämä Hidaka oikein luulee olevansa?!”-kommenttien sivistymättömyys on kerrassaan tyrmistyttävää.

Sisaruksia nyppii eritoten ihanan ja rooliinsa täydellisen Nakao Ryuusein potkiminen pellolle. Suorastaan käsittämätöntä on se, että murhanhimoisen shinigamitiedemiehen Kurotsuchi Mayurin osa meni Mitsuya ”Lovehappychu” Yuujille. Ei sillä, etteikö Mitsuyasta mielenvikaisen ääntä lähtisi, mutta eihän se nyt… tai siis onhan Mitsuya niin erilainen kuin… tai no… siis oikeasti, Mitsuya… niin…

Kurotsuchi ja Kurabetta-oekakiartistin näkemys Mitsuyasta.

Kurotsuchin apurin/tyttären Nemun rooli taas siirtyi Kugimiya Rieltä tulevan Desuconin kunniavieraalle Gotou Yuukolle. Gotou onkin luvannut vastata kaikkiin ääntenvaihtoa koskeviin kysymyksiin vastikään julkistetussa kolme- ja puolituntisessa Desu-ohjelmassa Coolface Kubon takana – totta vai tarua?

Muutama muukin paljastus on löytänyt tiensä nettiin. Paku Romi vuoti kuulemma Naruto Shippuudenin nauhoituksissa, että hänen roolinsa Hitsugaya Toushirouna on mennyt City Hunterin ja Hokuto no kenin päärooleista tutulle Kamiya Akiralle. Selvillä on myös Yoruichi Shihouinin vaihtuminen Yukino Satsukista urautuneeseen kissanäyttelijään Touma Yumiin, mikä ei yllätä Sisaruksia vähääkään. Lisäksi roolistaan lastensarja Soreike! Anpanmanin päähenkilönä ylivoimaisesti parhaiten tunnettu Toda Keiko paljasti blogissaan saaneensa Ichigon zanpakutou-hengen Zangetsun osan Sugo Takayukilta.

Fandomin keskuudessa käy kova kuhina kaikkien spekuloidessa kilpaa siitä, keitä jäljellejäävissä rooleissa kuullaan. Varmaa on vain se, että yleinen reaktio on lievästi sanoen tyrmistynyt. Radikaaleimmat ääriryhmät vannovat kyseessä olevan salaliiton, jonka nokkamieheksi epäillään milloin Ruroken-mangaka Watsuki Nobuhiroa, milloin jotakin seiyuuagentuuria, joka muka yrittää hiljalleen korvata kaikki miesseiyuut otokoyakuilla. Onpa Akahori ”Poririn” Satorunkin nimi vilahtanut villeimmissä spekulaatioissa.

Monet fanit tuumivat, ettei kukaan entisestä näyttelijäkaartista enää koskaan suostu yhteistyöhön Kubon kanssa tämän tempun jälkeen. Lisäksi suuri määrä foorumiaktiiveista on julistanut ryhtyvänsä Bleach-lakkoon, kunnes vanhat äänet vaihdetaan takaisin. Ääntenvaihtelijoiden ikuisena vastustajana Afureko seuraa tilannetta ja raportoi tietoja sitä mukaa, kun niitä ilmaantuu. Tunnelma on silti jokseenkin haikea, sillä totuus on karu: vanhoja ääniä tuskin saadaan takaisin.

Lähteenä kirjoituksessa on käytetty WikiLeaksiä ja japanilaista Bleach-sivustoa http://www.aprill.ia.

Explore posts in the same categories: Läppä, Seiyuu, TV-sarjat

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommenttia : “Ääntenvaihtelijat iskivät jälleen”

  1. Elli Says:

    XDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXD
    Tää oli hyvä!

    • Nita Says:

      Hauskaa, että nauratti x3 Meidän ei alun perin pitänyt tehdä aprillipilaa, mutta satuin keksimään tämän idean edellisiltana kymmeneltä ja rykäisimme sen sitten Myyn kanssa nopeasti kokoon. Harmi vain, että Saint Seiya -osuus ei edelleenkään ole pilaa >_<


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: